Реклама / Ads
0| 3940 |02.04.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 3 април

.
Вестниците пишат за запечатани архиви в ГДПОБ; за второ обвинение срещу Вальо Топлото; за това как ще ни лекуват езотимно и скъпо; за това колко е лесно присвояването на чужд имот.
 

 

ЗАПЕЧАТАХА АРХИВИ В ГДБОП, оповестява Монитор.

Архивите в Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” са били запечатани миналия петък, научи “Монитор” от два независими един от друг източника. Всички каси в отделите “Терор” и “Акцизна контрабанда”, в които се съхраняват важни разработки срещу известни бизнесмени и алкохолни босове, се проверяват много внимателно от ДАНС и прокуратурата. Целта е да се установи докъде са стигнали водените разработки и как са били използвани специалните разузнавателни средства. Източник от ГДБОП обясни пред “Монитор”, че проверката се налага, тъй като разработката срещу “Винпром Пещера” е била водена именно от разследващите в “Акцизна контрабанда”. На отдел “Терор” пък е било поверено разследването срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. И двете акции се провалиха след изтичане на информация, като се предполага, че именно арестуваният бивш зам.-директор на ГДБОП е осведомил разработваните лица за готвените операции срещу тях, с което е съсипал огромния труд на антимафиотите. Преди дни министър-председателят Сергей Станишев поиска от ДАНС да направи проверка на работата на ГДБОП за последните 10 години. Тя обаче не е започнала още. През ноември миналата година се проведе шумна акция срещу Маргините. От офисите в сградата на "Бул инс" на столичния бул. "Джеймс Баучер" бяха изнесени няколко микробуса с документи. Претърсени бяха и офиси на компанията "Интерпетролиум" 1, която бе собственост на взривения преди повече от три години в асансьора на същата сграда Стоил Славов. 

Второ обвинение срещу Вальо Топлото в съда, научаваме от Дума.

Според прокуратурата ексшефът на "Топлофикация - София" и още четирима са правели неправомерни доставки на машини Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд обвинителния акт за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу бившия изпълнителен директор на "Топлофикация - София" Валентин Димитров. Това е вторият обвинителен акт срещу него, който влиза в съда, след като на 28 август м.г. в Софийския районен съд започна дело за валутно престъпление срещу него. Вальо Топлото е обвинен по общо 9 члена от Наказателния кодекс. Заедно с Димитров сега са обвинени и неговият наследник в топлинното дружество Георги Рогачев, заместникът му Емил Антонов, както и Лина Абланска и Мая Стоилова. Обвинителният акт е около две хиляди страници, уточниха от съда. Четиримата бяха задържани на 13 декември 2006 г. По-късно Софийският апелативен съд остави в ареста само Георги Рогачев и Емил Антонов, а на Мая Стоилова и Лина Абланска наложи мярка "домашен арест". В последствие под "домашен арест" бе пуснат Рогачев поради здравословните му проблеми. 

ДО 25 % ПОВЕЧЕ СТУДЕНТИ, информира 24 часа.

До 25 % може да се увеличи приемът на първокурсници в университетите. Това съобщи зам.-министърът, ресорен за висшето образование, Ваня Добрева. Приемът зависи от предложенията на вузовете за броя на новите студенти и от капацитета им определен от Агенцията по акредитация. 53 013 бяха първокурсниците миналата година. С 25 % увеличение те биха били над 60 000 тази есен.

ЩЕ НИ ЛЕКУВАТ “ЕКЗОТИЧНО” И СКЪПО, съобщава Дневен Труд.

Реформа е здравеопазването, която ще излезе доста скъпа за пациента, е подготвила работна група от БСП, НДСВ и ДПС. Самите експерти са нарекли метода си “екзотичен”, защото го нямало никъде в Европейския съюз. Пренареждането на системата ще бръкне в джоба ни, защото здравната вноска ще се увеличи с 33,3 % и ще стане 8 на сто от работната заплата от 1 юли т.г. Оскъпяването ще дойде и от по-високите административни разходи. От догодина разходите за лечението ще се поемат от здравната каса и от избран от пациента фонд.

ВЗАИМНИТЕ ФОНДОВЕ ОЛЕКНАХА СЪС 100 МЛН. ЛВ., оповестява Дневник.

Втора вълна от тегления на средства от взаимните фондове премина през пазара през март. Това стопи вложенията в този тип инвестиционна алтернатива до под 1 млрд. лв. до 940 млн. лв. подобно на кризисния месец януари тази година, когато фондовите пазари по света, включително и в България, се сринаха и инвеститорите изтеглиха част от вложенията си. Активите само на българските фондове намаляха с около 82 млн. лв. за месец до около 673 млн. лв. в края на март, при около 886 млн. лв. в края на 2007 г. На месечна база активите на българските фондове се понижават с около 11% при 17% спад през януари според данните, изнесени към края на март от Българската асоциация на управляващите дружества и самите дружества. По-значителни обаче са пониженията в средства в рисковите взаимни фондове - между 14% и 23% спад, именно заради изтеглените средства от тях.

КАБИЛ СКРИЛ ОЦЕНКА НА БРЮКСЕЛ, пише Дневник.

Българската Разплащателна агенция, през която минават преките плащания за фермерите и субсидиите за развитие на селските райони, е получила най-ниската възможна оценка от Брюксел за дейността си. След първия годишен одит на агенцията в края на миналата година, който трябваше да установи готовността й да разпределя европейските средства, евроекспертите по сертификация са оценили дейността й с най-ниската възможна оценка 1 (по скала от 1 до 5). Това се определя като "сериозни нарушения", обясниха източници от Брюксел пред "Дневник". Освен България най-ниската оценка са получили и разплащателните агенции на Италия, Ирландия и Малта.

КРИЗА ЗА АНАЛГИН, съобщава Стандарт.

Криза за аналгин удари половин България. От две седмици в аптеките няма ампули с течен аналгин. Клиниките също изчерпаха запаситеси от най-евтината и ефикасна инжекция. Същото е положението и с витамините С и В12 на ампули. Причината е ремонт в цех на “Софарма”. Най-притеснени са хипертониците, които не могат да си купят ампулите за бързо смъкване на кръвно - хлофазолин.

ИЛИЯ ИЛИЕВ НА СВОБОДА СРЕЩУ “ПОДПИСКА”, информира Новинар.

Софийската военно-окръжна прокуратура измени мярката за неотклонение на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев от “домашен арест” на “подписка”. Миналата седмица софийският военен съд определи мярката за неотклонение на Илиев “домашен арест”. Обвинението срещу него е заради превишаване на власт и злоупотреба със служебно положение.

ДА СИ ПРИСВОИШ ЧУЖД ИМОТ - ЛЕСНО КАТО ДЕТСКА ИГРА, отбелязва Новинар.

В рамките на година се очаква бум на измамите с недвижими имоти чрез използването на легионерски схеми. Това прогнозира пред вестника юрист Марин Божков. Според законодателството ни ако един човек владее имот или вещ като своя, полага необходимите грижи за нея и има съзнание, че не държи вещта за друг, като наемател например, след изтичане на десет години давност става него. Схемата е легионерска и се прилага още от римско време.

ПЪРВИ СМЕ ПО ПОСКЪПВАНЕ НА ЛУКСОЗНИТЕ ЖИЛИЩА, добавя Пари.

България е на първо място в глобалния индекс на цените на луксозните жилища на специализираната в недвижими имоти консултантска компания Knight Frank. През миналата година цените на луксозните жилища у нас са скочили с 33.7%. След нас по поскъпване на недвижимите имоти се нареждат Сингапур с 31.3% и Русия с 30%.

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4713 |01.04.2008 Пресата на 2 април . 0| 4060 |31.03.2008 Пресата на 1 април . 0| 4169 |26.03.2008 Пресата на 27 март . 0| 4238 |25.03.2008 Пресата на 26 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads