Реклама / Ads
0| 3976 |22.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 23 февруари

.
Вестниците пишат за 2009: Годината на купувача; за маменето на турски мераклии с български булки; за прииждащата вълна от масови съкращения.
 

 

Следите от скандалите в НАП отвеждат към митниците, пише в Новинар депутатът Яне Янев.

Станишев само преди два дни по повод състоянието на Националната агенция по приходите каза: „Не може като ви боли зъб, да си отрежете главата.” Жалко, че премиерът още не е разбрал, че в устната кухина на Министерството на финансите има тежка пародонтоза, която е инфектирала докрай не само данъчните, но и митническите власти. За последен път апелираме за радикална хирургическа операция в Агенция “Митници”. Ако Орешарски и Кулишев не са в състояние още до края на седмицата да предприемат мерки срещу висш митнически служител, който чрез търговия с влияние е създал и организирал корупционни мрежи за източване на милиони, ще докажат, че и те са част от тях. Важно е да се знае, че тези афери, свързани с фалшиви транзитни операции в митница “Аерогара София”, са доказани от OLAF и засечени от митническата криминална служба на Германия още през ноември миналата година, но до момента все още няма наказани и уволнени висши чиновници в митниците. Защо? И докога? На ход пак е Станишев, дано този път не сравни далаверата в митниците с някой косъм на Орешарски. Чрез своите експертни анализи „Ред, законност и справедливост” предостави на българската общественост безспорни доказателства за тежки корупционни практики в системата на митниците. На 10 април 2008 г. заявих от парламентарната трибуна, че корупцията в българските митници се е превърнала във висша държавна политика, и в прав текст подканих управляващите сами да посочат длъжностните лица, в т.ч. и политици от висок ранг, които са замесени в държавно толерираната контрабанда. 

Бойкот на високите сметки за парно, предвещава Стандарт. 

Нов бойкот на "Топлофикация" готви народът. След като веднъж софиянци отказаха да плащат парно заради далаверите на Вальо Топлото, сега хората са бесни заради огромните януарски сметки. "Отказваме да плащаме тлъстите суми! Заради газовата криза радиаторите ни останаха студени, горещият душ беше хладен, а сега сметките ни попариха", недоволстваха абонати на столичното парно. Те се чувстват излъгани от обещанията на политици и шефове в "Топлофикация", които им обещаха по-ниски сметки заради намаленото потребление. "Пускахме електрически печки, за да се стоплим. А сега ще ни ударят и с парите за ток", роптаят жители от квартал "Гоце Делчев". Фактурите се изчисляват на базата на прогнозата за потребена топлоенергия, обясниха от столичното парно. Ако миналия януари сте платили малко, но при изравняването след отчитането на топломерите е трябвало да доплатите сериозна сума, за тази година направо ви е било начислено по-голямо прогнозно количество.  

Топлофикация като мутреса, коментира по темата Стандарт.

"Топлофикация" да си в тази държава, това е все едно да си родна мутреса отпреди времето на кризата. Хем си скъпа, хем нахална, хем винаги се намира някой балама да ти плаща сметките. В случая - целокупното население на София, което още не е открило начин за развод с радиатора. Тези дни столичани получиха сметки за парно на такива стойности, че все едно лично са докарали руския газ до тръбите на родния монополист. Дори ако му бяхме строили нов тръбопровод с голи ръце сигурно щеше да ни излезе по-евтино. Във фактурите врат и кипят такива стойности, които могат да объркат основните постулати на физиката и математиката, ако ги трансформираме в енергия за подгряване на вода. Излиза, че всички потребители на парно през месец януари сме излизали от домовете си препържени или полусварени, ако се съди по онова, което трябва да платим на топлофикаторите. И това във време, когато народът пазаруваше на поразия духалки, за да се сгрее поне отчасти, понеже радиаторите бяха слезли на точката на замръзване. 

Задава се вълна от масови съкращения, предрича Дневник.

Близо 5500 работници от средни и по-големи компании ще останат без работа през март и в началото на април заради кризата. Това показват уведомленията от работодателите за масови уволнения, подадени в Агенцията по заетостта за периода от януари до средата на февруари, които предшестват минимум с месец реалните съкращения. По региони най-големи са планираните съкращения в Пловдив, Пазарджик и Смолян, сериозно орязване на персонала предстои и във фирми в София, Перник, Хасково, Кърджали и Стара Загора, съобщи директорът на агенцията Сотир Ушев. Към крайната стъпка прибягват най-вече предприятия от машиностроенето, текстилната и химическата промишленост. От металургичния комбинат "Кремиковци" са уведомили, че ще съкратят 400 работници.  

Британци се молят за работа у нас, обявява Стандарт.

Британски градинари, испански готвачи и немски елтехници си търсят работа у нас. Заради кризата те трудно могат да си намерят препитание в родината, обясниха от Агенцията по заетостта. Чужденците, които са предимно с ниска квалификация, се записват в бюрата по труда с надеждата да им намерят подходящи оферти. "Безработицата в Испания е 14%, а тази у нас е малко над 6%. Все повече български емигранти се завръщат, но и чужденци идват да работят у нас", потвърди пред "Стандарт" социалният министър Емилия Масларова. В Германия и Испания има много съкратени в търговията и услугите, които са пристигнали у нас. Засега обаче няма случай банкери или икономисти да изоставят Лондонското сити, за да се трудят у нас. 

По 240 лв. заплата от държавата на безработен, информира Дневен Труд.

С програми за 135 млн. лв. социалното министерство ще бори кризата. От днес започва проект за обучение на 18 000 трайно безработни над 50-годишна възраст, обяви Агенцията по заетостта. След това те ще бъдат пращани да работят 3 месеца в предприятия, като държавата ще им плаща по 240 лв. заплата. Други 15 млн. лв. са за компютърно и езиково обучение на хора със средно образование, а 70 млн. лв. - за стартиране на бизнес. 

Лилов иска антикризисни мерки за най-бедните, пише Дума.

Обявените антикризисни мерки на правителството не са фокусирани в защита на най-бедните социални слоеве на населението, което ще понесе най-тежките последици от кризата. Това коментира във Велико Търново проф. Александър Лилов, директор на Центъра за политологически и стратегически проучвания към Висшия съвет на БСП. По думите му представителите на социалистическата партия във властта трябва да концентрират своите усилия в защита на интересите на обикновените хора, които ще бъдат засегнати най-сериозно от кризата. Очевидно е, че много повече предпазни мерки са нужни и за българския бизнес, след като дори президентът на САЩ Барак Обама прилага лява политика за стимулиране на икономиката на страната, анализира Лилов. Новосформираната партия "Българска левица" е плод на едноличното решение на нейните учредители, а не е политически проект на лявото крило в БСП, отговори той на въпрос относно новата партия. Ние ще се борим не за разцепление, а за връщането на цялата партия на леви позиции и смятаме, че има такава възможност, заяви Александър Лилов. Във Велико Търново той присъства на премиерата на неговия сборник с научни студии в три тома "Информационната епоха". 

Бизнесът натиска за по-ниски осигуровки,  съобщава Дневен Труд.

С около 5 процентни пункта може да бъде намалена осигурителната тежест за бизнеса като мярка срещу финансовата криза. Това обяви вчера Васил Велев, шеф на Асоциацията на индустриалния капитал. Нашето предложение е да не се съберат 300 млн. лв., а държавата да направи 5,3 млрд. лв. инвестиционни разходи вместо обявените до момента 5,6 млрд. лв., поясни Велев. Той лансира и някои законодателни искания в помощ на бизнеса. Сред тях е удължаване на срока, в който неплатеният отпуск се признава за трудов стаж от 30 дни годишно на 60 дни. Трябвало да се направи по-гъвкаво и ограничението за извънреден труд, за да могат да се изпълняват по-лесно извънредни поръчки. Според Велев трябвало да бъдат скъсени и сроковете за възстановяване на ДДС или да се въведе механизъм за отложено внасяне на налога, както и за разсрочено плащане на осигурителните вноски. 

Фалити дебнат заложните къщи, твърди Монитор.

Много заложни къщи са изправени на ръба на фалита заради все по-осезаемата у нас финансова криза. Причината е, че все повече хора изнасят ценностите си от вкъщи и ги носят при лихварите с надеждата отпуснатият заем да им помогне да закърпят семейния бюджет. В същото време много малко от тях съумяват да съберат пари и да откупят заложените вещи и те автоматично се предлагат за продан. Оскъдните пари, които влизат в семейството обаче, вече все по-рядко позволяват да се правят покупки и клиентите на заложните къщи намаляват ежедневно. За да избегнат риска от "затварянето на пари" в стоки, чиято цена пада много бързо, лихварите отказват да приемат в залог джиесеми, лаптопи, коли, телевизори и всякаква друга техника. 

Подписахме с ЕС договори за 2,6 млрд. лв., радва се Дума.

До края на януари са сключени договори по оперативните програми на Европейския съюз за 2 млрд. и 600 млн. лева. Това обяви вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева. До май миналата година са били сключени договори за 93 млн. лв. Предвижда се в четвъртък Плугчиева да внесе следващия доклад за напредъка по управление на фондовете. Тя каза още, че се притеснява за една от мерките по програма САПАРД. По нейните думи от 70 проверени проекта при 64 са засечени нередности. Следващите седмици ще очаква позиция на Еврокомисията и лично на комисаря по земеделие Мариан Фишер Бойл. Тя пристига на посещение в България на 6 и 7 април. В момента Министерството на финансите разработва механизъм големите общини да могат директно да кандидатстват пред Европейската инвестиционна банка. В началото на март очакваме посещение на президента на банката и откриване на офис по инструмента “Джаспърс”, съобщи Плугчиева.  

Имоти 2009: Годината на купувача, обявява Дневник.

След години на изключителна строителна активност, постоянен ръст на цените и бързи продажби на всеки нов проект поемате в съвсем различна посока. В добрата позиция сега са купувачите, които повече от всякога имат възможност да диктуват правилата. Ще трябва да преосмислите офертите, с които продавате, и да започнете да ценообразувате на базата на разходи. В новата ситуация ще оцелеят само някои инвеститори. Други ще платят цената на лесните пари. Може да звучи като хороскоп за пазара на недвижими имоти, но е реалната прогноза от провелата се в петък конференция BalreAct, посветена на отраженията на финансовата криза върху бранша. Експертите бяха единодушни, че пазарът на имоти навлиза в годината на купувача. Наблюденията на консултантите и брокерите показват, че в момента е много по-лесно да се договарят отстъпки и да се поставят условия. 

15 радара ще снимат за секунда, предупреждама 24 часа.

Супермодерни радари ще дебнат денонощно на 30 от най-натоварените шосета у нас от 1 март и ще “ловят” всеки шофьор, каращ бясно. Точно след седмица започват да монтират първите “неподкупни полицаи”, които ще се включват веднага и ще заснемат за по-малко от секунда колите, които се движат с превишена скорост. За да изненадат повече джигити на пътя, от КАТ ще поставят двоен брой кутии за скъпата техника, като самите 15 радара ще се местят постоянно и ще работят като за 30, обясниха от службата. Експерти са пресметнали, че само за 12 месеца устройствата ще спасят поне 100 души от смърт на пътя. Местата, където ще дебнат първите 15 радара, са подбрани заради многото смъртоносни катастрофи, станали там. Всеки стационарен радар струва около 30 хил. евро, а парите за модерната техника идват от Гаранционния фонд на застраховките "Гражданска отговорност". Според предварителни данни за тази година 5-те процента за техника ще са около 1 200 000 лв., с които ще се купят още 20 уреда Френски експерти са изчислили, че за да се покрие изцяло пътната мрежа на България, трябват около 400 стационарни машини.

Дончева опази заплати на чиновници, пише 24 часа.

Татяна Дончева ще се бори чиновниците, за които е установен конфликт на интереси, да си запазят заплатите. Според проекта на жълтия Олимпи Кътев те трябваше да връщат заработеното. Червената депутатката обаче смята, че това не е редно. “Възнаграждението е заплащане за положен труд”, обясни Дончева пред “24 часа”. Запазва се обаче текстът, с който се отнемат материалните облаги, получени при конфликт на интереси. Днес група, оглавена от депутатката, внася в парламента промените във все още пресния закон. Европа е категорична, че трябва да го приемем и ни се скара за забавянето. То обаче е по причина на НДСВ, които цяла седмица отказват да се подпишат под поправките. С тях се променя формулировката за “свързани лица”, която касае икономическите и политическите връзки на чиновниците. Според досегашния текст за конфликт можеше да се приемат дори и отношенията им със съпартийци и приятели с бизнес. Вече ще се следи за политически и икономически зависимости, за които да бъде доказано, че пораждат конфликт, обясни соцдепутатката и даде за пример спонсорството. 

Ковачки си купи и социологическа агенция, твърди Атака.

Олигархът Христо Ковачки се сдоби и със социологическа агенция. Това стана ясно, след като вчера "Барометър.инфо" изнесе очевидно манипулирани данни за февруари, че неговата формация "Движение Напред" щяла да вкара двама евродепутати - толкова, колкото и АТАКА, която е трета политическа сила в момента. Ако изборите бяха днес, разпределението на евродепутатите би било следното според "Барометър.инфо": ГЕРБ - 4-5, БСП - 4-5, ДПС - 3, АТАКА - 2-3," Движение Напред" - 2, СДС - 0. Само преди дни НЦИОМ прогнозира друг състав на 17-членната група на българските евродепутати: ГЕРБ - 6, БСП - 5, АТАКА - 3, ДПС - 2, и СДС - 1. "Движение Напред" няма никакъв шанс нито за евродепутати, нито за класиране в следващото Народно събрание, твърдят всички социологически агенции без "Барометър.инфо".  

Мамят турски мераклии с български булки, разкрива Новинар.

Измамници свличат големи суми пари от застаряващи мераклии от турски произход. Това е нова схема за измами по телефона с предплатени карти, за която предупредиха от полицията в Силистра вчера. Бандитите зарибяват стари ергени сред турците в България, за които чрез обяви или от слухове са разбрали, че искат да си купят български булки. Обажданията се правят от граничните райони в Северна България, където се ловят и румънските оператори. Измамниците звънят на кандидат-жениха и му казват къде да преведе сумата за бъдещата си съпруга. Веднага след като изтеглят парите, измамниците изчезват яко дим. Схемата действа на същия принцип като изпробвания номер с обаждането за близък, който е убил дете в катастрофа, чрез който изгоряха много възрастни хора. От полицията обаче се оплакаха, че не могат да хванат злосторниците, защото излъганите женихи предпочитали да мълчат, вместо да свидетелстват, и не подавали жалби. Измамниците са гастрольори от Шумен, които прихващат сигнала на румънските оператори в Силистра. Използват прима карти и това много ни затруднява при локализирането им, обясниха от МВР. Местната полиция в Силистра се оплака, че преди два месеца заловили престъпна група, която се занимавала с измами по телефона. Съдът обаче им определил наказание пробация. 

Европа: Повече контрол и санкции за офшорните зони, цитира Дневник.

Нови 500 млрд. долара за Международния валутен фонд с цел финансирането на разиващите се икономики в нужда, повече регулация за всички участници и продукти на финансовите пазари, създаването на система за санкции и контрол над офшорните зони, в които са "скрити" общо 6-7 трилиона долара. Това са част от седемте основни принципа за овладяване на кризата, договорени вчера в Берлин от лидерите на европейските представители в групата Г-20. Преди да седнат с тях на масата на ключовата среща на 2 април в Лондон на 20-те водещи икономики в света, тези решения трябва да бъдат одобрени през март от извънреден европейски съвет. Водещите икономически сили на континента призоваха банките да изграждат още буфери срещу бъдещи сътресения и настояха за повече контрол над рейтинговите агенции, сочени като един от виновниците за кризата. "За измъкване от кризата ще прилагаме за кратко мерки, които биха изкривили конкуренцията само в абсолютно минимални размери, и очакваме партньорите ни от Г-20 да се държат по същия начин", се казва още в съвместния текст. 

 

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4043 |19.02.2009 Петъчната преса на 20 февруари . 0| 4149 |18.02.2009 Пресата на 19 февруари . 0| 3982 |17.02.2009 Пресата на 18 февруари . 0| 4308 |16.02.2009 Пресата на 17 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads