Реклама / Ads
0| 3883 |23.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 24 ноември

.
Вестниците пишат, че 10 % от елита са доносници на ДС; че цените в Банско са като в Австрия; че ГЕРБ и БСП ги делят само 3 % разлика; че 500 водачи на МПС са снимани от камери на КАТ.
 

 

Люта битка за шефове в БСП, разкрива Стандарт.

Всички познати висши социалисти остават в ръководството на БСП въпреки призива на лидера Сергей Станишев за подмладяване и обновяване. Това е резултатът от лютата битка за Висшия съвет на Столетницата, разразила се на втория ден от 47-ия конгрес на червените. Социалистите процедурно порязаха Станишев минути след като го преизбраха с рекордните 97,47% от гласовете, или 809 от 853 бюлетини. Само с 27 от 119 редовно избрани членове на Висшия съвет осъмна обаче конгресът. Цяла нощ социалистите гласуваха тайно. Но едва 27 от мераклиите за партийна власт събраха нужните 50 плюс един на сто от гласовете. Номер №1 по доверие е Станишев, следван от кмета на Смолян Дора Янкова, шефа на парламента Георги Пирински и културния министър Стефан Данаилов. На предишния конгрес шампион по доверие бе Весела Лечева. Сега тя е на 8-о място. Втори тур на партийния вот поиска Станишев. И разпали конгресните страсти. Ще стоим още един ден в НДК, скочиха делегатите

Илия Божинов: Трамваят върви, но чуйте поне гласовете в БСП, цитира 24 часа.

683-ма делегати подкрепиха новата програма на БСП, с която социалистите отхвърлят “всичко, противоречащо на демокрацията и хуманизма”, посвещават се на “историческото преодоляване на капитализма” и обещават в края на втория мандат да преразгледат плоския данък. За 10-15 г. изоставането на работните заплати у нас трудно ще бъде преодоляно, вещае документът. Отношението към корупцията го няма, заобиколена е темата за олигарсите и картелите, забеляза представителят на лявото крило Илия Божинов. Той се възмути и от обявяването на БСП за народна партия. “То вярно, че кучетата си лаят, а трамваят си върви, но поне гласовете от собствената си партия е добре да чуваме”, каза Божинов. Защо ограничен кръг от хора вземат решения, поставящи пред свършен факт цялата партия, отбеляза Красимир Премянов. Той настоя да не се мълчи за ДПС и да се оставя да завладява цели райони. БСП ги остави да се окопаят, а българският турчин не е равно на ДПС, нито ДПС е само Ахмед и Мехмед, каза и зам.-шефът на червените в Кърджали Незми Мюмюн. Това е първият конгрес без полемика в залата, заяви пред силно оредялата зала и Янаки Стоилов. Отбеляза и че има опасна концентрация на политическа, бизнес и медийна власт в ръцете на тесен кръг хора.

Гладът подгони делегатите, описва Дневен Труд.

Кворумът по време на 47-ия конгрес на БСП вчера на няколко пъти бе “на ръба”, заради глада и умората на делегатите. По обед дискусията за устава бе прекъсната точно по време на “невротичния” текст за съвместяването на партийни и държавни постове. Причината бе, че много делегати решиха първо да заситят глада си и се възползваха от дошлите по същото време безплатни сандвичи. Очевидно не бяха малко и социалистите, изпълнили лютата закана “да потърсим нещо по-холестеролно околоНДК”. Така кворумът падна и бе дадена почивка. Сандвичите бяха подредени на маси във фоайето, оградени с тъмночервени въжета от течащото по същото време в НДК изложение “Произведено в България”. Много делегати се възползваха от изложението и купиха подаръци за близките си. “Десетката” удари социалист от Пловдив, който още в събота вечерта напазарува голямо мече.

Само 3% разлика между БСП и ГЕРБ, информира Дума.

Ако парламентарните избори бяха днес, 22 на сто от българите биха гласували за ГЕРБ, 19 на сто - за БСП, а осем процента - за ДПС. Това сочат данните от социологическо проучване за политическите нагласи в обществото, направено през ноември от ББСС "Галъп Интернешънъл". Най-много е спаднала електоралната подкрепа за ГЕРБ в последния един месец, обясни Марчела Абрашева, изпълнителен директор на агенцията. Според нея причина за спада е, от една страна, скандалът около оставката на зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов и изравянето на скелета от гардероба на "възродителния процес". Проучването сочи още, че партия "Атака" би събрала 6 на сто от гласовете на българите, СДС - 3%, ДСБ - 2%. НДСВ и ВМРО ще получат по 1% от вота. Общо 36 на сто от анкетираните са посочили, че няма да отидат до урните на парламентарни избори.

Борисов иска правата на енергиен министър, цитира Дневен Труд.

Кметът на София Бойко Борисов е поискал от енергийния министър Петър Димитров да бъде упълномощен да контролира работата на “ЧЕЗ Електроразпределение-Столично”. Градоначалникът е изпратил писмо с желанието си да съставя актове за нарушения и да проверява дейността на чешката фирма. В искането си Генерала се позовава на чл. 77 от Закона за енергетиката, според който министърът може да упълномощава лица, които да проверяват електроразпределителните дружества. “Този контрол е работа на министъра на икономиката, ако се е върнал вече от топлите страни. И понеже аз съм съпричастен към неволята на хората, ако министърът ми прехвърли тези права, които всъщност са негови задължения, до края на годината с актове ще принудя ЧЕЗ да изгради телефонен център в София”, обясни Борисов. Истината обаче е, че работата на естествените монополисти в енергетиката се контролира по закон от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, чийто председател е проф. Константин Шушулов. 

10 на сто от елита - доносници на ДС, съобщава Новинар.

Около десет процента от проверяваните хора от комисията по досиетата са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС). Това показва статистиката, оповестена вчера от председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Той коментира през БНР, че все повече се увеличава броят на гражданите, които сами подават заявления с желание да бъдат проверени. Миналата седмица бившият БСП депутат Костадинов изнесе доклад в Народното събрание, според който за 2007 година проверени за съпричастност към бившите репресивни служби са били 22 100 българи, като е установена принадлежност към ДС и разузнавателните служби на 678 лица.

 Вълна от продажби на компании в България, прогнозира Дневник.

Очаква се през следващата година заради икономическата криза да има вълна от продажби на неефективни компании, прогнозираха експерти и консултанти. Тенденцията ще засегне на първо място фирми в структурите на големи холдинги, които носят съвсем малка част от печалбите и приходите на групата. Анализатори очакват да има и продажби на дружества, собственост на закъсали международни компании. "Около 90% от приходите на немалка част от големите икономически структури в България се формират от една или две техни компании от общо 10 или 20. И ако допреди година това не беше проблем, то сега мениджърите започват да се замисля по отношение на структурата им", заяви Билян Балев, управляващ партньор във "Форем консултинг", един от големите консултанти при придобивания. Процесът на преструктуриране на компании вече е факт, потвърди и Асен Христов, председател на надзорния съвет на един от най-големите холдинги в страната. "Еврохолд България".

Предлагат алтернативен бюджет с ниски данъци, съобщава Монитор. 

Държавните разходи по време на криза не трябва да се увеличат, а да се разпределят по-ефективно. Това заяви вчера икономистът Димитър Чобанов от Института за пазарна икономика. На брифинга беше представен алтернативен държавен бюджет с ниски данъци за 2009 година. Чобанов посочи, че допълнителните разходи, които правителството прави, за да подпомогне непродуктивните предприятия и сектори от икономиката, биха удължили кризата. Според Чобанов разпределението на държавните разходи може да бъде по-ефективно, а облагането на доходите - по-ниско. Страната ни е на последно място в ЕС по ефективност на публичните разходи. Георги Ангелов - старши икономист в института "Отворено общество", предлага в бюджета за следващата година рязко да бъде намалено данъчното облагане за фирми и частни лица - от 33,7 на сто осигурителните вноски до 10 на сто. Осезаемо трябва да се понижи и квазиданъчното бреме под формата на държавни такси, за да се стимулират предприемачите у нас, е мнението на експерта. 

500 на ден падат в очите на КАТ, пресмята 24 часа.

20 683 нарушители на правилата за движение уловиха за 40 дни видеокамери в центъра на София. 10 567 собственици на коли вече са получили призовки да се явят в КАТ за налагане на наказания. Четири контролни нива преценяват виновните. 100 лв. е административната глоба, ако пропуснете посочената дата, предупреждават пътните полицаи. От средата на октомври освен трасето от Булбанк до Орлов мост камери контролират и втори кръг - от Софийския университет по бул. "В. Левски" през кръстовището до паметника на Патриарх Евтимий до Петте кьошета. Във видеокапана са попаднали автомобили на депутат и служители от МВР. Няма субективизъм, обективите снимат наред, казват от КАТ.

Цените в Банско като в Австрия, изчислил е Монитор. 

Цените на ски почивките преди високия сезон за Коледа и Нова година в Австрия и в Банско са еднакви. Това казаха за "Монитор" от голям столичен туроператор, като се базираха на офертите, които за последно са сравнени преди десетина дни на световното туристическо изложение в Лондон WTM. Родните оферти за курорта до 21 декември варират между 460 лв. и 520 лв. за уикенд за двама в четири или петзвезден хотел с включени ски карти. Толкова струва и почивката в аналогичен австрийски курорт . От туроператора “България холидейз” поясниха, че сравненията в цените не са във вреда на страната ни, защото качеството на обслужването, допълнителните занимания, които осигуряват за туристите, грижата за гостите на курорта по нищо не се различават и от най-качествените услуги в западноевропейската държава. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4133 |20.11.2008 Петъчната преса на 21 ноември . 0| 4109 |19.11.2008 Пресата на 20 ноември . 0| 3893 |18.11.2008 Пресата на 19 ноември . 0| 4542 |17.11.2008 Пресата на 18 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads