Реклама / Ads
0| 4148 |11.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 12 май

.
Вестниците пишат, че Брюксел ще размрази 115 млн. евро по ИСПА; Стоичков: Българският ген е злоба, завист, наглост и безочие;
 

Брюксел размразява 115 млн. евро по ИСПА, приветства Дума.
Европейската комисия ще обяви официално днес решението си по повод размразяването на 115 млн. евро по програма ИСПА за България, съобщиха от кабинета на вицепремиера Меглена Плугчиева. Решението на ЕК за прекратяване на междинните плащания по Кохезионния фонд за проекта “Изграждане на магистрала “Люлин”, околовръстно шосе София-Даскалово” и проекта “Техническа помощ за подготовка на пътни проекти по направление на общоевропейските транспортни коридори (TEN-T) в България” бе взето на 23 юли 2008 г. Тогава Брюксел прецени, че във фонд “Републиканска пътна инфраструктура” не са изградени системи за управление и контрол. След промени в законодателството обаче и засилена работа наскоро от ЕК уведомиха българските власти, че вече има напредък. Самата Данута Хюбнер в писмо до Плугчиева вчера похвали България, че се забелязва значителен напредък в усвояването на средствата от ЕС. Подписани проекти показват значително изпълнение, като над 12% от всички средства са определени за конкретни дейности, смята комисарят. Хюбнер изтъква и успехите на някои от управляващите органи, които показали “желание за новаторски начинания”.

ГЕРБ призова ДАНС да провери как харчи БСП, информира Дневен труд.
“ДАНС трябва да започне проверка на БСП за харченето на пари за предстоящите избори. Недопустимо е по този начин да се харчат парите, които си откраднал най-нагло по време на управлението.” Това каза в Пловдив председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който откри политически университет за дамската организация на партията. И допълни, че ще сезира РИК в София за ранното започване на предизборната червена кампания. ДАНС трябвало да провери и източниците на финансиране на партия “Нова зора”, която пусна билбордове с мотото, че който гласува за ГЕРБ, гласува за Иван Костов.
“Труд” научи, че братът на президента (1997-2001 г.) Петър Стоянов - Емил Стоянов, е на избираемото 4-то място в евролистата на ГЕРБ. Днес партията ще представи официално своите кандидат-представители в ЕП. “50 на 50 ще е съотношението на мъже и жени. Водач е проф. Румяна Желева”, уточни Цветанов. Според него партията ще има 6-8 евродепутати. “Клинично здрав съм. Имам намерение да имам трето дете, но то ще е от моята съпруга”, пошегува се Цветанов пред ГЕРБ-ерките, които напираха да се здрависат с него.

Синя война за Надежда, констатира Стандарт.
Синя война за Надежда Михайлова пламна между Пламен Юруков и Иван Костов. Де юре лидерът на СДС покани вчера бившия дипломат №1 да поведе партийния списък с мераклии за Брюксел. Юруков отправи офертата, въпреки че Надежда е водач на листата за евровота на Синята коалиция на Командира.
"Няма да приема да водя петата колона на ДПС в демократичната общност", категорично отсече Михайлова. По думите й опитите да се приватизира една партия с неполитически средства поставя началото на много опасен политически прецедент, който ще бъде тест за всички институции в България. Ахмед Доган ще играе с две листи за евровота - своята и тази на Пламен Юруков, включи се и Командира. Фактически Мартин Димитров е основател на Синята коалиция, отсече Костов по повод битката за първото място при сините. Такива твърдения на г-н Костов са абсурдни. Особено като се има предвид какви са отношенията между ДПС и СДС в последните години, поряза Командира евродепутата от партията на Доган Метин Казак.

Костов иска да приватизира СДС, цитира Монитор.
Иван Костов има план за приватизация на СДС на части. Това обяви вчера в отворено писмо до седесарите легитимният лидер на партията Пламен Юруков. Според него планът се разигравал от троянските коне на Командира в синьото ръководство. Срещу синята партия воюват онези, които мразят СДС и преговарят с БСП, пише в писмото. Юруков е категоричен, че съпредседателят на коалицията "Костов" Мартин Димитров също става съучастник на приватизацията на СДС. Той е категоричен, че Командира превръщал седесарите в пионки. "В СДС не може да има слуги на партийни вождове, чиято единствена мечта е сигурното местенце в парламента. СДС не е Костов и Костов не е СДС!", отсича Юруков. Легитимният син шеф подчертава, че Костов е вече в историята и там трябва да останат лъжите, измамите, войните, репресиите, наказанията и слугинажа.Костовистите са получили инструктаж да ползват механизма на преференцията, за да отстранят Надежда Михайлова от първото място в евролистата, предупреди още Юруков.

Станишев още мисли къде да се кандидатира, съобщава Монитор.
Премиерът Сергей Станишев все още не е решил коя листа ще оглави на парламентарния вот. Това обяви вчера самият той във Велико Търново. "За себе си все още не съм решил. Искам да се кандидатирам там, където ще бъда най-полезен за политическата кауза на Коалиция за България и БСП", мотивира се премиерът. Въпреки това вече се знае, че Станишев ще оглави две листи - едната в София, а другата вероятно във Варна. Той допълни, че според него не би трябвало изборите да се провеждат твърде късно през лятото, а на дата, на която повече хора да могат да изразят своето отношение и да направят своя избор. Очаква се днес заседание на Изпълнителното бюро на БСП да утвърди проектовариант на червената листа за европейските избори на 7 юни. Водач ще е Кристиян Вигенин, а сред новите попълнения в листата ще е депутатката Татяна Дончева.

8% праг за коалиции паникьосва парламента, твърди Стандарт.
Депутатите чакат "на педал" днешното решение на Конституционния съд за изборния закон, показа проверка на "Стандарт". Юристите в Народното събрание са раздвоени между възможността текстовете "да минат" или "да бъдат спряни". В най-лошия възможен вариант съдът ще отмени и двете нововъведения - 31 мажоритарни депутати и 8% бариера за коалиции. Това би означавало пренаписване на закона и отлагане на датата на вота за национален парламент, коментираха експертите. Най-късната възможна дата за избори на нови депутати е 23 август.
Не би трябвало изборите да се провеждат твърде късно през лятото, коментира във Велико Търново премиерът Сергей Станишев. Според него те би трябвало да са на дата, на която повече хора да могат да изразят своето отношение и направят своя свободен избор. По-рано през деня парламентарната правна комисия реши да не изготвя становище по конституционното дело. От управляващото мнозинство коментираха, че имат готовност при необходимост да съберат изборната комисия, така че да пренапишат закона.

Наредба на здравното министерство взриви пазара на лекарства, анализира Дневник.
Неочаквана промяна в наредбата за цените, по които здравната каса плаща лекарствата, заплаши да остави много пациенти без ефикасно лечение и дори да срине пазара на медикаменти у нас. Тя е на Министерството на здравеопазването и предвижда всички препарати с една и съща съставка, независимо че са на различни производители, да се продават в аптеките на една и съща цена - задължително най-ниската, за да бъдат покривани от осигурителната институция. В противен случай касата няма да ги плаща. Изискването влиза в сила от 1 юни заедно с новия позитивен списък, по който се плащат медикаментите с публични средства. Според здравното ведомство целта е при повечето групи лекарства да отпадне изискваното досега доплащане от пациентите. Производителите и вносителите на медикаменти определиха промяната като предизборен ход, който няма да има успех. Те заплашиха, че не могат да продават продуктите си под себестойността им и затова ще изтеглят от пазара над 910 медикамента. Това ще причини повече вреди на пациентите, тъй като те ще бъдат принудени да ги купуват на пълната им пазарна цена.

Ниски цени или ад с лекарствата?, пита 24 часа.
Пътят към ада, казват, бил постлан с добри намерения. По този път може да отведе българина поредната наредба, която задължава аптеките да продават на една и съща цена всички лекарства с еднакъв състав за здравната каса. Основното, което е важно в случая, е дали тя помага на хората, които имат нужда от конкретно лекарство на достъпна цена, или още повече ги затруднява. Ако от нейното действие обаче следва, че с парите от здравните си осигуровки ще пием предимно евтини лекарства от Индия и Китай, а скъпите ще си ги купуват онези от нас, които могат, защо ни е? Не ни ли стига, че такива “ добри намерения” ни докараха дотам да си купуваме лекове два пъти по-евтино от чужбина.

Христо Стоичков разкри българския ген: Злоба, завист, наглост и безочие, разкрива Новинар.
България скоро няма да се оправи, защото генът на българите е изтъкан от злоба, завист, наглост и безочие, отсече футболната легенда Христо Стоичков. "Направих достатъчно за България през живота си досега, сподели в интервю за "Спортлайн" Камата. - И достатъчно малко получих в замяна. Как не се намери някой да спре боклуците да говорят. Няма закони. Изкараха президента Георги Първанов не знам какъв си, Сергей Станишев, Бойко Борисов, мен... Развиваме се до едно ниво и повече не можем, във всяко нещо сме така. Повече от 1300 години имаме държава, имаме дадености, всичко имаме, за да сме добре. Но не сме. Е как пък един метър не дръпнахме напред. Имаме Балкан, море, чудесна природа, а държавата е кръгла нула!", ядосва се Стоичков, който призова за "пълен тормоз" над журналистите.
Острият му език не подмина и политическия елит. "Аз съм независим, нямам партия. Всички знаят, че в НДСВ са боклуци. И дано на тези избори не вземат и два гласа, защото са най-големите крадци в държавата. НДСВ направи най-големите бъркотии и никой не смее да им го каже. Дали ще е юпито Миленчо, дали - царя, корупцията е голяма", отсече Камата.
В България и Господ да слезе, пак ще го оплюем. Това отсече Христо Стоичков, според когото много скоро ще разкажем играта на Евросъюза.

"Кремиковци" спира завинаги, МС да вдига прокурорите!, призовава Новинар.
Най-радостни от перспективата "Кремиковци" да бъде обявен в ликвидация са софиянци. Които не губят надежда, че с окончателното спиране на газа днес следобед отровните пушеци на изток най-сетне ще се разсеят. И край на почти половинвековната кремиковска драма! Кредиторите на комбината също изпитват неподправена радост, даже от доста по-отдавна. Откакто се усетиха например, че наред с възможността да нарежат металургичния комбинат на скрап има едни 17 000 квадрата равна земя под бившото вече предприятие. Което е снабдено с инфраструктура и става идеално за няколко МОЛ-чета в района плюс затворени жк комплекси. Да кажем. Тази перспектива звучи все по-примамливо и за банките, и за строителните предприемачи. Пък и за софиянци, които въпреки безспирните кризи никога не са пренебрегвали шопинга. Така че – споко, граждани! „Кремиковци” ще изчезне дори по-бързо от джет на хоризонта. Само веднъж да врътнат крана с газа окончателно.

Първа копка на автомобилен завод край Ловеч, радва се Дума.
Премиерът Сергей Станишев и кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев направиха вчера първа копка на завод за производство на автомобили край с. Баховица. Една от най-големите частни китайски компания - Great Wall - съвместно с "Литекс моторс", ще построи производствена база за български джипове. С реализирането на проекта ще бъдат създадени около 1300 работни места. Очаква се първата серия автомобили SUV да бъде произведена в края на 2010 г., а броят на работните места да достигне близо 3000 души. Идеята е основните кадри в завода да бъдат подготвяни по програми на Механотехникума в Ловеч и на Техническия университет в София. Инвестиционните намерения на китайската компания бяха заявени още през декември миналата година, въпреки размаха на световната криза, която удари автомобилната индустрия изключително сериозно. От Great Wall акцентираха върху това, че заводите им отговарят на най-високите екологични изисквания, а компанията е социално отговорна и създава отлични условия за работещите.

Отблъснахме три атаки, четвъртата успя, свидетелстват пред "Дневен труд" български моряци.
Моряците от "Маласпина касъл", сред които има 16 българи, са отблъснали три атаки на сомалийските пирати, преди корабът да бъде взет на абордаж от четвъртия път на 6 април. Това каза вчера пред "Труд" капитанът Дарин Матеев.
"Нямахме шанс с нашите шлангове за вода срещу 14 автомата и едно РПГ", обясни той по телефона, докато "Маласпина касъл" пътуваше за Шри Ланка. Бандитите заплашвали многократно живота на нашенците, подлагали ги и на психотормоз. Най-критично било в първите три дни след отвличането и на 9 май - преди корабът да бъде освободен.
"Сигурен бях, че рано или късно ще ни освободят, преговорите бяха за живота ни, а не за кораба и товара - те са много евтини", каза още кап. Матеев.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4001 |06.05.2009 Пресата на 7 май . 0| 4253 |02.05.2009 Пресата на 2 май . 0| 4208 |29.04.2009 Пресата на 30 април . 4| 5349 |28.04.2009 Пресата на 29 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads