Реклама / Ads
1| 4270 |10.12.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 11 декември

.
Вестниците пишат за новия закон, който "вади зъбите" на МВР; за натиска върху Станишев да върне Корнелия; за това как парламентът изпревари по корупция полицията; за 3000 евро квадрата във Влас; за лудото шоу на Led Zeppelin.
 

Нов закон "вади зъбите" на МВР, четем в Дневник.

Подготвя се изцяло нов закон за МВР. Той ще регламентира полицейските и охранителните функции, с които остана министерството, ръководено от Румен Петков, след като контраразузнаването премина в Държавната агенция "Национална сигурност", съобщиха източници в ръководството на силовото ведомство. Създаването на новата агенция, която трябва да задейства от март догодина, форсира преструктурирането на вътрешното министерство. Бъдещият закон за МВР ще отрази промените във функциите на ведомството, след като ДАНС, а не то ще има отговорността за защита на националната сигурност, борбата с организираната престъпност и корупцията, заяви запознат с подготовката на текстовете. Според източника екипът на министър Петков се е отказал от заявеното намерение, одобрено в края на август и от ръководството на управляващата БСП, да внесе поправки в Закона за МВР, с които да компенсира преминаването на Национална служба "Сигурност" (НСС) към новата агенция. Поправките на практика предвиждаха създаването на дубльор на контраразузнаването. "Предвижданото извеждане на НСС от състава на МВР и вливането й в новата Агенция за национална сигурност е съществен момент, който довежда до нова философия в Закона за МВР, до такива промени, които с изменения и с допълнения не биха могли да бъдат постигнати", заяви в понеделник зам.-министърът на вътрешните работи Румен Андреев, цитиран от БТА. Депутати от БСП пък се пошегуваха, че с подготвяния закон само пожарната ще остане в МВР. 

Подхващат и магистратите с досиета, твърди Дневен Труд.

Предстои да започне проверката за досиета във Висшия съдебен съвет. А след тях ще се проверяват и главните редактори, и членовете на редколегиите на основните медии. Това, което беше планирано от комисията по досиетата, ще стане в предварително посочения срок, каза шефът на комисията Евтим Костадинов. Той заяви, че не очаква работата на комисията да бъде саботирана от когото и да било. Вече заглъхвали мераците да се въздейства върху Закона за досиетата, но“нищо не е изключено в нашата държава”, каза Костадинов за очакваните пречки, които могат да създадат заинтересовани лица, които искат да се скрие миналото им. Комисията щяла да побърза с изграждането на базата, в която да се съберат архивите на бившите тайни служби.

Натискат Станишев да върне Корнелия, разкрива Стандарт.

Кръгът "Овчаров" подхвана офанзива премиерът Сергей Станишев да върне в изпълнителната власт уволнения зам.-министър на икономиката Корнелия Нинова. Вече седмица бившият енергетик №1 и хората около него притискат министър-председателя с аргумента, че е реабилитирал Делян Пеевски, научи "Стандарт". Пеевски и Нинова бяха отстранени от зам.-министерските си кресла през пролетта покрай драмата "Овчаров-Александров". Впоследствие обаче делото срещу заместника на Емел Етем бе прекратено, ВСС го възстанови като следовател, а заповед на Станишев от 30 ноември го върна на поста му в Министерството на бедствията и авариите. В същото време досъдебното производство срещу Нинова продължава и в момента. Междувременно Станишев назначи Явор Куюмджиев на нейното място в Министерството на енергетиката. Въпреки това миналата седмица Овчаров поставил ребром въпроса за дясната си ръка на заседание на Изпълнителното бюро на "Позитано" 20. "По същата логика, по която върнахте Пеевски във властта, трябва да бъде възстановена и Корнелия на зам.-министерското кресло!", обърнал се Овчаров към Станишев. Премиерът и колегите му от ИБ на БСП обаче подминали репликата с мълчание, разказаха присъствали. Въпреки това Овчаров и хората около него продължиха с офанзивата си и вчера. "На същия принцип министър-председателят трябва да постъпи и с Корнелия Нинова и да я върне на зам.-министерския пост", заяви пред bTV червеният общинар Георги Кадиев. Същото обясни пред столичен ежедневник и евродепутатът Илияна Йотова. Двамата се сочат за приближени на Овчаров.

Депутати от други групи напирали за участие в БНД, съобщава Монитор.

Депутати от други групи и независими народни представители напират да се присъединят към новата парламентарна група в Народното събрание.. Това съобщи шефът на ПГ "Българска нова демокрация" Борислав Ралчев. По думите му още след обявяването на новата формация за участие в нея са проявили интерес, както независими депутати, така и представители на други парламентарни групи. "Убеден съм, че парламентарната група "Българска нова демокрация" ще нараства. Скорошната перспектива е тя да включва поне 18-20 народни представители", заяви Ралчев. Запитан за очакванията за присъединяване на депутатите от НДСВ Петя Гегова и Йордан Костадинов, варненският депутат каза: Вратите ни са широко отворени за всички наши колеги." Във връзка с излязлата в медиите информация за искане на две министерски места, Ралчев бе категоричен, че такова нещо няма. По отношение на председателските места в комисиите той посочи, че те трябва да бъдат определяни не на база досега съществуващата практика за избор по квоти, а спрямо личностните и професионални характеристики и способности на конкретните лица.

Китов: Ремонтът на кабинета е неотложен, цитира Дневен Труд.

Промените в кабинета са наложителни и в началото на 2008 г. трябва да станат факт, заяви в Пловдив депутатът от БНС доц. Борислав Китов. Той подчерта, че най-проблемно било положението в образованието, здравеопазването и земеделието. Заложените параметри в бюджета за 2008 г. не предвиждали решаване на проблемите в тези сфери. Тревожен бил фактът, че няма ясно разписани графи за финансиране на здравеопазването по европрограми. “Земеделските производители трябва да бъдат подпомогнати, защото в противен случай земеделието, което носи около 16 на сто от БВП, ще се срути”, допълни доцентът

Парламентът изпревари по корупция полицията, шокира Новинар.

Това стана ясно вчера от данните от Световния корупционен барометър за 2007 година. Съдебната система е сектор изключително засегнат от корупцията, каза Диана Ковачева, изпълнителен директор на “Прозрачност без граници”. През 2007 година 4,3% от българите са определили съдебната система като най-корупционен сектор. Най-големи са даваните суми за подкупи в съдебната система - около 160 евро. Следват ги подкупите в здравеопазването - 140 евро. 60 евро е средната сума за подкуп в образователната система. Едва 20 евро е средната сума за рушвет в полицията. В световен мащаб най-много подкупи получават в полицията. Средно 18 % от хората са платили на служител от полицията. България се нарежда сред страните от Югоизточна Европа с едни от най-ниските стойности на корупция в сравнение с повечето държави от ЕС. Албания е страната с най-разпространена корупция. Първо място сред най-корумпираните заемат политическите партии. В челната тройка попада и парламентът, следван от здравеопазването и чак след това полицията.

Работим за румънците, плащат двойно, съобщава 24 часа.

Предприемчиви граждани на Русе са сред първите българи, които реално претвориха идеята на ЕС - свободно движение на хора и капитали и това, че важно е не откъде идваш, а какво можеш. Стотици граждани на Русе вече пътуват всеки ден, предимно до Букурещ, за да работят. Камютването, начин на живот в САЩ и Западна Европа, е вече факт и в България. Висококвалифицираните българи са привлечени от по-доброто заплащане на труда им в северната ни съседка. В Букурещ стартовите заплати за ниски и средни мениджърски длъжности гонят 1500 евро.

Прокуратурата погна румънска пирамида, информира Монитор.

Първата жалба срещу румънската пирамида “Делфин Интернешънъл” бе подадена преди дни в Русенската районна прокуратура. Милена Б. бе първата, която се осмели да сезира държавното обвинение за дейността на компанията. Досега всички измамени “бъдещи богаташи” си мълчали, защото с влизането си в пирамидата подписали договор за тайна. В него било записано, че всеки, които говори с трети лица за дейността на “Делфин”, е длъжен да заплати на компанията обезщетение от 10 000 евро. От прокуратурата обаче обясниха, че този договор не може да забрани на пострадалите да подадат жалба срещу пирамидата. Според тях документа няма правна стойност пред разследващите и фирмата няма как да накара измамените да платят парите.

Печелим от живот на кредит, описва Стандарт.

Българинът вече може да печели от живот на кредит. Банките примамват клиенти с високи лихви и подаръци за всеки открит депозит. Вече стана по-изгодно да теглим заем срещу ипотека на жилище и да внасяме парите си на влог, твърдят експерти. Причината е, че лихвите по депозитите започнаха да изпреварват оскъпяването по кредитите. Това се случва за първи път след банковата криза през 1996-1997 г., отчитат финансисти. Ако вложите 5000 лева за 2 години, ще имате лихва от 7,19% годишно. В същото време може да изтеглите пари при лихва от 6,25%, ако заемът е в евро, сочи справката на www.moitepari.вg. Банките у нас вдигат лихвите по депозитите след ипотечната криза в САЩ и Европа, защото се нуждаят от свежи пари.

Над 1.4 млрд. евро са потрошени в катастрофи, пише Дневник.

Икономическата стойност на смъртните случаи и нараняванията при катастрофи в България е между 300 млн. и 400 млн. евро, а загубите от инцидентите за последните шест години са над 1.4 млрд. евро. Данните са от проучване на Световната банка, представено в понеделник на национална работна среща по проблемите на пътната безопасност. Финансовите щети от пътните инциденти у нас се изчисляват на около 2% от БВП, което е съпоставимо с останалите членки на ЕС. Според прогнозите на Световната банка около 1% от българското население ще пострада в катастрофи, което се равнява на икономическа загуба на 4% от БВП. Годишно в България при катастрофи загиват около 1000 души, а над 10 хил. са ранените. Броят на пътните инциденти за година е около 80 хил., като най-тежки са извънградските катастрофи заради високата скорост на движение. Основните причини за катастрофи, довели до смъртни случаи, са сблъсък с друга кола, прегазване на пешеходец, удар в дърво и излизане от пътя. Употребата на алкохол е причина за смъртта на само 5% от пострадалите, установи изследването. В България при катастрофи загиват с 20% повече хора, отколкото е средният брой за европейските държави и 2.5 пъти повече спрямо Швеция и Дания. Между 30 и 86% от приема в травматологиите в страните от ЕС с ниски и средни доходи се дължи на наранявания, причинени при катастрофи. Средната продължителност на болничния престой е 20 дни.

Общински шеф присвоил 600 000 лв., информира Новинар.

Христоско Вретенаров, управител на общинската фирма “Трамкар”, която ремонтира и произвежда трамвайни мотриси, е разследван за източване на над 600 000 лв. Образувано е досъдебно производство срещу него за длъжностно присвояване в големи размери, уточни шефът на Софийска градска прокуратура Николай Кокинов. Сигналът след като екип на общината и прокуратурата е проверил “Трамкар” и установил липсата парите. Сумата обаче може да надхвърли 1 млн. според началника на Столичния инспекторат Гален Ганчев. За липсите сигнализирали работници във фирмата. Вретенаров, когото свързват с общинския лидер и съветник на СДС Стефан Иванов, вече е разпитан от обвинител. Това съобщи Кокинов, след като стана ясно, че досъдебното производство трябва да приключи в края на януари. Според работници в "Трамкар" проблемите му идват от пристрастеността на началника им към хазарта. Затвор до 20 г. грози Вретенаров, ако злоупотребите се докажат в съда.

3000 евро удря квадратът във Влас, прогнозира Стандарт.

До 3000 евро на квадрат ще стигнат апартаментите на първа линия в Свети Влас догодина. Това прогнозира кметът на града Иван Николов. В момента цените, на които се предлагат ваканционните имоти до брега, са 2500 евро/кв. м. На втора линия цените са между 1200-1300 евро. Незастроената земя до брега на морето остана малко, има възможност за издигане на още 2-3 комплекса и най-вероятно през следващия туристически сезон ще има ново поскъпване на имотите. Ножицата между цените на ваканционните имоти до брега и тези в кварталите на Свети Влас е много широка. В квартал "Русалка" например се продават имоти за 800 евро на квадрат. Сред купувачите има поляци, чехи и руснаци. Рекордна цена от 1250 евро пък удари квадратният метър в офис сграда на пъпа на Търново. На входа на града луксозните кабинети вървят по 800 евро за кв. м. Същевременно агенциите за недвижими имоти отчитат, че за последните три месеца цените на селските имоти край старата столица са паднали с 6%. От друга страна, жилищната площ в самия град продължава да се покачва и в момента е около 600 евро за квадрат. Повишението щяло да продължи поне още една година.

Вълчев иска мандат за директорите, известява Дума.

Не по-малко от 5 години трябва да е мандатът на един училищен директор, каза просветният министър Даниел Вълчев вчера при отчитането на първата година от дейността на Националния институт за обучение на директори. В момента в Закона за народната просвета няма изрично искане за мандатност на директорите на училища, които заемат поста с конкурс. По думите на Вълчев въпросът за мандатността ще се уреди в новия Закон за училищното образование, който ще замени ЗНП и основните му акценти ще са готови до два месеца. Той уточни още преди време, че идеята е не за брой мандати, а за провеждане на конкурс на всеки 5 години. В новия закон ще бъде записано също, че всеки бъдещ директор трябва да е минал курс за обучение в националния институт. Учител, който изкара такъв курс, получава документ за правоспособност, удостоверяващ, че той може да заеме този ръководен пост. Милка Коджабашиева, шеф на дирекция в МОН, съобщи, че 199 кандидати са подали документи за директори на 62 държавни училища, в които сега има изпълняващ длъжността. 14 от кандидатите не са допуснати до следващ етап на конкурса, а 155 ще държат писмен изпит под формата на тест следващата седмица. От януари до март 2008 г. всички директори на училища в страната ще минат на повторно обучение за работа с делегирани бюджети, каза Анелия Андреева, директор на Института за обучение на директори.

Путин обяви приемника си, оповестява Дума.

От вчера вече е ясно кой ще е наследникът на Владимир Путин. На среща в Кремъл с президента Владимир Путин лидерът на “Единна Русия” Борис Гризлов съобщи, че четири партии издигат кандидатурата на първия руски вицепремиер Дмитрий Медведев за президент на Русия на предстоящите на 2 март избори. Стана ясно, че предложението на “Единна Русия” е подкрепено единодушно от партия “Справедлива Русия”, земеделците и партията “Гражданска сила”. Още по-важно е, че на срещата вчера президентът Путин на свой ред също горещо подкрепи кандидатурата на Медведев, с когото се познава от 17 години. 42-годишният вицепремиер също като Путин е роден в Ленинград. В момента той е и шеф на борда на директорите на “Газпром”. Всички социологически проучвания сочат, че кандидатът за президент, предложен от “Единна Русия” и подкрепен от Путин, ще спечели изборите през март следващата година.

Led Zeppelin зад сцената - малко кафе и дъска за гладене, подгрява Дневник.

Единственият стимулант, който живите членове на легендарната група Led Zeppelin са поискали за тазвечершния си лондонски концерт, е... кофеин. Улегналите Робърт Плант (59-годишен), Джими Пейдж (63) и Джон Пол Джоунс (61) са далеч от славата им от 70-те години на луди глави, които се друсат, пият и изкарват купон след купон. Днес, почти 30 години след раздялата си, те са много по-скромни в изискванията за това какво да има за тях зад сцената, описва в."Дейли телеграф". Плант, например, помолил за дъска за гладене, за да си оправи дрехите преди спектакъла. Просто така "влизам в подходящо настроение", обяснил той на приятели. През 70-те групата "влизаше в настроение" с потрпошаване на хотелски стаи и изхвърляне на телевизори през прозореца. Ексцесиите им бяха стигнали дотам, че при уреждането на поредната сметка в погромен хотел служител запитал мениджъра им защо, по дяволите, го правят. Срещу което получил пачка банкноти и обяснението: "Ами открий сам, плащам ти една стая от мен". Харви Голдсмит, един от основните организатори на тазвечершния концерт, обясни че днес те очевидно са по-възрастни и изискванията им са много скромни. "Помолиха за чаши с чай и кафе. Ще има малко бира и бутилка вино, но наистина те казаха, че искат съвсем малко."

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4064 |05.12.2007 Пресата на 6 декември . 0| 3985 |04.12.2007 Пресата на 5 декември . 0| 3983 |03.12.2007 Пресата на 4 декември . 1| 4261 |28.11.2007 Пресата на 29 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads