Реклама / Ads
0| 4071 |09.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 10 юли

.
Вестниците пишат за още 17 фирми по САПАРД, дадени на прокурор; за десанта от лимузини на Ново село; за 15-те бона за влизане във ВУЗ без изпит; за това как НДСВ прецака коалицията с ДОИ и ДОТИ.
 

 

Хвърчат оставки, оповестява Стандарт.

Шок и ужас са обхванали чиновниците, които работят с европроектите. Заради постоянните проверки и стреса експерти от фонд "Земеделие" трескаво си търсят нова работа, научи "Стандарт". "Обидени сме, защото ни мислят за престъпници и постоянно се съмняват в работата ни", коментират служители. На тях им станало навик да заварват сутрин край бюрата си антимафиоти и прокурори, които ровят в компютрите им. В същото време в частните консултантски компании предлагали на кадърните до 10 пъти по-високи заплати. Държавата ще се види в чудо, ако най-добрите професионалисти от "Земеделие" си вземат шапката. Докато намерим нови кадри и те влязат в час, диалогът ни с Брюксел ще е като между глухонеми, а милиардите от еврофондовете ще ги видим през крив макарон, коментираха депутати.

НДСВ прецака коалицията с ДОИ и ДОТИ, четем в Монитор.

 

НДСВ прецака коалицията с предложението за изваждането на "ушите и очите" на МВР в агенция, извън силовото министерство. Въпреки че промените в Закона за МВР минаха на първо четене в парламента, вчера жълтите депутати и опозицията не подкрепиха по време на заседанието на вътрешната парламентарна комисия обединяването на ДОИ и ДОТИ в самостоятелна агенция. Двете дирекции, които се занимават със следенето и подслушването на престъпници, ще запазят досегашната си структура и ще останат към вътрешното министерство. Според тъмносиния депутат Атанас Атанасов, ако ДОИ и ДОТИ се отделят в агенция, извън МВР, ще има по-големи възможности за злоупотреба с класифицирана информация. "Не може въпросната агенция да е над вътрешния министър и над главния секретар, директорът й да се назначава от министър-председателя и да има 5-годишен мандат. Това би означавало, че ще има държава в държавата и още един канал за изтичане на информация, с която може да се злоупотребява", коментира пред "Монитор" Атанасов. Той добави, че е добре да се запази сегашната структура, но да се упражнява парламентарен контрол върху вътрешния министър, които разписва разрешаването на специалните разузнавателни средства. По време на гласуването на законопроекта в пленарна зала повечето от членовете на вътрешната комисия отсъстваха. Той бе подписан не от председателя Минчо Спасов, а от неговия заместник Касим Дал.  

Строителната камара поиска преференции по европрограма, пише Дневник.

Само български фирми да изпълняват обществените поръчки, финансирани със средства от оперативната програма "Околна среда", поиска в сряда председателят на Българската строителна камара Симеон Пешов, който е президент на една от най-големите компании в бранша - "Главболгарстрой". Офертата Пешов отправи на среща с министъра на околната среда Джевдет Чакъров и Националното сдружение на общините. Част от кметовете, които организират конкурсите и избират победителите, веднага я одобриха. Най-много средства от програма "Околна среда" - 1.4 млрд. лв., са предвидени за изграждането на пречиствателни станции за отпадни води. Още 41 млн. лв. са предвидени за техническа помощ в сектор "Отпадъци". "Камарата на българските строители винаги е настоявала главни изпълнители да са български фирми", каза Симеон Пешов. "Подобна практика има в съседни страни и в Централна Европа, където при усвояването на еврофондовете участват много малко чужди компании. Когато говорим за строежа на обекти като Дунав мост, АЕЦ "Белене" или метрото, естествено там фирмите трябва да са чужди, но когато става въпрос за пречиствателна станция с обем 10-20 млн. лв., българските фирми нямат проблеми", каза председателят на камарата.  

Още 17 фирми по САПАРД са дадени на прокурор, отбелязва Дневник.

Фонд "Земеделие" е сезирал прокуратурата за още 17 компании, еднолични търговци и физически лица, уличени в опит за измами по програма САПАРД извън разследваните от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Информацията е предоставена през април, се казва в доклад на бившия шеф на фонда Димитър Тадаръков до парламентарната подкомисия за усвояване на средствата от европейските фондове. От прокуратурата обещаха подробности по сигнала в четвъртък. С това фирмите, разследвани от българските служби и от ОЛАФ, са поне 40. В края на месеца се очаква да излезе новият доклад на европейската служба. На този фон новият шеф на фонда Атанас Кънчев поиска съдействие от депутатите да не се руши престижът на ведомството, а земеделският министър Валери Цветанов директно обвини прокуратурата в PR акция. В сряда сутринта той е поискал извънредна среща с вътрешния министър Михаил Миков, за да разбере откъде идвали информациите, че във фонда имало арести. Депутатите са поискали имена на фирми, при които има съмнения за свързаност помежду им или конфликт на интереси. Новите 17 компании са изскочили след проверки, направени от фонда след 2006 г., когато европейската служба за борба с измамите ОЛАФ разби международния канал с участието на първите осем фирми. В списъка, с който "Дневник" разполага, влизат: "Стандарт Б", "Месокомбинат Родопа НЗ", "Дебелт индъстрийс", БУЛГАРФРИГОПЛОД", "Мерлини Данимонд", "Кос алфа", "Фруктодор", "Биотест", еднолични търговци "Ивелина Калвакова", "Розалия Калвакова", "Галина Калвакова" и "Алто-Емил Петров" , Марияна Николова Ализотова, Тодор Димитров Тодоров, Иван Атанасов Червениванов, Пламен Димитров Димитров и Димчо Бориславов Райнов. 

Скрием ли далаверите, чакат ни сътресения, казва в интервю за Дневен Труд Станимир Илчев, депутат и говорител на НДСВ.

Чакам с нетърпение шестия вот на недоверие, кабинетът ще изкара мандата си

- Г-н Илчев, знаете ли най-краткия виц за Челопечене?

- Не.

- Животът в Челопечене е бомба!

- Така се шегуват жилавите народи, те имат бъдеще.

- Опозицията готви шести вот на недоверие заради спрените пари по САПАРД, а сега и заради неспособността на правителството да се справи с критични ситуации като тази в Челопечене. Коментарът ви?

- Този вот може би ще се окаже по-добре мотивиран в сравнение с предишните. Най-малкото заради това, че през последната година се натрупаха доста проблемни ситуации. Дори по някакъв начин го очаквам с нетърпение, защото ще създаде обстановка, при която ще се чуят много съществени аргументи и контрааргументи и те ще издухат някак си мъглата.

- Каква мъгла?

- Тази, която от известно време се стеле над обществено-политическия живот.

- А нещо да кажете за мъглата, в която потънаха софиянци в деня на взрива в Челопечене?

- Малцина между длъжностните лица показаха добра кондиция. Те затова бяха и остро критикувани. Но случаят е силен лакмус за нещо по-важно, което не само за софиянци беше крито дълги години зад политически димни завеси.

- Какво имате предвид?

- Обикновена алчност, превърнала се в съсловно вдъхновен лобизъм, намери съюзник в лицето на военния консерватизъм. В момента плахо се обяснява как отделни фирми по особен начин утилизирали боеприпаси, но не смогвали. 

Без визи за САЩ, ама друг път, заключава Новинар.

Към България има още доста изисквания, които тя трябва да изпълни, преди да се подпише споразумение за облекчаване на визовия режим с Америка. Такъв извод направиха американският държавен секретар Кондолиза Райс и българският външен министър Ивайло Калфин вчера по време на еднодневното посещение на дясната ръка на президента Буш у нас. Едно от условията българите да пътуват без визи за САЩ е да започне процедурата за издаване на биометрични паспорти. Включването на България в страните с безвизов режим за пътуване до Съединените щати е бил един от основните въпроси, които са обсъждали Калфин и Райс. Според Райс САЩ са се ангажирали с решаването на този въпрос, но тя не посочи конкретна дата кога би могло да стане това. Забавянето на въвеждането на документи с биометрични данни стана повод и за стартиране на наказателна процедура срещу страната ни и от Европейската комисия още в края на миналата година. В началото на тази година стартира тръжна процедура за избор на изпълнител на новите паспорти, в която взеха участие шест фирми. Процедурата обаче беше прекратена още през април заради нередности в документите на участниците. Тогавашният зам.-министър на вътрешните работи Горан Йонов обеща, че след изтичането на 14-дневния срок, в който фирмите могат да обжалват решението на МВР за спиране на процедурата, тя ще продължи. Той предупреди обаче, че въвеждането на новите документи за самоличност ще стане не по-рано от пролетта на 2009 г. В резултат на разразилия се през пролетта скандал в МВР и последвалите го рокади обаче въпросът за стартирането на тръжна процедура остана на заден план.

Десант от лимузини на Ново село, видя Стандарт.

Десант от лимузини превзе Ново село. Десетки костюмирани бизнесмени с лъскави коли влязоха точно в 10 часа в поделението вчера. Бъдещата американска база край Сливен бе окупирана от представители на мощни български и чуждестранни фирми. Повече от 100 луксозни джипа и автомобили, взети под наем, паркираха край полигона. Американски военни показаха цялата площадка и дадоха подробни обяснения къде ще бъдат разположени различните сгради. Това съобщиха пред "Стандарт" бизнесмени, участвали в огледа. Те са представители на стоте български и чужди фирми, които имат мераци към апетитната поръчка за строителството на военната база "Ново село". За нея американското правителство е отделило от 60 до 100 млн. долара. Сред компаниите, подали документи за изграждането на базата, са "Мостстрой" и холдинг "Пътища", които са собственост на най-богатия българин Васил Божков. Апетит към разпределението на стоте милиона имат още "Главболгарстрой", "Трейсгруп", "Софстрой", "Енемона" и 12 фирми от района на Сливен, Ямбол, Бургас и Стара Загора, обединени като "Бранимег груп". Всички те получиха по една карта на местността вчера. Случайно или не, само час по-късно в София кацна държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс.  

САПАРД плаща за чиналище в пусто село, съобщава 24 часа.

Читалище със супермодерна сцена, удобна гримьорна и места пред интернет ще подари САПАРД на с. Памидово. "През 2004 г. проектът беше за 730 000 лв. Отпуснаха ни 448 000 лв. Намерихме съфинансиране и до август ще имаме едно малко бижу. Такова в окръга няма", доволен е Иван Стоев, кмет на община Лисичево. Ние сме 15 семейства, 10 ергени и вдовици, каза баба Пенка, която се радва на модерна гримьорна и място пред интернет.

Нови средства за общините, описва Дума.

За 2008 г. България има много добри индикатори от гледна точка на икономическия растеж, посочи вчера министър-председателят Сергей Станишев на семинар с кметове и областни управители от БСП. Премиерът изтъкна, че икономическият растеж на България за първите три месеца на годината е над 7 на сто, а очакваните добиви от хлебно зърно са много добри. Станишев посочи, че тази положителна тенденция ще позволи провеждането на активна политика по доходите. Той посочи още, че са планирани допълнителни мерки за най-уязвимите хора, като от 1 октомври ще се направи ново актуализиране на пенсиите на базата на решенията на тройната коалиция, както и социалните пакети за енергийно подпомагане на най-уязвимите хора. Станишев припомни, че България е финансово-предсказуема за чуждите инвеститори страна и това личи от рекордния обем преки чуждестранни инвестиции за миналата година. Премиерът обяви още, че към 15 септември ще стартира програмата "ФЛАГ" за финансиране на общините в България. С програмата се дава важен инструмент за масово кредитиране и финансиране на общините за разработването и реализацията на проекти. Искам да обърна внимание и на още един инструмент, който понякога не се използва достатъчно от общините - публично-частното партньорство, допълни министър-председателят. По думите му е важно то да бъде добре организирано, с ясен баланс на интересите.  

Бойко и Костов викат KPMG за ремонтите, информира 24 часа.

Холандци готови да платят за видеонаблюдение в цяла София. Да се възложи на KPMG външен одит на усвояването на средствата при ремонта на улици и балирането на боклука в София. Това договорили вчера зам.-председателят на ДСБ и водач на тъмносинята група в СОС Димитър Бъчваров и Бойко Борисов на продължила час среща в кабинета на кмета, на която се явиха почти всичките съветници на Иван Костов в столицата.  

15 бона за влизане във ВУЗ без изпит, твърди Монитор.

Софийска фирма предлага влизане без изпит във всяка специалност на държавните висши училища у нас срещу такса от 5000 до 15 000 лева. Освен еднократната вноска кандидат-студентът трябва да има диплома за средно образование и лична карта. От Министерството на образованието и науката вчера не отговориха на въпросите, свързани с обявата. Срещу 15 000 лева за медицина и 5000 за икономика софийската фирма ЕТ "Лина" предлага влизане без изпит във всяко висше училище у нас. Това пише в обява в интернет от името на фирмата. Пред репортер на "Монитор" посредникът, представил се като Светльо, бе категоричен, че фирмата има координатори във всички университетски градове. Единственото условие за успешното влизане без изпит е да знаеш точно желаната специалност, факултета и града, където искаш да учиш. "После се срещаме за парите - каза Светльо. - Цената зависи от нивото на факултета и от това, дали става дума за медицина или икономика" - коментира представителят на фирмата. "Плащаш таксата и с факултетен номер и готова студентска книжка през септември човекът се явява в университета, където иска да учи." Това обясни Светльо пред "Монитор". На въпрос, дали няма да имаме проблеми с властта, той отвърна: "Това в България май не е редно, но в чужбина го правя от 10 години. Тези хора, които ще ви вкарат в този университет, те знаят за какво става въпрос, не се притеснявайте." "Ако изпълните нашите условия, студентът ще влезе държавна поръчка и през първата година ще получи държавна стипендия от 100 лева. После вече трябва да си поддържа успеха, ако иска стипендия." От Министерството на образованието и науката вчера не отговориха на въпросите, свързани с обявата, защото компетентните експерти били в командировка в чужбина.

Най-евтино във Враца и Видин, изчислява Дневен Труд.

Издръжката на човек или домакинство излиза най-евтина във Враца, Видин и Монтана, а най-скъпа е в София, Бургас и Варна. Това показват резултатите от проучване на изследователската компания “Индъстри уоч”, оповестени вчера. При едно и също потребление разликата в разходите достига 20% в зависимост от това къде човек харчи парите си. Пазарът по региони формира различна покупателна сила на лева. С 1 лев в Стара Загора или в Шумен ще купите толкова стока, колкото с 1,20 лева в София. В столицата е най-скъпо, тъй като заплатите са най-високи. Служител на средно ниво в София взема най-малко 400 и най-много 750 лв. след данъци. За сравнение в Пловдив той се разписва най-много за 500 лв. Веднага след столицата по възнаграждение се нареждат Варна и Бургас. Най-малко получават във Видин, Монтана и Враца. Там се разписват срещу минимум 350 лв. до максимум 450 лв., отчитат от “Индъстри уоч”. В златната среда е Русе, където средните заплати са само 12% по-ниски от тези в София. 

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4123 |08.07.2008 Пресата на 9 юли . 0| 3994 |07.07.2008 Пресата на 8 юли . 0| 3834 |02.07.2008 Пресата на 3 юли . 0| 3961 |01.07.2008 Пресата на 2 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads