Реклама / Ads
0| 3807 |01.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 2 октомври

.
Вестниците пишат за разработката "Галерия" на ДАНС срещу журналисти; за 150 лв. сметка за двустаен апартамент за парно; за нови бандероли от Нова Година; за новите търгове за магистрала "Тракия".
 

 

Журналисти са следени в разработката "Галерия", съобщава Дневник.

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) следи много медии и журналисти, а не е проверявала само сайтовете "Опасните" и "Афера". Информацията потвърдиха в сряда не само от опозицията, но и от мнозинството. Докато според политици от властта обаче разработката е оправдана, предизвикана е от изтичане на класифицирана информация и засяга само такива случаи, то представители на опозицията заявиха, че целта е да се следят неудобни на властта медии. ДАНС разследва журналисти от почти всички български медии, обяви в сряда в парламента Елиана Масева от ДСБ, която във вторник участва в срещата на представители на вътрешната парламентарна комисия с ръководството на спецагенцията. Тя отказа да посочи конкретни имена на следени медии и журналисти с аргумента, че разработката все още е действаща и това е класифицирана информация. Политици добавиха, че сведения са били събирани и за издатели и главни редактори. Според нас е била поставена задача да се контролират медиите и спрямо тези, които пишат срещу правителството и срещу управляващите, да бъдат предприемани определени действия, каза Атанас Атанасов от ДСБ,който е и бивш шеф на контраразузнаването.

Скандалите в ДАНС са рай за митническата мафия, коментира Новинар.

 В следващия доклад на ЕК се очаква да има убийствени критики за контрабандата и корупцията в българските митници. За съжаление правителството на тройната мафия не предприе никакви действия, за да ограничи поне обема на кражбите, извършвани чрез митнически измами, или да отговори на въпросителните, свързани с борбата на ДАНС срещу различните схеми на контрабандни канали, пише в коментар за "Новинар" депутатът Яне Янев. Изнесени бяха потресаващи данни за корупционните практики в българските митници, проектирани и протежирани от най-високите нива на държавната власт. Всички действали от 2002 г. насам канали за контрабанда на стоки и наркотици през Капитан Андреево, Капитан Петко войвода, Кулата, Калотина, Малко Търново, Варна, Пловдив, Перник, аерогара София, Илиянци, Кремиковци, Горубляне, крепнеха, набираха и набират финансова мощ под благосклонния поглед преди на Асен Асенов, а сега на Христо Кулишев като директори на агенция „Митници", се казва още в коментара на Янев.

Георги Първанов: Конфликтът в ДАНС - много шум за нищо, цитира Дума.

Конфликтът в ДАНС се оказа много шум за нищо. Това бе коментарът на президента Георги Първанов относно случващото се в Държавната агенция "Национална сигурност". "Вижте, аз не твърдя, че има конфликт в ДАНС. Ако ме питате за този скандал, който стана в последните няколко дни, и в частност за приключилата проверка на група народни представители, аз мисля, че, както се оказа, това е много шум за нищо", цитира думите на държавния глава агенция "Фокус". По думите му този, който е имал своите контакти с представители на сивата икономика или пък контакти с представители на службите на различни нива, няма как да не излезе в една или в друга разпечатка. Президентът припомни, че точно заради това е апелирал да не се допуска индивидуалното ровене от страна на народни представители, на министри, на хора от властта в масивите на ДАНС. Първанов обаче бе категоричен, че е необходим много по-строг контрол от страна на парламента. "Нека народните представители да решат каква да е формата - дали комисия, дали подкомисия. Аз лично съм за това да има контрол на базата на принципите, на базата на правилата, които самите парламентаристи са изработили и могат да усъвършенстват", каза президентът.

150 лева парно в двустаен - газът го загря, изчислява 24 часа.

Поне 150 - 160 лв. може да стигне месечната сметка за парно за двустаен апартамент, ако се приеме увеличение с 35 % на цената на топлото. Според Валентин Терзийски, шеф на асоциацията на топлофикациите, с толкова трябва да се вдигнат цените, ако с поскъпването от 24 % от 1 октомври и готвеното ново от 1 януари газът скочи общо с 50 на сто. Скокът на синьото гориво ще напомпа цените на целенчуци, алкохол, стъклени опаковки, торове, хляб и други стоки, прогнозираха производители и търговци. Най-осезаемо щели да скочат оранжерийните домати и краставици, при които се очаква цените да се вдигнат с 14.5 на сто.

Румен Овчаров: Договорите с "Газпром" вдигат цената само с 3.5 %, цитира 24 часа.

През тази година има едно единствено увеличение на цената на природния газ, то е от юли и е 10 % върху 1/3 от количествата, които се доставят в страната.Така че влиянието на този договор е в рамките на 3.5 %, заявява в интервю за "24 часа" бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Причините за увеличението според него са други - резкият скок на горивата на международните пазари и изкуственото задържане на цените през годината. Овчаров е категоричен, че договорът е максимално изгоден за България, като са избрани онези периоди, в които цените са най-изгодни за нас.

Двама съдии са за уволнение, разследва Дневен Труд.

Шефът на Търговишкия районен съд Руслан Донев и Георги Лефтеров от Районен съд - Варна, бяха предложени за уволнение, защото са уронили престижа на съдебната власт. Предложенията внесе началникът на новия Инспекторат Ана караиванова след проверка на "Труд". Висшият съдебен съвет образува дисциплинарни дела срещу двамата след публикацията "Измама за 12 милиона лева кръстосва страната", в която бе описана престъпна схема за източване на клиенти. Междувременно след скандал ВСС оряза заплатите в Инспектората.

Нова година - нови бандероли, прогнозира Дневен Труд.

С нови бандероли за алкохола и цигарите ще посрещнем 2009 год. Те ще бъдат с подобрена защита. "Идеята е ежегодно да има нови бандероли, на които ще пише годината, за които важат", съобщи зам. финансовият министър Кирил Желев на дискусия в парламента за борба със сивата икономика. В скоро време данъчните ще завардят денонощно бетоновите възли и други обекти за строителни материали. Там има най-големи съмнения, че се крият налози, сподели дирокторът на данъчните Мария Мургина.

И новите търгове за „Тракия" са заплашени от провал, пише Дневник.

Двата търга за строителството на магистрала „Тракия", насрочени за четвъртък и за 14 октомври, може да се провалят. Причината е, че процедурите са по българските, а не по европейските правила и са започнали още по времето на старото скандално ръководство на пътния фонд. Това стана ясно от изказванията на изпълнителния директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура" (НАПИ)

Димитър Иванов и на председателя на надзорния съвет Иван Атанасов. Ако се случи, това ще бъде второ фиаско за магистралата след неосъществената концесия с българско-португалския консорциум. Обявените процедури предвиждат пликовете с офертите и тези с цената да не се отварят в един ден. Европейските изисквания

обаче са това да се случва едновременно.

Заради кризата всичко за продан, твърди Стандарт.

Страх от фалити изкара всичко на тезгяха. Продават се от ваканционни комплекси до молове. Призракът на световната финансова криза кара инвеститорите да приемат и не особено изгодни сделки. Целта е да си върнат най-бързо вложените пари и да изплатят кредитите, които стават все по-скъпи. Който разполага със свободни средства, ще пазарува евтино, ако кризата се задълбочи, обясняват брокери. Тенденцията за тотална разпродажба се забеляза първо при имотите по морето и затворените жилищни комплекси, обясни шефът на Националното сдружение "Недвижими имоти" Лъчезар Искров. Някои молове вече също смениха собствениците си.

Инвеститорите поеха към райския остров на златото, анализира Пари.

Крахът на световните финансови и капиталови пазари възвърна славата на златото на райски остров, сочи анализ на в. Пари. Жълтият метал, търгуван на Лондонската борса, на 28 септември 2007 г. се е разменял срещу 743.6 USD за тр. у. На 29 септември тази година, когато бяха регистрирани едни от най-големите сривове на фондовите борси по цял свят, златото достигна рекордните нива от 909.5 USD за тр. у.

Науката - в кампуси към вузовете, оповестява Дума.

До 2013 г. около водещи висши училища у нас ще се изградят три изследователски комплекса, които ще имат силно финансиране за наука и ще правят научни изследвания на световно равнище. Това предвижда стратегия за развитието на науката, която подготвя МОН, съобщи вчера министър Даниел Вълчев при откриването на учебната година в Алма матер. Стратегията предвиждала силно да се увеличи финансирането за наука, като съотношението университети-неуниверситети се промени в полза на първите, каза Вълчев. По-късно той уточни, че през 2009 г. при 75 млрд. БВП парите за наука ще се увеличат с 0,1% от БВП т.е. с около 75 млн. лв. и ще бъдат общо 0,5 % от БВП. За 2010 г. финансирането за наука от хазната щяло да е 0,7 % от БВП, а 2013 г. 1 % от БВП, пишело в стратегията. В момента цялата субсидия на БАН за година е колкото парите за превоз на столичния боклук до Силистра и това поставя въпроса как се харчат обществените пари, каза още министърът. Фондът за научни проекти при МОН, който т.г. има 60 млн. лв., идната година да стане 100 млн. лв., уточни Вълчев. В следващата година разходите за обучение и наука щели да нараснат с 25 на сто. 

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4135 |30.09.2008 Пресата на 1 октомври . 0| 4166 |29.09.2008 Пресата на 30 септември . 0| 4516 |24.09.2008 Пресата на 25 септември . 0| 5117 |23.09.2008 Пресата на 24 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads