Реклама / Ads
0| 4477 |20.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 20 май

.
Вестниците днес пишат за операция "Олигарсите", за изказването на Ахмед Доган, за приближаващия край на войната между БАН и МОНТ, за автобусните превози на учениците.
 

"Иде операция "Олигарси", предупреждава "Труд"

Скоро ще стартира операция "Олигарсите", за да се отвоюва държавата от икономическата престъпност, свързана с върховете на предишната власт. Това стана ясно от изявление на министър Цветанов в Добрич вчера.
В други три операции под кодовите названия " Мутрите", "Акцизите" и "Чиновникът" бяха ударени заподозрени за афери, измами и рекет.
Полиция влезе вчера във всички складове и бази на големите производители на алкохол в Търговище, Карнобат, Пещера и в районите на Ямбол и Плевен.
"Операция "Акцизите" е срещу тези, които съсипват и ощетяват републиканския бюджет и в случая произвеждат и продават, без да са си платили", обяви Цветанов.

"Доган: Трудно им е без мен. Но съм с отворени обятия", оповестява "24 часа"


Без нас България трудно може да се управлява, защото сме в самия темел на сигурността, на единството на нацията. Това обяви Ахмед Доган в Джебел, където участва във възпоминателен митинг по повод турските протести срещу тоталитаризма.
Според лидера всеки осъзнавал, че без ДПС страната не можела да се управлява. "Ако ДПС е зло, започнаха да си мислят: "Ела зло, че без тебе още по-зло", обобщи ситуацията Доган. Той допълни, че партията му е най-опитната в страната, а местната власт била гръбнакът на този опит.
"Никой не може да си помисли, каквито и мускули да показва, каквато и смелост да демонстрира, да посегне на правата и свободите на човека", отсече Доган. Сам зададе въпрос защо не обичат ДПС и отговори: "Кой обича тези, които успяват? Кой обича тези, които изпреварват времето?"

"БАН спечели битката", пише "Дума"


Над 3000 учени и докторанти от всички институти на БАН излязоха вчера на мащабно протестно шествие. Колоната се проточи от площада пред парламента до Министерския съвет. В гората от плакати, лозунги и знамена се открояваха едри надписи като "Знаем много за обществото, затова ли ни закривате?", "Можем да измерим и вашия рейтинг". Учените носеха транспаранти с кръст и надпис: "1869-2010 - от дякон Игнатий до Дянков-Игнатов" и "Да се върнем в Браила, тук вече сме емигранти!". Най-много бяха благословиите по адрес на просветния министър: "Игнатов - месия на Неуките", "Игнатов при мумиите", "Игнатов - учен с 1 публикация и 0 цитата" и пр. Към шествието се присъединиха студенти от Софийския университает със своето послание: "Днес БАН, утре - СУ. Да ги спрем!" Начело на шествието "вървяха" портретите на създателите на БАН, основали я преди 140 г. в румънския град Браила - Марин Дринов, Васил Друмев, Христо Ботев, Васил Левски.

"Гафът с автобусите уволни дребен чиновник", съобщава "Сега"

Славка Андреева, началник на отдел "Професионална компетентност и водачи" в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към транспортното министерство се оказа чиновникът, наказан заради лобистката поправка в Закона за автомобилните превози. Миналата седмица депутатите от транспортната комисия гласуваха да отпадне текст, според който автобусите за превози на деца трябва да се категоризират според международните изисквания. След обвинения в лобизъм, на следващия ден премиерът нареди поправката да се оттегли, а министърът на транспорта Александър Цветков да намери виновния и да го накаже, тъй като това било саботаж срещу ГЕРБ. Тогава премиерът загатна, че виновният сигурно е чиновник на ниско ниво.

"Отказаха ни домейн на кирилица „бг", е основната тема в "Новинар"


Международната организация за интернет имената и адресите ICANN е отказала на България регистрация на национален интернет адрес на кирилица със символите „бг". Отхвърлянето на заявлението е заради визуалната прилика на предложението със съществуващи адреси на латиница, обясниха отказа от ведомството. Оттам добавиха, че започват нова анкета, която ще е поместена на страницата на министерството в интернет. Така след онлайн гласуване ще се реши кое име за интернет адрес на кирилица е най-предпочитано.
Русия, Египет и Саудитска Арабия вече стартираха своите мултиезични домейни. Един от първите руски сайтове с новото разширение "рф" е президент.рф.

"Всяка кръчма с изолатор", пише "Стандарт"

Родните депутати угодиха на пушачите. Готвената тотална забрана да се пуши в ресторанти, барове и кафенета бе отменена. Това предвижда приетият в окончателен вариант закон за здравето. Заведенията над 50 квадрата обаче трябва да изолират масите за пушачи. Те ще се отделят с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати, записаха депутатите.
Собствениците на по-малки кръчми сами ще преценяват дали в тях да се дими или не.
В нощните заведения ще се пуши, но там няма да могат да влизат без придружител деца под 18 г. Фирмите пък ще определят стаи за пушком.
Зона без дим ще бъдат училища, университети, болници и метрото, няма да се пали в таксита и маршрутки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4184 |18.05.2010 Пресата на 19 май . 0| 4298 |17.05.2010 Пресата на 18 май . 0| 4194 |12.05.2010 Пресата на 13 май . 0| 5113 |11.05.2010 Пресата на 12 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads