Реклама / Ads
0| 3873 |02.12.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 3 декември

.
Вестниците пишат за разкол в коалицията, Доган отрича; за по-кратка ваканция на депутатите, поискана от НДСВ; за психар, замесен в убийството на Белнейски.
 

 

Има опасност от предпазна клауза и за правосъдието, съобщава Дума.

78 са мерките, предвидени по график, относно изпълнението на ангажиментите на страната ни по глава "Правосъдие и вътрешен ред". От тях са изпълнени 68%. Това каза вчера министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова по време на брифинг в централата на НДСВ. Тя допълни, че паралелно с това има много друг тип усилия, които трябва да бъдат направени във връзка с предстоящия доклад на Европейската комисия, който се очаква през февруари. Грънчарова подчерта, че съществува опасност от въвеждането на предпазна клауза, ако не бъдат изпълнени всички 78 мерки, които са предвидени по график. Министърът подчерта, че е много важно съдебната система да даде своя принос за оздравявянето на имиджа на страната ни. По думите й нарушенията, освен да се констатират, трябва и да се санкционират. Според Грънчарова, е необходимо да се направи още по отношение укрепване на капацитета на одитното звено към Министерството на финансите. Тя посочи, че трябва да се помисли по въпроса, дали дирекцията за одит по европейските фондове да не бъде издигната до статут на агенция.

Доган отрича слух за разкол, разследва Дневен Труд. 

ДПС обмисля да напусне управляващата коалиция и да остави партньорите си във властта БСП и НДСВ сами да довършат мандата. Такъв слух се понесе в парламента във вторник. В движението отдавна обмисляли “ спасителен вариант” преди изборите, твърдят източници от политическите централи. Така те щели да се отърват от отговорност за спрените пари по европроектите и за проблемите в земеделското министерство, което ръководят от 8 години. Потърсен за коментар лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви пред вестника: “Такъв проблем няма. И през ум не ми е минавало да напускаме коалицията. Ние сме лоялни партньори и ще останем такива до края”.

Михаил Константинов: По време на криза се гласува повече, цитира Дневен Труд. 

“Това, което искаме да знаем за кандидатите да ни управляват, не са партийни платформи. Тях не ги четат нито на Изток, нито на Запад”, заявява в интервю за “Дневен Труд” проф. Михаил Константинов. Според него по-важното е да се знаят хората, които ще провеждат една или друга политика. “ГЕРБ примерно, да кажат поименно кои ще са техните министри. А не, като дойдат на власт, в резултата на диви пазарлъци да ни стоварят кабинет, дошъл от никъде”, е мнението на проф. Константинов. Той предрича още, че ако преди изборите СДС и ДСБ не се обединят, завинаги ще си отидат от политиката.

Заради Брюксел НДСВ иска по-кратка ваканция за депутатите, информира Новинар.

 Парламентът да съкрати зимната си ваканция, за да приеме важни законопроекти, свързани с изпълнението на мерките по критиките на Европейската комисия. Такова предложение направиха вчера от НДСВ след съвместно заседание на политическия съвет на партията и парламентарната група. На съвета на коалицията в петък жълтите ще предложат вместо от 14 януари, както се планира, депутатите да започнат работа от 5 януари. "Вместо да даваме 220 млн. от бюджета, за да покриваме плащанията по спрените акредитации, нека се напънем и поработим малко", ядосваха се на коалиционните си партньори жълтите.

Договарянето на парите по ФАР е започнало след спирането им, разкрива Дневник.

Агенцията по програма ФАР в регионалното министерство е започнала да сключва договори по проекти от последния пакет за еврофинансиране малко преди Брюксел да й отнеме акредитацията през лятото, а е удвоила темпото през последните месеци, непосредствено преди окончателно да бъде лишена от правото да работи с европейски средства. Това показа проверка на "Дневник" в регистъра на Агенцията за обществените поръчки. От юли до края на ноември са одобрени проекти за 52 млн. евро, съобщиха от ведомството на министър Асен Гагаузов. Това е станало въпреки предупреждението на говорителя на Еврокомисията Амадеу Алтафай Тардио, че договори, сключени при отнета акредитация, няма да получат европейско финансиране. След окончателното отнемане на акредитацията на агенцията от Брюксел през миналата седмица регионалното министерство е поискало по-голяма част от замразените обекти, основно пътища, да бъдат финансирани със средства от националния бюджет 2009. Заедно с компенсирането на спряното еврофинансиране на десет пътни проекта през лятото по груби сметки общата сума, която ще трябва да се поеме от българските данъкоплатци, възлиза на около 60 млн. евро.

23 400 коли и тирове за денонощие в тапите Княжево и Драгичево, преброил е 24 часа.

 15 – 20 километра тормозят хиляди софиянци и перничани. И не само тях. 23 400 моторни превозни средства минават за денонощие през Княжево, Владая и Драгичево до миньорския град. От тях 5119 са товарни над 3.5 тона. Това сочат данните от преброяванията, които прави пътната агенция. С 35 % е нараснал трафикът по пътя София-Перник през последните 5 години. Движението непрекъснато се увеличава, а пътят изчерпва пропускателните си способности. Ако до преди 2 години натоварени бяха определени часови зони, сега трафикът не спира изобщо, а сутрин и вечер шосето буквално блокира.

144 града без общински болници, твърди Монитор. 

Сто четиридесет и четири малки града ще останат без болници. Общинските лечебни заведения ще бъдат превърнати в социални домове, хосписи и клиники за долекуване, стана ясно вчера. Болниците в общините с население под 40 000 души ще бъдат преструктурирани, съобщи министърът на здравеопазването доц. Евгений Желев. Това ще стане, когато бъде готова и приета Националната здравна карта, добави той. По думите му картата ще бъде приета още в първите месеци на 2009 година. В момента експерти на Министерството на здравеопазването работят по евростандарти, по които ще бъдат оценявани болниците в малките градове, дейността, която извършват, квалификацията на медицинския персонал, а също ще отчитат и нуждите на населението.

Психар замесен в убийството на Белнейски?, гадае 24 часа. 

Най-малко двама са заподозрени за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски. Освен тях като съучастници са набелязани и други хора. Самоличността на единия заподозрян е установена още преди месец и половина, но се пази в тайна, тъй като той е ключът към установяването на другите участници в престъплението. Мъжът страда от психическо заболяване и е настанен в специализирана клиника. ДНК анализ на биологичен материал, иззет от една от сестрите при аутопсията, насочил разследващите към евентуалния участник в убийствата.

Биха дузпата на Пламен Марков, съобщава Стандарт.

 Футболните шефове биха шута на Пламен Марков едва година след като го избраха за треньор на националите. Изпълкомът гласува единодушно суровото решение. Марков е уволнен заради слабите резултати в световните квалификации и срамната шестица в Белград. Президентът на БФС Борислав Михайлов е натоварен със задачата да намери спешно нов треньор. Той ще преговоря с Марков за намаляване на неустойката по договора, която възлиза на около 100 хиляди лева.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4161 |01.12.2008 Пресата на 2 декември . 0| 3734 |30.11.2008 Понеделнишката преса на 1 декември . 0| 4034 |26.11.2008 Пресата на 27 ноември . 0| 4092 |25.11.2008 Пресата на 26 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads