Реклама / Ads
2| 4613 |22.01.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 23 януари

.
Вестниците пишат за пиенето на две ракии и лежането две години; за съкращения вместо по-високи заплати при учителите; за 8000 лв. заплата на инженер у нас; за децата и порносайтовете; за евтинията на следването в Холандия; за Тръмп, който чака БГ студентки.
 

КАТ пращат актове и талони по пощата, информира Дневен Труд.

Катаджията да определи глобата на пътя, виновният шофьор да я плати и да си получи документите по пощата. Тази по-проста система предлагат от КАТ като мярка срещу огромните опашки пред гишетата. Идеята за по-съкратена процедура не изключва правото на гражданите да обжалват, уточни пред “Труд” началникът на КАТ Алекси Стратиев. Над 23 млн. лв. са влезли в хазната от платени шофьорски глоби за миналата година, когато бяха приети поправките в закона. Това е рекорд, непознат досега в България. И още един – за първата година членство в ЕС у нас са внесени над 413 хиляди автомобила.

Пиеш две ракии, лежиш 2 години, предупреждава Стандарт. 

Секира за пияниците зад волана вади МВР. Две години ще лежат в затвора шофьорите, които натиснат газта, след като са обърнали две ракии. Те ще плащат и 2000 лв. глоба. Това предвижда поправка в Наказателния кодекс. Тя вдига двойно наказанието за шофьори с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Поради недоглеждане сега санкцията за почерпените от 0,5 до 1,2 промила е по-голяма от тази за пилите на корем. Затова се налага да удвоим наказанието за най-тежките нарушения, коментираха депутати. Те припомниха, че все още няма пратен в затвора пияница.

Ревизори подхващат управниците бедняци, четем в Стандарт. 

Сметната палата ще даде на данъчни ревизори хората във властта, които са укрили имоти. За първи път одиторите провериха дали последните имотни декларации на депутатите, министрите, съдиите, прокурорите, кметовете и шефовете на агенции отговарят на действителността. Експертите от сметната палата са сравнявали данните на управниците първо с Имотния регистър, където са вписани всички къщи, апартаменти и земи на политиците. След това одиторите са сравнили информацията от имотните декларации на властта с тази в Търговския регистър, където са записани всички собственици на фирми. Накрая експертите от Сметната палата са проверили и дали властимащите са описали всички автомобили, които притежават. Ако описаните от депутати, министри, съдии, прокурори, кметове и шефове на агенции имоти не отговарят на истината, те ще бъдат глобени. Ако неописаното имущество надхвърля 10 000 лева, управниците ще бъдат дадени на ревизори.

3 месеца след учителската стачка: Съкращения вместо по-високи заплати, оповестява Дневник. 

Заплатата на учителите в повечето училища няма да достигне обещаните от правителството 650 лв. брутно възнаграждение в края на учебната година. За сметка на това ще има съкращения на преподаватели и помощен персонал, за да се закърпи бюджетът. Държавата няма да дофинансира средното образование, пари от републиканския бюджет ще има само за т.нар. защитени училища по настояване на ДПС. Това установиха директори на училища, кметове, синдикати и експерти, след като от началото на годината влязоха в сила делегираните бюджети и правителството определи издръжката за едно дете. За да оцелеят училищата, общините ще трябва да дофинансират системата или от септември да закрият най-губещите, може да се стигне и до фалити.

Борсовата криза ужили играчите с още 2 млрд. лв., информира Дневник.

Под влияние на световната финансова криза само за ден инвеститорите на Българската фондова борса загубиха близо 2 млрд. лв. - толкова, колкото за трите седмици от началото на годината досега. Кризата с ипотеките, която доведе САЩ до ръба на рецесия, нанесе силен удар на финансовите пазари във вторник. Отражението върху българската борса доведе до пореден рекорд в спада на цените на акциите. Само по време на сесията във вторник някои основни акции загубиха над 10%, а книжата на финансовия сектор се търгуваха 20% по-евтино. Резултатът от началото на годината е обща загуба за инвеститорите от над 4 млрд.

Вече и тук 8000 лв. за инженер, изненадва 24 часа. 

Заплата от 6 - 8 хил. лв. у нас вече не е фантазия, а факт. Бизнесът предлага сумата на инженери. За по-опитните парите скачат и над 10 хиляди лева. Нямаме специалисти, не мотивираме ли малкото качествени да останат, фалираме , обясняват щедростта си работодатели. Причината за небивалия дефицит е бумът на икономиката и емиграцията на подготвените в последните години. За да ги задържим, трябва да им предложим максимум 20 % под възнаграждението на западаните им колеги, пресмятат бизнесмени. Мотивират ги със служебни коли, мобилни телефони, пенсионни и здравни осигуровки. Тази година кандидатът диктува условията на трудовия пазар, каза Светослав Петров, шеф на Job-Tiger. Той съветва българинът смело да търси, без да се срамува. В ЕС всеки работещ сменял по 19 места през живота си.

Харчим по-малко за храна, повече за интернет и GSM-и, изчислява Монитор.

Българите харчат по-малко пари за храна и повече за достъп до интернет и мобилни телефони от предишни години. Това са изводите от изследване за поведението на българските потребители, изготвено от три социологически агенции. През 2007 г. българинът е отделял около 35 % от доходите си за храна, докато преди години за същите цели едно домакинство е харчило около 60 на сто от месечните си пари, заяви Стоян Михайлов от агенция "Синовейт". В същото време сериозно перо в бюджета на българите са разходите за мобилните телефони. Вече близо 90 на сто от българите имат GSM. Мобилните оператори отбелязвали ръст, защото почти всеки има втори или трети мобилен телефон Освен това се увеличава и достъпът до интернет вкъщи. Той се ползва вече от над 33 процента от домакинствата. По този показател гоним скандинавските страни и САЩ, където 100 % от домакинствата имат интернет. Според резултатите от изследването в момента в България има две потребителски групи. По-голямата от тях - около 56 %, бяха определени от социолозите като "хора извън времето". Това са предимно пенсионери, хора с ниски доходи или жители на села. Тези хора са изключително "ценово ориентирани" и много внимават за съотношението между цена и качество, когато пазаруват. За 10 стотинки разлика в цената са способни да пътуват от "Младост" до Женския пазар. Втората група търси качеството на живота, това са т.нар. "европейски потребители". Те са около 44 %. Тяхното поведение е близко до потребителите в Европа. Докато първата група - на бедните потребители, е с поведение, характерно за следвоенните години. Според Дивил Кулев от агенция "Ноема" все по-голяма ще става разликата между хората с ниски и тези с високи доходи у нас. Причината е, че ниските доходи нарастват много бавно, докато високите имат по-бърз растеж.

Програма пази децата от порносайтове, обявява Новинар. 

Българските родители вече могат напълно безплатно да блокират достъпа на децата си до сайтове с вредно съдържание чрез нова компютърна програма, наречена Child Defender. Към момента тя блокира около 400 000 електронни страници с подобно съдържание. Новата програма може да се изтегли напълно безплатно от www.childdef.com. Повечето от блокираните сайтове са с порнографско съдържание. Голяма част от тях са чужди, но има и български. Освен това в списъка с блокирани страници са и такива с кеч и отявлено расистко съдържание. Засега няма такива с игри, в които има насилие, но родителите свободно могат да допълват списъка със забранените електронни страници.

Българчета могат да учат в Холандия за 1000 евро, сочи изход Новинар.

Български ученици могат да учат в Холандия за 1000-1500 евро, а в Шотландия – за 500 паунда. Обучението е няколко пъти по-евтино в сравнение с това във Великобритания, където таксите за университети и колежи са около 3000 паунда. Това съобщиха вчера организаторите на изложението “Отворени врати за образование в чужбина”. То ще се проведе за четвърти път в България на 26 и 27 януари. По време на изложението ще бъдат представени над 40 чуждестранни колежи и университети и техните програми за стипендии. За събитието ще дойдат и представители на езикови центрове от всички континенти. На 9 и 10 февруари пък ще се проведе другото изложение за учене извън България - Салон на образованието.

Риба без перки не плува, анализира Монитор.

В България е все по-трудно да си десен избирател. Всъщност това се превърна по-скоро в нещо екзотично и някак си нетипично за българската действителност. Проблемът е, че на сините гласоподаватели им писна досущ като Дон Кихот да гонят вятърни мелници. И то само заради едничката идея, която следваха през годините. От известно време обаче привържениците на дясното у нас се почувстваха още по-объркани. Най-вече от разнопосочните сигнали, които се отправят към тях, и от непрекъснатото избуяване на нови прищевки от страна на синьото ръководство. СДС ту се събираше с ГЕРБ, ту се разделяше с него. След това се появи идеята за промяна на избирателната ни система, за което "Монитор" неведнъж писа и дори откри дискусия на страниците на вестника. Лидерът на СДС Пламен Юруков проведе серия срещи по тази тема. Преди няколко дни стана ясно в публичното пространство, че СДС изготвя и нов устав. Целта била партията да се децентрализира. Само че към тази идея има едно съществено допълнение ­ обмислял се вариант да се закрият областните структури на партията в страната. Тогава за каква децентрализация става въпрос, след като по този начин СДС ще се централизира още повече. Нали областните централи са връзката с избирателите, които са дали гласа си за определена политическа сила и все пак не са решили да отидат за гъби в изборния ден. По този начин решенията ще се взимат изцяло от "главата на рибата". И вместо децентрализация ще имаме още по-голяма централизация на партийното ръководство. Това признаха дори и депутати от сините редици.

Пет компании искат столичното парно, информира Дума.

Пет компании искат да вземат "Топлофикация - София". Фирмата ще бъде продадена през Столичната общинска агенция за приватизация, съобщи "Медиапул", като цитира кмета Бойко Борисов. Държавата, която има дял в дружеството, ще помага на експертно равнище при преминаването на столичното парно в частни ръце. След като приватизирането на дружеството се забави близо две години, сега между столичното кметство и Министерството на икономиката и енергетиката вече е постигнато споразумение за продажбата му, е съобщил столичният градоначалник. Столичната община държи 58 процента от затъналото в дългове дружество. Държавата има 42 процента. Досега двете страни не постигаха съгласие относно начините на приватизация - дружеството да се продаде през общинската СОАП или през държавната Агенция по приватизация.

Първи гаф по дело за фонд "Земеделие", разкрива Дума.

Абсурдна грешка на шефа на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадъръков е на път да лиши държавата от възможност да потърси компенсации за нанесени щети на фонда по време на управлението на Асен Друмев. Това съобщи вчера сайтът "Медиапул". Вчера Софийският районен съд даде ход на делото срещу Друмев. Прокуратурата обвинява Друмев, че като директор на фонда съзнателно е сключил три неизгодни договора за наем на сгради. С деянието си подсъдимият е ощетил фонда с 482 129 лева. При старта на делото се оказа, че фондът няма да може да си вземе парите, ако съдът реши, че Друмев е виновен. Настоящият шеф на фонд "Земеделие" Димитър Тадъръков е подал граждански иск срещу своя предшественик за възстановяване на малко под 500 000 лева щети. Съдът обаче не допусна той да бъде гледан в рамките на наказателното производство срещу Друмев. Магистратите отхвърлиха искането фонд "Земеделие" да се конституира като граждански ищец по делото. Причината е, че Тадъръков не е написал в иска в качеството си на какъв иска въпросното обезщетение. Така единственият начин държавата да си върне парите, ако се докаже, че е била ощетена, е да се заведе паралелно гражданско дело срещу Друмев. Предвид наложилата се досега съдебна практика, то най-вероятно няма да стартира. В повечето случаи съдът не дава ход на такива дела, докато тече наказателен процес.

Тръмп чака БГ студентки, възрадва Стандарт.

Милиардерът Доналд Тръмп търси наши студенти. Бизнесменът е обявил, че има свободни места за българи в казината и хотелите му в меката на хазарта Атлантик сити. По 250 долара седмично само от бакшиши могат да си докарват младежите, които се трудят при милиардера, обясниха от фирмата му представител за България "Интеграл". Заплащането, осигурено от казината на Тръмп за сервитьорите, обаче не е много високо - едва по 3,8 долара на час. За сметка на това бакшишите не падат под $300 на седмица. Задължително условие, за да заемете доходната служба обаче, е да можете да изкарате целия си работен ден с пола и на високи токове. Или да можете да вдигате по 22 килограма, както и да издържате прав дълго време. Освен на физическите условия трябва да имате и поне средно ниво английски език. А ако искате да сте помощник в кухнята - да говорите отлично езика на Шекспир. Кандидат-служителите на Доналд Тръмп трябва да са в перфектна физическа форма, дори ако кандидатстват за камериерки. Всички минават на специален тест. Той включва бутане на 45-килограмова количка с чисто спално бельо и аксесоари за стаите. Българските студенти ще могат да започнат работа в империята на хазартния бос и като аранжори на коктейли, както и като служители в СПА центровете. Сред другите екстри, с които ще се ползват служителите на комплекса "Тадж Махал", е безплатна храна по три пъти на ден, поясни шефката на "Интеграл" Ирина Христова.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4168 |21.01.2008 Пресата на 22 януари . 1| 4175 |16.01.2008 Пресата на 17 януари . 1| 4125 |15.01.2008 Пресата на 16 януари . 1| 4169 |14.01.2008 Пресата на 15 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads