Реклама / Ads
0| 4169 |21.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 22 април

.
Вестниците пишат за това, че братята Галеви стават депутати; за лизинга втора употреба; за това, че наши богаташи наливат парите си във ВИП имоти
 

Путин ни отказа - натискат да им дадем тръбите, разкрива 24 часа.

Руският премиер Владимир Путин няма да дойде на енергийния форум в София, съобщи вчера неговият говорител, цитиран от Ройтерс. “Взето бе решение, че дискутирането на цялостната ситуация с оглед на резултатите от конференцията е по-добре да стане, като Станишев дойде тук”, се казва още в изявлението на Дмитрий Песков, говорител на Путин. Русия ще бъде представена от енергийния министър Сергей Шматко. Международната среща на върха “Природен газ за Европа - сигурност и сътрудничество” ще се проведе в България в петък и събота, а в понеделник е планираното посещение на българския премиер в Москва. Отказът на Путин ще обезсмисли идването на председателя на Еврокомисията Жозе Барозу и вероятно и той няма да пристигне. Идеята на форума бе Русия и ЕС да изложат пряко, от първо лице, позициите си, в присъствието на всички заинтересовани страни. Миналата седмица руската страна твърдяла, че Путин ще дойде с 90% сигурност. В края на седмицана потвърдила идването на премиера, но след Великден изведнъж е поставила неприемливи за България условия, а именно обвързва идването на Путин с отстъпки по преговорите за “Южен поток”. Русия настоява “Южен поток” да не се разглежда като допълнителен газопровод, извън енергийното споразумение с България. И за него да не строят отделни тръби, а да се използват съществуващите български, което е неприемливо за София. Освен това Москва иска “Южен поток” да бъде приет за енергиен приоритет от ЕС, което среща съпротива от доста членове на съюза и от САЩ.

Братята Галеви стават депутати, шокира Стандарт.

Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов ще се измъкнат от правосъдието. Братя Галеви имат възможността да се кандидатират за депутати и да получат имунитет, който ще ги измъкне от следствения арест и от наказателен процес. За това намекна градският прокурор на София Николай Кокинов. Той обясни, че ако бизнесмените се кандидатират за депутати, производството срещу тях ще бъде прекратено и всички мерки за процесуална принуда ще отпаднат. Близки до разследването обаче коментираха, че братята имат шанс само в мажоритарните листи от Кюстендилския регион. Делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов все още се бави и не може да влезе в съда. Този път причината е, че големият брат Галев се е отказал от адвоката си Менко Менков и си търси нов. Докато не намери такъв, няма как делото да бъде внесено в съда. В началото на месеца адвокатите на Галеви бяха набедени от прокуратурата, че са се изпокрили и не се появяват, за да им бъдат предявени обвиненията. Дълго време преди това Ангел Христов също си търсеше адвокат.

БСП и ДПС смятат гласовете срещу ветото на Първанов, оповестява Новинар.

Има голяма вероятност ветото, което наложи държавният глава Георги Първанов върху закона за избор на народни представители, да не бъде отхвърлено днес, както смятаха депутатите от мнозинството преди Великден. Вчера стана ясно, че парламентарната група на „Атака”, която подкрепи в зала идеята за 8-процентна бариера за коалиции, вероятно ще гласува против. Текстът бе приет със 134 гласа мнозинство, като 11 от тях бяха на хората на Волен Сидеров. Ако те се откажат и на прегласуването, парламентът няма да събере необходимите 123 гласа. Решението на "Атака" стресна БСП и ДПС, които през вчерашния пленарен ден трескаво брояха защитниците на идеята. Лидерът на “Атака” Волен Сидеров обяви, че хората му все още не са решили дали изобщо да участват в прегласуването на текста. Той коментира все пак, че зад предложението за вдигане на бариерата за влизане в парламента на 8 процента стоят политически игри и интриги.

БСП призна корупцията като нерешен проблем, съобщава Дума.

Нерешените въпроси с еврофондовете, борбата с корупцията и здравеопазването са проблемите, които БСП не успя да реши при своето управление. Това заяви вчера говорителката на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Ръководството на социалистите е обсъждало стратегията за предстоящата изборна кампания. Освен нерешените въпроси БСП има и положителни резултати в своя отчет и може да застане с открито лице пред своите избиратели, допълни Нинова. Третата точка от стратегията на червените включва мерки, които да гарантират стабилността и сигурността на гражданите в условията на икономическа криза. Даваме си сметка каква е алтернативата - коалиция между ГЕРБ и синята коалиция, коментира говорителката на БСП. Тя обаче категорично посочи, че задача номер едно на социалистите е да бъдат първа политическа сила на предстоящите избори. Нинова информира още, че левицата ще продължи да настоява за въвеждане на мажоритарното начало и за 8-процентната бариера за влизане на коалиции в парламента.

Има пари за 3/4 от изрядните по САПАРД
, узнала е Дума.

Отпуснатите с решение на правителството 100 млн. лв. за разплащане ще стигнат за три-четвърти от добросъвестно изпълнените проекти по трите блокирани мерки на програма САПАРД. Това обяви вчера Георги Желев, директор на агенция САПАРД и заместник из-пълнителен директор на фонд “Земеделие”, пред БНТ. Агенция САПАРД има готовност тази седмица да започне изплащането на одобрени проекти и до средата на юни да бъдат усвоени 100-те млн. лв. Към момента има неизплатени 332 проекта. Проектите, по които ще има плащане, ще се подреждат по датата на заявката, обясни Желев. За осигуряването на прозрачност всички проекти ще бъдат качени в интернет. Датата на подаване е единственият критерий, обяви той. Гаранцията срещу корупционни практики е въвеждането на специални проверки в контролните листи. Желев каза, че целият екип на агенция САПАРД е мобилизиран да работи за деблокирането на парите по програмата. От агенцията смятат, че са пресекли всякакви опити за неправомерна дейност.

Лизинг втора употреба, констатира Дневник.

Нов сектор на лизинговия пазар - продажба на активи втора ръка, се появи в резултат на икономическата криза. Компаниите предлагат леки и товарни автомобили, машини, съоръжения и оборудване, иззети от клиенти, които са спрели да плащат погасителните си вноски. Активите се продават от 10 до 30% по-евтино от първоначалната им стойност. Купувачите могат да платят в брой или чрез вторична лизингова схема, като сами избират коя възможност да ползват. Повечето от основните играчи на лизинговия пазар са обособили отделни секции на интернет страниците си за продажба на активи втора ръка - "Интерлийз", "И Еф Джи лизинг", "Ти Би Ай лизинг", СоЖе лийз", "Алианc лизинг България", "Пролийз", показа проверка на "Дневник". Такива предложения има и на сайта на "Уникредит лизинг", въпреки че не са отделени в секция. Дружествата предоставят информация за цената, модела, различните характеристики на предлагания актив, както и негова снимка. Най-голям е делът на предлаганите активи втора ръка от транспортния сектор и строителния бранш, които са и най-засегнати от кризата, обясняват представители на лизинговите компании. Продажбата на активи втора ръка се появи като явление в резултат на финансовата криза, която се трансформира в икономическа, коментира Пламен Минев, изпълнителен директор на "Уникредит лизинг". Очакванията са броят на иззетите активи да се увеличава и те значително да надвишават търсенето и възможностите за вторична реализация. По думите на Пламен Павлов, изпълнителен директор на "И Еф Джи лизинг", въпреки че ситуацията е неприятна за лизинговите компании, няма да се отрази фатално върху техния бизнес.

Цените на имотите на дъното през юли?, пита 24 часа.

Най-лошото тепърва ще дойде в България, кризата ще се разрази най-силно през юли. Тогава и цените на имотите ще стигнат най-ниската си точка, прогнозира вчера Маурисио Меса Гомес, шеф на испанската строителна компания "Херчеса", на пресконференция по повод започващата на 24 април конференция за имоти в София.
Според Росен Плевнелиев, шеф на инвестиционна компания "Линднер България", възстановяването след кризата щяло да е дълго. Според него е необходимо да спазваме правилата и да убедим ЕС, че можем да усвояваме еврофондовете, парите от които са много важни. В икономиката ни трябвало да се определят водещи сектори. Доброто планиране на индустриалните зони също щяло да помогне. На клиентите и строителите пък може да се помогне да преминат през кризата с нова схема за покупка на имоти, популярна в Испания, предложи Гомес. Тя е подобна на жилищноспестовните влогове. Трупат се пари по сметка, които могат да се използват за покупка на жилище и да бъдат освободени от данъци. Според строителите ще набира сила и друга схема - наемане на имот с опция за покупка. Предимството е, че не се дава първоначално вноска, не се плаща ДДС и може да се откажеш от имота, ако не ти харесва.

Австрия разследва износ на отпадъци за България, осведомява Дневник.

Движение "Екогласност" сезира Европейската комисия, Европейския парламент и главния прокурор Борис Велчев за нарушения при управлението на отпадъците в България. Повод за това стана разследване на австрийските служби за нелегален износ на боклук от Австрия към България и още три държави. Австрийски медии съобщиха, че властите там проверяват незаконно извозване на отпадъци в Източна Европа. Според Австрийското радио и телевизия (ORF) годишно 500 хил. тона смет се изнасят нелегално в чужбина, а полицията в момента разследва 20 случая. Гералд Тацгерн, говорител на Криминалната служба на Австрия, уточни пред "Дневник", че разследванията са от няколко години. "Проверявали сме и нелегален износ за България. Някои проверки вече са приключили, по други има още работа", каза Тацгерн, без да дава повече подробности.

Наши богаташи наливат парите си във ВИП имоти, пише Новинар.

Богатите българи започват масово да инвестират в супер луксозни имоти у нас заради икономическата криза, която свали и цените на ВИП къщите. Хит в момента сред баровците е покупката на домове, които струват не по-малко от 1,5 млн. евро, научи „Новинар”. Сделката с такъв вид имоти е изгодна, тъй като заради кризата купувачите се отдръпнаха от пазара и собствениците бяха принудени да свалят цените, ако искат да ги продадат, обясниха брокери. По думите им в момента има стотици запитвания на седмица от чуждестранни и български предприемачи за покупка на ВИП имоти. От страна на бизнес дамите има огромен интерес към покупката на къщи със стъклен покрив. Тази допълнителна екстра оскъпява значително имота, но това не е проблем за повечето предприемчиви жени. Най-голям е интересът към вилите в кв. Бояна и Драгалевци, но не липсва такъв и за луксозни къщи и апартаменти в центъра на столицата. Цените им тръгват от 1 млн. евро и стигат 5 млн. евро. Освен с просторен двор именията са снабдени и с паркоместа за поне пет коли. В двора задължително трябва да има къща за охраната, басейн, джакузи, фитнес и сауна. Също така задължително условие, поставяно от клиентите, е всяка спалня в къщата да е със самостоятелен санитарен възел. Луксозните вили, които се търгуват за над 4 млн. евро, разполагат с по над 4 спални на етаж, обясниха консултанти.

Гергов печели пари от пенсионерските почивки, твърди Атака.

Пловдивският бизнесмен, протеже на президента Първанов и зам.-председател на областния съвет на БСП в града, Георги Гергов е сред хотелиерите на властта, които ще приемат пенсионери като част от програмата на социалното министерство за безплатни почивки на възрастни хора в неактивния сезон. Това съобщава сайтът kafene.net. Близо 200 пенсионери, всички от Пловдив, ще плажуват в хотел "Марина" в курорта "Слънчев ден", който е собственост на Гергов. Тази година ведомството на Емилия Масларова планира да изпрати на море или на планина 15 хил. души, въпреки че правителството обяви, че има пари само за 5 000. На своя глава обаче Масларова увеличи бройката. Финансовият министър Пламен Орешарски отказа да финансира предизборната прищявка с пари от бюджета. Трудно върви и набирането на кандидати. Възрастни от цялата страна поискаха парите да отидат за увеличение на пенсиите им, а не за курорт.

Децата ни - сред най-бедните и нещастните в Европа, оповестява Дневен Труд.

Българските деца са сред най-бедните и нещастните в Европа, показва проучване на университета в Йорк, цитирано от Би Би Си. В класацията нашите младежи са на 26-о място, като по-назад са само Латвия, Литва и Малта. На 25-а позиция е Румъния. Проучването е направено на базата на данни от 2006 г., като са взети под внимание 43 фактора, от които зависи благосъстоянието. Сред тях са детската смъртност, затлъстяването, общото материално положение, жилищните условия, общуването в училището и семейството, безработицата на родителите и др. Данните са обобщени след проучването на живота в 29 страни на подрастващи до 19-годишна възраст. В класацията на първо място са децата в Холандия, следвани от тези в Швеция, Норвегия, Исландия, Финландия и Дания. От новите страни членки най-висока е позицията на Словения - 7-а, като тя изпреварва дори Германия, която е осма. На опашката е Великобритания, която, въпреки че е сред най-развитите икономики, е чак на 24-то място. Според в. “Дейли мейл” по-ниското качество на живот на британчетата се дължи на секс в ранна възраст, употреба на алкохол и цигари. В страната имало и много младежи между 16 и 18 г., които не учат, но и не посещават квалификационни курсове.

Заклаха кениец с цяла сграда в София, описва Дневен Труд.


Кениец с български произход бе зверски заклан в центъра на София. Трупът на 42-годишния Джулио Суге е намерен от негов приятел в понеделник вечерта в апартамента му на бул. “Васил Левски” 76. По тялото му имало много порезни рани. Суге е собственик на 5-етажната сграда в центъра на София. Според съседи мъжът живеел сам на последния етаж. Единствено апартаментът под неговия е собственост на други хора. В момента там под наем е офис на “Програма достъп до информация”. Останалиге жилища в сградата са необитаеми. Вчера полицаи не допускаха никого до кооперацията. Криминалисти иззеха записи от охранителна камера на входа, както и от съседен блок. Предполага се, че на кадрите се вижда как убиецът влиза в сградата. Джулио Суге е от смесен брак между кениец и българка. Според запознати убитият наследил сградата на бул. “Васил Левски” от майка си Мария, която му преписала още няколко имота.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4534 |20.04.2009 Пресата на 21 април . 0| 3880 |16.04.2009 Петъчната преса на 17 април . 0| 4418 |15.04.2009 Пресата на 16 април . 0| 4059 |14.04.2009 Пресата на 15 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads