Реклама / Ads
0| 3923 |10.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 11 ноември

.
Вестниците пишат за това, че Ахмед Доган контролирал 1 млрд долара; за публичен дом с европари; за винената афера, съборила Друмев; за гръмовен скандал с конфликт на интереси в „Св.Екатерина”.
 

 

Бедри Шефик: Ахмед Доган контролира 1 милиард долара, цитира 24 часа.

“Прословутият скандал с обвиненията срещу мен за някакви злоупотреби и престъпни схеми за невнасяне на данъци беше инсцениран от Ахмед Доган. Пряк реализатор на активното мероприятие беше Ахмед Емин”. Това заяви турският бизнесмен и бивш собственик на захарните заводи в Девня Бедри Шефик. Изселникът, който живее в Истанбул потърсил вестника, за да разкаже своята версия за самоубийството на началника на политическия кабинет на Доган. През 2003 година от един от най-големите турски инвеститори у нас, Шефик стана обвиняем, арестант, а по-късно и обвинен, че е избягал в Турция. Пет години след тези събития бизнесменът разказва за натиска, на който е бил подложен от Емин да прехвърли собствеността на завода в Девня на офшорна компания, близка до Доган. “В Турция сме правили анализи с мои приятели бизнесмени. Стигнахме до извода, че става дума за около 1 млрд. долара. Това, което се контролира от него”, казва Шефик пред “24 часа”.

Правят публичен дом с европари, установява 24 часа.

Строителството на публичен дом в Испания и купуване на жълто ферари са сред най-големите злоупотреби със средства от Европейския съюз. Класацията е на британската неправителствена организация “Отворена Европа”. България участва в нея с бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков, обвинени в източване на средства за земеделие, и с още няколко случая на злоупотреби. Междувременно Европейската комисия разпространи доклад, който нареди строителството на магистрала “Люлин” сред седемте проекта, финансирани от фондовете на Европейския съюз, при които са открити най-големи нарушения.

Винена афера събори Друмев, съобщава Стандарт.

Винена афера се оказа фатална за ексшефа на фонд “Земеделие” Асен Друмев. Той бе пратен в ареста за 72 часа от прокуратурата. Друмев е обвинен в умишлено източване на 618 441 лева по САПАРД. Парите са по проект за засаждане на лозя, съобщи обвинителят по делото Андрей Андреев. Фирма “Памексвин” е трябвало да вложи субсидията във винарска изба в пазарджишкото село Памидово. Злоупотребите са извършени в периода 2004 – 2007 година. Друмев е подписал изплащането на средствата, въпреки че е знаел, че лозя няма, твърдят от прокуратурата. Собственик на фирмата е Стоян Димитров. Преди това той успял да вземе още 820 хиляди по САПАРД с руга своя компания.

Божидар Димитров: Овчаров и Дончева са вредни за БСП, пише Дневен Труд.

“БСП ще се бори срещу олигарси? Предизборна пушилка е!” – така твърди в интервю за “Труд” директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. “Негативи за партията могат да дойдат от всяко нейно известно лице. И от бизнесмените, членуващи в БСП като Марио Николов. Или от хора като Татяна Дончева. Сигурен съм, че Румен Овчаров е от най-вредните за БСП”, казва в интервюто Божидар Димитров. Според него той е полезен само за себе си и за кръга около себе си. “БСП в София рухна заради него. Станишев не трябващше толкова дълго време да го пази като министър, а да действа решително. Само това, че Буш не покани Овчаров и Доган по време на посещението си у нас, е достатъчен факт. Очевидно Държавният департамент на САЩ има справка и знае много неща”, казва още в интервюто проф. Божидар Димитров.

Хванаха император в колет, разкрива Дневен Труд.

Мраморна глава на римски император, вероятно Октавиан Август, бе заловена от митничари на летище София и от понеделник е в Националния исторически музей. Главата е открита в колет, изпратен от Хасково до Западна Европа. “Находки от такъв ранг влизат в наши музеи веднъж на четвърт век”, коментира директорът на НИМ Божидар Димитров. – На търгове в чужбина началната цена на подобен паметник е 2 – 3 млн. евро”. Главата е от статуя на прочутия император, управлявал Римската империя от 27 г. пр. Хр. До смъртта си през 14 г. сл. Хр. От този период датира и находката.

„Гражданска отговорност“ ще поскъпне още веднъж до края на годината, информира Дневник.

Застрахователните компании планират още едно поскъпване на задължителната полица „Гражданска отговорност“ до края на годината. Малко от тях обаче се ангажираха с конкретни прогнози с колко ще увеличат тарифите си и точно откога. Всички застрахователи са единодушни, че има значително повишение на изплащаните обезщетения, което налага и оскъпяване на автомобилната застраховка. По-голяма част от компаниите вече актуализираха тарифите си в периода август - октомври. С около 30 лв. ще се повиши тарифата на на някои от застрахователните дружества, като за най-масовия клас автомобили цената ще достигне 165 лв.

Брюксел още умува дали да спре парите по ИСПА, оповестява Пари.

Eвропейската комисия още не е взела решение дали да намали наполовина средствата, които трябва да бъдат предоставени за пътна инфраструктура по програма ИСПА. За тази информация в. “Пари" цитира Денис Абът, говорител на еврокомисаря по регионална политика Данута Хубнер.

Гръмовен скандал с конфликт на интереси в „Св.Екатерина”, твърди Новинар.

Скандален случай на конфликт на интереси лъсна в университетската кардиологична болница „Св. Екатерина”. Фирма, изключително близка до директора на болницата проф. Генчо Начев, в която той доскоро е бил съдружник, е спечелила обществени поръчки за над 30 млн. лв., установи проверка на „Новинар”. Компанията е „Медикард” ООД, специализирана в търговия на едро с фармацевтични, медицински и ортопедични изделия. През последните три години „Медикард” е спечелила и няколко обществени поръчки и на болница „Свети Георги” в Пловдив, където и досега оперира проф. Начев, и където той беше член на борда на директорите и шеф на отделението по кардиохирургия.

40 000 оспориха сметките си от топлофикация, установява Дума.

Сметките си за парно за 2005, 2006 и 2007 година са оспорили 37 875 български семейства, показва одитен доклад на Сметната палата за дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. По-късно вчера стана известно, че “Топлофикация” - София, може да осигури парно само за детските градини, училищата и болниците, съобщи изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски. Според обявения още в края на миналата седмица график на топлофикацията битовите потребители трябваше да имат парно около 15 ноември. Сега обаче Милевски призна, че няма достатъчно газ за осигуряване на топлоенергията. За да се осигури топлоснабдяване, трябва поетапно да се увеличават и доставките на газ, каза шефът на столичната топлофикация. От “Булгаргаз” съобщиха, че дългът на столичната топлофикация, заради който й бе ограничено подаването на газ, е 58-59 млн. лв. Извършват се ежедневни плащания, но те не са достатъчни, казаха от държавната компания. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4031 |09.11.2008 Понеделнишката преса на 10 ноември . 0| 4004 |06.11.2008 Петъчната преса на 7 ноември . 0| 4179 |05.11.2008 Пресата на 6 ноември . 0| 3927 |04.11.2008 Пресата на 5 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads