Реклама / Ads
1| 4311 |18.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 19 май

.
Вестниците пишат за полицай в банда за банкови обири; за черен PR и нелоялна конкуренция между фирмите заради кризата; за
 

Полицай в банда за банкови обири, известява Дневен Труд.

Седем бандити, сред които и столичен полицай, опитаха да оберат банка в Кюстендил. Групата, известна като “люлинската бригада”,била спипана, докато прокопава тунел към трезора. Бандата е специализирана в банкови кражби, казаха от МВР. Затова криминалисти проверяват дали седмината не стоят зад някой от най-зрелищните удари у нас – трезора на “Биохим” през 2004 година в София, разбития офис на “Прокредит банк” в столичния квартал “Младост” през 2005 г., както и плячкосването на 1 млн. лева от ботевградския клон на ОББ.

Учителите с по-високи заплати, но пред фалит, информира Дневен Труд.

Средната брутна заплата в училищата е 650 лева. Педагозите получиха най-сериозното увеличение за последните години. В училищата с много деца възнагражденията достигат до 700-800 лева. Отделно педагозите получават пари и по т.нар. диференцирано заплащане. Те имат право да получават премии според решенията на директорите. Те пък ги вземат на база на спестени средства от разходите. Цялата система обаче може да рухне до няколко седмици, предупредиха от образователното министерство. Причината е, че за месец май ведомството е получило само 78% от бюджета си. Няма никакви гаранции, че ще бъде преведен остатъкът от сумата. Това означава, че училищата са пред фалит, тъй като 80% от бюджетите отиват за заплата, а останалите – за издръжка.

Заплатите замръзват, чиновниците растат, констатира 24 часа.

Заплатите у нас замръзват в кризата. Средното възнаграждение за първото тримесечие на 2009 г. е 563 лв., или само с 2,7% повече от предходните 3 месеца, показват данни на НСИ. Депутатската заплата пък ще намалее с 90 лв. преди изборите. Основното възнаграждение на народните представители ще бъде 2127 лв., показват изчисленията. По закон базовият доход на депутатите е равен на три заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието. Автоматично падат и заплатите на президента, премиера и министрите. Георги Първанов получава две депутатски възнаграждения и вече ще се разписва срещу 4254 лв.

Безработен с 5 млн. данъци, уведомява Стандарт.

Безработен българин дължи 5 млн. лв. данъци. Достойният за "Гинес" тарикат бе разкрит при проверка на Националната агенция за приходи. На името на човек, който официално не получава дори стотинка и не развива никакъв бизнес, се води имущество за милиони левове, заяви в интервю за "Стандарт" изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Скандалът лъснал при мащабната акция на данъчните срещу богаташите, чиито скъпи имоти и лимузини не отговарят на официалните доходи. Към края на 2008 г. са завършили 801 ревизии на заможни българи, за които се оказало, че дължат 19 млн. лв. В момента инспекторите проверяват имуществото на 52-ма души, които са раздавали заеми.

Диабетиците си доплащат инсулина, съобщава 24 часа.

Възможно е хората с диабет да доплащат за инсулин от 1 юни. Това предупреждавали фармацевти в Бургас, съобщиха пациенти в “24 часа” в понеделник. Причината е в новите условия, определени с позитивния лекарствен списък. В момента инсулинът се отпуска безплатно от здравната каса. Търсим приемлив и за двете страни вариант на наредбата, до петък трябва да има резултат, съобщи здравният министър д-р Евгений Желев пред “24 часа” в понеделник. Той заяви, че няма да се стигне до доплащане за инсулин, и призова пациентите да не се поддават на слухове.

Делото „Борилски“ получи нов шанс, пише Дневник.

Върховният касационен съд отмени оправдателните присъди за убийството на студента Мартин Борилски в Париж. В реше-
нието си магистратите са констатирали, че до оневиняването на Георги Желязков и Стоян Стоичков се е стигнало след сериозни процедурни нарушения, превратно тълкуване на фактите и противоречия в мотивите на апелативния съд във Велико Търново. Затова делото е върнато за ново разглеждане от други магистрати в същия апелативен съд.
Оправдаването на Желязков и Стоичков предизвика острата реакция на френския посланик Етиен дьо Понсен и граждански протести. Дори се заговори, че в Париж ще започне отделен процес за убийството на Борилски.
Делото стана символ и на съмнения за корупция, тъй като бащата на Желязков е бивш шеф на следствието във Варна.

Черен PR и нелоялна конкуренция между фирмите заради кризата, твърди Новинар.


Икономическата криза у нас доведе до истинска война между компаниите, които чрез черен ПР и нелоялна конкуренция се опитват да задържат пазарите си и да намерят клиенти. Търговци се оплакаха, че техни конкуренти чрез интернет или чрез други търговски партньори пускат масово слухове срещу тях. Войната в търговията се води и на ценово равнище, където едни компании продават на ниски цени с цел да подбият пазара на техните конкуренти. В момента определено може да се говори за нелоялни конкуренции между фирми от Турция и Македония, които чрез ниски цени привличат клиенти на български производители. За война между фирми алармираха и търговци на цимент. Те обвиниха български производители, че се опитват чрез нелоялна конкуренция да подбиват пазара на чужди дружества. Причината е, че турският продукт се продава с 20 лв. по-евтино за тон от българския, обясниха експерти.

Хартиената индустрия върви към ликвидация, предупреждава Пари.

Целулозно-хартиеното производство в България е на път да бъде ликвидирано. Причината е не само сривът на борсовите цени на целулозата и хартията и свитите пазари вследствие от световната финансова криза. Производителите у нас станаха абсолютно неконкурентоспособни, след като само за две-три години основната суровина - местната дървесина, поскъпна с 80%. Заедно с това значително скочи и цената на природния газ.

16% от горивата не отговарят на изискванията, установил е Пари.

Над 16% от горивата в България не отговарят на необходимите изисквания за продажба, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По думите му от началото на годината Държавната агенция за метрологичен и технически контрол (ДАМТН), която отговаря и за качеството на горивата, е проверила 80 обекта за течни горива. Несъответствия са открити при 23 от взетите проби, каза Димитров. Проблемите обаче се наблюдавали най-вече при малките дистрибутори на горива, допълни той.

Щабът чистил 5 пъти по-евтино от кмета, информира Монитор.

Националният кризисен щаб е чистил почти пет пъти по-евтино от общината. За дейността на мобилизираните от държавата фирми са похарчени само 1 400 000 лева, а всеки месец кметството плаща по 5-6 млн. лв. за събирането и извозването на боклука. Това стана ясно вчера по време на отчета на ръководството на щаба за извършената от него работа. "Оценката ми за дейността на щаба е положителна. Работата на мобилизираните фирми през този месец и три дни е в помощ за Столичната община", обясни областният управител Тодор Модев, който оглавяваше щаба. По думите му цените, на който са работили мобилизираните фирми, са били близки до себестойността на услугата и те не са генерирали печалби. Както "Монитор" писа, Националният щаб започна работа на 10 април т.г., след като правителството обяви кризисна ситуация заради боклука на София. Тогава областният управител Тодор Модев мобилизира пет фирми: "Строителство и възстановяване", "Транспортно строителство и възстановяване", ТЕЕНДИ ЕООД, "Сорос" ООД и "Новера" АД. "Сега фирмите, с които Столичната община има договори, трябва да се справят с овладяването на ситуацията. Надявам се да няма нови кризисни щабове и нови такива ситуации", обяви Тодор Модев. Той се похвали, че на места щабът взаимодействал добре с районните кметове и това довело до по-добри резултати.

Над 330 фермери ще връщат субсидии, съобщава Дума.

Недобросъвестните земеделски производители, от които ще бъде изискано връщане на получените субсидии по линия на директните плащания за 2007-2008 година са 333-ма, съобщи вчера министърът на земеделието Валери Цветанов. По думите му очаква се броят им да достигне 360 след приключване на проверките в Кърджали и Мадан. Каква санкция ще бъде наложена на т.нар. андрешковци ще зависи от направените нарушения и по-точно от процента наддекларирана земя. Ако тя е до 50 процента, земеделските производители ще бъдат лишавани от субсидии за съответната година, ако е над 50 на сто - ще се налагат санкции за бъдещ период, обясниха от фонд "Земеделие". От общо 3000 проверявани фермери близо 2600 ще получат субсидиите си за изтеклата кампания, увери Цветанов, цитиран от Дарик. Добросъвестните, които също са били обект на проверка, ще получат парите си в най-кратки срокове. Целта на фонда е те бъдат разплатени в следващите две седмици.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4190 |13.05.2009 Пресата на 14 май . 0| 3939 |12.05.2009 Пресата на 13 май . 0| 4149 |11.05.2009 Пресата на 12 май . 0| 4002 |06.05.2009 Пресата на 7 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads