Реклама / Ads
0| 4360 |16.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 16 юли

.
Вестниците пишат за тарашенето на София за Камелия; за българските власти, прикриващи престъпна група; за назадъка на България; за 10% по-малко данъци, ако гласуваме; за Ф. Киркоров, нагъващ кебапчета на морето.
 

 

Тарашат София за Камелия, описва Стандарт.

Панчарево в паника след кървава диря, претърсват коли и вили Полицията обърна София наопаки заради Камелия Бончева. Още по тъмно антимафиоти, агенти от родното ФБР и редови полицаи започнаха да тарашат крайните квартали и полите на Витоша. Те търсеха къде е скрита отвлечената съпруга на Ангел Бончев. Топполицаите най-после засекли следите на похитителите й, признаха пред "Стандарт" източници от МВР. Панчарево и Бистрица бяха под обсада близо 12 часа. Жандармерията проверяваше всяка кола и всеки минувач. Къщи, складове и мазета бяха щателно претърсени. Цяла Витоша бе обходена. В Панчарево ченгетата се натъкнали на кървава диря. Светкавично тръгна слух, че тя е от застрелян при операцията похитител. Привечер МВР отрече. Акцията е отдавна планирана и е заради кражбите по вилите, заяви шефът на столичната полиция Николай Янев.  

След ужаса със семейството на Ангел Бончев 40 фирми искат кои са богати, за да не ги отвличат!, четем в 24 часа.

Търговският регистър с всички данни на бизнеса - помагало за откупите. 40 варненски фирми са депозирали в Министерството на правосъдието искане да бъдат отменени публикациите на годишни финансови отчети и доклади в сайта на Търговския регистър. Бизнесмените са притеснени от зачестилите отвличания с цел откуп. На страницата на регистъра се изнасят сканирани всички финансови документи, които внасяме в Националната агенция за приходите и Агенцията по вписванията. В тях са приходите и печалбите на фирмите. 

ОЛАФ: Българските власти прикриват престъпна група, съобщава Дневник.

В българското правителство и държавни служби има влиятелни сили, които нямат интерес да бъде наказано нито едно лице от групата на Людмил Стойков, разследван за източване на 6.5 млн. евро от САПАРД. Това заявява шефът на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер в официално писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева, изпратено две седмици преди да бъде огласен докладът на Европейската комисия за България. Писмото придружава унищожителен доклад на европейската служба след мисията й в България през юни и беше раздадено във вторник на членовете на Висшия съдебен съвет от Плугчиева, тъй като съдържа критики към магистратите. В доклада за САПАРД, с който "Дневник" разполага, се изброяват проекти за над 32 млн. евро, по които службата е установила злоупотреби. Най-голямо внимание е отделено на случая със Стойков и другия разследван с него - Марио Николов. Според ОЛАФ групата Николов - Стойков е престъпна мрежа от компании, която включва повече от 50 български, европейски и офшорни фирми. "Тази мрежа е управлявана и финансирана от Николов и Стойков, за които се говори, че имат близки връзки с настоящото българско правителство. За единия от тях се твърди, че е финансирал предизборната кампания на настоящия български президент и е бизнес партньор на бивш зам.-министър на външните работи (Феим Чаушев - бел. ред), който според налична информация се е опитал да окаже влияние върху текущо разследване на това лице", се казва в доклада. В него се изреждат престъпленията на групата - измами с данъци и субсидии, фалшификация на документи, пране на пари, незаконен внос и износ в България и ЕС на китайско месо.

Проверяват трима министри заради пътния фонд, пише Дума.

Дейността на всички длъжностни лица от пътния фонд, включително и на тримата министри - на финансите Пламен Орешарски, на благоустройството Асен Гагаузов и на транспорта Петър Мутафчиев ще бъде проверена. Това е разпоредил главният прокурор Борис Велчев. Той уточни, че то ще бъде направено във връзка с делото срещу изпълнителния директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и с проверката на прокуратурата по одитния доклад на KPMG. Велчев каза още, че се уточнява дали управителният съвет на фонда е давал разрешение за конкретни търгове и проекти. Главният прокурор е категоричен, че твърдението на ДСБ за дело срещу тримата министри е недоразумение, защото преписката на прокурор Милев е от 2006 г. и се отнася за деяние от 2005 г. и в този период не е имало управителен съвет на пътния фонд. На заседанието на ВСС присъстваха и министърът на вътрешните работи Михаил Миков, вицепремиерът Меглена Плугчиева и заместник-директорът на ДАНС Иван Драшков. Миков представи идея за това да има по-строг контрол по отношение на усвояването на еврофондовете. На излизане от заседанието той обаче не коментира предстоящия доклад на Европейската комисия. 

Частник пробва финт на министър за “Кремиковци”, научаваме от Дневен Труд.

Кредитор на “Кремиковци” е бил притискан от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров да се откаже от съдебните си искове към комбината, за да може предприятието да бъде обявено в несъстоятелност. Това съобщи вчера лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов. На срещата е присъствал и бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев. “Нека Петко Сертов каже дали в този сигнал е упоменато, че държавата в лицето на министъра на икономиката е привиквала кредитор на комбината и му е оказала натиск”, каза Цветан Цветанов. Той не съобщи името на потърпевшия, но “Труд” научи, че това е председателят на сдружение “Морал и чест за България” Момчил Добрев. В писмо до шефа на ДАНС Петко Сертов от 27 май 2007 г. той иска спешна проверка на министър Петър Димитров, от който бил подложен “меко казано на натиск”. Според потърпевшия на 23 май 2008 г., около 20 ч вечерта министър Петър Димитров се обадил на частния съдебен изпълнител Мариола Гарибова и я поканил в кабинета си навръх 24 май. В уречения час на срещата пристигнали Гарибова и Добрев в качеството му на неин служител. “Изведнъж министър Димитров започна да ни напада, да отправя намеци за някакви комисиони и че сме щели да продадем целия “Кремиковци” за някакво задължение от 40 000 лева”, се казва в писмото на Момчил Добрев до Петко Сертов. 

За назадъка на България, известява Новинар.

Сакралният доклад, който чакаме от Брюксел на 23 юли, в никакъв случай няма да бъде за напредъка на България. Той ще е за нейния назадък. Колко сме зле ние си знаем, но колко много сме болни ще разбере цяла Европа. Най-зле обаче е съдебната ни система. Без четирите програми, които направо сме хвърлили в коша за боклук, тя направо е блокирала. И това изобщо не е новина. Новина е, че лъснаха милиони неусвоени евро, докато непрекъснато тръбяха, че еди-къде си успешно се прилага електронна система за разпределение на делата например. Някой очевидно не е искал да се усвоят тези пари и най-накрая магистратите да заработят, ако не добре, то прилично. Не е искал да я внедри, защото е предпочел делата да се разпределят ръчно от шефа на съда. Така той може да прокара предпочитанията си за един или друг съдия по определено дело. Големите бели, които спохождат страната ни, не идват от небето. Те идват от безотговорните институции, пращящи по шевовете от безотговорни чиновници, които за благозвучие наричаме администрация. Време е прокуратурата да се заеме със собствените си хора и да подведе под съдебна отговорност виновните за профуканите милиони. А съдът да ги осъди ефективно. 

Българите не вярват в ползата от ЕС, установява Дневен Труд.

За пръв път мнението, че сме спечелили от членството си в ЕС не се споделя от мнозинството българи (виж графиката вдясно). Иначе доверието ни в съюза расте, сочат резултатите от проучване на Евробарометър сред 27-те членки. Целта на изследването е да се види как мислят българите година и половина след влизането на страната в ЕС. Периодът, в който са правени анкетите (25 март - 7 април 2008 г.), съвпада със спирането на еврофондовете, с политически сътресения и рокади в правителството. Тези събития са дали отражение върху резултатите от проучването. Под въздействието на наложените от Еврокомисията санкции българите преразглеждат оценките си за ползите от членството. Едва 47 на сто смятат, че страната ни е спечелила от членството си в ЕС. Всеки трима от десет анкетирани нямат отговор на въпроса за ползите от членството, докато една пета от хората са твърдо убедени, че страната им не е спечелила от присъединяването към елитния клуб. 

Управляващите искат Станишев да реши спора им за службите за следене и подслушване, твърди Дневник.

Въпросът за новата структура, която да обедини службите за следене и подслушване - ДОИ и ДОТИ, под шапката на МВР, продължава да всява раздор в управляващата коалиция. След като миналата седмица НДСВ и опозицията бламираха предложението на вътрешния министър Михаил Миков двете звена да се обединят в агенция в МВР, във вторник вътрешната комисия предложи те да се обединят, но в дирекция към министерството, чийто ръководител да се назначава от Миков. Идеята беше приемлива и за царистите, и за дясната опозиция, дори за БСП. Изненадващо при дебатите по закона в пленарна зала обаче от ДПС се обявиха за създаването на агенция. Аргументът им беше, че само така ще има възможност за парламентарен контрол върху използването на специални разузнавателни средства.

СДС: Четирима в заговор срещу нас, цитира 24 часа.

ДАНС не работи по политически сили, казват от агенцията. "Интересна групичка" от четирима човека е в дъното на заговора срещу опозицията, за който алармира миналата седмица Бойко Борисов. Този детайл съобщи вчера шефът на депутатите от СДС Йордан Бакалов след заседание на НИС. „Потвърдих информацията, за да знаят тези, които са направили срещата, че ние знаем!”, уточни той. В таен списък били събрани имена на политици от десницата, които трябвало да бъдат предизборно дискредитирани. 

10% по-малко данъци, ако гласуваме, твърди Монитор.

Да се намали с 10% данъкът върху доходите на физическите лица за тези, които са отишли до урните в изборния ден и са гласували. За това ще настоява НДСВ в случай, че не се приеме предложението на партията за въвеждане на задължителен вот. Жълтите са помислили и за пенсионерите, чиито доходи не се облагат с налог. За всеки гражданин от третата възраст, който е пуснал бюлетината на последните избори, е предвидено увеличение на пенсията с 1%, стана ясно вчера на кръгла маса, която бе организирана от царистите и посветена на промените в избирателната система и борбата с купуването на гласове. В случай че предложението на НДСВ се приеме и добие законово изражение, получаващите минимална пенсия, която в момента е 180 лв., могат да си докарват по още 22 лв. на година, ако са гласували на последните избори. По думите на зам.-председателя на партията Милен Велчев, който изложи идеята пред участвалите в дискусията политици, политолози, социолози и журналисти, предвидените стойности на данъчното облекчение и увеличението на пенсиите на практика са съизмерими. 

Забраняват на новаците шофьори да карат нощем, оповестява Новинар.

Новаците шофьори, които са с книжки до две години, да не карат през нощта от 23 до 5 ч. Това поискаха вчера от Комисията за безопасност на движението по пътищата на съвместно заседание с МВР. Мярката е заради зачестилите тежки катастрофи с неопитни младежи шофьори, след като са пили по баровете през нощта, каза Алекси Кесяков, шеф на комисията. Оттам предлагат още младите водачи да не превозват повече от двама пътници до 19 г., както и те задължително да шофират с придружител през първите шест месеца след придобиването на свидетелство. Според Кесяков тези мерки спрямо новаците на волана се предприемат в редица страни и дават положителни резултати. Поставянето на знак "Млад водач" на предното и задното стъкло на автомобила ще е задължително. Завишават се санкциите за неправоспособни водачи. Освен предвидената глоба от 500 лв. за нарушението, ще се спира от движение автомобилът за три месеца. Който управлява спряно от движение МПС поради шофиране от неправоспособен, ще трябва да плати глоба от 1000 лв., а автомобилът ще бъде спрян от движение за още три месеца. Министърът на вътрешнит работи Михаил Миков, който е и председател на комисията, предложи хванатите в нарушение шофьори да бъдат съдени както футболните хулигани – по бързото производство.

Пускат интернет на спирките в София, възрадва Монитор.

Безплатен интернет може да бъде пуснат на няколко ключови спирки в София. Така хората с лаптоп ще могат да си проверяват пощата или да си вършат друга работа в мрежата, докато чакат да им дойде рейсът. Това е предложила частна фирма на Столичната компания за градски транспорт. В момента безплатен Wi-Fi привлича хората само на едно обществено място в София - в парк "Заимов". Идеята всъщност е с помощта на свободния Wi-Fi столичани да могат да проверяват в сайта на компанията кога ще дойде чаканият от тях транспорт, ако на съответната спирка няма ел. табло, обясни пред "Монитор" шефът на СКГТ Николай Костов. Той обаче подчерта, че пускането на безплатен интернет на ключови спирки в столицата е все още на етап идея. Друга новост - електронният билет, обаче ще бъде факт в тролеите и трамваите от септември. Едно пътуване с чип картата ще струва 1 лев, както е и в момента. Новите карти ще важат и в автобусите, но ще се маркират само от проверяващите устройства на контрольорите. 

Киркоров нагъва кебапчета на морето, оповестява Стандарт.

Филип Киркоров е здрав, видях го с очите си, обяви вчера бизнесменът Георги Гергов. Преди дни руската преса гръмна с новината, че мегазвездата има рак на кръвта. Всичко написано е измишльотина, отсече пред "Стандарт" собственикът на комплекс "Слънчев ден". Той посрещнал певеца миналата седмица край морето и лично се уверил, че гостът няма здравословни проблеми. Три дни се черпихме, разказа Гергов. Двамата се гощавали в най-новото крайбрежно заведение на комплекса "Таити", където предлагат екзотични гозби. Филип Великолепни обаче наблегнал на български кебапчета и кюфтета. Преди да кацне във Варна, Киркоров минал през София специално за трите чудотворни икони. Певецът влязъл в "Александър Невски", за да се помоли за здраве пред светините, които бяха изложени за поклонение по инициатива на в. "Стандарт", бТV и Дарик радио. Филип довел у нас топдизайнери от Русия, Австрия и Франция за новия му дом в хотел "Порт палас". Спецовете кацнали със самолет, разгледали жилището и дали идеи за обзавеждането. Миналото лято руската мегазвезда стана собственик на четири апартамента от по 200 квадрата на петия етаж в тузарския "Порт палас" в Слънчев ден. Два етажа по-надолу му е комшия Слави Трифонов. "Киркоров поиска да съедини апартаментите си, за да прави бляскави партита на огромните тераси. Обеща да пее на освещаването на хотела през август", похвали се бизнесменът Гергов.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3957 |14.07.2008 Пресата на 15 юли . 0| 4071 |09.07.2008 Пресата на 10 юли . 0| 4123 |08.07.2008 Пресата на 9 юли . 0| 3994 |07.07.2008 Пресата на 8 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads