Реклама / Ads
0| 4064 |05.12.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 6 декември

.
Вестниците пишат за пъстървата вместо шаран за Никулден; за стопирането на строежа на метрото; за покриването на пияна съдийка, която сгазила човек; за 3 пъти повечето пари за наука.
 

Пъстърва вместо шаран за Никулден, научаваме от Новинар. 

Много българи ще посрещнат Никулден вместо с традиционния за празника шаран с пъстърва. Причината е, че по рибните борси шараните са на изчерпване, казаха търговците по магазините. Продавачите не успяха да обяснят защо тази година няма от язовирната риба. Заради това цената на шарана е между 5,50 и 6,50 лв. килото. Рибата е поскъпнала с 2 лв. в сравнение с миналата година. Затова много хора предпочитат да сготвят пъстърва вместо шаран за празника, коментираха продавачи. По рибните магазини пъстървата се продава между 8,20 и 11 лв. килограма. Рибите обаче са по-малки като грамаж и затова излизат по-изгодно от шарана, който е много по-голям и тежи повече.

5000 в снежен капан на “Хемус”, описва Монитор.

5000 души бяха блокирани вчера в снежен капан на магистрала "Хемус". Причината беше километрично задръстване на прохода "Витиня". Автобусите, пътуващи към Варна и София, закъсняваха с часове, а стотици пътници се оказаха заклещени на магистралата. "Всички автобуси в момента не могат да пристигнат до София, а също така не могат да отидат до Варна. Има доста голям проблем с пътната мрежа в България", съобщи пред БНР управителят на фирма „Етап­ Адрес" Галя Топалова. Десетки тирове също закъсаха на магистрала "Хемус". Въпреки че трябваше тежкотоварните машини да сложат зимни гуми още преди месец, все още има такива, които не са го направили. Те обаче не могат да бъдат наказани, защото в българския Закон да движение по пътищата няма такова изискване. Заради заледени участъци и летни гуми обаче над 14 тежкотоварни машини задръстиха магистралата. Някои се бяха завъртели напреки на пътното платно, като блокираха за часове движението. Заради километричната колона от автомобили трафикът се пренасочваше по пътя Мездра ­ Своге и през Искърското дефиле. Цял ден вчера валя лек сняг, а заради минусовите температури рано сутринта на много участъци от магистралата пътят бе заледен. Катаджиите коментираха, че почистването на магистралата е закъсняло, което е и основната причина за задръстването. По принцип тунелите и виадуктите са най-опасни през зимата и на тях трябва да се обръща специално внимание от почистващите фирми, предупредиха от "Пътна полиция". В някои от тях има течове и дори да не вали сняг, ако температурите паднат под 0 градуса, асфалтът замръзва и станат тежки катастрофи, твърдят експертите. На изходите на тунелите също е опасно, защото при сняг рязката смяна на суха с мокра настилка може да подведе особено по-неопитните шофьори и автомобилите им да подхлъзнат. От това лято катаджиите вече имат възможност да глобяват чуждестранните шофьори още на пътя. Според промените в Закона за движение по пътищата на водач без постоянна регистрация в България се пише акт веднага и му се издава наказателно постановление, което той е длъжен да заплати веднага, ако иска да продължи пътя си.

3 пъти повече средства за наука през 2008 г., обнадеждава Дума.

През 2008 г. ще отделим три пъти повече средства за научни изследвания, обяви вчера премиерът Сергей Станишев при откриването на I национален форум на младежкото иновационно и информационно общество АБ. Премиерът обясни, че е разговарял с просветния министър Даниел Вълчев да се изготви спешно Национална стратегия за научни изследвания. Станишев подчерта, че по отношение на научните изследвания трябва да се премине предимно към проектно финансиране за сметка на институционалното, каквато е европейската практика. Няма да крия, че най-добрите млади български учени напускат страната, и ние спешно трябва да направим всичко възможно, за да останат те в България, посочи премиерът.

БНБ може още да увеличи задължителните резерви на банките, отбелязва Дневник. 

Възможно е през 2008 г. да има ново увеличение на минималните задължителни резерви, които банките поддържат в БНБ. Цената на финансирането също ще се увеличава. Това каза управителят на Българската народна банка Иван Искров. Искров посочи, че банките в България не са били засегнати от кризата на ипотечните кредити, започнала от САЩ и пренесла се на целия световен пазар, но призова банкерите да бъдат по-внимателни, когато раздават кредити и да предупреждават клиентите за възможните последствия, ако не могат да върнат заемите си. Рейтинговата агенция "Муудис" също се изказа позитивно за българския банков сектор, но предупреди, че расте рискът в кредитирането, увеличават се необслужваните кредити, някои институции са силно зависими от отделни големи корпоративни клиенти, а банки, собственост на българи, се нуждаят от повече прозрачност.

И рибният бранш надигна глас за европарите, пише Дневник. 

След фермерите и рибният бранш надигна глас срещу водената от министерството на Нихат Кабил политика за усвояване на отпуснатите от Европейския съюз средства. Според оперативната програма „Рибарство“, която още не е одобрена от Брюксел, до 2013 г. секторът ще може да получи 108 млн. евро. Двете бизнес сдружения – Националната асоциация по рибарство и аквакултури и Организацията на производителите на риба и рибни продукти „БГ фиш“, обявиха в сряда, че подготвят декларация с 11 конкретни искания и ако не срещнат разбиране, ще преминат към протести. Основното им недоволство е свързано с тежките процедури, които земеделското министерство се кани да въведе при одобряване на проектите за подпомагане от еврофондовете.

Строежът на метрото спира, разкрива Новинар. 

Столичната община прекрати договора си с “Тайсей Корпорейшън”, която изграждаше метрото у нас. Заради забавяне на строежа в участъка от площад “Света Неделя” до стадион “Юнак” японската фирма ще трябва да плати на Столична община неустойките, равни на 4,2 млн. долара. Във връзка с причиненото задръстване, резултат от едногодишното удължаване на строителството, кметството ще калкулира и допълнителен иск за пропуснати ползи. Според арх. Димитър Димитров от Граждански общински съвет причината строежът на метрото да се забавя е затъналата близо в плаващи пясъци японска машина (т. нар. къртица).

Филип Димитров скочи на шуробаджанащината, съобщава Дневен Труд.

На съпругите на депутатите, министрите, членовете на политическите кабинети и на лицата, с които тези властници са във фактическо съжителство, да се забрани със закон, да правят алъш-вериш с държавата, поиска синият депутат Филип Димитров. “Ние сме народно избрани, а не богоизбрани”, обясни той защо е внесъл закон срещу явлението, което народът нарича шуробаджанащина. Който наруши правилата и бъде хванат, да напуска заемания пост, освен ако той е изборен, настоява Димитров в законопроекта. В сряда той бе обсъден на първо четене. Става дума за санкциониране на конфликт на интереси, който би възвикнал, ако близките на високопоставен политик извършват сделки с държавни служби и ведомства.

Касираха изборите в Чирпан, оповестява Дума.

Състав на старозагорския административен съд обяви за невалиден резултата от изборите за кмет в Чирпан, където в длъжност вече встъпи кандидатът на ОБТ Васил Донев. След повторно преброяване на бюлетините бяха констатирани множество нарушения. По време на три съдебни заседания беше установена негодност на повечето печати на секционните комисии, агитация сред турското и ромското население в града в изборния ден, както и намеса в изборните книжа след тяхното предаване за съхранение в общината. 7 от 11-те членове на Общинската избирателна комисия в Чирпан са подписали протокола от балотажа с особено мнение. Делото бе образувано по жалба на кандидата на БСП Стайко Генов, който остана втори на балотажа с 223 гласа разлика. Генов е и дългогодишен председател на ОбС на БСП в града на Яворов и четири мандата е бил общински съветник от левицата. Станишев и Дъбов да си опичат ума, ако не спрат с фалшификациите, от Стара Загора ще тръгне бурята, която ще ги помете. Това заяви пред рехав митинг в Стара Загора, организиран от ГЕРБ, "Атака" и бившите десни партии, столичният кмет Бойко Борисов. Според Борисов съдебният процес, образуван по жалба на д-р Евгений Желев, който получи в надпреварата с 490 гласа по-малко от кандидата на ГЕРБ проф. Светлин Танчев, бил подигравка с волята на обществото. Ще приема съдебното решение независимо какво е то. Организираните от ГЕРБ и останалите десни партии публични протести не са в духа на демокрацията, недопустимо е да се оказва каквото и да е въздействие върху независимата съдебна власт, коментира за ДУМА д-р Желев.

7 дни крият : пияна съдийка сгази човек!, разбулва 24 часа. 

7 дни полиция, прокуратура и съд крият жестоко пътно убийство в Перник, извършено от съдия. Инцидентът е станал на 29 ноември около 18.30 часа на път до кв. Караманица, разкриха източници от Пътна полиция. Информацията бе потвърдена и от човек в прокуратурата. Джипът на съдия Виолета Личева връхлетял с висока скорост върху пресичащия платното Йордан Борисов Велев, на 61 год. Вместо да спре и окаже помощ на жертвата, Личева избягала от местопрестъплението с още по-висока скорост, научи “24 часа” от очевидци.

Манол Велев отново у дома, известява Стандарт. 

Простреляният бизнесмен Манол Велев се прибра у дома след 5 месеца борба за живота. Съпругата му Весела Лечева лично го отведе от Военномедицинска академия във вторник, съобщи директорът на болницата ген. Стоян Тонев. По думите му Велев е добре и вече няма нужда от лекарства. Предстоят му обаче тежки процедури за раздвижване. Семейството ще реши дали да се възстановява у нас или в чужбина, допълни ген. Тонев. Според близки до предприемача той ще бъде откаран в западна клиника до дни. Велев бе гръмнат в главата пред офиса му на 11 юли. Полицията все още издирва атентатора и работи върху няколко версии. Велев дълго време беше в кома и лекарите не дадоха гаранции за оцеляването. Не е ясно какви са пораженията върху мозъка. Велев е собственик на фирми, които имат инвестиции в туризма, строителството, транспорта и харзарта, президент е на ФК “Академик”.

Дядо Коледа в черно, установява Монитор.

Коледните играчки и украса в черно са хит на пазар през тази година, установи проверка на "Монитор". Наред с традиционните червено, зелено, сребърно, бяло и златно, новата мода за новогодишния интериор са съчетанията от черно с различните нюанси на бялото. Истинско предизвикателство обаче за артистичните сетива в коледната нощ е черно-бялата елха в комбинация с дядо Коледа облечен в тъмния цвят. "Тази година всичко в черно е много актуално и страшно върви", обясни Златка Добрева, приемчик в "Мосю Бриколаж". По думите й всички дръвчета и дядо Коледовци, декорирани в тъмния цвят, буквално са се разграбили още при изнасянето им от склада. Изкуствените елхи в черно и бяло, част от линията Art Deco, са с височина от 1,50 и 1,80 метра и вървят по 148,99 лв. Моделите от авангардната колекция от пременени в черно дядо Коледовци, са от 30 до 180 см и се харчат между 19,90 лв. и 350 лв. Някои от тях имат музикални и танцови наклонности, други поздравяват за Коледа и се усмихват чаровно. Клиентите дори проявявали интерес към Снежанка, нагиздена в черно, вместо в традиционното бяло. Такава обаче не се предлага на пазара, казаха от магазина. За първи път тази година в търговската мрежа се продава и черен връх за елха на стойност от 7,99 лв. Много търсени са и камбанките в тъмния цвят. Според големината им, те се търгуват между 1,99 лв. и 4,99 лв. Клиентите, предпочитащи авангардната модна декорация, избират да ги комбинират с бели ангелчета.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3985 |04.12.2007 Пресата на 5 декември . 0| 3983 |03.12.2007 Пресата на 4 декември . 1| 4262 |28.11.2007 Пресата на 29 ноември . 0| 3862 |27.11.2007 Пресата на 28 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads