Реклама / Ads
0| 3949 |17.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 18 февруари

.
Вестниците пишат за това, че седмина източили 725 милиона лева ДДС; за “чорбата” или данъчната мрежа СУП; за замразяването на чиновническите заплати; за горещите сметки в София.
 

 

Седмина източили 725 милиона лева ДДС, разкрива Стандарт.

Седмина крупни бизнесмени са откраднали 725 милиона лева ДДС чрез данъчни измами и чадър от шефа на националната агенция по приходите. Това стана ясно от изявление на икономиста Кольо Парамов. Най-големи са данъчните далавери в Пловдив, където са открити най-големи престъпления, включително пране на пари. Това пък каза пред радио Пловдив Емил Василев от партия “Ред, законност, справедливост”. За аферите е бил изготвен доклад още през 2006 г., който бил укрит от бившия шеф на НАП Мария Мургина. Емил Василев уточни, че става дума за кръга на т.нар. Пловдивски олигарси и за щети от стотици милиони левове, но не пожела да назове имена. Според него Мургина е била възлова фигура в схемата за данъчни престъпления. Междувременно говорителят на ДАНС Зоя Димитрова отрече да има осуетена операция за задържането на Мургина.

Активират разследванията за злоупотреби с евросредства, научаваме от Новинар.

"Търпението на прокуратурата свърши. Миналата седмица поискахме от САПАРД да получаваме подробни анализи и доклади за работата на инспекторите, които правят проверки по отпускането на евросредства". Това каза прокурор Маргарита Попова, която е ръководител на спецзвеното, работещо по дела за злоупотреби с пари от европейските фондове. Попова присъства на работна среща между главния прокурор Борис Велчев, представители на прокуратурата и МВР и министъра по европейските въпроси Гергана Паси. Сигналите за злоупотреби трябва да идват от България, а не от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, посочи Попова. По думите й и сега имало родни сигнали, но били малко и недобре подготвени.

Викали “чорбата” на данъчна мрежа СУП, осведомява 24 часа.

Системата за управление на приходите в НАП, нашумяла напоследък като заимствана от Ботсвана и произвеждаща много грешки, се нарича СУП. Но данъчните й викали “супата”, “чорбата” или “кашата”. Отлично информиран източник разказа, че СУП имала фалстарт три пъти, преди да тръгне през юли 2007 г. дотогава данъчните ползвали на заем системата на НОИ, което довело до големи напрежения с осигурителния институт. СУП трябвало да стартира на 1 януари 2006 г., но била отложена за 6 месеца, после още с 6 и още 6 месеца. Тя била планирана да заработи на 2 етапа – първият да включи данни за осигуровки, втория – и от ревизии от цялата страна. Така че, ако напишеш на компютъра фирмата Х, да излязат всички данни за нея, включително дължими осигуровки и резултати от данъчни ревизии. А ако е установено например, че фирмата е източвала ДДС, системата да извади данни за свързани лица. Второто ниво на системата обаче още не било въведено.

Станишев прикривал източването на ДДС, пише Атака.

Такова мащабно източване на ДДС е невъзможно без прякото участие и на финансовия министър и практически на цялото правителство. Реакцията на Станишев е прикриване на фактите и изнасянето им пред обществото. Това заяви вчера напусналият БСП Илия Божинов по повод скандала с източването на ДДС, заради който шефката на НАП Мария Мургина подаде оставка. Информация за далавери в данъчното е била изнесена още през 2006 г. на заседание на Висшия съвет на БСП, на което е присъствал и Станишев, заяви Божинов. Според него със сигурност министърът на финансите Пламен Орешарски е знаел. "Със сигурност министър-председателят би трябвало да бъде информиран не само от министъра на финансите, но от статистиката, и от ДАНС. Така че никой сериозно управляващ не може да твърди, че източване на такива големи суми е минало така незабелязано", аргументира се Божинов. ДАНС може да започне проверка и срещу финансовия министър Пламен Орешарски. Това заяви вчера говорителката на ДАНС Зоя Димитрова. Според нея проверката може да стартира, ако това бъде поискано от прокуратурата. По-късно обаче Димитрова промени мнението си и обяви пред бТВ, че проверка на министъра нямало да има. Междувременно стана ясно, че се готви ново разследване около нередностите в НАП, което ще излезе до дни.  

Мургина гушнала 30 000 лева премии, продължава темата Монитор.

Мария Мургина и хора около нея са получили между 10 000 и 30 000 лева под формата на премии. Това обявиха вчера от "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев. Според РЗС финансовият министър Пламен Орешарски трябва да отговори на въпроса каква сума, постъпила от данъчни разкрития при проверки на НАП, е била разпределена под формата на премии за служителите в администрацията на Министерството на финансите през 2008 година и какви са конкретните суми, постъпили под формата на премии в НАП. Междувременно вчера премиерът Станишев опроверга слуховете за предстояща оставка на финансовия министър. "Спрете с глупостите. Пламен Орешарски е един от най-добрите министри. Колко страни от Европа имат толкова стабилни финансови показатели?" запита вчера риторично премиерът.

Запор за 23 млн. изпрани лева, уведомява Дневен Труд.

Софийски градски съд уважи рекорден иск на комисията “Кушлев” в полза на държавата. Той наложи запор на имоти 23 827 288 лева, придобити с престъпление от Елизабет Елена Вон Месинг – рускиня с финландски паспорт. Чужденката, над която тежи обвинение в пране на пари, не може вече да разполага с апартамент в столичния квартал “Илинден”, с дружествени дялове от капитала на “Оптима Ка” ЕООД и с няколко банкови сметки. Магистрати определят Елена Вон Месинг като аферистка от международен калибър. Родом е от Санкт Петербург, но е живяла повече във Финландия, където има осъдителна присъда за данъчни злоупотреби. Днес тя е под домашен арест в България.

ДАНС отряза военен шеф от достъп до информация, съобщава още Дневен Труд.

ДАНС е отнела достъпа до класифицирана информация на зам.-директора на агенция “Социални дейности” към Министерството на отбраната Стоян Соянов, съобщиха вчера от военното ведомство. Причината за това е досъдебно производство, образувано срещу него във Военна прокуратура. Освобождаването на Стоянов обаче ще се отложи, защото в деня, в който е получено писмото от ДАНС, той е излязъл в болнични. След това отпускът му по здравословни причини бил удължен до 4 март. По неофициална информация полковникът от резерва е разследван за времето, когато е бил шеф на агенция “Военни клубове и информация” към МО.

България губи още 12.5 млн. лева по ФАР,установява Дневник.

България ще изгуби още 12.5 млн. лева (6.3 млн. евро) по програма ФАР заради проекти с нарушения, съобщи във вторник националният ръководител за средствата от ЕС Димитър Ивановски. Правителството само се отказва от тези средства, част от замразените преди година 543 млн. евро по проектите, управлявани от агенциите към регионалното и финансовото министерство. През юли м.г. Брюксел отне акредитациите на двете агенции, а през ноември окончателно отряза 220 млн. евро от средствата. Останалите 323 млн. останаха замразени. Това е втората финансова корекция, която София сама си налага по европрограмите. Първата беше за 650 хил. евро по програма ИСПА, от която в началото на 2008 г. започна скандалът с европейските фондове покрай злоупотребите и конфликта на интереси в пътната агенция.  

Двойно повече обвинения влизат в съда, твърди Дума.

 

Расте броят на внесените в съда обвинителни актове само за последните три месеца, които са два пъти повече от обвинителните актове за целите три предишни години. Това стана ясно вчера след среща между министъра по европейските въпроси Гергана Паси и членовете на специализираното звено на Главната прокуратура за борба с измамите със средства от европейските фондове. Според нея е важно да се каже, че всички идентифицирани в доклада на ЕК проблеми са много точно адресирани и резултатите са впечатляващи. Министър Паси подчерта, че времето до годишния доклад на комисията е фатално важно за реализиране на конкретни резултати. Много съществена, според европейския министър, става ролята на контролните звена на отделните изпълнителни агенции по предприсъединителните европейски фондове и те трябва да активизират своя потенциал. Прокурор Маргарита Попова, ръководител на отдела, информира за дейността на екипа, съставен от прокурори и представители на дознанието на МВР, от октомври досега. Разменени бяха позиции за начина, по който работата на специализираното звено може да бъде направена още по-ефективна. Изразих своето удовлетворение от много успешната работа на специализираното звено, окуражих целия екип и персонално всеки от работещите в него, каза министър Паси.  

Замразяват заплатите, попарва надеждите Стандарт.

Властта иска да замрази заплатите, разтръби КНСБ. Заради кризата близо 450 000 бюджетни учители, лекари и чиновници може да останат без планираното от 1 юли 10%-но увеличение на парите, каза зам.-председателят на синдиката Пламен Димитров. Той съобщи, че решението е заложено в постановлението за изпълнение на бюджета което кабинетът ще разгледа в четвъртък. Вносител е финансовото ведомство. Документът препоръчва заплатите в бюджетната сфера да бъдат замразени на нивото от декември 2008 год., каза Димитров. Грешно са ни разбрали, отговориха от екипа на Пламен Орешарски. Идеята е всеки министър сам да решава с какъв процент да вдигне парите на служителите си според бюджета си, поясниха от финансовото министерство.

 

"Муудис": Западът може да изостави някои банки в Източна Европа, цитира Дневник.

Рейтинговата агенция "Муудис" е притеснена от готовността на банките майки в Западна Европа да помогнат на дъщерните си поделения в Източна Европа в условията на бързо влошаваща се икономическа криза. В доклад от вторник агенцията предупреди, че може да започне серийно да понижава рейтингите на западноевропейските банки с бизнес района заради нестабилността на местните икономики и натрупващите се проблеми за локалните банки, повечето от които са притежавани от финансови институции в Западна Европа. Понеже банките майки присъстват в няколко държави, съдбата на всяко от поделенията им ще се решава според стратегическата им тежест, предишните инвестиции, очакваната доходност и външните рискове, обясняват от "Муудис". "Въпреки че източноевропейските икономики се различават по степен на нестабилност, от страните с инвестиционен рейтинг най-застрашени са тези с голям бюджетен дефицит - балтийските страни, Унгария, Хърватия, Румъния и България", се казва в изявлението на агенцията. 

Дженеръл Електрик готова да вложи до 800 млн. евро у нас, информира Пари.

General Electric ще инвестира между 200 и 800 млн. EUR за изграждането на парк за производство на електроенергия от вятър в България. Това намерение е било заявено официално от Джордж Бисес от компанията, на среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров във вторник. Компанията смята да реализира проекта си в района на община Мирково, Софийска област. Първоначалните проучвания са започнали миналата година и според Бисес районът има голям потенциал.  

Ще отчуждават имоти в Студентския град, уведомява Дума.

Няма друг начин да се реши проблемът със Студентския град освен отчуждаването на вече реституирани имоти там, заяви вчера главният архитект на София Петър Диков в 4-часова дискусия за академичния кампус в столицата, осъществена с помощта на фондация "Конрад Аденауер". Подготвя се нов променен устройствен план за Студентския град, чиято цел е да върне терените на 7-те университета в него и на все още незастроени части да се обособят 3-4 кампуса с общежития, съобщи Диков. Няма нормална държава, в която се възстановяват земеделски земи в урбанизирани територии, заяви още Петър Диков. Резултатите от проверката за незаконно построени и действащи заведения в градчето е предадена на прокуратурата. Общината ще приключи работата по новия устройствен план, след това държавата трябва да намери пари за отчуждаване на "чуждите" за градчето имоти и да се внесат поправки в законите, за да стане всичко това в обозрими срокове, каза главният архитект. Според кмета на район "Студентски" Димитър Дилчев в градчето има 80 дка за отчуждаване и само за терените на Националната спортна академия това означава 200 млн. лв. Според него съдът преценил, че паркът в градчето не е парк и там предстоят да се връщат нови терени. Да се пренесе Студентският град на съвсем ново място - например в Банкя, предлага арх. Павел Попов. Според Дилчев и според ректори обаче тази идея реално не е осъществима в близко бъдеще. Заведенията, които са на общински терени, няма да работят след 23 ч., увери кметът.

Горещи сметки в София, предрича Дневник.

С до 40% са по-високи сметките за парно в София от миналия януари. От вчера фактурите са по касите. Гарсониера в “Младост 2” ще плати с 38% повече. Младото семейство е дало в първия месец на миналата година 64 лева, сега топлината струва 89,04 лв. Двустаен в “Разсадника” получи сметка за 222 лева при 152 лв. за януари 2008 г., или с 46% отгоре. Очакванията бяха, че сметките ще са по-ниски от декемврийските заради кризата с газа.

Станишев: Искам обяснения от министъра, цитира още Дневник.

Ще искам обяснения от министър Петър Димитров и шефа на “Топлофикация”, каза вчера Сергей Станишев. Той ще направи проверка на януарските сметки и обеща да я огласи. На 21 януари премиерът призова шефовете на топлофикации да внимават при формирането на януарските сметки. “Цената не е моя, а на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране”, отвърна шефът на столичната топлофикация Петко Милевски.  

Самотна майка продава бъбрека си за 8000 евро, трогва се Монитор.

Майка на две деца продава бъбрека си за 8000 евро в сайт за безплатни обяви. Парите й трябват, за да осигури дом за двете си деца - момче и момиче в шести и осми клас. Обявата се върти от три-четири дни в интернет, но досега никой не е потърсил 33-годишната жена за сделка с бъбрека й. "Ако имате две деца, мъж, който не знаeте отдавна къде е, и обитавате гарсониера с майка си, брат си и двете си деца, и вие ще се решите да продадете орган." Така започна разказа си 33-годишната Мария Серафимова от София. "Момченцето ми е с психични отклонения заради обстановката, в която живеем. Майка ми обижда непрекъснато децата ми, като ги нарича копелета", жалва се жената. Заради тормоз момченцето, което е в шести клас, трябвало да смени три училища, защото в клас проявявало агресия. Нали само това вижда. С парите, ако успее да продаде органа си, Мария смята да наеме ателие и да шие в него. 

Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4279 |16.02.2009 Пресата на 17 февруари . 0| 4436 |15.02.2009 Понеделнишката преса на 16 февруари . 0| 3848 |12.02.2009 Петъчната преса на 13 февруари . 0| 4267 |11.02.2009 Пресата на 12 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads