Реклама / Ads
0| 3903 |24.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 25 ноември

.
Вестниците пишат, че конгресът на БСП е нахранил вълците в нея; че всеки 10-ти българин е готов да продаде гласа си; че чуждите инвеститори могат да не плащат данък печалба.
 



Конгресът нахрани всички вълци в БСП, констатира 24 часа.
Всичко друго, но не и обич изпълни левите сърца в нощта на голямото задраскване. Списъците на отделните лагери с правилните хора за НС минаха по тираж литературния дебют на Станишев. Такива списъци винаги са се разнасяли, но го правеха по-дискретно. Краят на мандата явно е отворил глад у червения актив, а отношенията вече са толкова болезнено откровени, че няма смисъл да бъдат лицемерно прикривани. Най-много всички дружно да ръкопляскат, когато от трибуната Станишев говори за единство. Оказа се, че всички вълци бяха нахранени и бой в партията засега няма да има.

Хората на Овчаров ще доминират в политбюрото на БСП, разкрива Новинар.

Каквото и да прави преизбраният за лидер на партията Сергей Станишев, той със сигурност ще се обгради в Изпълнителното бюро с доста от старите лица на партията, коментират червени анализатори ден след конгреса на столетницата. В по-голямата си част това ще бъдат хора на Румен Овчаров, които намериха сериозно представителство във Висшия съвет. Председателят на парламентарната група на червените Ангел Найденов влиза по право в Изпълнителното бюро. Премиерът със сигурност ще предложи за членове на изпълнителния орган и съветника си по икономическа политика Драгомир Стойнев и зам.-министъра на икономиката Явор Куюмджиев. Депутатите Мая Манолова и Кирил Добрев, които минават за хора на Станишев, едва ли ще попаднат във висшия орган на червените. Партийци споделиха, че против двамата любимци на премиера ожесточена кампания са повели депутатът Димитър Дъбов и лидерът на софийската организация - Румен Овчаров. 

Всеки десети българин готов да продаде гласа си, тревожи се Новинар.
Всеки десети българин е склонен да продаде гласа си. Това сочат данните от изследване за предизборните нагласи на българите, проведено от "Трансперанси интернешънъл". Данните сочат още, че на последния проведен местен вот пари за глас са предлагани ако не на всеки десети от запитаните, то поне на негови познати.  Според политолога Огнян Минчев  трябва да се криминализира с по-строги санкции купуването на гласове. По думите му трябва да има и комплексен подход към ограниченията, включително в избирателния закон, които да гарантират правото на всеки български гражданин да пусне вота си, без да му се оказва въздействие както в „положителен” чрез купуване на гласове, така и чрез заплахи.

На 4 мин. приемат потрошен от леда, свидетелства 24 часа.
Над 80 души минаха през спешния травматологичен кабинет в “Пирогов” само за 6 часа, съобщиха оттам в понеделник. Въпреки слънцето през деня температурите в София не надхвърлиха 4 градуса и улиците останаха заледени. Повечето пострадали са около 60-годишни и са вървели пеша, обясни д-р Николай Икономов, шеф на дежурния травматологичен екип. При паданията най-често са наранявали китките и глезените си. На трето място са травмите на тазобедрената става, които са най-сериозни.
БСК: Без банкети, календари и премиални по празниците, цитира Дневен Труд.
Празниците могат да минат без банкети, календари, картички и премиални. Това ще се случи, ако държавната администрация се вслуша в съвета на Българската стопанска камара за въздържане от излишни харчове. “Пазарът на глезотиите трябва да се ограничи”, призова председателят на камарата Божидар Данев. По-добре би било кабинетът да прехвърли тези средства за ведомствата през идната година и така да намали разпределяните от хазната разходи от 40 на 38 %. Ако това не стане и държавата продължи да налива пари в социални плащания, нереформирани производства и сектори, догодина вместо две, ще затягаме три дупки на колана, каза Данев.
Чуждите инвеститори без данък печалба, предлага Стандарт.
Чуждите инвеститори да бъдат освободени от данък печалба за 2-3 години след влизането им в България. Това обмисля да предложи ДПС като поправка в закона за корпоративното подоходно облагане преди второто му четене в парламента. Предстои да се обсъди дали това ще засяга само фирмите от ЕС, или и извън общността, както и да се уточни размерът на вложението, което трябва да направят, за да ползват привилегията. Спорде Митхат Метин така ще се привлекат повече чужди инвеститори, а България може да стане по-конкурентноспособна. 

5 г. затвор и условна присъда за рушветчиите от НАПИ, информира Монитор. 

Една година условно и 5 години зад решетките присъди вчера състав на Софийски градски съд за двамата рушветчии от пътния фонд. Магистратите решиха, че Любомир Лилов, който е бивш директор на Дирекция "Усвояване на средства от ЕС", трябва да получи 1 година условно и глоба от 5 хил. лв. за това, че е поискал и е взел подкуп от 25 хил. лв. Лилов се призна за виновен още на първото заседание по делото и затова вчера прокуратурата поиска за него наказание до 3 г. затвор. От присъдата му ще бъде приспаднат и периодът от 10 месеца, който Лилов е изкарал в следствения арест. Вчера магистратите го освободиха срещу подписка. Другият подсъдим Иван Владимиров обаче ще изкара малко над 4 години в затвора, реши съдът. Той бе осъден на 5 години лишаване от свобода, глоба от 20 хил. лв. и лишаване от право да заема държавна или обществена длъжност в срок от 3 години. Той остава в ареста.
Афера с обезщетения заради метрото, разкрива Дневник.
Столичната община е платила над 2 млн. лв. на собствениците на търговски площи в подлезите на ЦУМ и СУ
„Св. Климент Охридски“ заради строежа на метрото, но за 85% от тези средства е спорно трябвало ли е изобщо да се плащат, показа проверка на „Дневник“. Средствата са компенсация за това, че търговските площи не могат да се
ползват, докато японската компания „Тайсей корпорейшън“ строи подземната железница в участъка от площад „Св. Неделя“ до стадион „Юнак“, обясни директорът на общинската фирма „Метрополитен“ Стоян Братоев. Фирмата плаща наем на собствениците по 15 евро на кв.м на месец, определен
от оценители от общината. Така общинска фирма е превела над 2 млн. лв. за неработещи дискотека и магазини, според изданието зам.-кметът по финансите на столицата не знаел за това.

Оправдаха полицая, защитил знамето, съобщава Дума. 

Полицаят от Ямболското село Бояджик, който през февруари тази година, защити българското знаме, а след това бе обвинен, че е нанесъл телесна повреда на няколко роми, е невинен. Това постанови вчера Военноапелативният съд. Магистратите отмениха и наложената глоба на полицая от 1000 лева. На излизане от залата Митко Чавдаров заяви, че е доволен от присъдата. Според него част от свидетелските показания са били лъжливи. Полицаят заяви, че ще продължи да работи в системата на МВР, както и че през цялото време е чувствал подкрепата на своите колеги. Чавдаров поясни, че не е бил уволнен, но при едно наказание от съда той не би могъл да работи като полицай. Митко Чавдаров стигна до съдебни дела, след като на 9 февруари тази година завари трима роми в двора на училището в Бояджик. Единият от тях - Марин Димитров, се бил покатерил на пилона и късал националното знаме. Полицаят извикал ромите в районното на следващия ден. Ромите от своя страна се оплакаха от оказан им тормоз от полицая и сливенските военни магистрати отсъдиха, че униформеният е виновен. 

Трето отмъщение с киселина, пише Монитор. 

Собственик на недвижими имоти в центъра на Горна Оряховица беше залят с киселина. Поредният зловещ инцидент стана вчера около 7 часа сутринта на километър и половина от града. Това е третият случай на отмъщение с изгаряща течност само за месец. Шефката на "Богдан мебел" Петя Стаевска бе нападната с разяждаща течност пред офиса на фирмата си, а в средата на октомври 52-годишен мъж бе залят с киселина и бе приет в Клиниката по изгаряния в "Пирогов". Инцидентът става на столичната ул. "Христо Смирненски".  

БФБ остава встрани от модата принудително спиране, отчита Пари.
Борсовите участници се обявиха против спирането на търговията. Крахът на Българската фондова борса през последните месеци и най-вече критичният спад на индексите с над 10% миналия вторник предизвика дискусия сред анализаторите дали да бъде спирана търговията. Което би предотвратило още по-големи понижения. До подобни мерки вече прибягнаха борсите в Австрия, Румъния, Русия, Украйна, Литва, Исландия и Словакия, които през октомври затвориха врати заради двуцифрени понижения на основните си индекси. Според пазарните участници БФБ не трябва да спира търговията. Всички се обединиха около мнението, че това е опасно действие, което ще наруши правата на инвеститорите.

 

Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3883 |23.11.2008 Понеделнишката преса на 24 ноември . 0| 4132 |20.11.2008 Петъчната преса на 21 ноември . 0| 4108 |19.11.2008 Пресата на 20 ноември . 0| 3892 |18.11.2008 Пресата на 19 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads