Реклама / Ads
0| 4034 |26.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 27 ноември

.
Вестниците пишат, че Брюксел иска 790 млн. лв. от България; че данък сгради скача 4 пъти; че управляващите ще приземят бюджет 2009; че съдиите ще минат на нощни смени.
 

 

Последен напън за сваляне на кабинета, съобщава Монитор.

Опозицията започва преговори за искане на вот на недоверие срещу правителството заради спрените 220 млн. евро по програма ФАР. Инициативата тръгна от независимите депутати Яне Яне и Димитър Абаджиев след скандални изказвания в пленарната зала. Това ще бъде последният опит за вот на недоверие срещу кабинета, тъй като по закон опозицията няма право да иска вот за цялостна политика на кабинета шест месеца преди края на мандата. Според Янев изходът е в ръцете на премиера Сергей Станишев и той трябва или да подаде оставка, или да освободи петима души на възлови позиции и да ги даде на ДАНС и прокуратурата. Двамата депутати обещаха дори да извадят на показ и корупционни схеми. Ако не се стигне до конкретни действия, ще бъде отнета и акредитацията на Разплащателната агенция, което може да ни коства 3,5 млрд. евро", коментира Янев.

Батко до дни на съд, предрича Дневен Труд.

накови дела пред приключване и изрядно съдийско поведение по процеси от обществен интерес, отчетоха паралелно главният прокурор Борис Велчев и Висшият съдебен съвет ден след като Брюксел окончателно ни отряза 220 млн. евро по ФАР. Разследването срещу ексшефа на пътния фонд Веселин Георгиев- Батко за дадени обществени поръчки за милиони на фирми и сдружение на братята му Бойко и Емил Георгиеви е приключено. До дни случаят ще влезе в съда, каза Велчев. Щетата от действията на Батко се изчислява на 150 млн. евро.

Съдиите се разбързаха, минават на нощни смени, твърди Новинар.

Освен да минем на нощна смяна в сградата на съда, друг изход не виждам. Това заяви в сряда на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Това стана, след като членовете на ВСС обсъдиха условията на работа на съдиите в палатата. Всеки съдия има възможността да участва в 5 заседания месечно, въпреки че има насрочени много повече. Това се получава заради липсата на зали. В палатата трябва да има 71 зали, а тя борави с 10, заяви още Груев.

Управляващите приземяват бюджет 2009, пише Дневник. 

Правителството все пак ще внесе корекции в проектозакона за бюджет 2009 заради световната икономическа криза, съобщиха депутати от управляващата коалиция. Решението на мнозинството идва след като повече от месец опозицията и макроикономисти критикуваха проекта заради нереалистичната му макрорамка и в момент, когато финансовата криза все повече удря икономиката на България. Новите параметри на макрорамката предвиждат икономически растеж между 1.2% и 2% при 4.7% заложени в оригиналния проект на Министерството на финансите, одобрен и от правителството в края на октомври. По-ниският ръст на икономиката означава, че ако се спази уговорката между управляващите разходите да не надминават 40% от БВП, те трябва да бъдат съкратени с 2 млрд. лв. Председателят и зам.-председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров и Милен Велчев не коментираха откъде ще дойде това намаление.

Брюксел иска 790 млн. лв. от България, разкрива 24 часа. 

Европейската комисия ще поиска около 790 млн. лв. от България, за да се пребори с финансовата криза и рецесията на икономиката в общността. Според представения план на ЕК всяка държава членка трябва да внесе 1,2% от БВП в общ фонд, чрез който да се реанимират закъсалите производства и отрасли, да се съживи потребителското търсене и да се разкрият нови работни места.

Петилетка без данъци за големи инвестиции, съобщава Стандарт.

 Фирмите няма да плащат данък печалба в рамките на 5 год. , ако направят инвестиции за над 10 млн. лева. Това ще гласуват в четвъртък депутатите от бюджетната комисия. Предложението е на Йордан Цовен от ДПС. Условие да се ползва облекчението е да се купуват нови машини и оборудване, както и фирмата да работи в областта на селското стопанство, преработващата промишленост, производството, високите технологии и инфраструктурата. Да се запазят и всички сегашни облекчения за дарения на фирмите, решиха още депутатите.

За депутата пенсия като президент, възмущава се 24 часа. 

Депутатите да се пенсионират на 55 г. и да вземат 70 % от заплатата като народни представители. Сега това прави 1455,30 лева, а след време повече, защото на всеки три месеца парламентът актуализира парите си според средната заплата на обществения сектор. “Знам, че ще ни оплюете, но в Европа е така. Не може след 4 години прекъсване да изпаднеш отвсякъде”, обясни Петър Берон. Той е един от 11-те разнообразни вносители на поправките в Кодекса за социално осигуряване. Първият подписал е Ваньо Хърков от “Атака”. Следват няколко негови съпартийци, колегите от БСП Иван Даков, Станка Маринчева, Костадин Кобаков и Борис Николов.

Данък сгради скача до 4 пъти, информира Дневен Труд.

Данък сгради може да скочи до 4 пъти от 1 януари 2009 г. Изненадващо бюджетната комисия в парламента вдигна максималния размер на налога от 3 на 5 промила от данъчната оценка на имота. Още по изненадващо предложението за това не дойде от депутат, а от Георги Кадиев, столичен общински съветник от БСП. Сега за имот в София с оценка 100 хил. лв. се плаща 187 лв. данък. Ако догодина общината реши да въведе максималния промил (5%), за същото жилище ще се дължат 750 лв.

Напук на кризата трафикът към България расте, радва се Пари.

Около 60 авиокомпании ще фалират в света до март 2009 година. Авиотрафикът обаче от и до България ще нараства независимо от светновната криза. Полетите до нашата страна не само ще намаляват, но и ще се увеличават. Сред една от важните причини е отпадането на забраната пред българските авиокомпании да летят свободно и до ЕС.

Банките не са спрели заемите, просто еуфорията си отиде, твърди Пари. 

УниКредит Булбанк ще отбележи ръст на отпуснатите кредити спрямо тези от година по- рано, казва в интервю пред в. Пари Левон Хампарцумян, гл. изп. директор на УниКредит Булбанк. Банките не са спрели да кредитират, просто преди септември имаше една еуфория, която се засили и от трезорите, които стъпиха по- късно на българския пазар. Те гонеха пазарни дялове. Растежът на нашата банка е 20% на годината.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4092 |25.11.2008 Пресата на 26 ноември . 0| 3904 |24.11.2008 Пресата на 25 ноември . 0| 3883 |23.11.2008 Понеделнишката преса на 24 ноември . 0| 4132 |20.11.2008 Петъчната преса на 21 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads