Реклама / Ads
0| 4240 |21.01.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 22 януари

.
Вестниците пишат за това, че МВР пак иска да следи интернет без контрол; за това как Първанов подкрепи НДСВ за вот 2 в 1, а коалицията се пропука; за чистотата в София - "златна".
 

 

МВР пак иска да следи интернет без контрол, обявява Дневник.

Очаква се в четвъртък парламентарната комисия по транспорт и съобщения и колегите им от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред да обсъдят промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които ще позволяват на МВР неконтролируем достъп до информация за телефонни обаждания през фиксирани и мобилни мрежи, изпратени SMS-и и електронна поща. Ако депутатите гласуват предложенията на вътрешното ведомство, един отменен като противоконституционен текст ще бъде възстановен, но вече със закон. Става дума за скандалния член 5 от Наредба 40 на МВР и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), който беше отменен от петчленен състав на от Върховния административен съд (ВАС) през декември 2008 г. Една година след появата на наредбата и 3 месеца след отмяната на спорния текст като нарушаващ и Европейската конвенция за правата на човека, той се появява отново - този път в проектозакон за второ четене (виж карето). Този текст трябва да осигури на МВР т.нар. пасивен технически достъп до съхраняваните данни. На практика това означава, че полицията може по всяко време да рови в данните с кого сте говорили, размяната ви на мейли, какви сайтове сте разглеждали снощи, с кого общувате през Skype и ICQ. 

България ще получи по-евтин руски газ вместо обезщетения, научаваме от Дневник.

"Булгаргаз" ще защити правата си за спрените доставки на природен газ от Русия, като изиска допълнителни количества на по-ниски цени. Това заяви премиерът Сергей Станишев на пресконференция за края на режима на потребление на синьото гориво в страната. По данни на "Булгаргаз" дъщерните компании на "Газпром" за 15-те дни на кризата не са доставили 123.8 млн. куб.м. Ден по-рано министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обясни, че отстъпката за неполучените количества е 8% от договорената цена. Ако загубите на "Булгаргаз" надвишават сумата на намаленията, българската страна може да претендира за тези загуби, които могат да бъдат компенсирани в долари. По споразумение с доставчика обаче, ако количествата бъдат получени през следващите тримесечия, цената не се намалява. Това на практика означава, че България може да не бъде компенсирана по никакъв начин за претърпените щети.  

Галев “брат” в ареста - бил шеф на банда, пише Дневен Труд.

Скандалният бизнесмен Ангел Христов-Геле бе арестуван вчера след акция на ДАНС и МВР. След 6 часа престой в Националното следствие той бе уличен, че ръководи организирана престъпна група. Днес по същото дело се очаква да бъде повдигнато обвинение и срещу съдружника на Геле - Пламен Галев, който от декември м. г. е зад решетките. 

Първанов подкрепи НДСВ за вот 2 в 1, коалицията се пропука, оповестява Новинар.

Георги Първанов вчера смути управляващите от БСП и ДПС с изявлението си, че подкрепя предложението на НДСВ за избори 2 в 1. В интервю за Дарик той заяви, че подкрепя предложението парламентарните избори в България и вотът за Европарламент да се проведат в един и същи ден. "Ще ни дойдат много два избора в рамките на 2-3 месеца и въпросът не е само в разхода на повече средства. По-скоро се опасявам, че това ще изтощи допълнително електората, ще доведе до едни изборни дебати, които по-скоро ще деформират самата дискусия. Тя ще бъде отдалечена от същността, от необходимостта да се намерят управленски решения”, аргументира се държавният глава. В подкрепа на искането си вчера НДСВ започна подписка в парламента за провеждането на избори в едни ден. Според Огнян Герджиков за подобна промяна не се налага свикването на Велико народно събрание. Царистите предлагат спестените пари да отидат за студентски стипендии. От ДПС коментираха, че са изненадани от реакцията на президента. Депутатът от БСП Янаки Стоилов също коментира, че позицията на НДСВ за вот 2 в 1 ще бъде обсъждана. Разбираемо е, че те искат и по политически причини тези избори да бъдат в един ден, заяви депутатът. 

Пак изневяра в коалицията за изборите, обявава 24 часа.

Два пъти за ден НДСВ изневери на коалиционните си партньори и все заради парламентарните избори. След като инициираха конституционна промяна, с която вотът за НС и Европарламент задължително да е 2 в 1, по-късно царистите се извъртяха от общата позиция по обществен договор срещу купуването на гласове. 18 партии - управляващи и опозиция, включително ГЕРБ, го подписаха с Гражданската коалиция за свободен и демократичен избор. В нея са институт “Отворено общество”, асоциация “Прозрачност без граници”, Институтът за пазарна икономика и др. Само “Атака” от парламентарните сили не дойде. БСП, ДПС и НДСВ се договорили да подпишат, но със забележка - срещу създаването на регионални центрове за преброяване на бюлетините като мярка срещу контролирания вот. Рискуваме подмяна на резултати, заявиха лявата Мая Манолова и Четин Казак от ДПС. Освен това договорът институционализирал тази гражданска коалиция за сметка на другите от неправителствения сектор. “Ние го подкрепяме безусловно!”, заяви обаче проф. Огнян Герджиков и заедно с Николай Василев си тръгна преди края на церемонията. 

Чистотата в София става "златна", твърди Дума.

За пореден път Столичната община ще бръкне дълбоко в джобовете на софиянци за чистотата на града. Това стана ясно вчера от изчисленията на общинските съветници на БСП в София. Съветникът Петър Курумбашев предостави на медиите справка, от която става ясно, че цените на австрийската фирма “Заубермахер” за чистенето са между 75 и 400 процента по-високи от тези на сегашния концесионер “Новера”. Според него резултатът от тези по-високи цени обаче ще е, че ще се чисти по-малко и по-скъпо. “Тъй като администрацията не може да управлява парите, които събира от софиянци, по-добре е да управлява по-малко пари”, заяви Курумбашев. Левите общинари съобщиха, че ще внесат предложения за редуциране на ставките, които определят размера на данък сгради и такса смет. Те ще предложат промилите за такса смет да бъдат намалени до 1,5, а данък сгради да се формира върху 1,0 процент от данъчната оценка.  

Два лева вход на митинга, съобщава Стандарт.

По 2 лева от всеки протестиращ събираха вчера петима младежи на митинга пред парламента, видя екип на "Стандарт". С парите ще си платим тока за озвучението и прожекторите. Не е задължително за всички, който има - дава, обясни едно от момчетата. Той за половин час събра около 80 лева, но не пожела да каже името си. Четвъртият поред митинг пред парламента събра около 1000 души. Въпреки слуховете по интернет форумите, че се готви страшен сценарий с убийство на жълтите павета, протестът мина тихо и кротко. 

Крадци окаляха безценни филми, разказва 24 часа.

Безценни оригинали на български игрални филми, документални ленти и друг архив от зората на телевизията бяха нахвърляни и окаляни от детска банда. 40 малолетни разбиха склад на БНТ, за да отмъкнат металните стелажи, в нощта срещу сряда. “Сутринта видяхме, че едно от помещенията е разбито, а по земята се търкаляха кутиите с ленти”, разказа Николай Горнишки от БНТ. “Нищо не е изчезнало от архива. Добре че не са прибрали кутии, които са метални и в тях се съхраняват филмови ленти. Подали сме молба до полицията за подсилване на охраната, патрулка ще има цяла нощ, прозорците ще бъдат зазидани”, каза генералният директор на БНТ Уляна Пръмова. Ромска детска банда от 40 души на възраст между 13 и 14 г. разби архива на Българската национална телевизия, за да отмъкне и продаде метални стелажи за скрап, научи "24 часа". Информацията бе потвърдена от столичната полиция. Нападението станало през нощта срещу сряда в складовете на БНТ в кв. Захарна фабрика. "Сутринта, когато дойдохме на работа, видяхме че едно от помещенията е разбито, а по земята се търкаляха кутиите с ленти, които са безценни", разказа пред "24 часа" Николай Горнишки, който работи в архива. Там се пази цялата история на БНТ от 1962 г. насам с 65 хил. игрални филма, сценарии и дори всички новинарски емисии от зората на телевизията. Целта на ромите обаче била не филмите, които струват милиони левове, а металните стелажи, върху които се съхраняват. Бандата изкъртила 60-сантиметрова дупка в стената, за да проникне в едно от помещенията. След това хлапетата отрязали металните решетки на прозорците и строшили стъклата. Ромчетата бутали на земята стелажите с филми и ги хвърляли през прозореца на свои съучастници. "Утре ще идва комисия, за да уточним колко стелажа са откраднати и колко от изхвърлените филми са унищожени", обясни Николай Горнишки. 

Чиновниците задължително с вратовръзки, научаваме от Дневен Труд.

Вратовръзки с герба на община Пловдив ще носят чиновниците под тепетата. Новата мода имала за цел да се придаде тежест на властта. Най-много бройки от аксесоара - по 5, ще получат кметът, заместниците му и шефовете на дирекции. Шофьорите им имат по две. Общо 900 вратовръзки са поръчани на пловдивска фирма, за което общината е дала 18 хил. лв. Дамите в администрацията щели да получат по две блузи и едно фишу с герба. Средствата за тях се отпускат в мига, в който кметът Славчо Атанасов обяви, че се прави рестриктивен бюджет. 

Кошмарите тормозят предимно жените, установява Новинар.

Жените сънуват повече кошмари от мъжете, защото им е по-трудно да изключат емоциите си в края на деня, показа изследване, цитирано от БГНЕС. Жените пренасят тревогите си в своите сънища и продължават да изпитват емоции, докато спят, установили учените. Те изследвали 193 доброволци - мъже и жени, в университета Уест ъв Ингланд в Бристол. Когато били помолени да запишат последния си сън, 19 процента от мъжете съобщили, че са сънували кошмари спрямо 34 на сто при жените. Техните емоции били записани в дневници. „Интересното е, поглеждайки към съдържанието на кошмарите им, че мъжете и жените изпитват едни и същи неща, но жените ги преживяват много повече“, твърдят учени. Друго проучване стигнало до извода, че в сънищата на жените се появяват повече членове на семейството им, в тях има повече негативни емоции и по-малко агресия, отколкото в сънищата на мъжете. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4067 |20.01.2009 Пресата на 21 януари . 0| 3871 |19.01.2009 Пресата на 20 януари . 0| 3886 |18.01.2009 Понеделнишката преса на 19 януари . 0| 3961 |15.01.2009 Петъчната преса на 16 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads