Реклама / Ads
1| 4487 |30.01.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 31 януари

.
Вестниците пишат за това, че Митал бил заложил "Кремиковци"; за вицето, което не стана президент; за рекордната обществена нетърпимост към ключови министри; за Надежда- посланик в САЩ (?).
 

Митал заложил “Кремиковци”, разучил е Стандарт. 

Прамод Митал не е собственик на "Кремиковци" и не може да го продаде. Сензационната новина разкриха за "Стандарт" брокери, които търгуват с книжата на дружеството. Индиецът е заложил завода срещу облигационен заем от 325 млн. евро още през 2006 г. Така с книжата може да се разпорежда попечителят по емисията - британската "Лоу Дибенчър Тръст корпорейшън", която действа от името на собствениците на облигациите. Това е истинската причина Прамод Митал да се дърпа за продажбата, за която натиска изпълнителният директор на завода Александър Томов. Индиецът обаче е закъсал за пари. Той спешно търси помощ от батко си - милиардера Лакшми, за да набави средства за погасяването на дълговете и изплащането на заплатите. "Ще привлечем инвеститор", е заявил Прамод пред управата на комбината, но не е споменал и дума за продажба.

Работници държат Митал в "Кремиковци" като заложник, добавя по темата Новинар.

Работниците в "Кремиковци" блокираха в комбината в сряда вечерта собственика Прамод Митал и не го пускаха да излезе от сградата. Причината да държат индиеца като заложник е негово изказване, че няма да продава комбината. След няколко часа Митал беше "освободен". Мениджърите на "Кремиковци" са подали оставка, добавят от синдиката в предприятието. В сряда стана ясно още, че до петък заплатите на служителите ще бъдат изплатени, както и че компаниите, кандидатки за покупката на металургичния комбинат, се увеличават.

Как вицето не стана президент, разказва 24 часа.

Шансът обърна гръб на вицепрезидента Ангел Марин и той не успя да осъществи конституционния си смисъл. Самолетът с българския държавен глава Георги Първанов успя благополучно да кацне на азорския о. Терсейра, въпреки тежката авария, която претърпя във въздуха над Атлантическия океан. Около 21.20 часа във вторник, на борда на 34-годишния Ту 154-М, с който президентът пътува към първото държавно посещение в Мексико, се усеща, че става нещо нередно. Самолетът не успява да набере височина. На два-три пъти се чува характерния звук от прибиращ се колесник. Поради ниската височина самолетът се тресе неистово и пластмасите му пукат. Това е най-драматичният момент от целия инцидент, защото силният страничен вятър предизвиква изключително големи вибрации, съчетани с трудна маневра. След като от кулата на летището на о. Терсейра уверили екипажа, че коресникът е отворен, самолетът кръжал 3 часа, за да достигне нужното тегло.

Хаос в организацията на обратния полет, доосведомява Дневен Труд.

Пълен хаос е царял около операцията по връщането на президента и делегацията с него от летище Лажес на Азорските острови към България. До обяд в сряда изобщо не било ясно какъв самолет ще прибере българската група. Знаело се е само, че “България ер” трябва да осигури машина. Авиокомпанията обаче не искала да нарушава разписанието на самолетите си и затова е наела “Ербъс А 320” от чартърната “Ер Виа”, за да помогне на официалните лица. Президентът Първанов обобщил инцидента с правителствения самолет с думите: “Това си беше истински “Сървайвър”, каквото и да си говорим”.

Рекордна обществена нетърпимост към ключови министри, регистрира Дневник.

Януари бележи рязък ръст на неудовлетвореността от работата на неколцина министри, сочи проучване на “Алфа рисърч”. Лидер тук е министърът на политиката при бедствия и аварии Емел Етем. След снега, който блокира страната, обществената присъда е повече от красноречива - 16:1 е съотношението на отрицателните към положителните оценки за работата й. Индексът за дейността й е минус 44.3. Устойчиво нарастващо недоверие акумулират и Радослав Гайдарски (здравеопазване), Емилия Масларова (социално дело), Нихат Кабил (земеделие). Постоянно е мястото сред най-неуспешните и на вътрешния министър Румен Петков, екоминистъра Джевдет Чакъров, а през януари и на строителния Асен Гагаузов. Получилите публичност злоупотреби във фонд "Републиканска пътна инфраструктура", както и разкритията за корупционни схеми в същото ведомство вероятно ще установят министър Гагаузов по-трайно в групата на неодобряваните.

Близо 700 сътрудници на ДС се пробвали на вота, отбелязва Дневник. 

За още 338 кандидати за общински съветници са установени данни за съпричастност към структурите на бившата Държавна сигурност (ДС), стана известно в сряда от решение на комисията по досиетата. Според огласените в сряда данни от последната част на списъка в местните общински съвети са влезли поне 20 сътрудници на ДС. В списъка фигурират по осем номинирани от БСП и ДПС и петима от ГЕРБ. Сред тях са общинарите от левицата в столицата Росен Малинов и Христофор Христов с псевдоними Люляк и Русе. Двамата са били съдържатели на явочни квартири. Колегата им от ГЕРБ Константин Тилев, който работел последователно за Шесто и Първо главно управление на ДС, пък е ползвал агентурното име Първан. Комисията по досиетата обяви, че принадлежност към тоталитарните служби е имал и кандидатът на ГЕРБ за кмет на Благоевград Кирил Пендев с псевдоним Сашо.

Откриха агент в ръководството на "Подкрепа", осведомява Дума.

Още 338 сътрудници на ДС сред кандидат-общинарите Конфедеративният секретар на КТ "Подкрепа" Олег Чулев е бил съдържател на явочна квартира и агент на бившата Държавна сигурност. Той е имал псевдонима "Подуяне" и "Владимир". Това стана ясно от решение на Комисията по досиетата, публикувано на сайта на комисията. Проверката е направена по искане на президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Той е настоял за проверка на всички членове на Изпълнителния съвет и на Конфедеративната контролна комисия на синдиката. За още 338 кандидатобщински съветници са установени данни за съпричастност към структурите на бившата Държавна сигурност. Това показа справка в друго решение на Комисията по досиетата. Поради големия брой, подлежащи на проверка кандидатобщински съветници, Комисията по досиетата оповести проверката си на няколко части. Вчера бяха обявени данните за последната част кандидатобщински съветници.

Банките вдигат лихвите до месец, обявява Дума.

До месец се очаква банките в България да повишат лихвите по отпусканите кредити с около 0,5-0,7 процента заради спада на финансовите пазари в САЩ и Европа. Това съобщи вчера пред Дарик Виолина Маринова, заместник-председател на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на Банска ДСК. "Аз лично смятам, че определено ще има покачване на лихвените проценти, защото ресурсите не са достатъчни, за да осъществиш кредитната дейност и трябва да купуваш ресурс от международните пазари. Цената на международните пазари на този ресурс нарасна и това определя и крайната цена до крайния потребител, каза още тя. По нейните думи това ще стане индивидуално. В зависимост от състоянието на всяка една банка, но мисля, че след около месец ще се случи, допълни Маринова. Пак вчера стана известно, че икономиката на Европейския съюз неминуемо ще бъде засегната от рецесията на американската икономика, но ефектът няма да е особено голям.

Надежда отива посланик в САЩ, прогнозира Монитор.

Бившият външен министър Надежда Михайлова стяга куфари за Вашингтон, за да смени Елена Поптодорова като наш посланик в САЩ, съобщиха за “Монитор” източници от президентската администрация. Според тях Георги Първанов е склонен да подпише указ за изпращането на Михайлова, особено след като в нейна полза лобират влиятелни политически кръгове в САЩ и европейската десница. Сондажите с президента и външния министър Ивайло Калфин се водят в пълна тайна и са на предварителен етап. Сондажите са тайни, защото назначението на екслидера на СДС може да предизвика вълна от брожения сред хардлайнерите в управляващата БСП. Но от друга страна може да се превърне в идеален пример за "националноотговорната" политика на президента Първанов, отворена и към българската десница. Засега информацията нито бе потвърдена, нито - отречена, от лицата и институциите, които я засягат. "Никога не сме коментирали посланически кандидатури преди официалното назначение", лаконичен бе пред "Монитор" говорителят на Външно Димитър Цанчев. Коментар отказа и сегашният ни първи дипломат във Вашингтон Елена Поптодорова. "Не коментирам слухове", бе отговорът на самата Михайлова на въпроса на "Монитор" дали стяга куфари за Америка. Тя обаче не скри гордостта си от близките приятелски отношения, които поддържа с ключови политически фигури отвъд океана. Михайлова е лична приятелка на бившите държавни секретари Хенри Кисинджър и Мадлин Олбрайт, която сега работи за кандидат-президентската кампания на сенатор Хилъри Клинтън от Демократическата партия.

Пътуваме десет пъти по-малко от европейците, установява Монитор.

Обществената дискусия по повод на представената от Държавната агенция по туризъм “Национална стратегия за устойчив туризъм в България” постави на дневен ред въпроса за реформите в този отрасъл. Досега все се оправдавахме с проблемите на прехода. Но вече трябва да дефинираме ясни позиции както по отношение на опазването на околната среда и туристическите ресурси, така и по въпроса за икономическите и социални характеристики, които трябва да донесат ползи и за Общността. В България стана банално да се съобщава, че има над 40 000 паметника на културата и над 20 природни парка от европейско и световно значение, които трябва да бъдат превърнати в туристически забележителности. Държавата и общините изглежда не могат да осмислят какво огромно богатство притежават по отношение на собствеността си върху културното и природно наследство и да го управляват по начин, по който менажерите в туризма управляват своите обекти. Очевидно е необходим такъв държавен орган по туризма, който да се заеме с регистрацията и управлението на публичната държавна и общинска собственост. Необходима е коренна промяна и в образованието по туризъм. Общините са длъжни да информират какви са те във всяко населено място. В училище учим нашироко историята на Древна Гърция, на Древен Рим и на Средновековна Европа, а не знаем какво представлява могилата до пътя, храмът отсреща, природата около нас със своето “райско” многообразие.

Швейцария ни пуска на работа след преходен период, научаваме от Новинар.

Швейцарският парламент даде вчера началото на съгласувателна процедура по споразумение за облекчаване режима на свободно придвижване за гражданите на България и Румъния, съобщиха швейцарски медии. Решението бе взето, след като Берн и Брюксел постигнаха съгласие споразумението с ЕС за достъп до пазара на труда на чуждестранни работници в Швейцaрия да бъде разширено, така че да включва и България и Румъния. Съгласувателната процедура ще продължи до 27 февруари, но не се очаква в документа да бъдат внесени някакви промени. В интервю за българската редакция на "Дойче веле" говорителят на Швейцарската миграционна служба Йонас Мантони съобщи, че Берн ще наложи седемгодишен преходен период за достъпа на българи и румънци в страната.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4248 |29.01.2008 Пресата на 30 януари . 0| 4030 |28.01.2008 Пресата на 29 януари . 2| 3954 |23.01.2008 Пресата на 24 януари . 2| 4619 |22.01.2008 Пресата на 23 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads