Реклама / Ads
0| 4713 |01.06.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 2 юни

.
Вестниците пишат за скока на парното от 1 юли; за това, че Танов е на разпит кой е новият касиер в митниците; че застраховките за коли и имоти може да поскъпнат с 2%.
 

До 15 на сто скок на парното от 1 юли, разстройва Дневен Труд.

Парното в София и Пловдив ще поскъпне с не повече от 15 на сто след повишението на природния газ от 1 юли. Това прогнозира председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев след среща с представители на топлофикациите в страната. На заседанието бе обсъждан докладът на комисията за новите цени на парното. Семерджиев уточни, че увеличенията между 18 и 45 %, които искат топлофикационните дружества няма да се случат.

Танов на разпит кой е новият касиер в митниците, известява 24 часа.

Бившият антимафиот номер 1 Ваньо Танов, сега шеф на агенция "Митници", се яви отново в ГДБОП във вторник, но за разпит. Танов е бил извикан от дознател във връзка с операция "Далаверата", при която бяха задържани митничари.
Според запознати един от арестуваните е бивш служител на Управление "Пътни такси и разрешителни", което е под шапката на агенция "Митници". Ексмитничарят дал писмени показания, в които твърдял, че е бил принуден да събира рушвети от камиони от началник-смяната с прозвището Серго. Подготвените пари пък отивали към ръководството на агенция "Митници". Посредник при прибирането на рушветите за шефовете на митниците бил висш служител с прозвището Веско.

Приморско ще отнеме евтините съдийски имоти, установява 24 часа.

Община Приморско заплаши с дела роднините на магистратите, които взели имоти като “бедни”. "Ако до петък Деница Урумова, Петър Попов, Елка Икономова, Тодор Цветанов, Анна Пенгезова и Ваня Генкова не се откажат доброволно от разрешенията за строежи, ще поискаме обявяване на нищожност на сключените сделки", заяви кметицата Лиляна Димова. Тя поканила на среща в петък шестимата "бедни" роднини. "Ако не се явят, ще смятаме това за отказ от доброволно уреждане на отношенията." Вероятно ще им бъде предложено връщане на парите за терените (3,90 лв. на км. м) при доброволен отказ да строят върху тях, съобщиха посветени. Прокуратурата пък проверява има ли виновни в редиците й за спряното производство за злоупотребите с общинската земя

200 000 студенти нямат лекар, съобщава Стандарт.

Почти 200 000 студенти нямат право на безплатен лекар. Здравните им права са прекъснати заради пропуснати вноски в периода между завършването на гимназия и започването на първи курс в университета. Това сочат данни на НАП.
Проблемът засяга около 70 % от всички студенти, но най-вече приети във ВУЗ през последните три години. Недоразумението се дължи на факта, че обикновено учениците завършват средното си образование в края на юни на текущата година, а започват следването си през септември или октомври. В периода юли - септември те не се осигуряват от републиканския бюджет, който плаща вноските на учениците и студентите, защото не попадат в нито една от двете категории.

Застраховките за коли и имоти може да поскъпнат с 2%, научаваме от Дневник.

Компаниите в общото застраховане ще плащат данък от 2% върху събраните премии, като се запазва и 10-процентната ставка върху печалбата им. От допълнителен данък се освобождават животозастраховките и постоянните здравни застраховки. Това е последното предложение на финансовото министерство, става ясно от проекта на закон за данък върху застрахователните премии, публикуван на сайта на ведомството. Данъкът ще се начислява върху събраните премии, като при разсрочено плащане на полиците дружествата ще дължат пари само за вече получените суми. В случаите, когато застраховател на по-късен етап преоцени полицата и върне част от премията или при предсрочно прекратяване на договора, компанията ще си приспада данъка върху върната част.

Търговският регистър - без лични данни, информира Новинар.

Да бъде въведен контролиран достъп до личните данни на собствениците на дружества, както и до част от фирмената информация. Това предвиждат промени в Закона за търговския регистър, предложени от Американската търговска камара. Измененията се подкрепят и от големите работодателски организации. В момента достъпът до такъв тип данни в регистъра е публичен. Според депутата от ГЕРБ Емил Радев това ще намали кражбите на фирми, тъй като личните данни на собствениците вече няма да са видими за всички. Очаква се промените да бъдат обсъдени в НС следващата седмица.

Детски град ще расте в София, обещава Дневен Труд.

Детски увеселителен парк от ново поколение има огромни шансове да бъде изграден в София. За пример е взета една от атракциите на Виена - “Минополис”. Там децата не си губят времето с безсмислени игри, а влизат в ролята на различни професии - лекар, журналист, строител, банкер. Българският увеселителен парк може да изникне на общински терен в сърцето на жк “Младост”. За идеята лобира главният архитект на София Петър Диков. Той и кметицата на София Йорданка Фандъкова са посетили наскоро детското градче в австрийската столица. Сега юристите на Столичната община умуват схемата за партньорство с австрийски инвеститор.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4738 |31.05.2010 Пресата на 1 юни . 0| 4201 |26.05.2010 Пресата на 27 май . 0| 4219 |25.05.2010 Пресата на 26 май . 0| 4427 |24.05.2010 Пресата на 25 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads