Реклама / Ads
2| 3984 |17.12.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 18 декември

.
Вестниците пишат за свиването на кредитите в левове; за тайните от шефа; за некорумпираните ни министри; за един бизнес, по-доходен от оръжейния; за 60 000-те македонци, които искат да станат българи.
 

Свиват кредити в левове, информира 24 часа.

Банките свиват кредитирането в левове. Три от тях са оскъпили ипотечните си заеми в национална валута, а една от големите ни банки дори е преустановила отпускането им, съобщи сайтът “Моите пари”. Лихвите на банките са се вдигнали през ноември съответно с 30, 50 и 43 базисни пункта. Нарастването на лихвите се дължи на липсата на левов ресурс. Очаква се поскъпване и на съществуващите кредити, дори и на онези, които са с фискирана лихва, заявиха експерти. Причината е , че банките договарят клауза за промяна на лихвата, в случай че цената на ресурса се вдигне значително – примерно с 1 %.

Министрите ни не били корумпирани, диви се Новинар.

Няма сигнали за корупция по високите етажи на властта. Това става ясно от доклад на Главния инспекторат към Министерския съвет по време на заседание на правителствената комисия за противодействие и превенция на корупцията. Според инспекторите няма сигнали не само срещу министрите, но и срещу техните заместници. Единственият предложен за дисциплинарно уволнение е председателят на Държавната агенция за метрология и технически надзор Олга Манафова, съобщи шефът на инспектората Николай Георгиев. До наказанието се е стигнало след сигнал заради спирането на работа на лабораторията за проверки на горива към агенцията за две години, през който период служителите там са получавали заплати. "Повечето твърдения в сигнала се потвърдиха", каза Георгиев. Лабораторията, която трябва да извършва контрола на течните горива, беше спряла дейността миналата година, тъй като трябваше да бъдат ремонтирани помещенията на лабораторията, където предстоеше доставка на оборудване по програма ФАР, коментира Манафова пред БНР. Според нея служителите са получавали заплати, защото са работели. Като обяснение за искането за отстраняване Манафова каза: “Явно някой трябва да си понесе отговорността за забавяне на акредитацията на лабораторията и ако МС смята така, аз не смятам да споря."

Депутатите вземали по-малко от фаянсаджия, ожалва ги Монитор.

По време на председателския съвет на НС народни представители поискали увеличение на възнагражденията им с аргумента, че строителите и майсторите на теракот и фаянс получават повече пари от тях. Това твърди зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов, който се обяви срещу нарастването на депутатските заплати. Въпреки това законодателите увеличиха възнагражденията си за работа в постоянна парламентарна комисия с 5% от основното им месечно възнаграждение, което е три средни заплати за бюджетния сектор или близо 1200 лв. По този начин доходите на народните представители нараснаха с около 60 лв. за участието им във всяка една комисия. Като се отчете обаче фактът, че всички законодатели без лидера на ДСБ Иван Костов членуват според определения максимум в две комисии на практика те ще получават около 120 лв. повече на месец. Възнаграждения на някои народни избраници могат дори да се увеличат с около 180 лв. понеже промените в Правилника за дейността и работата на НС, които вчера бяха приети от законодателите предвиждат допълнителни премии до 5% за участия в подкомисии, временни комисии или работни групи за изготвяне на проектозакони. След поправките в правилника парламентаристите ще вземат по 15% отгоре за членуване във всяка комисия, шефът на НС ще получава 55% над основната депутатска заплата, а заместниците му 45%. С 5% се увеличава и възнаграждението на председателите на комисиите парламентарните групи, което става 35%. Зам.-шефовете на групите ще получават вече 25% повече. Народните избраници не пипнаха обаче заплатите на парламентарните секретари, които остават 10% върху основното им възнаграждение. С други думи заплатата на родния депутат се формира, като към около 1 200 лв. се прибавят общо 30% за участие в комисии. Към сборът, който се равнява на около 1 560 лв. вече ще се добавя дори по 1% от основното възнаграждение за всяка прослужена година. Предвидена е също и надбавка от 10% за научна степен "доктор" и 15% за "доктор на науките". Като се вземат предвид тези показатели излиза, че шефовете на група или комисия получават месечно поне 1 800 лв.

Болестите – тайна от шефа, сигнализира 24 часа. 

Болничните ще се пращат по електронен път от здравните заведения директно в Националния осигурителен институт, съобщи управителят му Йордан Христосков. Това щяла да стане до 1-2 години, тъй като не било редно работодателите да знаят диагнозите на подчинените си, за да не злоупотребяват с това. Такава е практиката в почти всички европейски страни от ЕС. В полша издавали болнични в два екземпляра – един с диагноза за осигурителната институция и втори без нея за работодателя.

Бизнесът с лекарства – по-доходен от оръжейния, научил е Дневен Труд.

“Във фармацевтичния бизнес се печелят милиарди. По този показател той измести оръжейния”. Това съобщи здравният министър проф. Радослав Гайдарски по време на форума “Новости в лъчелечението”, но без да се позове на конкретни числа. По неофициални данни годишно по света в производството и търговията с оръжия с въртят 1000 млрд. долара. “Има много случаи, при които се рекламират лекарства, за които впоследствие се установява, че са неефикасни. Има т.нар. “специалисти, които лекуват всичко”, а накрая излиза, че са просто шарлатани. Не им вярвайте”, призова проф. Гайдарски. През 2008 год. Министерството на здравеопазването ще отпусне 120 млн. лв. за лечение на онкоболните българи.

Пазарлъци отложиха избора на съдебен инспекторат, пише Дневник. 

Кулоарни пазарлъци и липса на достатъчно мнозинство в парламента отложиха в понеделник избора на бъдещия инспекторат, който беше създаден по европейско искане и трябва да следи работата на съдебната система. Управляващите бяха включили гласуването в дневния ред на извънредното заседание в понеделник. След неформални консултации и сондажи, започнали още от сутринта, мнозинството оттегли точката от дневния ред. Официалното обяснение - в залата няма достатъчно депутати, които да осигурят мнозинство от две трети, с което трябва да бъдат избрани инспекторите. А неофициалното - групата на отцепилите се от НДСВ народни представители настоявали колегата им Николай Свинаров да остане на ръководния пост в парламентарната вътрешна комисия в замяна на подкрепа за инспектората.

Болничните - по интернет право в НОИ, четем в Дума.

Когато диагнозата стигне при работодателя, той можел да злоупотреби с информацията В Националния осигурителен институт обмислят получаването на болничните по електронен път направо от здравните заведения. Сега верижни грешки от страна на лекари, работодатели и служители на самия НОИ усложняват процедурата и водят до забавяне на парите. От страна на осигурителния институт няма проблем да получаваме по електронен път болничния лист не от работодателя, а дори направо от здравното заведение, увери управителят на НОИ Йордан Христосков. Но здравната система все още не е готова за това. От друга страна, работодателят не трябва да знае от какво боледува неговият работник. Това е лична информация и в почти всички страни - членки на Европейския съюз, този въпрос вече е решен, като се опазва и лекарската тайна. Христосков съобщи, че в НОИ често се натъкват на моменти на дискриминация или пък на злоупотреба, когато работодателят е разбрал за дадено заболяване.

Туристи в нелегалност, описва Стандарт.

При откриването на новия зимен сезон гръмна скандал с укрити курортни такси. Хотелиерите ги удържат от гостите, но не ги внасят в общините. За последните 3 години Чепеларе е загубило половин милион лева по този начин, алармира кметът на родопския град Георги Попов. Горе-долу същото е положението и в останалите зимни курорти. Размерът на туристическата такса се определя от консултативен съвет по туризма по реда на Закона за местните данъци и такси. Предвидената сума се начислява на ден за всяко заето легло в хотела. В повечето общини сумата е левче на нощувка. Местните власти имат право да харчат събраните средства само за дейности, свързани с туризма - като реклама, изграждане на съпътстваща инфраструктура, ремонт и поддръжка на културни паметници. В община Банско от курортна такса постъпват едва 100 000 лева на година. Сумата никак не е внушителна, като се знае, че в града големите и семейните хотели и частните квартири са стотици

Фолк певец точил Бургас с паркинг, разкрива Стандарт. 

Бившият съветник Найден Милков въртял бизнес на общински терен Два месеца след местния вот далаверите на предишната власт започнаха да лъсват. В София се вихрят скандали за източване на милиони левове от общински фирми. Всеки ден гръмва по някой бушон, който е участвал в незаконна схема за отклоняване на пари от общинската хазна. Ревизии на кметствата в страната се натъкват на далавери, които са били направени от бившата власт. Само преди ден стана ясно, че общинска фирма в Бургас е скрила 80 бона от сватби и погребения. Кметът на морския град Димитър Николов веднага сезира прокуратурата и икономическа полиция за далаверите в "Обреден комплекс". От общинската баница е щипвал и бившият съветник Найден Милков, се разбра вчера. Той е заграбил над декар общински терен в бургаския квартал "Меден рудник". Земята, която се намира до бл. 117 в комплекса, е била самоуправно отнета от Милков, който я оградил и окачил табела "Платен паркинг". В продължение на 6 години общинският съветник, нашумял повече като фолк изпълнител, е прибирал неправомерно такси от леки и товарни автомобили за паркинг. Справка в документацията на "Спортни имоти" е установила, че въпросният терен не фигурира в активите на фирмата като паркинг. От "бизнеса" на общинаря в местната хазна не е влизал нито лев. Той е прибирал между 25 и 30 лева месечно абонамент за паркинг място и по 2 лева на час за временно паркиране. От пресцентъра на община Бургас съобщиха, че за случая са сезирани прокуратурата и икономическа полиция.

60 000 македонци искат да станат българи, съобщава Новинар.

Над 60 000 македонски граждани искат да станат българи, каза посланикът ни в Скопие ген. Михо Михов. Визовият режим, въведен от 1 януари тази година, ограничи много пътуванията до България и увеличи желаещите за българско гражданство, отбеляза посланик Михов. Според него мотивацията за придобиване на гражданство трябва да се търси и в приемането на България в ЕС. Откриването на първата директна авиолиния между София и Скопие е модерно и перспективно решение, посочи посланикът. Той смята, че политическият и бизнеселитът на Македония първи ще се възползват от тази придобивка. По думите му агенция в Скопие ще продава билетите, срещу които консулската служба на посолството ни в Скопие ще издава визи с предимство. Посланик Михов отбеляза, че през последните години броят на македонските граждани, получили български паспорти, е над 10 000, а желаещите да получат българско гражданство са 6 пъти повече. През годините, когато нямаше визов режим, България е посещавана от около 700 000 македонски граждани годишно, но от 1 януари тази година броят им намаля, сподели още той.

Българите най-нещастни, установява Дума.

Българите са най-неудовлетворени от жизнения си стандарт и от живота си като цяло в сравнение с гражданите на останалите европейски страни, сочи Европейско социално изследване (ESS). То е най-мащабният научноизследователски социален проект на Европейската комисия. Данните бяха представени от членовете на консорциума "ESS-България", в които влизат социолози и научни преподаватели. По отношение на жизнения стандарт в скала от 0 до 10, където 0 е "напълно неудовлетворени", а 10 - "напълно удовлетворени", България е с 3,7 пункта - най-ниската стойност за всички 20 страни, в които е правено изследването. Преди нас с 5,5 пункта са румънците, с 5,8 пункта са естонците, а първи в скалата са жителите на скандинавските страни с над 7,5 пункта. Българите са в края на класацията и по отношение на чувството си за щастие сред жителите на европейските държави, показва изследването. Доверието към държавните институции и съдебната система в България също е много ниско, посочи националният координатор на проекта за България доц. Лилия Димова от Агенция за социални анализи (АСА). Доверието на българите в политиците по същата скала е само 1,8 пункта, към съдебната система - 2,4 пункта, към парламента - 2,2 пункта. Всички тези показатели са най-ниски за включените в изследването страни. Страната ни е на последно място и по удовлетвореност от състоянието на икономиката, на здравеопазването и от управлението на страната. Най-големият страх на българите е за живота им на старини, показва още изследването.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4202 |12.12.2007 Пресата на 13 декември . 0| 4414 |11.12.2007 Пресата на 12 декември . 1| 4290 |10.12.2007 Пресата на 11 декември . 0| 4091 |05.12.2007 Пресата на 6 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads