Реклама / Ads
0| 4414 |11.12.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 12 декември

.
Вестниците пишат как мамим Евросъюза, че полагаме матури; за 10-те %, които ще ни връщат, ако харчим по родни курорти; за Цеци, Боби и аудито; за мъглите, докарали ни английска депресия.
 

До февруари избират ръководители на ДАНС, съобщава Дума.

До февруари трябва да бъдат назначени ръководителите в Държавната агенция "Национална сигурност", съобщи депутатката от Коалиция за България Татяна Дончева. Новата структура е класическо контраразузнаване с някои екстри, коментира още тя. Законът за агенцията, който беше приет окончателно вчера, влиза в сила на 1 януари 2008 г. В едномесечен срок след това Министерският съвет трябва да приеме правилник за прилагането на закона. До края на март 2008-а пък трябва да бъдат преназначени в агенцията всички служители от сегашните структури, които влизат в състава й. В тримесечен срок от влизането на закона в сила МВР трябва да предаде на ДАНС всички архивни дела и действащи дела на оперативен отчет, водени от Националната служба за защита на конституцията и от Националната служба "Сигурност" след 16 юли 1991 г. Останалите бази данни в МВР, съдържащи информация за тези дела, се унищожават незабавно, записаха депутатите. Депутатите решиха вчера, че парламентарният контрол върху дейността на агенцията ще се осъществява от специализирана постоянна комисия на Народното събрание. Председателят на ДАНС ще предоставя и едновременно еднаква информация на президента, премиера и председателя на Народното събрание. Шефът на агенцията, заместниците му и служителите на ДАНС ще трябва да се явяват при покана в парламента. Исканата информация те ще предоставят на парламентарната комисия. До 31 януари всяка година председателят на ДАНС ще представя доклад за дейността на агенцията в Министерския съвет, който от своя страна ще го внася в парламента, където документът ще се приема с решение. Неизпълнението на задълженията по закона за нашенското ФБР ще се наказват с глоба от 500 до 1000 лв. За повторно нарушение санкцията ще е от 1000 до 2000 лв. Същата ще е глобата за този, който пречи на държавен служител на ДАНС да изпълнява функциите си.  

София ще плаща още много „кризисни“ милиони за боклук, прогнозира Дневник.

Заключението на столичния кмет Бойко Борисов, че след отварянето на сметището в Суходол темата „криза с боклука“ не е актуална и по-нататъшните дискусии по нея са „губене на време“, се оказва леко прибързано. Защото и след безпрецедентната полицейска операция, с която премина отварянето на законно затвореното депо, няма яснота по ключови за решаването на проблема въпроси, включително и за изразходването на събираните от софийските данъкоплатци средства . На първо място, няма решение за натрупаните в кв. „Дружба“ и район Кремиковци през последните две години близо 470 хил. тона бали - те именно са причината Европейската комисия да открие наказателна процедура срещу България заради складирането им на временни площадки (в европейското законодателство понятието „временни площадки“ не съществува). Боклукът не може да остане повече там, защото държавата ще трябва да плаща солени глоби, за което вече беше предупредена, няма да бъде преместен в Суходол, защото автоматично ще запълни целия свободен капацитет на депото, а вече не може да бъде и преработен в завод, дори да го имаше.

Мамим Евросъюза, че полагаме матури, разкрива Новинар.

Дипломите за завършено средно образование, издавани в България от 2002 г. до 2007 г., са валидни, но съдържат неверни данни, показа проверка на “Новинар”. В тях в графата за оценките от зрелостните изпити се вписват годишните оценки по съответните предмети. С тези оценки зрелостниците са се записвали да следват в европейски университети, изискващи оценките от матурите. Фалшивите оценки са вписвани в периода, в който родители на гимназисти съдеха просветното министерство и блокираха държавните зрелостни изпити. Тъй като директорите на гимназии не могат да издадат дипломи с липсващи изпити, там се пишеха годишните оценки от 12 клас по съответните предмети. "Това е напълно законно, защото ставаше по препоръка на министъра на образованието и науката. Директорите са длъжни да го спазват, записано е в Наредба № 4, по която се определят документите, коментира началникът на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

30 трика в черен списък, изброява 24 часа. 

От 12 декември е в сила нова директива до 27-те членки на Евросъюза. ЕС взема на мушка промоциите, безплатните подаръци и разносната търговия. 30 търговски хитрини,които заблуждават потребителя, ще бъдат включени в черен списък. Той е част от нова директива за нелоялните търговски практики - първата, която става законов факт след назначаването на Мегелена Кунева за еврокомисар за защита на потребителите. Законът вече ще преследва продавачите на лосиони, които твърдят, че мазилата им връщат буйния перчем на плешивите, или на металните гривни, които се рекламират като убиващи болката или свалящи кръвното.

Етем потвърди промени в кабинета, четем в Новинар. 

Евентуалните промени в кабинета няма да отслабят правителството, а тъкмо обратното - това ще се отрази добре на управлението на страната. Това заяви министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Тя каза още, че като участник в тройната коалиция ДПС ще извърши някои промени, ако това се налага. Все още обаче нито една от политическите сили не е заявила такова намерение, според Етем. По повод разцепването на парламентарната група на НДСВ, министърът заяви, че на този етап няма ясни сигнали от националното движение за смяна на министри. Тя допълни, че скоро ще стане ясно и какво ще предложи новата формация, отделила се от НДСВ, на управляващата коалиция за участие в мнозинството.

Симеон към своите : Гледайте си работата!, цитира Дневен Труд. 

 “Гледайте си работата в парламента, а не враждувайте”. Такова послание отправил във вторник към своите депутати лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. “Хората не се интересуват от вражди и от това кой кой е, а да живеят по-добре”, казал царят с типичната си спокойна и равна интонация, разказаха присъствали на сбирката депутати. Лидерът на НДСВ призовал още своите в парламента да не се занимават с ненужна конфронтация с напусналите групата 14 депутати, а да се концентрират върху законодателството.

“Паяци” ще вдигат незаконни гаражи, информира Дневен Труд. 

Кранове “паяци” ше погнат от пролетта незаконните гаражни клетки по кварталите на София. Това съобщи главният архитект Петър Диков. Той е внесъл предложение в общинския съвет за дискусия и становище какво да се прави с над 10 000 гаража. “90 % от клетките са върху общински терени за озеленяване и няма как да бъдат узаконени”, обясни арх. Диков. Малка част имали документи за временни обекти, но за тях можело да се въведе такса. Останалите гаражи трябвало да бъдат премахнати. Общината ще започне да връчва на частниците едномесечно предизвестие. След това клетките ще бъдат вдигнати и откарвани на наказателен паркинг.

Държавата не пусна панаира, пише 24 часа.

Държавата отказа да подкрепи увеличение на капитала на Пловдивския панаир и остана с 51 %. 45 минути преди общото събрание, Министерството на икономиката и енергетиката съобщи, че министър Петър Димитров е упълномощил своя представител да гласува “против” увеличението на капитала, за да не падне делът на държавата на 20 %. Държавата не се съгласи и с промени в предмета на дейност на панаира, за да може той да се занимава с хотелиерство.

БСП поиска сериозно "свиване" на армията, научаваме от Дума.

Да се изготви нов План 2015 и да се съкрати съставът на въоръжените сили, както и да бъдат премахнати дублиращите се структури в Министерството на отбраната и Генералния щаб. Това поискаха вчера социалистите. Трябва да бъде направен нов план за реорганизация на войската, а не да се реформира досегашният, посочи говорителят на БСП Ангел Найденов. Той изтъкна, че виждането на социалистите е за намаляване числеността на армията до параметри 0,3-0,4 от общата численост на населението. В цифри това ще рече войската да наброява между 22 000 и 29 000 щика. Мнението на БСП по този въпрос съвпада с това на военния министър Веселин Близнаков, който посочи, че от войската ще си тръгнат между 1000 и 9000 души. Найденов посочи още, че трябва да бъде подобрена прозрачността в изразходването на средствата за модернизацията на армията. Имаме нужда от оптимизация на парите за отбрана, категоричен беше той. Средствата, които щели да се освободят от съкращенията на войската и въвеждането на интегрирания модел между ГЩ и МО, щели да отидат за повишаване на бойната подготовка, подобряване на условията за живот в казармите, решаване на проблемите с жилищата за военнослужещите и за повишаване на привлекателността на кадровата военна служба.

Връщат пари за ваканция у нас, известява за предложението Стандарт.

Финансовият министър Пламен Орешарски да връща на българите 10% от парите, които те са изхарчили за почивка в родните курорти. Това предложи туристическият бос Стефан Шарлопов, който е и член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Само така можем да накараме българите отново да изберат нашите плажове и планини, категоричен е той. Този модел вече работи в Сърбия и през миналата година там е отчетен 250 млн. евро ръст на приходите от туризъм. Така поне част от 1 млрд. евро, която сега харчим всяка година за ваканции в чуждите държави, ще остане в България. Друг вариант е самите хотелиери да свалят цените за българи. Това предложи преди месец и шефът на БХРА Благой Рагин. Тази схема обаче едва ли ще проработи, скептик е Шарлопов. Според него собствениците на повечето хотели първо ще повишат цените и след това ще направят намаления за българи. Същото ще е положението и ако курортите започнат да предоставят на нашенците услуги, които не са включени в цената на почивката. Например да дават безплатно СПА процедури срещу платена нощувка. Реално хората ще са си платили всичко, което уж им се предлага като бонус, смята туристическият бос. Според Шарлопов българите въобще не са добре запознати с възможностите, които предлага собствената ни туристическа индустрия. И това е една от основните причини те да търсят услугите на чуждите курорти и дестинации.

Наемат студенти за измами по интернет, разучил е Монитор.

Фалшива руска компания примамва български студенти за физически извършители на финансови престъпления през интернет, разкри "Монитор". "Рекламата" на измамниците може да се открие на челно място на страницата на Центъра за кариерно развитие към Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. Както и в сайтове за търсене на работа като www.idealist-bg.com. Обещанията за лесни пари са повече от примамливи - поне 500 лева на един "удар". Същите обяви се намират и в редица испански сайтове. За случайно усъмнилите се в съществуването на компанията не липсва и неин "официален" сайт - www.ural-liz.ru. Измамните обяви за работа, на които отговарят кибер престъпници, се намират без проблем на български интернет страници. Само за последните 5 месеца са регистрирани над 50 такива случая. Откраднати близо 1 милион лева. Разследване на "Монитор" показа, че на челно място в сайта на кариерния център към стопанската академия стои следната обява: "Руската компания "Ural - liz" търси свой представител за България, като предлага добро възнаграждение и гъвкаво работно време.

Набъркаха и Боби Михайлов с аудито на Цеци, разказва Монитор.

Истинска мистерия завъртя около краденото “Ауди”, за което полицията твърди, че е на моделката Цеци Красимирова. Тя обаче заяви, че никога не е виждала лимузината, която вече е прибрана в полицейския гараж в Благоевград. Тя обясни, че когато отишла да даде обяснения в полицията станало ясно, че документите на колата наистина се водят на нейно име, но подписът не бил нейния. “Когато ме извикаха в полицията ми показаха много документи, според които колата се води на мое име - митническа декларация и документите на автомобила. Моят подпис върху всички тези книжа обаче е фалшифициран. Веднага съобщих за това на полицаите. След това се подписах на няколко места, за да може да направят графична експертиза”, разказа пред “Монитор” моделката. Според нея в документацията по случая бил приложен и нотариален акт, според който тя е продала лимузината на шефа на БФС Боби Михайлов. Този документ обаче сигурно също е фалшив, допълни манекенката. “Изключително съм учудена, че името ми бе замесено в този скандал. Никога не съм закупувала автомобил с марка “Ауди” и никога не съм продавала, не съм карала. Моята кола си стои пред вкъщи, нищо не ми е конфискувано. Карам съвсем друга марка автомобил”, обясни още Красимирова. Шефът на БФС също отрече някога да е виждал въпросното “Ауди”. “Моята кола е взета от Германия. Аз съм си я вкарал лично. Купена е от Румениге - бивш футболист, вицепрезидент на Байерн Мюнхен”, уточни той.

Мъглите докараха английската депресия, плаши Стандарт.

Мъглите ни докараха английската депресия. Тя се познава по вълчия глад, непробудния сън и агресията. В момента всеки втори българин е извън строя – раздразнителен и в мрачно настроение, обясни психиатърът от Военна болница Данчо Дилков. За разлика от есенната депресия, при която апетитът изчезва, зимата ни прави лакоми. Тя мъчи Скандинавието и Англия. Напоследък обаче удря и Балканите. Причината са тежките мъгли над региона. Мрачните дни и липсата на слънчева светлина, която е нужна за обмяната на веществата, допълнително влошават състоянието. Лечението е фототерапия. При нея се прави облъчване с 2500 лукса бяла светлина. Но у нас малко болници имат такъв апарат. Затова докторите препоръчват повече витамини и разходки.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4290 |10.12.2007 Пресата на 11 декември . 0| 4091 |05.12.2007 Пресата на 6 декември . 0| 4008 |04.12.2007 Пресата на 5 декември . 0| 4013 |03.12.2007 Пресата на 4 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads