Реклама / Ads
0| 3978 |13.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 14 ноември

.
Вестниците пишат за здравеопазването ни - сред най-нехуманните; за това, че мутресите слизат от джиповете; за далаверата на Ковачки за 6 млн.
 

 

"Лиана" засякла: По 30% комисиона на проект искали от министерства на ДПС, научаваме от Дневник.

По 25-30% от всеки одобрен проект са искали служители в контролираните от ДПС министерства на екологията и на земеделието, засякло разследването "Лиана". Това научи "Дневник" от източници, запознати с разработката. Според тях ставало дума за добре смазан механизъм в двете ведомства, при който парите - най-често давани на ръка, са постъпвали в обща каса. Разследващите успели да стигнат чрез специални разузнавателни средства до конкретен човек, отговарял за трезора. Когато за първи път съобщи за дело "Лиани", депутатът от ДСБ Атанас Атанасов твърдеше, че то е било за черна каса на партията на Ахмед Доган. В сряда вътрешната парламентарна комисия изслуша по разработката главния прокурор Борис Велчев и бившите шефове на контраразузнаването и на ГДБОП Иван Драшков и Ваньо Танов. Пред депутатите Танов намекнал, че черната каса е обслужвала една политическа сила, не казал коя е тя, но няколко пъти повторил, че двете министерства са в сферата на влияние на една формация.

Прокуратурата ще проверява депутати за теч към медиите, твърди 24 часа.

Прокуратурата да разследва изтичането на класифицирана информация от парламента, поиска комисията за борба с корупцията вчера. Тя не посочва конкретните случаи, за които става дума, но в решението си настоява да се проверят течовете към медиите и от нея, и от други комисии. Втори анонимен сигнал за специалния съветник на шефа на ДАНС Петко Сертов - Алексей Петров, гледа вчера антикорупционната комисия. Първият освети парите на бившата барета и бивш агент под прикритие на спецслужбите, за чието разкриване бе повдигнато обвинение на Румен Петков. Според писмото Петров спечелил към 3 млн. лв. и закупил няколко имота, докато работи за службите. Комисията поиска данни от НАП и Сметната палата. Недопустимо е кадрови офицер от контраразузнаването, разполагащ с огромния информационен масив на НС “Сигурност”, да консултира чуждестранни юридически лица за сделки на фондовата борса, от които е спечелил материални облаги, се посочва в новия сигнал на гражданина, подписал се като Петър Петров. Той цитира и интервюто на Алексей Петров пред “24 часа”, в което той обяснява, че милионите спечелил от консултантски услуги по сделки на борсата. Пояснява се още, че ген. Атанас Атанасов, сега депутат от ДСБ, е назначил Алексей Петров през 2000 г. в спецслужбата. По повод уточнението на съветника в интервюто му, че хонорарите са му преведени по банкови сметки, анонимният подател напомня, че според декларацията му пред Сметната палата нямал сметки. ( 

Обвиниха и зетя на Ковачки за данъчни престъпления, съобщава Дневен Труд.

Съдружник и дори родственик на Христо Ковачки вчера бе обвинен за крупни данъчни престъпления. 40-годишният Никифор Исталиянов Вангелов става вторият човек по делото, водено срещу енергийния бос. Според прокуратурата другото обвинение срещу Вангелов е за участие в сговор с друго лице за извършване на престъпления, чрез които се цели набавянето на имотна облага. След като в сряда Ковачки бе оставен на свобода срещу рекордната гаранция от 300 000 лева, неговият родственик се отърва с 10 пъти по-лека мярка за неотклонение. Вангелов ще трябва да внесе “само” 30 000 лв., за да не попадне под домашен арест или зад решетките. Вангелов е един от най-доверените хора на Ковачки и участва в почти всички негови начинания, коментираха вчера източници на “Труд”. Те потвърдиха, че е зет на енергийния бос, женен за сестра му. Според справка в системата “Дакси” Вангелов участва в управлението на 16 фирми, повечето от които се свързват с Ковачки. Сред най-големите от тях е търговска верига “Европа” и “РУМ Деница”. Зам.-председател е на Надзорния съвет на Общинска банка. Държи контролния пакет от акции на ФК “Миньор” (Перник) и 100% от дяловете на дружествата “Минна компания”, “Шарк къмпани” и “Ридон”. 

Ковачки в далавера за 6 милиона, разучил е Монитор.

От 6 до 8 милиона лева са източените пари от фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. За тази сума в момента са събрани доказателства, като тя може да нарасне. Това съобщиха вчера пред "Монитор" източници от разследването. "Цифрите, които излязоха в медиите досега, не се коректни, защото трябва да се вземе под внимание, че трябва да има и доказателства за тях. Засега можем да говорим за злоупотреби от 6 до 8 млн.", коментираха от прокуратурата. В момента разследването допълнително се затруднява, тъй като има подозрения, че част от фирмената документация е унищожена. В същото време при краткия си престой в бившата Главна дирекция за борба с организираната престъпност, където Ковачки бе извикан в сряда, за да му прочетат обвиненията, той показал добра осведоменост. Разследването срещу енергийния предприемач е било разделено на няколко етапа. Това се налагало поради огромния обем от работа, която трябвало да се свърши. Завършването на всеки етап ставало с представяне не годни доказателства. Предполага се обаче, че именно разделянето е довело до забавянето на реализацията срещу него. Има подозрения, че за всичките 2 години, през което е водено, може да е изтекла информация и затова в момента част от интересните фирмени документи липсва.

С 400 милиона висим за “Кремиковци”, предупреждава Стандарт.

"Кремиковци" може да излезе 400 млн. лева на българските данъкоплатци. Толкова са борчовете, които държавата е опростила на комбината срещу ангажимента да бъдат направени екоинвестиции. Те са заложени в плана за жизнеспособност. Вече две години обаче той не се изпълнява и нито стотинка не е дадена за екопроекти. Затова при фалита на комбината сумата бе призната от съда за държавна помощ. И следва да бъде върната при евентуална разпродажба на активи. Ако пък инвеститор влезе да работи в комбината, трябва да вложи тези пари в екология. Иначе Брюксел ще извади сатъра и ще ни пореже с 400 млн. лева. 

Здравеопазването ни - сред най-нехуманните, твърди Дневник.

Здравеопазването в България не защитава достатъчно правата и интересите на тези, за които е създадено - пациентите, а законодателството, на което стъпва, не е съобразено с правата им и не се обсъжда с техни организации. По много показатели то е в критично състояние и има да извърви много дълъг път до европейските стандарти. Това сочат данни от публикувания вчера в Брюксел годишен Индекс на здравния потребител в ЕС. Той е изготвен според публична информация и анкети за оценките на пациентите и по него е направена класация на здравните системи в 31 държави - членки и кандидатки за общността, като България е на 28-о място, следвана единствено от Хърватия, Македония и Латвия. "България трябва да е по-щедра в субсидирането и снабдяването с фармацевтични продукти, защото по този показател спада към най-лошите в ЕС заедно с Латвия и Литва. Иначе настоящите слаби здравни резултати няма да бъдат подобрени!", твърди президентът на Health Consumer Powerhouse г-н Йохан Хертквист, когато анализира резултатите от Индекса на България. 

Застраховат дупките на пътя, предвижда Дневен Труд.

Дупките по пътищата да бъдат застраховани и при катастрофа заради неравности пострадалите да получават компенсации. Това предлага депутатката от БНД Ваня Цветкова. За целта тя щяла да внесе законодателни промени. Идеята се появи на дискусия за жертвите на катастрофи, организирана от независимия депутат Светослав Спасов. Той също подкрепи Цветкова. “Ако се случи кола да се преобърне, защото е попаднала в дупка, нека да плаща стопанинът на пътя. Иначе няма кой да се грижи за пострадалите, докато тече наказателното производство”, аргументира се Спасов. 

Мутресите слизат от джиповете, констатира Новинар.

Бъдещото попълнение мутреси няма да могат да се перчат с джипове и мощни лимузини по улиците, ако държавата забрани на младите шофьори да карат автомобили с висока мощност. Мярката ще бъде обсъдена днес на заседание на Държавнообществената консултативна комисия по проблемите за безопасност на движението. Междувременно правителството одобри вчера поправките в Закона за движение по пътищата, според които за млади шофьори ще се смятат само тези, които в първата година след получаването на книжката са на възраст под 25 години. Зайците ще стартират с 2/3 от контролните точки - 26, едва след първата година ще получават максималния брой 39 точки в контролния талон. Министрите отхвърлиха предложения вечерен час за младите шофьори. Те обаче ще бъдат задължени да карат с опитен водач до тях, ако возят в автомобила си лице под 18 г. Нарушителите на правилника, които са заснети с камера, вече няма да могат да обжалват фиша. Записите от системите за видеонаблюдение по пътищата ще служат като веществено доказателство в съда. В тези случаи наказанието ще се налага на собственика на автомобила, а ако той е регистриран като юридическо лице, глобата ще е за сметка на управителя на фирмата, освен ако той ясно не е посочил в декларация кой е управлявал автомобила в момента на нарушението или катастрофата.  

Анулират нагласени конкурси в столичния транспорт, пише Новинар.

Договорите с две частни фирми, участвали в миналогодишния конкурс за отдаването на концесия на 15 линии от градския транспорт в София, ще бъдат анулирани заради предоставяне на неверни данни. Това стана ясно по време на вчерашната сесия на Столичния общински съвет, в която беше разгледано питането на общинския съветник от ДСБ Христо Ангеличин за мерките, които общината ще вземе след скандала с концесионирането на автобусните линии. Той избухна в началото на месеца, когато след публикуван таен запис за договорки между превозвачите беше уволнен зам.-кметът Велизар Стоилов.  

С 80 евро се е качил средният наем от 2006 година, установява Монитор.

205 средни заплати, които се изкарват за над 17 години, трябват на софиянец, за да си купи жилище с площ от 65 квадрата, сочат данните на статистиката. Средната цена на жилищата в столицата през третото тримесечие на тази година е 1262 евро за квадратен м. Средната заплата за страната е 523 лева, която за София е с около 50 процента по-висока до ниво от 784,5 лева, или около 400 евро. Така на всеки столичанин, имащ тези доходи, ще са му нужни над 17 години (205 месеца), за да изплати жилището си, като дава цялата си заплата за това. В сметката не слагаме сумите за плащане на данъка на имота, застраховката му и разходите по поддръжката му. Не бива да забравяме и това, че въпросният човек трябва да се надява за изхранването си на други хора. 

Затварят хотели по Черноморието, информира Дума.

Според представители на бранша е по-добре да се намаляват леглата, отколкото цените Заради финансовата криза ръководството на дружеството “Албена” мисли върху варианти за редуциране на хотелската база в курорта през следващото лято. Туристическият бранш е силно притеснен за следващия летен сезон, обяви вчера изпълнителният директор на “Албена” АД Красимир Станев. Има хотели, които няма да бъдат отворени, защото падането на цената под 40 лева на ден означава загуба. По-скоро е възможно да редуцираме базата, но до безумно намаление на цените не може да се пристъпи. Най-лошата прогноза е половината от хотелите да останат затворени, но се надявам все пак процентът да е минимален, заяви Станев. Реалната картина ще е ясна в края на април. Според специалистите времето за доказване на професионалистите в туризма е сега.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3859 |12.11.2008 Пресата на 13 ноември . 0| 3982 |11.11.2008 Пресата на 12 ноември . 0| 3923 |10.11.2008 Пресата на 11 ноември . 0| 4031 |09.11.2008 Понеделнишката преса на 10 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads