Реклама / Ads
1| 4202 |12.12.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 13 декември

.
Вестниците пишат за това, как след Нова Година минаваме на свещи; за "царя в шах" по повод имотите му; за премиера Бойко (?); за новия вид платена любов; за маниашката книга за U2.
 

Минаваме на свещи, предвещава Стандарт.

Режим на тока ни заплашва след Нова година. Ако не спрем износа на електричество, рискуваме поне 9 месеца държавата да е като дискотека. Това сочи енергийният баланс на страната, представен на депутатите от ръководството на НЕК. Няма да ни достигат 1,3 милиарда квтч ток, алармира Митю Христозов, шеф на Централно диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор. Сметките са правени при ръст около 2% на ползваната еленергия. През последните месеци консумацията е скочила близо 4%, добави Христозов. Проблем е и това, че ТЕЦ "Варна" няма достатъчно въглища, а след 1 януари ще бъде затворен един 200-мегаватов блок в "Бобов дол". Шефът на енергийната комисия Рамадан Аталай върна на поправителен документа с баланса и поиска по-оптимистичен вариант.

Надзорът каза "да" на избора на риск при втората пенсия, пише Дневник.

Комисията за финансов надзор подкрепя въвеждането на т.нар. мултифондове в доброволното пенсионно осигуряване, което означава хората да могат да избират между различни нива на доходност и съответния им риск. Това съобщи заместник-председателят на комисията Бисер Петков в интервю за "Дневник". Сега всички фондове, в които осигурените доброволно внасят средства в размер по своя преценка, имат еднакви ограничения за инвестициите. Идеята на асоциацията на пенсионните дружества е да се създадат различни портфейли по примера на взаимните фондове - рисков, балансиран и консервативен. "В доброволните фондове осигурените лица сами поемат инвестиционния риск, затова е логично те да могат да избират и комбинацията между риск и доходност", коментира Петков. Той съобщи, че работна група с представители на комисията и на асоциацията съвместно със социалното министерство обсъжда промени в Кодекса за социално осигуряване и в началото на 2008 г. ще излезе с общ проект. Петков се надява до няколко месеца след това поправките да минат и през парламента. Планира се мултифондовете първоначално да се въведат при доброволното осигуряване, а след време и при задължителните универсални и професионални пенсионни схеми. Основната разлика между трите вида фондове ще бъде делът на активите им в акции.

Всичко поскъпва, предупреждава Дневен Труд. 

 Цигари, бензин, кокс и въглища поскъпват от Нова година. Причината е в новите, по-високи акцизи, приети окончателно от Народното събрание вчера. От 1 януари пушачите ще плащат 2,90 лв. за кутия “Виктори” спрямо 2,60 лв. сега. Литър безоловен бензин ще се оскъпи с 6 стотинки на дребно, а дизелът - с 8 ст. Вчера националната статистика оповести рекордна инфлация от 12,6%, натрупана за последните 12 месеца. Същия ден кабинетът реши да купи още два самолета за нуждите на правителствения “Авиоотряд 28”. Единият най-вероятно ще е “Еърбъс А318” и ще бъде доставен през 2008 г.

Царят в шах за имотите още година, установява Стандарт.

БСП сложи юзди на Симеон за поне още година. По предложение на червените парламентарната правна комисия удължи вчера за втори път мораториума върху придобиването по давност на частни държавни или общински имоти. Така вместо на 1 януари 2008 г. ветото ще падне в началото на 2009 г. Вносителите - соцдепутатите Мая Манолова и Иван Гороломов, обясниха промяната с мотива, че областните управители и кметовете все още не са описали собствеността си. Неофициално обаче от мнозинството признаха, че ветото засяга и царя. Ако забраната за придобиване по давност не бъде удължена, от началото на следващата година Симеон спокойно може да си поиска по давност имотите и да стане техен безусловен собственик, обясниха те. Предстои вчерашното решение на правната комисия обаче да бъде одобрено и в пленарна зала. Ако то мине, мнозинството удължава с година срока, в който държавата и общините могат да си поискат реституираните царски резиденции. Изненадващо отлюспеният от Симеон лидер на бунтарите - Борислав Ралчев, защити вчера интереса му. Той гласува "Въздържал се", но не успя да попречи на промяната.

Президент и кмет се конкурират по доверие, нарежда ги Дума.

ГЕРБ печели 28,5% доверие, ако сега има парламентарни избори, като при определени ситуации може да има абсолютно мнозинство. Тези резултати опровергават тезата, че партията на Бойко Борисов ще трябва да прави коалиция, за да управлява, съобщи директорът на МБМД Мира Янова, като представи проучване на агенцията от края на ноември. Още три формации влизат в парламента, ако вотът е днес - БСП с 16%, ДПС - с 6-7 на сто, и "Атака" - 6,7%. Сборът от гласовете на другите три партии почти се изравнява с гласовете за ГЕРБ, така че се очертава крехко равновесие, анализира още Янова. Социологът посочи, че изненада може да бъде влизането на СДС в парламента, което може да наложи създаването на коалиция. Янова коментира, че ако синята партия и ДСБ се слеят, може да преминат 4% бариера за Народното събрание. Според проучването СДС ще получи 2,6 на сто от гласовете, а ДСБ - под 2 на сто. Доверието в НДСВ е 0,8%, което Янова нарече драматична загуба. По думите й "корабът е забил нос в дъното". Данните от проучването сочат още, че няма нагласа за предсрочни парламентарни избори независимо от голямата подкрепа за ГЕРБ и соченото от тях лошо управление на страната. С най-голямо доверие сред хората се ползват Бойко Борисов - 49 на сто, и президентът Георги Първанов с 47%. След тях са Борис Велчев - 25%, Сергей Станишев - 23%, Волен Сидеров - 14%, Симеон Сакскобургготски - 12%, Ахмед Доган - 10%, Пламен Юруков - 8%, и Иван Костов - 7%. Най-големият проблем на българите са ниските доходи - 29 на сто. На второ място е лошото управление на страната (20%), безработицата (14%), високите цени и инфлацията (14%), корупцията (10%) и престъпността (4%).

Европа: Бойко ще е премиер, цитира Стандарт.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е стожер на истинската демокрация и ще властва в следващия български кабинет. Признанието към кмета дойде от шефа на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг след среща с Борисов и делегати от партията му. Генерала заведе в Страсбург девет свои градоначалници, за да отчете успехите си като първа дясна партия. "По-важно е да си първи в града си, отколкото втори или трети в Брюксел или Страсбург. Това е Европа и правилната посока, по която тя се движи", посочи с пръст Пьотеринг българските гости. "Готови сме да съставим десноцентристко правителство. В лицето на ГЕРБ ЕНП ще има сериозен партньор с амбициозен политически проект за следващите десетилетия", върна комплиментите Борисов.

Купуваме си “Еър форс 1”, радва се 24 часа.

Правителството ще купи луксозен самолет, подобен на “Еър форс 1”, с който лети американският президент. Това стана ясно след решение на кабинета, с което транспортният министър Мутафчиев бе натоварен да започне процедура за придобиване на 2 машини за полети на политиците ни. По-голямата - с над 100 места, ще е чисто нова и с всички екстри за представителни цели.

Бартер с декан, разкрива Дневник.

Да отпадне ограничението за два последователни мандата на деканите. Тази промяна в Закона за висшето образование прие вчера на първо четене парламентарната комисия по образование. Ако текстът мине през пленарната зала на Народното събрание, това ще означава, че някои декани могат да бъдат пожизнени. Колко мандата ще имат ще решава университетът. В същото време за ректорите не се предлага подобно изменение. Промяната в закона е внесена от независимите депутати Петър Берон и Христо Величков и Станислав Станилов от "Атака". Законопроекта подкрепиха депутати от ДПС, НДСВ и "Атака". Против гласуваха социалисти и представители на десницата, по думите им "възмутени от наглостта на колегите си". Заседанието на комисията премина при бурни спорове и обвинения. Според Мирослав Мурджов от Българския народен съюз колегите му прокарват поправката, за да удовлетворят интересите на скандално известния декан на Правно-историческия факултет в Югозападния университет в Благоевград Александър Воденичаров, който имал намерение да се кандидатира за трети мандат.

Матурите стават вход за два вуза, съобщава Дума.

Около 20% от специалностите в Техническия университет и УНСС ще приемат студенти догодина без изпит и на база резултатите от матурата. Това съобщи директорът на дирекция "Политика в общото образование" в Министерството на образованието и науката Евгения Костадинова. Тя уточни, че има решение за това на двата вуза. Матурите ще проверяват минималните необходими знания и умения, коментира още Костадинова. По думите й това е минимум, който всъщност е нужната база за един зрелостник, за да продължи образованието си в университет. Хората, които ще дават оценки, са преподаватели от висшите училища от цялата страна. Зрелостните изпити след тяхното провеждане ще бъдат засекретени и събрани на едно място, така че проверяващите нямат да имат информация чии работи на ученици от кой регион ще оценяват, каза още Костадинова.

Погват банки за злоупотреба с лични данни, информира Дневен Труд.

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) заедно с испанските си колеги започна проверка в няколко произволно избрани търговски банки за това, дали злоупотребяват с документите за самоличност на клиентите си. Това съобщи пред “Труд” Красимир Димитров, единственият член на КЗЛД, който вчера бе предложен за втори мандат. “Жалбите срещу банки се увеличават”, съобщи той. Основното недоволство на гражданите е, че им ксерокопират личната карта и ги карат да напишат под копието “Вярно с оригинала!” и да се подпишат. След това всеки зложелателен чиновник може не само да изнесе личните данни, но и да допише каквото си иска на листа.

Появи се нов вид платена любов, оповестява Новинар.

На пазара на проституцията вече има нова тенденция. Жриците на любовта носят името “полупрофесионалистки”. Това са жени, който предлагат епизодични услуги, но не работят нито на улицата, нито в публични домове. Дейността им е улеснена от ползването на Интернет, където най-често предлагат ласките си. Освен това те сами избират клиента си и имат правото да откажат услугата. Не дават обяснения на сводници, не делят парите с тях. Друга отличителна черта на този тип проституция е, че е нередовна. Често жриците на любовта продават плътта си, за да изплатят апартамент, да завършат образованието си или да върнат заем. За тази нова тенденция в най-стария занаят съобщиха вчера от Центъра за изследване на демокрацията на кръгла маса “Организираната престъпност в България: пазари и тенденции”. По данни на МВР броят на проститутките в България е 4611. Печалбите от проституция и трафик на хора е между 110 и 170 млн. лева годишно. Министър Румен Петков се обяви против легализацията на проституцията. Според него това би било “груба грешка”. Така България ще признае, че употребата на човешка плът е нещо законно, и ще бъдат легализирани огромни суми, придобити от престъпна дейност, добави Петков.

200 млн. дала мафията за изборите, цитира 24 часа.

150 - 200 млн. лв. инвестирала организираната престъпност за купуване на гласове и политическа власт на последните кметски избори. Това сочи анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), огласен на кръгла маса вчера. Според Тихомир Безлов, експерт на ЦИД, България е уникална с факта, че организираната й престъпност има структури в цялата държава. Нашата престъпност била като руската, заявиха още анализаторите.

Бойкот срещу България заради гаврите със сираците, научаваме от Новинар.

Британската журналистка Ема Махоуни призова хората по света да бойкотират България заради нечовешките условия в дoмовете за изоставени деца в страната ни. Повод за призива на Махоуни и за публикацията й във вестник "Таймс" е филмът на Кейт Блюет “Изоставените деца на България”, който вчера бе излъчен за пореден път по Би Би Си. Всеки, на когото не му прилошее да изгледа филма, ще разбере моето отвращение, пише в статията си Махоуни. Според журналистката международната общност е проявила недоглеждане относно грижите, полагани към децата в България заради примамливите предложения за евтини имоти и туризъм у нас. По същото време, преди присъединяването ни към Европейския съюз, на Румъния бяха наложени редица санкции заради броя на изоставените деца в страната и условията за отглеждане в домовете там. В интернет продължава да се разпространява петиция с искане британското правителство и Европейският парламент да окажат натиск върху българските власти за подобряване на грижите за децата с умствени и физически увреждания, които се отглеждат в домовете.

Маниашка книга за U2 подлуди феновете у нас, разказва Новинар.

Ново луксозно издание за рокгрупата U2 представиха братя Мангасарян във вторник на специално парти в книжарница Booktrading. Книгата е написана от самите членове на U2 и е илюстрирана с подбрани от тях снимки. Тя връща читателите в първите години на групата и проследява цялата й история от пънка до модерния рок на новото хилядолетие. U2 често влизат в световните медии с благотворителните си кампании, но напоследък спряганият за Нобелова награда Боно е зает с нещо доста различно. Тяхната фирма August Partners се е заела да построи първия небостъргач в Дъблин. Високата 120 метра сграда ще се казва “U2 Tower” и ще бъде дело на известния британски архитект Лорд Фостър. На върха й ще има специално звукозаписно студио във формата на яйце. Докато U2 украсяват родния си град с модернистични сгради, у нас техните фенове се нахвърлиха над откровената изповед на Боно и компания. “U2 за U2” излиза в тираж от 2000 бройки.

Световноизвестният архитект сър Норман Фостър ще строи в България, разкрива Монитор.

Световноизвестният архитект Норман Фостър, който е проектирал Millenium Bridge в Лондон и купола на Райхстага в Берлин, ще строи курортно селище в България. То се нарича Black Sea Gardens и ще бъде разположено на крайбрежието на север от гр. Бяла, Варненско. Проектът беше показан за първи път на откриването на изложбата "Архитектурата на Норман Фостър" в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София вчера. "Black Sea Gardens ще обедини в себе си пет различни по характер селища и ще бъде разположен на площ от около 200 декара.  Курортното селище ще бъде съобразено с климата, природните стандарти и специфичните елементи на местността. Според проекта зоната ще бъде свободна от парникови емисии, тъй като там няма да се движат автомобили.

 

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4414 |11.12.2007 Пресата на 12 декември . 1| 4290 |10.12.2007 Пресата на 11 декември . 0| 4091 |05.12.2007 Пресата на 6 декември . 0| 4008 |04.12.2007 Пресата на 5 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads