Реклама / Ads
0| 3918 |19.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 20 май

.
Вестниците пишат за това, че БСП и ДПС се окопали в ключовите регулатори; че вече сме в рецесия; за Т. Дончева като шилото.
 

БСП и ДПС се окопаха в ключовите регулатори, установява Дневник.

Десетина дни преди парламентът да се разпусне заради предстоящите избори, управляващите си разпределиха 25 важни поста в надзорни комисии, в осигурителния институт, в бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства. Другата седмица най-вероятно ще има избор и за управител на Българската народна банка, научи "Дневник" от депутати.
От внесеното в късния следобед вчера от името на БСП, НДСВ и ДПС проекторешение за попълване на местата в институциите се вижда, че социалистите взимат три началнически места и пласират най-много свои кандидати за постове. Много от тях са сегашни народни представители от левицата. ДПС си подсигури седем влиятелни позиции и осъществява отдавнашната си амбиция да излъчи зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), който наблюдава застрахователния надзор и съответно ще отговаря за бъдещите частни здравни фондове. НДСВ получи едва за 5 поста.
Вчера сутринта в банковите и политическите среди упорито се заговори, че мнозинството ще се опита да избере още отсега бъдещ шеф на БНБ, макар че мандатът изтича през октомври. През деня твърденията бяха упорито отричани, но снощи депутати, приближени до лидерите на тройната коалиция, казаха, че това е възможно, и не изключиха да стане още следващата седмица. Като най-вероятен за поста те посочиха сегашния управител на банката Иван Искров.

Георги Първанов: Евровотът не е "за" и "против" правителството, цитира Дума.

Ще сгрешим, ако тази кампания се принизи във вот "за" или "против" правителството. Това каза президентът Георги Първанов по време на съвместна пресконференция със словенския президент Данило Тюрк вчера. Изказването на президента бе в отговор на въпрос каква предизборна кампания очаква. Той отчете, че все още у нас не се е състоял истинският европейски дебат по всички проблеми, които се включват в дневния ред на Европейския съюз. Не сме провели своя дебат за защита идентичността на малките нации в рамките на ЕС. Не сме провели своя дебат за това как европейската политика рефлектира върху отделния човек и ако кандидати успеят да проведат този дебат, ангажиментът ще бъде много по-голям, подчерта държавният глава. Президентът на Словения Данило Тюрк каза, че е много важно в предизборната кампания за Европейски парламент да се дискутират въпросите както от вътрешната, така и от европейската политика. Кампанията не бива да се насочва само към вътрешните въпроси, за да не се превърне в увертюра за националните избори, посочи Тюрк. Той каза, че е важно по време на кампанията да се дискутират политиките на ЕС, тъй като ЕП приема много важни решения като тези, свързани със защитата на потребителите. Данило Тюрк посочи, че словенските избиратели очакват от своите депутати в Европарламента да защитават словенските интереси.

Надяваме се Дончева да е като шилото, разсъждава Евгений Дайнов в 24 часа.

Татяна Дончева ми е симпатична не само защото ми е почти селска. Симпатична е, защото е истински политик. Отстоява партийната повеля само до границите на националния интерес. После спира, обръща се и, отстоявайки националния интерес, атакува червената върхушка. Таня беше особено полезна, когато опозицията беше в ступор и все някой трябваше да върши нейната работа. Тя, Дончева, а не опозицията обясни, че в България има процес на “путинизация". Това всички вече го знаехме, но щом тя го каза, вече темата стана чуваема. Демократично настроената публика разбра, че наистина в България върви някакъв макар хилав и недомислен, но - опит за постепенен преврат. За заместване на институциите на демокрацията с техни имитации, за да могат сегашните да управляват още дълго - както стана в Русия и около нея. Който не беше разбрал - разбра, когато съдът се включи в атаката срещу СДС. И така се оказа, че националният интерес - да не бъде България путинизирана - е отстоян. От Дончева. Тя бе не по-малко полезна, когато на практика оглави обществения натиск за пресичане на топлите, дружески връзки между ръководството на МВР и гангстерската върхушка. Тук вече и опозицията успя да се включи, което пък направи впечатление на публиката. Започна да изглежда, че вдясно на борд май умеят да вършат някакви важни неща и не са за отписване. Да не говорим, че докато оня ден напускаше политиката, пак Таня вдигна завесата над вземането на решения в БСП - група велможи, венчани за ръководни постове, ги решавали работите. Като едно време...Голяма ще е загубата, ако Татяна наистина напусне политиката. Надяваме се, че на принципа “шило в торба не стои" тя пак ще изникне отнякъде за да демонстрира, че все пак можеш хем да си ляв, хем да не предаваш страната си на всеки километър.

Вече сме в рецесия, казва в интервю за Дневен Труд доц. д-р Мариана Коцева.

- Г-жо Коцева, експресните данни за брутния вътрешен продукт през първите 3 месеца на годината на Националния статистически институт показаха спад от 3,5%. Ще навлезе ли страната в период на рецесия?
- Това е един от най-интересните въпроси. В официалната статистика действа т.нар. определение за техническа рецесия, което означава да се отчете спад в БВП в две последователни тримесечия. Ние в НСИ, а и повечето национални статистики в период на преход, даваме БВП спрямо същия период на м. г. За да се отговори на въпроса дали има рецесия обаче, трябва да се направи сезонно изглаждане на данните. Досега не сме публикували такава информация, но се подготвяме да го направим. Сезонно изгладените стойности на БВП показват, че през четвъртото тримесечие на м. г. спрямо третото тримесечие има лек спад. Сега по предварителните ни прогнози също очакваме спад. За момента имаме само експресна оценка, която ще се потвърди с обявяването на данните за БВП през първото тримесечие. Тогава ще можем официално да кажем: Да, от първото тримесечие на 2009 г. България е изпаднала или не е изпаднала в рецесия. Твърде вероятно е това да се окаже така.
- Значи България вече е в рецесия?
- За да е в рецесия, България трябва да отчете две последователни тримесечия с отрицателен растеж. Това обаче може да се обяви, след като имаме данните, а не прогнозата. Можем да очакваме наистина България да е изпаднала в рецесия, но официалната информация ще излезе на 10 юни.

Сигурността на българите - най-скъпа в Европа, известява Новинар.

Бюджетът за обществен ред и сигурност в България е най-високият в ЕС, като за него отделяме близо 3 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. България е първенец и по брой полицейски служители на глава от населението, като надвишаваме 4 пъти този в страни като Норвегия и Финландия. Същевременно полицията ни заема последното място в ЕС по доверие – 65 на сто от гражданите не вярват на униформените. От друга страна, във Финландия 91 на сто от гражданите заявяват, че се доверяват на полицията. Това показва докладът на институт „Отворено общество”, представен вчера от старшия икономист в института Георги Ангелов. И в съдебната система разходите ни са сред най-високите в Европа – заемаме 6-о място във финансирането на прокуратурата и 9-о в отделяне на разходи за съдилищата. Оказва се, че България харчи значително повече от много западни страни като Швеция, Холандия и Франция. По разходи ни водят само страни от Източна Европа и бившите съветски републики – Босна, Украйна, Грузия, Молдова.

Полицаи: Закусвахме с баничките на Занев, разказва Дневен Труд.

Столичните ченгета били сред най-редовните клиенти на убития в понеделник вечерта Александър Занев. Това разказаха пред “Труд” вчера полицаи, неангажирани в разследването на убийството. Почти всяка сутрин униформените и цивилните ченгета пазарували за закуска от веригата на Занев “Софийска баница”. Баничарят бе разстрелян показно в столичния квартал “Бояна” в понеделник вечерта. Той бе надупчен от неизвестни бандити пред входа на къщата си на улица “Бял равнец” № 9. Минути преди да прибере лъскавия си джип “Сузуки Витара”, Занев бил покосен от куршумите. Тялото му буквално било разкъсано от множеството изстрели. Смъртоносен се оказал този в главата. Мъжът е починал за секунди на шофьорската седалка. Най-вероятно нападателите му са стреляли с автомат. Сигналът на стрелбата е бил подаден около 18,45 ч, въпреки, че инцидентът станал към 18 ч аса. Две момчета, които минавали по нея, видели безжизненото тяло на Занев в джипа и позвънили в пожарната - на тел. 160. В паниката си те не се сетили да се обадят директно на полицията или на тел. 112. До късно в понеделник криминалисти от Шесто РПУ и колегите им от СДВР правиха оглед на мястото на инцидента. Ченгетата блокираха цялата улица пред дома на Занев, видя екип на “Труд”. На място дойде лично шефът на отдел “Убийства” в СДВР Ивайло Спиридонов. Все още не е ясна причината за поредния показен разстрел. Криминалистите работят по няколко версии. Едната от тях е свързана с голяма сума пари, която Александър дължал. Другата е за неуредени сметки с други бизнесмени. От МВР заявиха, че нямат данни бизнесменът да е бил заплашван и да се е занимавал с незаконна дейност. Занев бил собственик на веригата “Софийска баница” заедно с още няколко души. Твърди се, че бил приближен на покойния Милчо Бонев - Бай Миле. Имал приживе регистрирана фирма “Емпайр” със сестрата на съпругата на Бай Миле Ива Панагонова. Бил и едноличен собственик на фирма “Вип трейд” ЕООД, която се занимава с ресторантьорство. Това е и една от фирмите, собственик на “Софийска баница”.

Дишаме отровен коктейл, алармира Дневен Труд.

Енергетиката продължава да е най-големият източник на серен диоксид във въздуха, който диша българинът. Тя генерира 92 на сто от вредните емисии. ТЕЦ-овете са и основен инкубатор на фини прахови частици. На тях се падат до 73 на сто от общото количество. Това показват данните от т. нар. Зелена книга на Изпълнителната агенция по околна среда и МОСВ. Това е годишник за състоянието на околната среда в България за 2007 г., който предстои да бъде одобрен от парламента. Някои от данните в него вече са остарели - например в ТЕЦ “Енел Марица-изток 3” вече има сероочистващи инсталации. Според проектодоклада 30 на сто от азотния диоксид идва от ТЕЦ-овете, а 22 на сто - от сухопътния транспорт. Селското стопанство пък е причина за 71 на сто от емисиите на амоняк, а 28 % идват от третирането и депонирането на отпадъците. За цяла България, включително за София, най-голям проблем са фините прахови частици. Високите им нива крият здравен риск особено за чувствителните групи от населението - деца, хора с астматични заболявания и други.

Застрахователи с мобилни групи тормозят на пътя, информира 24 часа.

Все повече застрахователи създават мобилни групи, които пращат на мястото на катастрофата да я регистрират и да изясняват обстоятелствата за настъпването й. Шофьорът, застрахован в дружество, което няма такава група, е подложен на психологически тормоз.
За това предупреждава шефът на “Булстрад” Румен Янчев в интервю за “24 часа”. “Явлението” се появило, откакто от КАТ отказвали да посещават по-леките катастрофи. Тази опция беше дадена с въвеждането на двустранните констативни протоколи.
- Г-н Янчев, как кризата се отразява на застрахователите?
- Всички застраховки се сключват трудно. Много пъти застрахованите искат да спестят пари и често това е от застраховка. При "Живот" например преократяват действащи полици или спират да плащат вноските, докато не се оправят времената. В общото застраховане е по-различно, защото там може да те сполети събитие, което да утежни състоянието ти допълнително в кризата. Затова хората предпочитат да имат полица, но обикновено намаляват рисковете.
Например цех, който е спряло производството, не се застрахова продукцията, а само срещу пожар и земетресение.
Всеки ще трябва да си направи модел на застраховане в сегашната ситуация.
Сега добре вървят селскостопанските застраховки. Миналата година реколтата беше добра, очерта се добра и тазгодишната. А и хората получиха субсидии, видяха се в пари и ако не са си купили джипове, ще имат за застраховка.
Като цяло паднаха премиите от автомобилния бизнес като нов портфейл. Много хора не си подновяват застраховките. Строителството замря почти.Двигател на дейността ще бъде "Гражданска отговорност".

Лизингът умря, купувачи масово връщат коли, съобщава Новинар.

Българи масово връщат новите си автомобили, купени на лизинг, защото не могат да изплащат месечните им вноски. Това съобщиха за „Новинар” консултанти от компании за продажба на автомобили на лизинг. Заради кризата потребителите са затегнали коланите и гледат да намалят разходите си до минимум, обясниха търговци. Одобряването за лизингова покупка също е по-трудно в сравнение с предходната година, като доходите на клиента сега се гледат под лупа заради икономическата криза. Заради финансови затруднения се е случвало на месец да бъдат върнати до 11 автомобила, посочиха от столична компания. При невъзможност да се плащат месечните вноски клиентът връща колата, като губи всички суми, които е заплатил до момента по сключения договор за лизинг. В тези суми влизат първоначалната вноска, която се покрива от потребителя и е между 15 и 30 процента от цената на новата кола, както и всички внесени до момента месечни вноски по лизинга.

ТВ2 се промуши в конкурса за аналоговите телевизии, пише Дневник.

След големи спорове в Съвета за електронни медии ТВ2 беше допусната до конкурсите за аналогови телевизионни честоти. Това стана на извънредно заседание във вторник, въпреки че надзорниците трябваше да представят становището си на Комисията за регулиране на съобщенията в понеделник. Собственик на ТВ2 е американската компания СМЕ, а главен консултант на медията е Красимир Гергов. Позицията на СЕМ е задължителна за КРС и въз основа на нея ще бъдат продължени процедурите за раздаване на свободния ефир. 16 компании подадоха 400 заявления за честоти. Само една от тях - "Телекабел", получи отрицателно становище от СЕМ заради невалидна регистрация. ТВ2 обаче се превърна в казус, след като проверката в СЕМ показа, че медията няма официално издадена регистрация. Така телевизията не отговаря на обявените от КРС изисквания за провеждане на конкурсите, според които в тях могат да се включат само оператори, които имат регистрация, а не лиценз. В мотивите на СЕМ да допусне ТВ2 до процедурите обаче се казва, че медията "има индивидуален лиценз за телевизионна дейност, съгласно която има право да създава и разпространява чрез кабелни мрежи и сателит телевизионна програма". С други думи, тълкуването на СЕМ е, че ТВ2 и в момента работи като регистриран оператор. Това тълкуване стана причина част от членовете на съвета да се обявят против правото на ТВ2 да участва в процедурите. В официалното съобщение на съветниците се казва, че решението е взето единодушно, но според неофициална информация на заседанието са присъствали едва петима от общо деветимата членове на органа.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4291 |18.05.2009 Пресата на 19 май . 0| 4180 |13.05.2009 Пресата на 14 май . 0| 3931 |12.05.2009 Пресата на 13 май . 0| 4135 |11.05.2009 Пресата на 12 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads