Реклама / Ads
0| 4029 |28.01.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 29 януари

.
Вестниците пишат за 30 000 кебапчета=един депутат; за храни и напитки менте; за свършека на газа за януари; за 25-те млн. песни, безплатни от интернет.
 

ЕК готви критичен доклад за България, уведомява дневник.

Предстоящият междинен доклад на Европейската комисия за България ще има по-критичен тон от юнската оценка на Брюксел за напредъка на страната в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това съобщи за "Дневник" български дипломат след среща с генералния секретар на Еврокомисията Катрин Дей, която изготвя документа. Критиките за корупцията и организираната престъпност ще са акцент в документа. Това обаче няма са единствените упреци, които ще се отправят към България, каза източник на "Дневник" в секретариата. Докладът ще отчете свършеното, но ще даде и ясен сигнал за областите, в които Брюксел е очаквал повече, каза той. Според български дипломати все още не е ясно дали докладът ще отрази последните знакови случаи като аферата "Куйович" и случаите на корупция и конфликт на интереси във фонд "Републиканска пътна инфраструктура". "Няма нещо, което да се случва в България, да не намери отражение в оценката на комисията", заяви вчера министърът на европейските въпроси Гергана Грънчарова. Министърът на вътрешните работи Румен Петков и главният прокурор Борис Велчев ще се срещнат със зам.-председателя на Еврокомисията Франко Фратини по-късно днес. Според агенция БГНЕС заедно с тях в Брюксел е заминал и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Очаква се Фратини да им постави въпроса за тези два случая.

Свърши газът за януари, информира Дневен Труд. 

Изчерпани са всички количества приподен газ, които "Булгаргаз" е договорил с дъщерните фирми на "Газпром" за януари, съобщи за "Труд" отлично информиран източник. В отделни денонощия страната ни е консумирала по 13 -14 млн. куб. м, вместо заявените 9 млн. куб. м. От края на миналата седмица доставките на синьо гориво за България се извършват от руската страна изцяло на "добра воля". Те могат да бъдат спрени всеки момент, ако Москва реши да изпълни стриктно договорите си с "Булгаргаз". Основната причина за кризата е, че топлофикациите и повечето други консуматори дават занижени заявки за потребностите им от газ, обясниха от "Булгаргаз". Така фирмите икономисват от 50-процентовите плащания за горивото, които се внасят авансово възоснова на заявките.

Инвестирали сме три пъти повече от чужденците, твърди Дума. 

През 2006 г. родният бизнес е вложил в икономиката между 13 и 15 млрд. евро Българските бизнесмени са инвестирали в икономиката на страната през миналата година между 13 и 15 млрд. евро, отчетоха от Асоциацията на работодателите вчера. За сравнение чуждите компании инвестирали малко над 5 млрд. евро, но пък ползват облекчения. За такива и за българските фирми настоя председателят на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов. Работодателите отново се оплакаха, че основният им проблем и през 2007 г. остава корупцията в администрацията. Те отбелязаха, че отношението на обществото към нея преминава в апатия, с която те не могат да се преборят. Според тях за борба с тези порочни практики е необходимо въвеждането на бързи съдебни процедури. Най-недиалогичните министерства за бизнеса през миналата година са били ведомството на екологията и на земеделието. Добър диалог се е осъществявал между министерствата на финансите, икономиката и образованието, посочиха още от работодателската асоциация.

Проверката за царските имоти прекратена под натиск, твърди Новинар.

Проверката за връщането на царските имоти е била прекратена под натиск, твърдят източници от прокуратурата пред „Новинар”. Първоначално настроенията сред обвинителите са били тя да бъде извършена стриктно и дори да има обвинителни актове. За целта от главния прокурор е поискано да удължи срока на разследване. Изненадващо след Нова година наблюдаващият прокурор Моника Малинова прекратява проверката. Осведомени твърдят, че прекратяването е свързано и с договорките за ремонт на кабинета. Въпреки констатираните от прокуратурата нарушения при връщането на царските имоти престъпление и виновни няма. Получаването два пъти на 4500 декара самоковски гори от Симеон е определено като „изключителна чиновническа немарливост”, но също не е престъпление. Лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев, по чиито сигнали прокуратурата проверява царските имоти, нарече историята политически фарс. Той обеща, след като види постановленията за прекратяване на производствата, да сезира Апелативната прокуратура, после Върховната касационна, а ако се наложи, и европейските институции. С надеждата, че при тези инстанции правото ще има по-голяма тежест от политиката.

Жълтите отцепници правят партия до май, оповестява Монитор.

Отцепилите се от НДСВ 17 депутати ще регистрират партия “Българска нова демокрация” в края на април или началото на май. Това съобщи председателят на парламентарната група на БНД Борислав Ралчев във Варна вчера. По думите му БНД е започнала структурирането си във Варна и има координатори за всички райони в града. Според Ралчев това са хора, с които и досега са работили заедно. “Между 70 и 90 процента от членската маса на НДСВ в областта ще се присъедини към бъдещата партия. Основен компонент в бъдещата ни политика ще бъде привличането на нови лица”, уточни Ралчев. Той добави, че като цяло новата формация най-добре ще може да работи със силите от дясно-център. Вече са водени разговори със СДС, които според Ралчев са били повече от ползотворни. На тях се родила идеята за интерпарламентарна група.

Бизнесът е заложил на ГЕРБ на местния вот, съобщава Дневник.

Най-много дарения от компании е получила партията ГЕРБ, следвана от формацията около Христо Ковачки ЛИДЕР и от БСП. Това се вижда от отчетите за похарченото в кампанията за общинския вот, които политическите формации са представили в Сметната палата. Фирми са налели сериозни суми и за агитация в малки общини. Единствената причина за подобно вложение може да бъде само пряк финансов интерес и това потвърждава изводите, че последните местни избори бяха повече търговия, отколкото политика, коментираха наблюдатели. Отчетите, които "Дневник" поиска от Сметната палата, показват, че БСП е политическата сила, отделила най-много пари за местните избори. Само средствата, дадени за участие на чисто партийни кандидати, са малко над 3 млн. лв. Не може да се направи сметка колко общо е изразходвала една партия, тъй като парите за коалиции се отчитат отделно. Поради големия брой и разнообразието от местни обединения Сметната палата не е в състояние да каже дали всички формации са подали такива данни, нито може да ги обобщи, казаха от одитната институция.

30 000 кебапчета = един депутат, сравнява Стандарт.

Призивът "да гласуваме за личности" е като лозунга "да се борим за мир": нито можеш да възразиш, нито да го осъществиш. Въвеждането на мажоритарна избирателна система под този претекст е доста рисковано. Справка - последните местни избори. Нали за кметове се гласува мажоритарно. На кметския вот през октомври видяхме как бизнесмени си създават партийки, за да придобият политическо влияние в определена община. Неслучайно тези партии възникват в най-апетитните курорти като например в Несебър. Покупко-продажбата на гласове придоби скандални размери. Оказа се, че с немного пари може да спечелиш мнозинство Предполага се, че после то ще се отблагодари многократно. Зад убийствата на кметове и общински съветници също могат да се заподозрат икономически интереси. Само през миналия мандат тези случаи бяха пет-шест. Пропорционалната избирателна система може да има много недостатъци, но притежава едно несъмнено предимство. Вече 17 години тя успешно спира мутризацията на политиката. Вярно, и на парламентарни избори можеш да купуваш гласове, но съществува четирипроцентовата бариера. Нужни са ти поне сто хиляди гласа, за да я преодолееш. Това са поне триста хиляди кебапчета. Слава Богу, още няма бизнесмени, успели да я прескочат. Ако парламентарните избори бяха мажоритарни, сега всяка групировка щеше да има депутат в Народното събрание. Мутрите щяха да концентрират усилията си в определени райони, където да купят най-евтино нужните им гласове. За един мандат ще стигнат и 30 000 кебапчета.

Внимание! Храни и напитки менте, предупреждава Новинар.

Некачествени меса, оцет, близалки и сокове, произведени в гаражи, се продават масово в кварталните магазини и заведения за обществено хранене, съобщи вчера Държавната комисия по стокови борси и тържища. Експертите на комисията, които са правили проверки в цялата страна, предупредиха, че произведените в домашни условия храни и напитки не отговарят на българските изисквания за качество и безопасност на храните. Търговците обаче се подмамват от ниските цени и купуват от опасните стоки. По този начин произведен в квартални гаражи оцет се купува от някои собственици на заведения по 20 стотинки за еднолитрова бутилка. За сравнение в търговските вериги цената на качествения оцет е 1 лв. за 700 грама. Особено опасни са и предпочитаните от много деца сокчета в пластмасова чашка с капачка от фолио. Квартални ресторантчета купуват на едро некачествените храни и напитки, след което ги пресипват в по-малки разфасофки и ги сервират на клиентите си, за да не си личат етикетите със срока на годност и името на гаражния производител. Когато се констатират подобни нарушения, санкцията се налага на търговеца и е в размер от 3500 до 12 500 лв., уточниха от комисията по борсите и тържищата.

Хазната връща пари и на чужда сметка, информира Монитор.

Данъчните ще ни връщат надвнесени суми от налози на чужда банкова сметка, ако нямаме собствена. Това съобщи шефът на дирекция "Ооблужване на клиенти" на Националната агенция по приходите Боряна Георгиева. За целта обаче в данъчната декларация трябва да попълним номера на сметката и трите имена на нейния титуляр. Няма изисквания към вида на банковата сметка, но тя трябва да е актуална, обясниха от НАП. Данъчните служби не връщат пари кеш, затова е задължително да посочваме банкова сметка, на която да ни върнат надвзетите налози, добавиха от ведомството, ръководено от Мария Мургина. Родители, които пък не са могли да ползват данъчните облекчения за деца чрез работодателя си, не са загубили правата си. Те пак могат да си намалят дължимия налог, като подадат годишна данъчна декларация дори ако работят само на трудов договор

Вдигат данъци и в Пловдив, съобщава Дневен Труд. 

Свирепа данъчна секира готви новата местна власт в Пловдив. Съветниците в града ще вдигнат три от 6-те общински налога въпреки заявените преди два месеца обещания, че това няма да се случи. На заседание на местния парламент в четвъртък се очаква да бъдат гласувани по-високи размери на данъците за сгради, коли и имотни сделки, съобщи председателят на общинският Йордан Кюмюрджиев (ГЕРБ). Преди седмица пловдивският кмет Славчо Атанасов (ВМРО , ГЕРБ) обяви, че няма да вдига налозите за сгради и коли. Увеличения очакват данъкоплатците в София и Бургас, които също се управляват от кметове на ГЕРБ.

Камери хващат нарушители по магистрала "Тракия" МВР, четем в Дума.

Преговаряме с концесионера на магистрала "Тракия" за осигуряване на видеонаблюдение по цялото трасе от София до Бургас. Това съобщи вчера министърът на вътрешните работи Румен Петков, който бе на посещение в Стара Загора. Така след като се изгради цялото трасе на магистралата, камери ще хващат нарушителите. През следващите две години страната ще инвестира 161 млн. евро за осигуряване сигурността на външните за евросъюза граници, каза още министър Петков. Със средствата ще се купят 1-2 самолета, които ще изпълняват разузнавателни задачи, включително за откриване и идентифициране на пожарни огнища. Вътрешният министър коментира, че е нереалистично да се мисли, че МВР ще може да инвестира достатъчно пари за покупката на самолети и хеликоптери, които да бъдат използвани за борба с пожарите. Според него това трябва да се направи от държавата. Министърът коментира и въвеждането на задължителна адресна регистрация. Той заяви, че това е проблем, който се въргаля между институциите повече от 15 години, а нерешаването му създава проблеми за обществото. Готови сме да водим активен диалог по изработването на цялостна концепция, тъй като се изисква промяна в редица закони, коментира за ДУМА министър Петков предложението, направено от президента Георги Първанов.

Да Винчи лекува рак, четем в Стандарт.

Чудото на световната медицина - прочутият робот "Да Винчи", вече спасява болни и у нас. От вчера той оперира в центъра по ендоскопска хирургия в Плевен. Под скалпела на четириръкия "Леонардо" легнаха две пациентки. Първо роботът отстрани рак от шийката на матката, без да пролее капка кръв. След това оперира жена, страдаща от ендометриоза - друг вид заболяване на матката. Едната пациентка вече е изписана, а другата ще си отиде у дома до края на седмицата, заяви ректорът на плевенския медицински университет проф. Григор Горчев. Той лично управляваше машината по време на операциите. България единствена в Източна Европа разполага със софтуер за такива гинекологични операции. У нас засега те са безплатни, докато в Белгия роботът оперира за 4000 евро.

25 млн. песни безплатно от интернет, възрадва 24 часа. 

Музикалните маниаци по света вече ще могат да точат безплатно и напълно легално любимите си мелодии по интернет. Това стана ясно, след като в понеделник американският сайт Qtrax (www. Qtrax.com) обяви, че ще пусне в мрежата 25 милиона музикални файла. Очаква се услугата да стане достъпна през април. Източването на музикални файлове ще става чрез услугата, известна като peer-to-peer, или Р2Р. Потребителите ще свалят музика, филми и тв програми от други потребители, разполагащи с желаните файлове, а не от централния сървър на музикални и други компании. Мелодиите обаче няма да могат да се записват на компактдискове.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3954 |23.01.2008 Пресата на 24 януари . 2| 4619 |22.01.2008 Пресата на 23 януари . 0| 4170 |21.01.2008 Пресата на 22 януари . 1| 4176 |16.01.2008 Пресата на 17 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads