Реклама / Ads
0| 3982 |11.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 12 ноември

.
Вестниците пишат за безработицата, изплувала от сянката на кризата; за "Позитано" 20, или прашното леговище на сбръчканото Време; за това, че 3000 българи летят с дрога в стомаха.
 

 

Безработицата изплува от сянката на кризата, установява Дневник.

Първите отражения на глобалната криза върху пазара на труда в България вече са факт - компании от металургията и производството на торове са започнали да съкращават хора, показа проучване на "Дневник". Освобождават се работници дори в отрасъл като машиностроенето, където липсата на кадри доскоро принуждаваше мениджърите да инвестират в образование. Ден след като националната статистика отчете рекордно ниска безработица от 6.42%, финансовият министър Пламен Орешарски предупреди, че започва обратната тенденция, която според бизнеса ще засегне много отрасли от икономиката. Според изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов най-тежко е положението в торовите заводи. Те вече са затворили няколко поточни линии. В металургията само "Кремиковци" например ще повлече много други предприятия, защото срещу всеки зает в комбината се осигуряват 18 работни места в други браншове, даде пример председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той добави, че намаляващата строителна активност ще се пренесе в производството на цимент, химия, спомагателни материали, бои и др. Иванов прогнозира увеличение на безработицата, ако не започне реалното усвояване на еврофондовете и съкратените работници от жилищното строителство не бъдат пренасочени към пътни проекти. Цените на селскостопанската продукция се сриват и няма кой да я купи, намаляват и поръчките в шивашката промишленост, каза още Данев. Той прогнозира, че безработицата може да се увеличи до 7-8% след година.

Споко, 7 дни и стоплят София?, обнадеждава 24 часа.

София пускат парно до седмица. Заклинанието повтори няколко пъти вчера шефът на столичната "Топлофикация" Петко Милевски, за да спре евентуални бунтове на премръзнали граждани. Първо на студ изкараха вчера два часа журналистите, които чакаха пред "Булгаргаз" в квартал "Люлин" да чуят какво решава гаазовата кампания за дълговете на големите потребители. Срещата между тях бе толкова закрита за медии, че те останаха на тротоара. Ако всичко е наред, радиаторите ще топлят до 7 работни дни (виж блиц-интервюто на 3-а стр.) На излизане от разговорите обаче Милевски каза, че на срещата не се е стигнало до разговор за отношенията столична топлофикация - "Булгаргаз". Разбра се, че дългът е скочил от 58 на 78 млн. лв. към вчерашна дата. От Конфедерацията на работодателите предупредиха, че на голямата индустрия й омръзнало топлофикациите да не си плащат, а бизнесът да субсидира. Знаете ли как се работи с "Булгаргаз"? Плащаш авансово заявеното количество. А ако не го ползваш, те си удържат 10%, реагираха от бизнеса. За първи пътвчера имало диалог. Досега била стена, каза Евгени Иванов, зам. шеф на КРИБ. Договорено е плавно поскъпване на газа. Да няма шок от Нова година, а работна група да разработи въпросните стъпки. 

Газът може да поевтинее с 25%, твърди Дневен Труд.

Доставната цена на природния газ за България ще се понижи с около 25% от 1 януари, ако сегашните цени на суровия петрол се запазят. Това съобщиха вчера пред “Труд” експерти от газовия бранш. Котировките на нефта на световните пазари се сринаха през този месец под $ 60 за барел (159 л), след като през юли стигнаха рекордните $147. Петролът сорт Брент, който е определящ за цените в Европа, вчера поевтиня на борсата в Лондон с още $2,13 до $56,95 за барел. Природният газ на вътрешния пазар у нас поскъпна с близо 24% от 1 октомври, като достигна 538,66 лв. за хиляда куб. м. При очакваното поевтиняване с 25% от януари цената му би трябвало да слезе до равнището през юли - около 430 лв. за хиляда куб. метра.T 

Правителството рекетирало София за "Топлофикация" , пише Дневник.

Като истинска рекетьорска организация правителството ни докара до решението да му прехвърлим безвъзмездно акциите си в "Топлофикация - София". Това заяви кметът Бойко Борисов по повод последното писмо от правителството за уреждането на собствеността върху дружеството. В същия ден, в който получихме отговор от премиера Сергей Станишев, че държавата иска да прехвърлим безвъзмездно дела си, получихме писмо и от "Булгаргаз", в което ни уведоми, че не може да увеличи доставките на газ, каза Борисов. Заради намаленото подаване на синьо гориво "Топлофикация" не може да пусне парното в жилищните сгради. 

Как БСП се посрами в София, разкрива Дневен Труд.

Червените общински съветници в столицата са подкрепяли почти всички далавери, свързани с разграбване на общинско имущество за последните 15 години. В периода на най-големите кражби (1995-1999) кадри на БСП са заемали 30,4% от местата в бордовете на общински предприятия. Това твърдят в писмо членове на соцпартията от столичния район “Витоша”. “Отличниците” на столетницата в тъмната приватизация на София са дългогодишните членове на БСП, общинарите Мичо Райковски, Симеон Симеонов, Таня Найденова. 

Юруков: Махам се, за да се спаси СДС, цитира Стандарт.

Лидерът на СДС Пламен Юруков няма да се кандидатира за шеф на партията. Това обяви самият той на заседание на Националния съвет вчера. Компроматната война срещу мен се оказа балон, но тя навреди много на СДС, аргументира оттеглянето си Юруков. Той обаче подчерта, че е чист и като бизнесмен, и като политик. Взех решението си в 8,40 ч в петък сутринта и никой не е оказвал натиск върху мен или пък ме е заплашвал, каза още собственикът на "Спетема кафе". Един лидер трябва да получи поне 80-90% от подкрепата на хората си и смятам това за свой провал, обясни домакинът на "Раковски" 134. Той остава член на СДС и обеща още по-усилено да работи за него. 

След трус, огън и вода – пари само на застраховани, съобщава 24 часа.

Държавата ще подпомага при бедствия само семейства, които са застраховали жилищата си. На този вариант за изменение на Закона за националния катастрофичен фонд се е спряла работната група към парламентарната комисия за бедствия и аварии. Тя вчера заседава в Разград и обиколи пострадалите от бедствия градове Цар Калоян и Разград. Работният вариант е раздаден на парламентарните групи за обсъждане, заяви председателят на комисията Венелин Узунов. Идеята е държавата да помага само на хора, които са проявили грижи за имота си, като са го застраховали. Не се поставят условия точно срещу какви рискове. Ако например застрахователят покрива половината от щетите, държаватаможе да помогне с другата част. Първоначалният проект за въвеждане на задължителни минимални застраховки за всички собственици на имоти е отпаднал, поясни Узунов. 

Конфискуват коли с българска регистрация в Сърбия, твърди Новинар.

Само за един месец са конфискувани 12 коли с българска регистрация на територията на Западните покрайнини, сигнализира за „Новинар” директорът на Българския културно-исторически център в Босилеград Иван Николов. Акцията на сръбските власти според него цели спиране на вноса на коли от България. По думите му десетки хиляди сръбски граждани (сред които и такива с български произход) са регистрирали частни фирми в България, чрез които внасят автомобили. Коли с кюстендилска и софийска регистрация могат да се видят във всички селища в близост до сръбско-българската граница – Пирот, Княжевац, Зайчар, Цариброд, Ниш, Враня, Судурлица и Босилеград. В края на октомври сръбските власти са отнели автомобилите на Зоран Стоименов от Босилеград и на Игор Аризанович от Судурлица под предлог, че е нарушен митническият закон. Николов обаче смята, че причината е друга, тъй като в случая със Зоран от Босилеград има и един деликатен момент – записал е детето си да учи в първи клас в българска паралелка. Отнети са още четири коли в Судурлица и шест във Враня.

От контрабанда на цигари бюджетът ощетен със 150 млн. лв., описва Дума.

Според изследване на МБМД 15 на сто е нелегалният внос Бюджетът губи около 150 млн. лв. годишно от неплатени акцизи върху контрабандно внесени цигари, съобщиха от Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия вчера. Според изследване на МБМД близо 15% от продаваните у нас цигари са контрабандни. Изследването е сред близо 5000 човека и показва, че 14,6 процента от тях пушат контрабандно внесени цигари, а 20,1 на сто от легален внос. Очаква се, че при вдигането на цената на всички цигари ще има опити за активизиране на нерегламентирания внос. Ще бъде направено предложение старите бандероли при продажбата на цигари да важат до 31 март 2009 г. По данни на МБМД 49 процента от мъжете и 41 на сто от жените у нас пушат. Първоначалният спад в броя изпушени цигари след предишното повишаване на цените вече е преодолян и наваксан, показват данните на агенцията.  

3000 българи летят с дрога в стомаха, установил е Монитор.

Над 3000 българи летят из Европа с дрога в стомаха. Това е броят на пътниците, влизащи в рисковия профил на службите за сигурност, научи "Монитор". Пътуващите от години правят курсове до Латинска Америка. Там ги зареждат, стоката се разтоварва на летище в Европа и се връщат празни у нас. Базите данни в отделите за борба с наркотиците вече са препълнени с такива наши сънародници. Експерти признават, че проблемът се задълбочава, тъй като куриерите непрекъснато се обновяват и увеличават. "Много българи вече се занимават с това, хиляди са. Ако погълнат около килограм кокаин, вземат 1000 евро.

"Позитано" 20, или прашното леговище на сбръчканото Време, разсъждава Новинар.

Има едно място в тази страна, където времето е спряло. Застинало, мрачно и наситено червено. Времето там е задимено и в лошо настроение. То е с разкривено лице, подпира се на осеммилионен бастун, говори менторски. Понякога умира от нагъл смях и тютюнева кашлица. До това място се стига лесно. Влиза се трудно. Времето си почива на „Позитано” 20. Там се чувства комфортно, сбръчква се, старее, но знае, че винаги има кой да го реанимира. Ако времето беше жена, там към нея щяха да се обръщат с „другарко”, не с „госпожо”. На всеки четири години другарката Време си слага ярко червило на устните, намазва скулите си с него и оглеждайки се в джобно огледалце, размазва червената ципура по бузите си с онова специфично движение, което бабите ни са усвоили като навик поради липса на руж. Прическата на другарката Време естествено е добре познатата „розичка”, известна още като фризура „До-ре-ми-фа”. Така пременена, другарката Време дефилира по улиците, представя се за „възрастна госпожа”, чука по вратите ни, влиза в домовете ни и започва да ни казва как да живеем като всяка досадна старица, вкопчена в собствения си живот. На „Позитано” 20 другарката Време обаче никога не може да бъде госпожа. На „Позитано” 20 тя се охранява от един полупиян портиер. Сбръчкан, лъхащ на алкохол и соцспомени бай Иван демонстрира властта си, която е получил от другарката Време, обръщайки се с прегракнало към посетителите с „Ало, ти къде?!”. Пред накипрената старица обаче се гъне като спиртосан червей и изкуствено чупи в усмивка обилно наквасените с ракия устни. Под зорката охрана на възрастния портиер застиналото време ни дебне. За да вдигне гордо палец в победния си жест. След което да смачка с палеца си тези, които може. Ей така, по другарски.  

Танго за Първанов в Аржентина, описва Монитор.

С тангоспектакъл и вечеря посрещнаха в Буенос Айрес президента Георги Първанов и съпругата му Зорка вчера. На втория ден от официалното българско посещение в Аржентина държавният ни глава наблюдава страстния танц от ВИП ложата на ресторант „Танго Портеньо". За подобна привилегия цената е 200 долара. Сред забележителностите на града. Президентът посети и музеите на естествените науки и латиноамериканското изкуство, а съпругата му - и този на изящните изкуства. Вчера държавният ни глава се срещна с президента на Аржентина госпожа Кристина Фернандес де Киршнер. Тя даде официален обяд в чест на Първанов. Двамата обсъдиха световната финансова криза, проблемите с незаконния трафик на наркотици, както и промените в климата. Аржентинският президент е поставил въпроса и за Фолклендските острови и е изразил желание за възобновяване на преговорите с Великобритания. В делегацията е и министърът на икономиката Петър Димитров, който подписа вчера с аржентинския си колега Хорхе Таяна споразумение за икономическо сътрудничество между двете държави. Днес президентът ще се срещне с представители на местните бизнес среди, след което излита за Мексико. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3923 |10.11.2008 Пресата на 11 ноември . 0| 4031 |09.11.2008 Понеделнишката преса на 10 ноември . 0| 4004 |06.11.2008 Петъчната преса на 7 ноември . 0| 4179 |05.11.2008 Пресата на 6 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads