Реклама / Ads
0| 4179 |13.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 14 май

.
Вестниците пишат за това, че военният закон отмени кризата с боклука; че след като не попадна в евролистата Татяна Дончева отказва и парламентарните избори; за двеста роми в една къща.
 

Военният закон отмени кризата с боклука, съобщава Дневник.

Обявената от правителството криза с боклука на София вече е незаконна. Възможно е обаче кризата да бъде трансформирана в бедствие и тогава овладяването му ще трябва да се поеме от министъра на извънредните ситуации Емел Етем. Но бедственото положение може да се окаже само временно, докато се приеме Законът за управление на отпадъците в София, с който държавата национализира чистенето в столицата. Така накратко може да се опише какво следва, след като в сряда стана ясно, че кризисният щаб, назначен от правителството да чисти София, вече е незаконен и трябва веднага да прекрати дейността си. Причината е, че на 12 май влезе в сила новият Закон за отбраната и въоръжените сили, в чиито преходни и заключителни разпоредби (параграф 2, точка 3) се отменя Законът за управление при кризи. Именно по неговите разпоредби кабинетът "Станишев" обяви кризисно положение в столицата от 9 април и назначи щаб, който да мобилизира фирми за почистването. За работата на правителственото звено бяха отпуснати 10 млн. лв. от бюджета, с които трябва да се плаща на извиканите по спешност дружества, сред които и бившият чистач на София "Новера". Според юристите на Столичната община действията на кризисния щаб от вторник са незаконни, защото "в правния мир вече не съществуват понятията криза и органи за управление при кризи заради отмяната на закона. Кметът Бойко Борисов поиска в сряда щабът и мобилизираните от него фирми да спрат работата си.

Най-евтино пилето тук и заемът в Гърция, изчислява 24 часа.

Иди си купи хляб в Румъния, но за телевизор бързай към България или Германия. Бягай обаче към Гърция, ако трябва да теглиш изгоден заем.Такъв е маршрутът на най-евтините стоки, очертан от проучване, направено по идея на "24 часа". Не претендираме за представителност, искахме да се сравним с “колегите си” на Балканите и малко по-далеч. Затова поръчахме на журналисти в съответните държави (виж таблицата - бел. ред.) да изпратят цените на няколко основни стоки. Искаш ли висока заплата, стягай куфара и от Балканите пътувай към Белгия. Това обаче едва ли ви учудва, нали?!
Какво е парадоксално. Оказа се, че кризата е подобрила живота на българина и на част от европейците Покупателната ни способност се е увеличила с около 10% от октомври 2008 г. досега, показва проучването ни. С 25% е поевтиняването на най-масовите 32-инчови LCD телевизори, а при по-големите екрани цената е с над 30 на сто по-ниска, обясни шефът на веригата "Технополис" Божидар Колев. Преди 6-7 месеца тези уреди в България са стрували над 1000 лв., докато сега има по 700 лв. от реномирани производители

ВАС отказа да гледа жалбата срещу Синята коалиция, пише Дневник.

Върховният административен съд прекрати делото на изключения от СДС Николай Гацев срещу Синята коалиция.
Според магистратите Гацев няма правен интерес да обжалва регистрацията й в Централната избирателна комисия за участие в изборите за европарламент. Определението на ВАС е окончателно. Върховният съд обяснява, че решенията на избирателната комисия могат да се обжалват само от лицата, за които имат неблагоприятни правни последици. Николай Гацев обаче оспорва решение, на което не е адресат, тъй като не е представител на която и да е партия или коалиция, нито пък е независим кандидат. В жалбата си до съда Гацев твърдеше, че подписите за Синята коалиция са събрани по незаконен начин и тя не трябва да участва в евроизборите. В жалбата си той пишеше, че в бланките за подписката не е било записано кои партии членуват в коалицията, а имената им са дописани след това.

След като не попадна в евролистата Татяна Дончева отказва и парламентарните избори, осведомява Дневник.

Депутатът от левицата Татяна Дончева е заявила от трибуната на пленума на Висшия съвет на БСП, че отказва да участва в националните избори, насрочени за 5 юли. Това съобщиха участници в закритото заседание, на което социалистите обсъждат листата на партията за евродепутати. Името на Дончева не фигурира в предложения днес от лидера Сергей Станишев списък, макар в последните седмици неофициалните информации да твърдяха, че ще се класира на избираемо място.
Още преди началото на форума плъзна слух, че Дончева е обидена от отказа на ръководството на БСП да я включи сред кандидатите за представители в Европарламента и се готви да направи критично изказване през Висшия съвет. Източници от "Позитано" 20 пък разказваха, че й било предложено място назад в листата, но тя настоявала да сред първите трима.Пред журналисти Татяна Дончева обясни решението си с несъгласие с начина, по който в БСП се взимат решенията. По думите й това се става в много тесен кръг - от лидера Сергей Станишев, съветниците му и малка част от Изпълнителното бюро. Дончева заяви, че проблемът не е, че е била назад в проектолистата за евродепутати или че е извадена от нея. За да работиш за партията и за лявата идея, не ти трябва да си парламентарист, нито министър, заяви Дончева. Тя добави, че ще работи като адвокат.

Ивайло Калфин води евролистата на БСП, оповестява Дума.

Ивайло Калфин ще е водач на листата на БСП за европейските избори на 7 юни. Изненадващата новина бе съобщена вчера от говорителя на партията Корнелия Нинова по време на заседание на Изпълнителното бюро на социалистите. Окончателният вид на листата трябва да бъде одобрен днес на заседание на Висшия съвет. Нинова отказа да коментира други имена, но обобщи, че журналистите трябва да чакат още изненади. Ивайло Калфин е изключително авторитетен, вещ човек в европейската тема, много добре приет във всички европейски страни, знаещ материята и можещ да отстоява интересите на България достатъчно твърдо, коментира Нинова изненадващия избор на водач. Тя допълни, че социалистите са обсъждали няколко имена като лидери на листата, но отказа да даде повече подробности. Нинова посочи, че БСП ще се стреми да бъде първа политическа сила на изборите за български представители в Европейския парламент. Решили сме да не се поддаваме на провокациите на нашите опоненти и да не влизаме в негативна кампания, анализира още говорителката на партията. Ще водим позитивна кампания, обърната към хората, без агресия, конфронтация и негативна кампания към другите политически сили, каза още тя.

Минчо Минчев буташе “Атака” в коалиция с Доган, казва в интервю за 24 часа Волен Сидеров.

- Г-н Сидеров, в интервю за “24 часа” лидерът на “Нова Зора” Минчо Минчев каза, че вашата партия е измислена в неговия кабинет. Вярно ли е?

- Въобще не ми влиза в дневния ред да отговарям на Минчев. С него съм се разделил по абсолютно принципни причини. В случая обаче съм принуден да опровергая няколко особено груби негови лъжи. Започвам от първата, че проектът “Атака” се бил родил в неговия кабинет. От 2004 г. запазих името “Атака” за партия и за гражданска организация в Софийския градски съд. След близо година свикахме учредителното събрание на партия “Атака”. Беше на 17 април 2005 г. на “Раковски” 108, залата на Научно-техническия съюз. Г-н Минчев беше поканен като лидер на “Нова Зора” и съдружник в една обща коалиционна формула. Абсолютна лъжа е, че е научил от вестника, че ми се е обадил учуден и изумен. В същото качество присъстваха Илия Киров, лидерът на НДСО, Петър Берон, Йордан Величков. Имам снимки, на които Минчев седи в залата на първия ред.
- Не е ли точно това целта на черния пиар - да ви принуди да се обяснявате?
- Не може да не отговорим, хората все пак четат вестници. От никого не съм крил създаването на “Атака”. Тогава изчаквах да влезе в сила новият закон за партиите и затова закъснях с учредяването. Регистрацията излезе чак след изборите и това ме принуди да вляза в коалиционната форма с други мандатоносители - НДСО и БНПП на Манолов.
- А как ще коментирате думите на Минчев, че през 2005 г. сте били “по-нисък от тревата и по-тих от водата”?
- Мога да кажа, че Минчо Минчев периодично ми се обаждаше с горещи молби:“Моля ти се, братко, напиши eдна статия за “Зора”,щото хората много те харесват и искат да те четат.” Става въпрос за неговия вестник. Това бяха буквално думите му и аз откликвах на тези молби. Бяхме говорили да хонорува тези статии, той не го направи, но както и да е.
- Защо се разделихте?
- След изборите, когато стана ясно, че БСП и ДПС искат да направят кабинет, реших да излезем с митинг, на който да се обявим против тази коалиция. Точно в този момент се сблъскахме с Минчо Минчев. Той буквално ми се нахвърли:“Как си позволяваш, защо не съгласуваш?”Започна да ми развива теорията, че ние трябва да подкрепим този кабинет и дори да участваме в него. Това било много хитро, щели сме да ги държим на кантар. Аз му казах, че е безумие, политическо самоубийство и не мога да участвам. От този момент пътищата ни се разделиха. Христо Величков, Йордан Величков и Станчо Тодоров подкрепиха правителството и бяха изключени от групата на “Атака”. Досега не съм критикувал Минчев, макар че той редовно ме напада в своя вестник.

След СДС Костов взе и Мюмюн, твърди Атака.

Синята коалиция и федерация "Справедливост - България" на Сезгин Мюмюн сключиха споразумение за сътрудничество и подкрепа за изборите. Това обяви лидерът на ДСБ Иван Костов, след като получи правата върху марката СДС чрез решенията на ЦИК и магистратите да не регистрират сините за евровота и да замразят процедурата по вписването на ръкъводството на партията. В споразумението с Мюмюн е записано, че федерацията приема целите, политическите задачи и коалиционите принципи, залегнали в споразумението между СДС и ДСБ. От своя страна Синята коалиция се ангажирала, ако успее да се докопа до бъдещата изпълнителна и законодателна власт, да спомогне за създаването на Анкетна комисия в 41-вото НС за парламентарно разследване на т.нар. "Възродителен процес", както и за прилагане на Рамковата конвенция за защита на малцинствата. Мюмюн поискал още да се създаде Държавна агенция за малцинствата, както и Институт за национална памет на България. Припомняме, че в началото на ноември 2008 г. федерация "Справедливост - България" и "Новото време" подписаха меморандум за сътрудничество. Преди това председателят на организацията Сезгин Мюмюн пък стана съучредител на партия ГЕРБ, но впоследствие Бойко Борисов го изключи, защото уронвал престижа на формацията.

Без отсрочка вече за "Кремиковци", информира Стандарт.


Нова отсрочка за спирането на природния газ към "Кремиковци" няма да има. Това заяви днес изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Екипите на газовата компания били в готовност и утре в 14.00 часа да спрат подаването на гориво към комбината. Гогов припомни пред БТА, че това трябвало да бъде направено още вчера, но по искане на министъра на икономиката и енергетиката било отложено с 48 часа.Съоръженията, които екипите на газовата компания ще изключат, са извън територията на комбината "Кремиковци", тъй че спирането може да бъде извършено независимо от протестните действия на работниците, обясни Гогов.Газовият шеф подчерта, че отговорността за инсталациите в самия комбинат е на работещите в него.

Искат от губернатора да спре продажби, научаваме от Дневен Труд.

Oбластният управител да спре разпоредителните сделки на ОбС, одобрени на последната сесия. Това е поискала групата на ГЕРБ, съобщи вчера шефката й Дани Каназирева. "Депозирала съм 2 жалби за откритите процедури за търгове и продажби на общински жилища", обясни Каназирева. Според нея става масова разпродажба на общинска собственост, което е доказателство, че "който не може да управлява, продава". Над 300 граждани са подали молби и чакат жилища, в същото време се разпродават общински апартаменти, категорична бе шефката на герберите в ОбС. Каназирева алармира и за подготвяне на нов ПУП за 40 дка на Белодробна. Намерението било там да се продадат 10 дка. Неясен е механизмът за разпределение на субсидиите за превозвачите, коментира управителят на "Хеброс бус" Веселин Дошков. Според него предложението, което днес ще бъде обсъждано на сесия, цели да насочи пътникопотока и субсидиите към "Градски транспорт" като окастри другите фирми.

Желев обеща по-евтини лекарства от 1 юни, информира 24 часа.

Цените на лекарствата ще се понижат след 1 юни, когато новият позитивен списък ще влезе в сила и за здравната каса. Това увери вчера здравният министър д-р Евгений Желев и коментира, че да се защити интересът и на пациентите, и на фармацевтичните компании, било “трудно упражнение”. Според д-р Желев вече се търси “среден вариант”, при който да не се допусне много лекарства да излязат от списъка, но и цените да паднат. Министърът коментира, че във фармацевтичния бранш няма загуби, а въпросът е колко са печалбите. Никой не бяга от гарантиран пазар за 1 млрд. лв., добави д-р Желев. Той обаче не се ангажира категорично, че бюджетът на касата ще стигне за лекарствата по новия ред. Асоциацията на чуждите фармацевтични производители предупреди, че заради последните промени в механизма за определяне на цените здравната каса ще се раздели с над половината лекарства от досегашния си списък. Това значи, че хиляди пациенти трябва принудително да сменят терапията си.

Хлапаци си играят с живота на шофьорите, разказва Новинар.

Полицаи спипаха група от петима непълнолетни, които залагали капани на шофьорите по главен път I-8 край Божурище, като поставяли камъни на шосето и причинявали катастрофи, съобщиха вчера от МВР. Гамените предизвикали общо седем тежки инцидента за времето от 6 април до 3 май. Те поставяли смъртоносните препятствия късно вечер на едно и също място.
След сблъсък с умишлено поставена бетонна отломка бронята, престилката и радиаторът на автомобил “Фиат Пунто” били за смяна. Безотговорните действия на непълнолетните едва не довели до трагичен инцидент с линейка, превозваща пациент с инсулт. При удара колата на "Спешна помощ" едва не се преобърнала. Само две минути след тази катастрофа е станал трети инцидент – “Опел Омега” се блъснал в камъните. С времето момчетата ставали все по-нагли и започнали да залагат камъните шахматно. Така шофьорите нямали шанс да избегнат сблъсъка. Едва на 4 май полицаите издебнали пакостниците при поредната им "акция" и ги спипали.

Двеста роми в една къща, ужасява се Дневен Труд.

Над 200 роми от Пазарджик живеят в една къща от 60 кв. м. “Дядовата ръкавичка” е на ул. “Огоста” в кв. “Изток”. На този адрес са си направили регистрациите всичките тези хора, съобщи вчера шефката на ЕСГРАОН Маргарита Михайлова.
Къщата е “приютила” толкова много обитатели заради строгите изисквания за постоянен адрес, станало ясно при направена проверка. Изумените експерти установили, че невижданото стълпотворение е заради разрасналото се нелегално строителство в махалата. А единственият начин ромите да стоят законно в нея е да се регистрират на съществуващ адрес.
Ромските къщи изниквали без план като гъби - за една нощ. Жителите на квартала се настанявали в стаичките и колибите, които по никакъв начин не съществуват в правния мир. Оттук идвали и проблемите на обитателите им, когато се наложело да се обърнат към институциите за получаване например на помощи или за записване в бюрото по труда. Особено строга в това отношение била администрацията на кмета Тодор Попов, където без адресна регистрация нямало как да се ползват услугите на общината. “Това не е проблем само на Пазарджик, а на всички големи градове, където има голям приток на външни хора”, каза шефката на ЕСГРАОН.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3931 |12.05.2009 Пресата на 13 май . 0| 4134 |11.05.2009 Пресата на 12 май . 0| 3999 |06.05.2009 Пресата на 7 май . 0| 4249 |02.05.2009 Пресата на 2 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads