Реклама / Ads
0| 4153 |08.04.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 9 април

.
Вестниците пишат за това, че сме скастрени от Брюксел заради убийствата; за БСП, която саботира приемането на доклада за МВР; за Буш, който не щял Станишев за зет; за това, че богатите искат брюнетки.
 

Брюксел ни скастри заради убийствата, съобщава Новинар.

Европейската комисия е разтревожена от последните убийства в София и от факта, че през последните две години такива убийства стават редовно, но техните поръчители и извършители остават ненаказани. Това заяви вчера говорителят на ЕК Марк Грей. Необходими са спешни действия в борбата с организираната престъпност, каза той, като припомни, че това е било ясно заявено и при неотдавнашното посещение на председателя на комисията Жозе Мануел Дурао Барозу в София. Комисията ще изпрати нови експертни мисии в България през април и през май. 

Срещата на Петков с братя Галеви не била регламентирана, информира Дневник.

Срещата на Румен Петков с дупнишките бизнесмени Галев и Христов не е регламентирана. В работата на МВР има тревожни практики, довели до понижена разкриваемост и изтичане на класифицирана информация към лица от престъпния контингент, по които органите на МВР работят. Това се посочва в доклада на вътрешната комисия на парламента, който вчера не беше приет, но чийто текст беше раздаден от лидера на "Атака" Волен Сидеров на журналисти. Документът, посветен на разпространението на синтетични наркотици в България и проблемите в МВР, беше написан от Минчо Спасов (НДСВ), Татяна Дончева (БСП) и Касим Дал (ДСП). Заседанието на комисията, която вчера трябваше да приеме доклада за проблемите в МВР, беше отложено с процедурни хватки от представителите на БСП и ДПС.

БСП саботира приемането на доклада за МВР, добавя по темата Новинар.

Работата на вътрешната комисия в парламента приключи, преди да е започнала, така един от депутатите обобщи вчерашното заседание, на което трябваше да бъде разгледан докладът за скандалите в МВР. По искане на Младен Червеняков от БСП с гласовете на червените и ДПС беше прието отлагане на заседанието за днес. Депутатите от третата управляваща партия гласуваха против отлагането. Абсурдният мотив на Червеняков беше, че червените не са запознати с доклада. Депутатите получили срок да направят писмени предложения по доклада до 11 часа в сряда. За 13 часа е предвидена среща на Доган, Станишев и Симеон, които вероятно ще са последните редактори на доклада. На същата среща тримата ще разгледат и алтернативния доклад, който трябва да представи самият Петков.

Нова суперагенция следи и подслушва, твърди 24 часа.

Министерството на вътрешните работи вече няма да следи и подслушва. Службите ДОИ и ДОТИ, които сега се занимават с “бръмбарите” и външното наблюдение, ще бъдат извадени от МВР. Със специалните разузнавателни средства вече ще се занимава самостоятелна агенция. Това е една от основните точки в генералната промяна за МВР, която министър Румен Петков предлага в доклада си. Премиерът Сергей Станишев му го поръча миналата седмица и обясни, че от анализа и концепцията за радикални реформи зависи изходът от кризата около МВР и съдбата на Петков като министър.

Разпитват Маджо и Маргините, пише Стандарт. 

Младен Михалев-Маджо и братята Маргини - Красимир и Николай Маринови, вероятно ще бъдат разпитани за убийството на писателя Георги Стоев. Очаква се това да стане в понеделник, заяви пред bTV градският прокурор на София Николай Кокинов. По думите му те ще бъдат препитани от обвинителите, тъй като са герои в романите на покойния писател. Прокурорът заяви, че ако е необходимо, ще бъдат използвани и услугите на Интерпол за разпита на Маджо, тъй като той живее извън България. Нещата, които Стоев е написал, са част от художествената измислица, която е имплантирана в романите му, категоричен беше Кокинов. Градският прокурор се усъмни в истинността на фактите в книгите, тъй като, "когато четох романите, останах с впечатлението, че той е едва ли не най-компетентното лице в България". Кокинов призна, че преди година и половина е получен сигнал, че писателят е решил да дава свидетелски показания, и веднага е изпратен прокурор, който да говори с него, но по-късно Георги Стоев се отказал да даде показания.

Фармацевтиката под лупа за производството на дрога, оповестява Монитор.

По-засилен контрол върху фармацевтичните заводи, включващ наблюдение на готовата продукция и най-вече на прекурсорите, иска в проектодоклада си Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В документа, който трябваше да бъде гласуван вчера, е записано още, че липсва целенасочена дейност на МВР в районите, в които има засилена фармацевтична промишленост, откъдето се вземат и основните съставки за производството на синтетична дрога. Друга критика към ведомството на Румен Петков е за драстичното намаление на заловените наркотици в страната. Според обясненията на вътрешния министър причина за това е изнасянето в чужбина на наркопроизводството.

Готвят съд за Янка Такева, информира Дневен Труд.

Готвят съд за председателката на учителския синдикат Янка Такева заради стачката в началото на тази учебната година, алармираха вчера от екипа й. До Такева вече е изпратено “уведомление за призоваване” от Комисията за защита от дискриминация. Това била първата стъпка, след която щели да дойдат и други правни последствия. Същата призовка е получил и лидерът на учителския синдикат на КТ “Подкрепа” Крум Крумов, стана ясно вчера.

Обявиха Вапцаров за македонски поет, гневи се Стандарт

Никола Вапцаров е основоположник на съвременната македонска литература. Това твърди издадена на френски език у нас поетична антология. Скандалният факт бе разкрит пред "Стандарт" от племенниците на поета, Мая и Никола Вапцарови. Сборникът със заглавие "Антология на съвременната класическа българска поезия" е дело на френския поет от български произход Ерик Караилиев и отпечатана от издателство "Ийст-Уест". В нея са представени стотина стихотворения от 12 български поети: Христо Ботев, Иван Вазов, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Атанас Далчев, Пеньо Пенев, Дамян Дамянов, Елисавета Багряна, Петя Дубарова и Радой Ралин. В предговора обаче, неизвестно защо, Никола Вапцаров е посочен като македонски поет. Най-скандалното, че никой в България не е обърнал внимание на този факт, въпреки че книгата е издадена по спонсорска програма на Външно. За това, че Никола Вапцаров е станал задочно македонец, родствениците му са получили сигнал от Георги Младенов, главен редактор на излизащия в Торонто вестник "Македонска трибуна".

Гайдарски обвини Чирков, че е крил смъртни случаи, съобщава Монитор.

При предишното ръководство на Университетската болница "Св. Екатерина" се криеха голяма част от смъртните случаи, заяви вчера здравният министър Радослав Гайдарски след представянето на годишния отчет на болницата от изпълнителния директор проф. Генчо Начев. Начев смени на поста проф. Александър Чирков, който беше уволнен като директор на болницата в края на 2005 г. със заповед на министъра на здравеопазването. Гайдарски заяви, че при създаването на клиниката по кардиохирургия смъртността е била 50 на сто, а после намалява на 30-20%, но допълни, че не разполага с точна справка. По думите на Гайдарски, "Св. Екатерина" е една от болниците, която е гълтала много средства. "Тук са погребани милиони", заяви здравният министър. Според него в продължение на 10-15 години е трябвало да се дават по 10-15 млн. лв. в края на всяка година, за да се покрият дълговете на университетските болници, и нито един лев не е оставал за другите болници. Гайдарски допълни, че е много доволен от сегашните резултати на "Св. Екатерина", въпреки че много хора са предвиждали нейния край след напускането на проф. Чирков.

Чакъров иска да даде 1000 дка край морето за кариера, четем в Дневник.

Терен от 1000 дка близо до морето, по-голямата част от който се състои от частни земи и който попада в екомрежата "Натура", ще се проучва за кариера за скално-облицовъчни материали. Предложението е на министерството на екологията и вече е внесено в Министерския съвет, а фирмата, която ще проучва терена и после иска да кандидатства за концесията за добив, е хасковската "Барон" ООД. Земите са разположени между с. Емона, Иракли и курорта Елените. Освен че са част от зона за защита на птиците, те влизат и в територията, върху която лично министърът на екологията Джевджет Чакъров забрани извършването на строежи и други стопански дейности, сред които "промяна на предназначението и начина за трайно ползване на земите и горите", както и "добив на пясък". Сега пак Чакъров е одобрил проекта за проучване на подземни богатства. За случая сигнализираха представители на собствениците, чиито терени попадат в нарочената за проучване зона. Информацията беше потвърдена от кмета на Несебър Николай Димитров и от Министерството на околната среда и водите. В края на март от министерството са изпратили писмо до община Несебър и до областната управа с искане за становище. Към писмото е приложен и докладът на министър Чакъров, внесен в правителството. Теренът се определя като Емонски ливади, в землището на село Емона. В доклада се посочва, че компанията, която ще прави проучванията, е избрана след конкурс. Обявата за него е била публикувана още през 2005 г. в два национални всекидневника. Дружеството "Барон" е било единствен кандидат. "В едномесечния законов срок не са постъпили заявления от други кандидати за същата площ, което е основание за пряко предоставяне на разрешение за проучване", се казва в доклада.

Плашила от пластмаса, описва Дневен Труд.

Петдесет бутафорни полицейски коли ще стряскат лудите шофьори по пътищата от 10 април. Тогава започва инициативата “Шофирането не е игра” на фирма “Ролпласт”. Кампанията ще трае до края на септември и е подкрепена от МВР. Макетите от поликарбонат ще бъдат монтирани заедно с билбордове на опасни участъци извън населени места, където шофьорите натискат докрай педала на газта. Над половината плашила ще са по трите основни направления София - Бургас, София - Варна и София - Кулата.

Прогнозират забавяне на икономическия ръст, установява Дума.

Икономическият растеж на България постепенно ще се забави и до края на 2008 година ще бъде от порядъка на 5,5 на сто. Това е прогнозата на МВФ за България, която бе изнесена от ръководителя на мисията на МВФ за България Алберт Йагер. За сравнение ръстът на БВП на страната за 2007 г. е бил 6,2 на сто, по данни на Националния статистически институт. Очакванията на МВФ са през 2009 година ръстът на българската икономика да се забави до 4,75 на сто, като това ще доведе и до забавяне на средногодишната инфлация до 7,25 на сто през 2008 година и 5 на сто през 2009 година. Като неблагоприятни ефекти върху растежа на икономиките в ЕС и в региона на Югоизточна Европа Алберт Йагер посочи високите нива на цените на стоките за широко потребление и особено енергийните цени. Икономическият растеж на България в момента продължава да бъде добър, посочи Йагер. Като резултат безработицата намаля рязко и достигна до ниво от около 7 на сто, но това показва също така, че недостигът на работна ръка ще окаже влияние върху забавянето на икономическия растеж, сочи анализът на МВФ за икономическото състояние на България. Според представителите на фонда инфлацията се е повишила до двуцифрени нива основно поради неочакваното повишение на цените на храните и горивата, както и в отражение на изменените условия на пазара на труда и номиналния ръст на заплатите.

Белият дом отрича че Буш искал Станишев за зет, детайлизира Монитор.

Белият дом официално отхвърли твърденията, че президентът Джордж Буш е предлагал на българския премиер Сергей Станишев да му стане зет. Изненадалата официален Вашингтон информация бе разпространена в края на миналата седмица от вестник "24 часа". Според вестника американският президент отправил това предложение на българския премиер по време на разговора между двамата в Букурещ, където се проведе срещата на високо равнище на НАТО. Според "24 часа" Джордж Буш направил на Станишев комплимента: "Като Ви гледам, ставате за дъщеря ми". Според американския "Вашингтон пост" "Белият дом е раздразнен от твърдението на вестник "24 часа", който не цитира източника на информацията си". "Информацията на "най-големия български вестник" изглежда достатъчно странна, за да бъде измислена", пише едно от най-авторитетните американски издания. Официален представител на Белия дом нарекъл пред "Вашингтон пост" "смешен" опитът на българския вестник да се опитва да внушава, че "президентът на САЩ урежда бракове". „Президентът не прекара времето си по време на срещата на НАТО в опити да намери съпруг за която и да било от двете си дъщери", заявява говорителката Сали Макдоноу. "Не е възможно президентът Джордж Буш да направи подобно предложение на 41-годишния Сергей Станишев, защото той, макар и ерген, живее от години с журналистката Елена Йончева. Отгоре на всичко, той е тотален социалист", заключава "Вашингтон пост".

3 лева за разходка с лодка в “Ариана”, оповестява 24 часа.

От петък софиянци и гостите на столицата отново ще могат да правят разходки с лодки в Борисовата градина срещу 3 лева, съобщи пред "24 часа" Ивайло Кръстев. Той е сред организаторите на възстановяването на една от емблемите на столицата - езерото "Ариана". Топлото време тази година дойде сравнително рано, затова стопаните на езерото още през март вдигнаха ледената пързалка. От няколко дни коритото се пълни и до петък следобед за лодките ще има достатъчно вода. Водните колела, лодките и барбекю лодките пак ще бъдат основната атракция. Сутрин от 8 до 10 часа учениците ще се возят безплатно, след това цените ще са по 3 лв. за половин час. Толкова е наемът на лодка и водно колело, в които се качват по 4 човека. В езерото ще плува и един барбекю бар, в който могат да се возят до 8 души, но всеки от тях ще плаща билет по 3 лв., пак за 30 мин. За 2,50 лв. се вземат бира и картофки в бирарията на езерото. Два дни преди официалното откриване на летния сезон заведенията вече са пълни.

Богатите искат брюнетки, разбива клишетата Новинар.

Най-богатите мъже на планетата предпочитат брюнетките, съобщи ИТАР-ТАСС. Това установи изследване на вкусовете на хората, влезли в класацията на първите 100 по състояние, публикувано от в. "Дейли експрес". 62 % от свръхбогатите мъже харесват брюнетките. Блондинките са на второ място с 22 %. Червенокосите са на трето с 16 %, въпреки че нито един от 100-те мултимилиардери няма рижа съпруга.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4180 |07.04.2008 Пресата на 8 април . 0| 3940 |02.04.2008 Пресата на 3 април . 0| 4713 |01.04.2008 Пресата на 2 април . 0| 4059 |31.03.2008 Пресата на 1 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads