Реклама / Ads
0| 4031 |09.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 10 ноември

.
Вестниците пишат за това, че младите социалисти умуват "Как интелектът да победи мускулите"; за двама сини в битка за поста на Юруков; за това, че Европа и САЩ нямат единен отговор за кризата.
 

Големия Маргин, Барселона, 7-и етаж, разкрива 24 часа.

Маргините си купили 2 апартамента в Барселона за близо 2 млн. евро, съобщиха полицейски източници от Испания. Красимир Маринов-Големия Маргин е регистриран в каталунската столица на ул. "Генерал Митре" 38, 7-ми етаж. Там е записан Красимир Андреев Маринов, роден на 6 май 1964 г. в Смолян. Лицето няма криминално досие вИспания, допълниха източниците и уточниха, че жилището е купено през 2005 г. и се води на Красимир Маринов и съпругата му Мария, която от години живее в Испания с дъщерите си. На километър от блока минава главната улица на Барселона -булевард "Диагонал". От блока на Големия Маргин се излиза пред най-красивата и внушителна банкова сграда в иберийското кралство - най-големия трезор "Кайша де Каталуня". На десетина минути пеша се намира митичният стадион "Камп ноу", където преди години нашият Христо Стоичков довеждаше до опиянение публиката на гранда "Барселона". Николай Маринов, който е най-малкият брат на Красимир, не е регистриран в Испания. През 2006 г. съпругата му Мария Цветкова е станала собственик на апартамент в същия район на Барселона, където е жилището на девера й, довериха испанските полицейски източници. За двете жилища са платени около 2 млн. евро - по-голяма част с кредити от испанска банка, като имотите са заложени като обезпечение. Двете семейства са се радвали кратко на собствеността си. Луксозните жилища са продадени на офшорна компания в средата на 2007 г. - месеци след започване на разследването за пране на пари срещу братята Маринови.

Митьо Очите на купон в чалга клуб, свидетелства Дневен Труд.

Несебърският наркобос Митьо Очите, който излежава 4,5 г. затвор за трафик на дрога, се появи към 1 ч вчера в чалга клуба на най-новия атракцион “Атриум” в Поморие. Така той зае мястото си сред 700-те ВИП гости, поканени за откриването, сред които Лили Иванова, Слави Трифонов, бизнесмени, политици. Новината съобщи за “Труд” Васил Едрев, шефът на бургаската полиция, който също бил на събитието и видял прочутия затворник с очите си. Митьо бил пак в отпуск, съобщиха от общежитието в Житарово, където той уж търпи наказанието си. “Митьо Очите не е създавал проблеми, но беше с много охранители и правеше впечатление”, казаха посетители на чалга клуба “Роко Бароко” в атракциона “Атриум” в Поморие, където известният затворник се появи вчера след полунощ. Увеселителният комплекс, който бе открит официално в събота вечер, е изграден на три нива - с Виенска сладкарница, ретробар, хаус клуб, караоке, фолкклуб и три ресторанта със средиземноморска, азиатска, френска и българска кухня. 

Царят преговаря с Командира, твърди Стандарт.

Тайни преговори за предизборна коалиция води царят с Командира. Двамата дори имали среща на четири очи. Това разкриха за "Стандарт" източници от жълтата партия. След като Симеон неуспешно се предложи на Доган и Бойко за изборите, опря до нас, възмущаваха се вчера хората на Иван Костов. Според тях Командира коткал в момента жълтите, но накрая и той щял на пореже Сакскобургготски. "Неприлични предложения" за общи действия валят вдясно от месец. Иван Костов получил оферта за изборите и от жълтите отцепници от БНД. Царските люспи му предложили предизборна коалиция, но поставили условие лидер да не е Командира. Щом чул офертата, Костов отказал. Той от своя страна пък предложил съюз на Александър Праматарски. 

Младите социалисти умуват "Как интелектът да победи мускулите", установява Дневник.

Как интелектът да победи мускулите - това беше една от темите на националната среща на младите социалисти, започнала в неделя в Пловдив. Не само за младежите в БСП темата ГЕРБ и Бойко Борисов се оказа една най-важните през уикенда, когато в София и на много други места се избираха делегати за червения конгрес на 23 и 24 ноември. Тя бе използвана от всички крила в партията. В Пловдив лидерът на БСП и премиер Сергей Станишев, който се присъедини към младежката среща, заяви, откривайки нова сграда на районно полицейско управление, че Бойко Борисов губи всякакъв баланс и граници в приказките си. "Не се страхуваме от ГЕРБ. Няма да допуснем страната ни да бъде управлявана от партия, която ще мутризира страната ни", заяви той ден по-рано пред делегатите на партийната конференция в софийския район "Възраждане". "Митовете си отиват, балоните се спихват. Аз не се страхувам, вие също", обърна се той към съпартийците си. Бившият вътрешен министър Румен Петков, който в неделя откри конференцията в Плевен, прогнозира: "В предстоящите месеци ГЕРБ ще се срине много тежко." Те градят корупционни схеми и практики и това ще ги срине до изборите, поясни той. Подобни изказвания направи и близката до Румен Овчаров Илияна Йотова. "Ако трябва да отговоря в стила на премиера, радостното е, че вече нищо не зависи от него", коментира Бойко Борисов пред БНР.

Двама сини в битка за поста на Юруков, оповестява Новинар.

Двама сини активисти поискаха вчера лидерския пост в СДС. Преди обяд синият депутат Иван Сотиров обяви официално, че се кандидатира. Часове след него и Мартин Димитров каза, че ще се бори за втори път за председателското място, след като миналата година загуби битката от настоящия лидер на СДС Пламен Юруков. Димитров обясни, че официално ще оповести кандидатурата си във вторник. На пресконференция в синята централа на "Раковски" 134 Иван Сотиров обясни, че обявява сам кандидатурата си, защото достойният начин за подобна заявка е да се представиш сам, а не да чакаш някой да те издигне. Той обяви, че ще се бори за поста, защото иска да върне доверието в СДС и да го консолидира. Според него проблемът с доверието в партията съществува, защото определени политически лидери не са поели отговорността за загубата му, разцепили са съюза, създавайки собствени партии с цел лично облагодетелстване и оцеляване. 

Ковачки моли данъчни и прокурори да го проверят, съобщава 24 часа.

Христо Ковачки, един от най-богатите българи, поиска данъчни и прокуратура да го проверят. "Излиза, че бизнесът ми не е чист. Създават се митологични образи, легенди за политици, които ме подкрепят", казва 46-годишният мъж. Той посочи адреса, на който от 10 години е офисът му, и очаква всички компетентни органи да проверят произхода на парите му. Според полското списание "Впрост" Ковачки е 98-и от 100-те най-богати в Източна Европа със състояние от 700 млн. долара. На въпрос това не е ли контраатака на готвена от държавата проверка, Ковачки бе категоричен, че "няма притеснение, прави бизнес ясно и публично". Той обаче иска някой в България да обясни от какво е правилно да си богат - защо от кафе може, а от въглища - не. Наясно е обаче, че ако държавата се обърне срещу даден бизнес, никой не може да й се противопостави. 

Румен Петков: Корупцията ще срине ГЕРБ, цитира Дума.

ГЕРБ градят корупционни схеми и практики и това ще ги срине до предстоящите през следващата година избори, заяви вчера в Плевен бившият министър на вътрешните работи Румен Петков. Петков коментира, че програмата на партията на столичния кмет Бойко Борисов предвиждала да се възстанови политизирането на МО, МВР и МВнР. Реализирането на тези замисли би довело до създаване на ненужно напрежение в тези звена, коментира още Петков. Междувременно в Пловдив премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев заяви, че неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов губи всякакъв баланс в думите си. Станишев упрекна представителите на ГЕРБ, че атакуват България в Европа и даде за пример подписката за “уволнението на кабинета”. Нямам нищо напротив да имате такава, но тя беше упорочена с фалшиви подписи, припомни той. Премиеърът бе в града под тепетата, за да открие нова сграда на Трето полицейско управление. По-късно Станишев взе участие в работата на националната среща на младите от БСП. 

Таксиметрова война за цени и клиенти, описва Новинар.

Таксиметровите компании в столицата влязоха в лют спор дали да има увеличение на цените на таксиметровите услуги, научи „Новинар”. Някои от фирмите ще задържат ниските цени, други дори са решили да ги намалят. Само така ще можем да запазим клиентите си и да разчитаме те да се увеличат, коментираха от бранша. Според превозвачи има значителен отлив на клиенти след последното повишение на цените на таксиметровите услуги с около 20 процента, което влезе в сила в началото на годината. От компанията „ОК Супертранс”, която притежава най-много коли в София, още преди няколко седмици обявиха, че от началото на ноември ще повишат с 20 ст. на километър дневната и нощната тарифа, но все още карат на старите цени. В момента тарифата на километър през деня е около 60 ст., а през нощта - 70 ст. С увеличението нощната тарифа ще стане между 90 ст. и 1 лев, а дневната 80-90 ст. за километър пробег. Според осведомени обаче заради натиска на конкуренцията в „ОК Супертранс” вече обмислят по-малко увеличение, за да запазят клиентите си.  

Кафе за 200 бона пият в “Кремиковци”, цитира Стандарт.

По 200 хил. лева на месец харчи ръководството на "Кремиковци" за бензин и кафе. Това обяви шефът на "Ворскла cтийл" Виктор Демянюк в отворено писмо до работещите и мениджърите на комбината. Фирмата на украинския милиардер Константин Жеваго се оттегли преди около месец от договора за ишлеме със завода. Една от причините бе, че оперативното ръководство на "Кремиковци" е искало от тях да покриват всички административни разходи. Не мога да дам точен отчет на разходите за гориво, телефони и кафе, но още от август всички административни разходи в комбината са затегнати, обясни синдикът Цветан Банков пред Дарик радио. "Не съм подписал една стотинка за кафе. Всеки ден се харчи нафта, но тя е за автобусите на комбината", обясни той.

 

Европа и САЩ нямат единен отговор за кризата, констатира Дневник.

Финансовите министри на страните от Европейския съюз предвидиха конкретни мерки срещу кризата, но идеите им коренно се различават от тези на новоизбрания американски президент Барак Обама. Така само седмица преди ключовата среща на върха във Вашингтон на 20-те най-развити страни, на която ще се търси изход от кризата, Европа и САЩ са на съвсем различни позиции. Представителите на най-големите развиващи се пазари пък поискаха държавите им да играят по-значима роля в стабилизирането на световната икономика. На срещата си в петък финансовите лидери от ЕС подкрепиха радикални идеи за реформа на глобалната финансова система. Представителите на евроблока поискаха затягане на регулацията за рисковите играчи на пазара и рейтинговите агенции, както и уеднаквяване на счетоводните стандарти по света. Лидерите от ЕС призоваха и за повече правомощия за международни организации като Международния валутен фонд. Новият президент на САЩ Барак Обама пък заложи на помощ за икономиката на национално ниво. 

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4004 |06.11.2008 Петъчната преса на 7 ноември . 0| 4179 |05.11.2008 Пресата на 6 ноември . 0| 3927 |04.11.2008 Пресата на 5 ноември . 0| 3931 |03.11.2008 Пресата на 4 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads