Реклама / Ads
0| 4004 |06.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 7 ноември

.
Вестниците пишат за 2-та бона заплата за чиновници; за партиите на пазара за имоти; за това, че БСП се редактира за олигарсите, а Чилова пъди Майстора от музеите.
 

 

2 бона заплата за чиновници, оповестява Стандарт.

По 2000 лева ще взимат най-кадърните чиновници от Нова година. В бюджета е заложен скок с 10% на заплатите във всяко ведомство, но отличницте ще получават екстри. Възнаграждението ще зависи от личните качества и оценките на прекия ръководител. Най-голям шанс за лъвския пай имат служителите, които работят по усвояване на еврофондовете. Те са най-дефицитни и с най-висока квалификация. По два бона ще взимат заедно с премиите в комисията за финансов надзор. В Агенцията за ядрено регулиране може да получават по 1700 лв., а в Сметната палата – 1600 лв. Там работят предимно хора с юридическо и финансово образование, които са много търсени в частния сектор.

Жеваго осъди “Кремиковци”, пише Стандарт.

Константин Жеваго осъди “Кремиковци”. Неговата “Ворскла стийл България”, която имаше договор за ишлеме с комбината, спечели дело в Софийски градски съд в четвъртък. Магистратите постановиха, че металургичният завод дължи на украинците 5 млн. евро и 28 хиляди тона продукция. От “Ворскла” ще поискат и резследване на дейността на ръководството на “Кремиковци” заради липса на продукция. От оперативното ръковоство на комбината обяснили на хората на Жеваго, че не знаят къде са суровините и готовите метали. Решението на съда може да остави работниците в “Кремиковци” без заплати. Ръководството на комбината смяташе да плати парите, като продаде продукцията.

И партиите на пазара за имоти, известява 24 часа.

Десетина милиона евро ще похарчат партиите, за да си купят едни от най-апетитните сгради в столицата, чиято пазарна цена е два пъти по-висока. Приблизително 7-8 млн. евро е данъчната оценка на четирите големи централи – на БСП, НДСВ, ДПС и СДС, поне още 2 млн. ще струват сградите на по-малките партии. Преговорите между парламентарно представените формации за сдобиване с нотариални актове текат от няколко месеца, показа проучване на “24 часа”.

БСП се редактира за олигарсите, научаваме от 24 часа.

Войната на БСП срещу олигарсите се отменя. Текстът от политическата рамка за участие на социалистите в изборите догодина, с който те се обявяваха за “законен и ефективен бизнес - без олигарси, мониполисти и картели”, е редактиран в последния момент, разказаха членове на соцръководството. Документът премина през пленум в сряда и ще бъде гласуван от конгреса на 22 ноември. Междувременно стана ясно, че известният пловдивски бизнесмен Георги Гергов е избран за делегат на конгреса от местните социалисти. Това е първото му участие в такъв партиен форум.

Чилова пъди Майстора от музеите, информира Дневен Труд.

Деветдесет на сто от българските музеи нямат право да съществуват, ако новият закон за културно наследство влезе в сила. Само една-две от нашите институции покриват изискванията на този проект – а именно – да притежават “културни ценности”. Нормативният документ ясно казва, че “не са културни ценности произведения на живи автори, както и на такива, от смъртта на които не са минали 70 години”. Простата сметка сочи, че за да бъде един автор “музеен”, той трябва да си е отишъл от този свят най-късно през 1938 г. А галериите, които са кръстени на Владимир Димитров – Майстора, Златьо Бояджиев, Жорж Папазов, Цанко Лавренов, ще трябва да хлопнат врати или поне да се преименуват, защото патроните им са си “поживели” до втората половина на миналия век.

Пазарът на зърно замръзна, съобщава Дневник.

След като миналата година зърнопроизводителите понесоха огромни загуби заради сушата, в края на тази над сектора надвисна нов удар заради световното свръхпроизводство и блокирания пазар. Само преди месец търговията, макар и колебливо, вървеше, а от земеделското министерство се похвалиха с износ от 1.3 млн. т хлебна пшеница. Ситуацията коренно се промени, след като излязоха данните за изключително добрата реколта в страните от Черноморския регион. В резултат цените рязко спаднаха, а борсовите стойности в Европа стигнаха почти до 101 евро за тон, определени от Европейската комисия като границата, под която фермерите започват да губят. Реколтата на пшеница в светатази година достигна рекордните стойности от 670 млн. т и това автоматично свали цените“, обясни директорът на Софийската стокова борса Васил Симов.

 БФБ може да тръгне нагоре едва през 2010-2011 г., прогнозира Пари.

Очаквам през следващите 2 до 5 години капиталовите пазари да се възстановят, но с какви темпове, все още не е ясно, прогнозира председателят Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов. Според него възходящ тренд на Българската фондова борса ще има едва през 2010-2011 г. Световната финансова криза е показала по категоричен начин необходимостта от нова система за регулиране на риска и познаването на финансовите инструменти, смята Апостолов. Според него портфолио мениджърите отвъд океана са инвестирали парите на американците в сложни финансови инструменти, без да осъзнават рисковете, които те носят.Шефът на КФН каза, че кризата е извадила на преден план няколко проблема - управлението на риска, прозрачност на финансовите продукти и необходимост от допълнителен буфер наред с капиталовата адекватност.

Задава се криза за легла в болниците, предупреждава Монитор.

Не е изключено да се стигне до отлагане на операции, както беше по време на Виденовата зима, предупредиха лекари вчера. Държавните и общинските лечебни заведения ще запазват леглата формално, но на практика ще приемат по-малко болни заради оскъдното финансиране по линия на Националната здравноосигурителна каса, заяви за "Монитор" депутатът от СДС и член на здравната комисия д-р Ваньо Шарков. Най-доброто в момента е, че въпреки недофинансирането в българските лечебни заведения няма листа на чакащите, както е в повечето европейски страни. Пациентите ще бъдат лекувани едва когато има клинична пътека и средства по нея от Националната здравноосигурителна каса, коментира народният представител. В Швеция за операция, която не е животоспасяваща, като например вадене на камъни от жлъчката, се чака по 8-10 месеца, припомниха запознати. 

Зависими си поръчват наркотици он-лайн, узнал е Новинар.

Над 200 психотропни вещества се рекламират чрез он-лайн магазини и хората могат да си ги поръчат и доставят без проблем. Това се казва в годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, който беше представен в четвъртък. Част от тези магазини предлагат халюциногенни гъби, „парти хапчета” или полусинтетични или синтетични вещества, обясни Лоран Ланиел от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. В интернет магазините могат да се намерят и различни принадлежности за употребата на наркотици.  

Последно: Напускаме Ирак преди Коледа, известява Дума.

Българският контингент в Ирак се завръща на Коледа, а правителството не мисли за нова мисия там. Това стана ясно след вчерашното заседание на парламентарната комисия по отбрана. Никога не е ставало дума за нов мандат на контингента ни в Ирак, каза шефът на комисията Димитър Дъбов. Контингентът се прибира, каза още Дъбов, като посочи, че това ще стане между 15 и 20 декември според разчетите на Генералния щаб. Мандатът на контингента ни в Ирак е до 31 декември т.г. Засега не се предвижда продължаването му, каза и зам.-началникът на ГЩ ген.-лейт. Галимир Пехливанов. За да се предвиди нов контингент за догодина, трябва да има санкция на Народното събрание, каквато засега няма, посочи Пехливанов. Реално не готвим следващ контингент, допълни той. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4179 |05.11.2008 Пресата на 6 ноември . 0| 3927 |04.11.2008 Пресата на 5 ноември . 0| 3931 |03.11.2008 Пресата на 4 ноември . 0| 3779 |02.11.2008 Понеделнишката преса на 3 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads