Реклама / Ads
0| 3938 |12.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 13 май

.
Вестниците пишат за това, че бариерата от 8% падна; че съдят здравното министерство заради цените на лекарствата; че ваканционният пазар се топи наполовина.
 

Бариерата от 8% падна, оповестява Дневен Труд.

На предстоящите избори партиите и коалициите ще влизат в парламента, ако прескочат 4%-та бариера. Това стана ясно, след като Конституционният съд със 11 на 1 гласа обяви за противоконституционен текста от изборния закон, който въведе 8%-та бариера за коалициите. Съдът обаче постигна реми срещу мажоритарния вот и така на предстоящите избори ще се гласува смесено.

Ивайло Калфин поведе червената листа, информира Дневен Труд.

Левицата изненадващо извади нов водач за листата за Европейския парламент. След заседанието на Изпълнителното бюро на БСП се разбра, че това ще бъде вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, а не досегашният фаворит Кристиан Вигенин, който беше водач и на вота през 2007 година. Идеята за Калфин дал в последния момент премиерът и лидер на социалистите Сергей Станишев. Той изненадал съпартийците си и като предложил втора в листата да бъде заместничката му в кабинета Меглена Плугчиева. Срещнал обаче решителен отпор от Бюрото. Освновният аргумент на червените бил, че Плугчиева не е партиен кадър, въпреки че е член на националния съвет и поставянето й след Калфин, който пък не е член на БСП, можело да демотивира актива. Окончателното подреждане ще стане на заседание на пленума в сряда.

Eмил Стоянов: Подкрепата на ЕНП за ГЕРБ е важен капитал за България, цитира 24 часа.

“Две са причините да приема поканата на Бойко Борисов и Цветан Цветанов да се включа като експерт в листата на ГЕРБ за европейски парламент, заявява в интервю за “24 часа” председателят на съвета на директорите и основател на тв Европа Емил Стоянов. “Първата е, че ГЕРБ е единствената сериозна дясна политическа алтернатива на БСП и ДПС. Втората причина е, че Европейската народна партия – европейската десница, на която изключително държа, недвусмислено подкрепя ГЕРБ и Бойко борисов. Преди десетина дни имаше Бюро на ЕНП и Ангела Меркел, Силвио Берлускони, Жозе Барозу станаха на крака и дадоха доверието си на ГЕРБ. Това е важен капитал за България и трябва да се използва”, казва в интервюто Емил Стоянов. След 20 години, в които той активно е помагал на СДС с всички възможни средства, сега за съжаление СДС дори не е самостоятелен политически субект, е мнението на Емил Стоянов изразено пред вестника.

Бойко даде заден, отрече се от дружбата си с Костов, твърди Монитор.

Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов даде заден ход по отношение на заявеното си намерение за сътрудничество с десницата и най-вече с Иван Костов. Причина за охладнялото отношение на столичния градоначалник към експремиера се оказа лозунгът на партия "Нова зора" в медиите, който гласи: "Ако подкрепиш Бойко, печели Костов." "Медиите трябва да ни благодарят. Толкова много пари ви дадоха. Пътувам в колата и което и радио да пусна, въртят "Гласувате за Борисов, връщате Костов. Ние с Костов нямаме коалиция. Преди ми приписваха, че Живков стои зад мен. Вървим напред, който и да ни пришият", обясни Борисов по време на обявяването на листата на ГЕРБ за евровота.Както е известно, неотдавна Борисов се извини за всяка лоша дума по отношение на Костов и обяви, че е намерил общ език с него. Както и че естественият партньор на ГЕРБ са партиите от ЕНП, сред които е и ДСБ. Вчера обаче градоначалникът отказа да каже дали би си партнирал с десницата. Партията му нямала отношения и със СДС. "Монитор" вече писа, че на свой ред Костов също крои планове да управлява сам. Тъмносините изчислили, че е възможно Синята коалиция да спечели достатъчно гласове за парламентарно мнозинство.

Миков не дава "ЛИАНА" на депутати, щели да я изядат, пише 24 часа.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков отказа да даде на депутатите от вътрешната комисия скандалната разработка "Лиана", както им бе обещал преди празниците. Съгласно уговорката председателят на комисията Минчо Спасов и депутатите Борислав Българинов и Атанас Атанасов отидоха в 10 часа до МВР. Час по-късно си тръгнаха ядосани и с празни ръце. На излизане Спасов обясни, че Миков е отказал достъп до "Лиана", защото се страхувал, че от депутатите ще изтече информация. "Отказът на МВР да предостави разработката, в която има данни за изтичане на информация, е много показателен", коментира председателят на вътрешната комисия. По-късно тримата депутати отидоха при главния прокурор Борис Велчев и в ДАНС, но не получиха нищо.

Полицаите плашат със саботаж на изборите, установява Дума.

Напрежението в МВР ескарила и не можем да гарантираме, че няма да се стигне до действия, саботиращи изборите. Тази закана отправиха вчера на пресконференция от синдиката на българските полицаи. Униформените твърдят, че не одобряват действия на конфронтация, но в същото време предупреждават, че ако до изборите министерството не изпълни исканията им, може да има саботаж. Всички членове и сипматизанти на синдиката ще носят на дрехите си трикольор до реализиране на шесте ни искания, добави Иван Павлов, председател на федерацията. Той съвсем ясно заяви, че в МВР напрежението се покачва. Това, което показахме на 15 март, при последния протест на полицаите, е само бегло нещо на това, което може да възникне, предупреди Павлов. На 24 май полицаите готвят пореден протест. Униформени и цивилни служители на МВР ще направят кордон край автомагистрала "Хемус" в участъка София-Ябланица, обясни Иван Палвов. Идеята, по думите му, е хората, които минават по магистралата, да забележат, че в системата на МВР има хора, които искат да им съдействат. Полицаите няма да блокират пътя, а ще бъдат разположени в неговото протежение. Служителите на МВР ще поискат и срещи с представители на всички политически партии. За да разберат от тях какво предвиждат в предизборните си платформи по отношение на политиката към полицаите.

Петър Димитров: БВП се е свил с между 3% и 4% към март, цитира Дневник.

Брутният вътрешен продукт на страната се е свил между 3 и 4% за първото тримесечие на годината. Това заяви министърът на икономиката Петър Димитров при откриването на пролетното издание на Пловдивския панаир. Той се позова на предварителни данни за БВП, които са му били предоставени. Националният статистически институт ще обяви официално предварителните данни в петък. Димитров заяви, че се надява това да е най-лошото тримесечие за страната, след което да дойде съживяване за икономиката. Навлизането на кризата в България в началото на тази година се потвърди и от отчетите на голяма част от публичните компании за първото тримесечие. Сериозна част от тях отчетоха спад на приходите между 40 и 70%.

Съдят здравното министерство заради цените на лекарствата, четем в Новинар.

Българският фармацевтичен съюз ще съди здравното министерство във Върховния административен съд заради направените промени в наредбата за цените, по които здравната каса плаща частично или напълно лекарствата. Това съобщи председателят на съсловната организация проф. Мирослав Ненчев.
Промените в наредбата не са били обсъдени със съюза, с производителите и дистрибуторите на лекарства и дори с националната здравноосигурителна каса, която отпуска пари за медикаментите, включени в позитивния лекарствен списък.
Според наредбата лекарствата от един вид трябва да се продават на цената на най-евтиния от одобрените в списъка медикаменти. Здравната каса ще заплаща 25%, 50% или 100% от стойността на лекарствата, които обаче трябва да изравнят цените си. Наредбата трябва да влезе в сила от 1 юни.

Ваканционният пазар се топи наполовина, твърди Пари.

Брокери сочат юли и август като най-изгодни за покупка на имот по Черноморието. Осезаем спад на сделките за ваканционни имоти по Черноморието очакват брокерите на имоти през новия летен сезон. Прогнозите им варират от сравнително оптимистичните 20% надолу спрямо миналата година до драстично свиване на пазара с 40-50%. Всички обаче са категорични в едно: бумът на продажбите от последните три години няма как да се повтори.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4149 |11.05.2009 Пресата на 12 май . 0| 4002 |06.05.2009 Пресата на 7 май . 0| 4253 |02.05.2009 Пресата на 2 май . 0| 4208 |29.04.2009 Пресата на 30 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads