Реклама / Ads
0| 4026 |14.04.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 15 април

.
Вестниците пишат за предупреждението на президента; за инфлацията, топяща доходи, и за скачащите лихви; за обвинението срещу Чирков; за проблемите на българина с ерекцията.
 

Европа: Стига безкрайни следствия, цитира Дневен Труд.

Безкрайните следствия не означават правосъдие. Бихме желали да видим успешни съдебни преследвания.” Това заяви вчера Марк Грей, говорител на Европейската комисия пред кореспондента на “Труд”. в Брюксел Веселин Желев. Той предупреди, че следващите два месеца ще са критични за българските власти да докажат волята и способността си да се борят с мафията. Европа очаква главният прокурор Борис Велчев да започне разследвания срещу всички персонажи от доклада на вътрешната парламентарна комисия за скандалите в МВР, включително подалия оставка министър Румен Петков, довери вчера в отделен разговор източник от Брюксел, пожелал анонимност. “Всички, които са цитирани, трябва да бъдат разследвани”, посочи дипломатът, запознат с мненията в политически кабинет, наблюдаващ чувствителни за България сектори. “Топката е у Борис Велчев”, допълни той.

Първанов: Ако няма промени в кабинета, управляващите не ги чакат добри дни, цитира Дневник.

Президентът предупреди вчера, че ако в "рамките на 4-5 дни със съответните структурни и кадрови промени не се положи нова, още по-стабилна основа за развитието на коалицията, то тогава тези управляващи не ги чакат добри дни". Георги Първанов направи изявлението си пред журналисти, отразяващи посещението му в Египет. Според държавния глава е необходима реална промяна на коалиционната формула на управление, срещу която той винаги бил против. Сега било дошло времето не просто да се разменят квотите, а да се вкарат силни експерти, добри управленци - "хора, които могат олицетворят България много по-добре, отколкото просто да се намерят местата на партийни активисти". По думите на Първанов поведението на НДСВ, чиито депутати се въздържаха при вота на недоверие към правителството в петък, без съмнение е смущаващо.

Всички козове при Станишев, твърди Стандарт.

Ерата на регентите свършва. Доган и Симеон развързват ръцете на Станишев и му дават пълен картбланш. В последната година от премиерския си мандат министър-председателят ще взема сам оперативните решения, без да се налага да се допитва до Съвета на старейшините. Тройката ще се събира само по ключови въпроси. За това са се договорили лидерите на управляващата коалиция, довериха за "Стандарт" отлично информирани източници. В момента коалиционният съвет се изказва по почти всички проблеми на властта, в това число и кадрови. Оттук насетне думата му ще се чува само при стратегически въпроси като здравната реформа или бюджета на държавата. Бъдещият ремонт най-вероятно ще сложи край и на формулата на властта, твърдят източниците на вестника. Разпъват министри по Великден, предполага Монитор.

Разделяне на две министерства - това на икономиката и енергетиката и на образованието и науката, както и обособяването на специално ведомство, което да отговаря за европарите, са сред структурните промени, дискутирани в БСП, съобщиха източници на “Монитор”. Вижданията на соцпартията ще бъдат обсъдени и с другите двама коалиционни партньори - НДСВ и ДПС. Министерски рокади и прекрояване на кабинета се очакват следващата седмица, коментираха източници от управляващата коалиция промените, които ще последват подадената в неделя оставка на вътрешния министър Румен Петков. "Ако лидерите не пътуват, някои ще поемат кръста си на Разпети петък", заяви зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев вчера по повод очакваните промени. По думите на Цонев, решението за тях ще се вземе "на Светли четвъртък", когато ще бъде проведен съвет на управляващата коалиция, а в петък се очаквало да бъдат освободени старите и назначени новите министри във втория кабинет "Станишев". Йордан Цонев посочи 5 основни направления, в които трябва да се работи през следващата година. Става въпрос за сферите на МВР, образованието, здравеопазването, социално слабите и усвояването на еврофондовете.

За МВР някой огледа и президентски човек, твърди 24 часа.

Президентският секретар по въпросите на националната сигурност Румен Марков е една от обсъжданите кандидатури за вътрешен министър, съобщиха правителствени източници. Според тях шансовете му да седне на шефското място в МВР се покачват, след като станало ясно, че депутатът от БСП Ангел Найденов не е склонен да поеме щафетата от Румен Петков по лични причини. Марков, който е доктор, през 2004 г. е избран за ректор на Академията на МВР. Сигурно си отивали министрите от МВР, отбраната и земеделието,а червените пазели Даниел Вълчев, твърди още вестникът.

Краят на тройната коалиция в БСП, предрича 24 часа.

Една ведрост след дълги седмици на напрегнато изражение се изписа на лицето на премиера Сергей Станишев тази неделя. Той обиколи местата, където магистрала “Люлин” ще вдигне снага (както се казваше в стари времена) и журналистите доловиха подобреното му настроение. По същото време Румен Петков обявяваше своята оставка. Много е вероятно между емоционалното състояние на премиера и втория факт да има връзка. След оставките на Овчаров и Петков партията остава на лидера й Станишев. На него обаче му трябва още време, за да се подготви за това, коментира изданието.

Лихвите по лизинга също тръгнаха нагоре, информира Дневник.

Лихвите по лизинга - и за фирмите, и за индивидуалните клиенти, са увеличени в последните седмици, сочат данни от пазара. Повишението, което дойде малко след ръста на цената на банковите заеми, е между 0.25 и 0.5 процентни пункта. Причината е поскъпването на парите заради глобалната криза на финансовите пазари. Някои от по-големите лизингови компании вече са повишили лихвите за новите договори, които се сключват, а други планират такова увеличение, показа проучване на "Дневник". Освен увеличението на лихвите при новите споразумения се наблюдава повишаване и по сключените вече договори за лизинг, тъй като цената се образува, като към индекса EURIBOR се прибави фиксирана надбавка. Промяната в резултат от изменението на EURIBOR присъства в договорните условия с клиентите. Индексът показва моментната цена на парите и се определя на лондонския междубанков пазар. Възможно е лизинговите компании да увеличават лихвите, за да се застраховат от високата инфлация в България, от която по принцип кредиторите като тях губят.

Гоним рекорда от 2007 г. за инфлация, стряска Дневен Труд.

С бодра крачка България се е запътила към нов национален инфлационен рекорд за последното десетилетие. Вчера Националният статистически институт (НСИ) отчете 3,4 на сто поскъпване на живота в първите три месеца на тази година спрямо декември м. г., а спрямо февруари - с 0,8%. За период от 12 месеца (март 2007 г. спрямо март 2008 г.) инфлацията е ударила 14,2%. За сравнение най-високата инфлация у нас в последните 10 години беше регистрирана през 2007 г., когато по официални данни животът поскъпна с 12,5 на сто за 12 месеца. Ако темпото, с което растат цените в момента, се запази, в края на т. г. България като нищо може да подобри това “постижение”. Данните на НСИ сочат, че след 1997 г., когато животът поскъпна с шоковите 578,6%, инфлацията се е движила в рамките на 1 до 6,5 на сто годишно. Само през 2000 г. тя е била двуцифрено число - 11,4%.

Инфлацията стопи заплати и влогове, присъединява се Стандарт.

 Хранително цунами удари и България. Цените на храните са скочили с 24% за година, обявиха от Националния статистически институт. В резултат инфлацията счупи всички рекорди и за година е 14,2%. Такъв висок скок на цените не е имало от Жан-Виденовата зима през 1997 г., когато етикетите се сменяха по няколко пъти на ден. Но проблемът не е само български. Рязкото поскъпване на основните храни вече предизвика бунтове в най-бедните страни. Гладните протести преди броени дни свалиха правителството в Хаити, стигна се дори до човешки жертви. В Египет най-бедните също излязоха на улиците. Поскъпването на храните засяга и развитите страни. Разбира се, където доходите са по-високи, поскъпването на храните не е толкова драматично за семейния бюджет. За една година цените на храните в света скочиха от 10% до 100%, може да се твърди, че средно са се повишили с 45%, пише "Файненшъл таймс". В България рекордът е на зелето, което за година е поскъпнало със 185,1%. Цените на кайсиите и прасковите са скочили със 126,6%, а на олиото - със 100%. Хлябът е поскъпнал с 42%, цитрусовите и южните плодове - с 47%%, горивата - с 32,9%, а млечните продукти - с 31,4%.

Колко живеят в София - 1,5 млн., 2 млн.? Оказва се, че никой не знае, отговаря на въпроса Новинар.

Колко души живеят в София? Тук и там се появяват най-различни цифри - 2 милиона, 3 милиона, 1,5 милиона… Но нито една не се основава на точни данни. Оказва се, че такива няма. Официалните данни се разминават с положението по улиците. Разминава се дори информацията на различните агенции, които би трябвало да отговорят на този въпрос. По данни на Столична община броят на населението в град София през 2003 г. е 1 127 556 души. Числото е получено, като са преброени хората с постоянен адрес в град София. От 2003 година до момента не е правено ново преброяване, защото вече много хора не се пререгистрират като сменят местожителството си, има много придошли от провинцията, които практически живеят тук, но са адресно регистрирани в родните си места. Много „вътрешни емигранти“ пътуват сутрин до София от близките градове и села, работят през деня в града, а вечер се прибират у дома. В останалите населени места около град София през 2003 година са живеели общо 81 374 души. С тях населението на област София през 2003 година е било 1 208 930 жители. По брой на населението областта е най-населена в страната – заема първо място сред останалите области. Тук през 2003 година е живеело 15,5% от населението на България. 

Прокуратурата обвини Чирков Бившият шеф на "Света Екатерина" е разследван за 20 трансплантации, пише Дума.

Прокуратурата е внесла в Софийския районен съд обвинение срещу бившия директор на болница "Света Екатерина" проф. Александър Чирков за нарушения при извършването на трансплантации. Това съобщи вчера говорителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев за "Медиапул". По думите му Чирков е единственият обвиняем във връзка с незаконните трансплантации. Води се разследване за общо 20 трансплантации, извършени в периода януари 2004 - октомври 2005 г. Основните нарушения били, че Агенцията по трансплантациите не е била уведомявана, няма данни да са правени задължителните консултации за физическото и психическото състояние на донорите. Не са намерени и документи, които да показват, че донорите и реципиентите са в роднински отношения, а според българското законодателство донор на орган може да бъде само роднина или съпруг. Не е спазено и изискването за тъканна съвместимост при 16 случая, вследствие на което едно лице е починало, друго е с животоспасяваща операция, а четири лица са с отхвърлен бъбрек, допълни Алексиев. 

Всеки трети българин с проблем в ерекцията, стряска Новинар.

Около 30 на сто от мъжете в България имат проблеми с ерекцията, показват данните от проучване на фармацевтична компания. Въпреки че мъжете все по-често споделят проблема си с партньорките, много трудно се решават да отидат на лекар, смятат специалистите. Това показва и проучването, според което едва 2,8% от мъжете с еректилна дисфункция се обръщат към доктори. В същото време половината анкетриани са заявили, че биха ползвали медикаменти за лечение, които са с дълготраен ефект. Въпреки това обаче 10 на сто предпочитат да вземат хапчета с кратко действие от типа на виаграта. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4317 |09.04.2008 Пресата на 10 април . 0| 4154 |08.04.2008 Пресата на 9 април . 0| 4180 |07.04.2008 Пресата на 8 април . 0| 3940 |02.04.2008 Пресата на 3 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads