Реклама / Ads
3| 4196 |09.02.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 10 февруари

.
Вестниците пишат за това, че Бойко взима депутат от Доган; за това как се натискаме да загубим 230 млн. лв; за ЧРД без Путко, но с “Черни банани”.
 

Кунева сдаде комисарския пост на Георгиева, съобщава Дневник.


Досегашният български комисар Меглена Кунева предаде щафетата на наследничката си Кристалина Георгиева в Европейския парламент в Страсбург веднага след вота по новата Еврокомисия. Домакини на кратката среща бяха българските евродепутати. Кунева им благодари за съвместната работа и пожела успех на Георгиева в Европейската комисия. Тя пък благодари на Кунева и й пожела на добър път. Председателят на българската делегация в Европарламента - Ивайло Калфин, благодари и пожела успех и на двете. "От днес започва истинската работа", заяви новият български еврокомисар. Тя съобщи, че планира да посети Хаити в края на месеца (след срещата на европейските външни министри на 22 февруари). Според Георгиева целта на срещата й е да координира различните партньори, които се борят с хуманитарната криза там, особено действията на Европейския съюз, ООН и САЩ. Тя посочи като друг приоритет за следващите месеци създаването на "по-удачна координация в областта на гражданската защита" в Евросъюза; законодателно предложение по темата е планирано до август.

Бойко Борисов: В четвъртък питаме дали проекта "Набуко" е приоритетен за европейските ни партньори, цитира Дневник.

Премерът Бойко Борисов съобщи, че в четвъртък по време на срещата на лидерите на страните членки на ЕС в Брюксел, заедно с британския си колега Гордън Браун ще поставят въпроса дали енергийният проект "Набуко" е приоритетен за Европа. Борисов посочи, че за това се е разбрал и с Браун, по време на вчерашната си среща. Въпросът е бил обсъден преди седмица и с турския му колега Реджеп Ердоган. Точката ще бъде извънредна в дневния ред, посочи Борисов. По думите му на срещата ще се обсъждат финансовата и икономическата кризата и изхода от нея, както и поуките от срещата за климатичните промени в Копенхаген. Премиерът припомни, че българският парламент е ратифицирал договора за "Набуко" и страната ни има пълна готовност. "Турция има пълна готовност, САЩ и Великобритания твърдо стоят зад този проект. Просто искаме да чуем какво ще кажат и нашите европейски партньори", каза Борисов.

Когато фактите и Брюксел говорят, другите да мълчат, информира Новинар.

България ще има достъп до финансов ресурс на стойност 6,4 милиарда евро по линия на две оперативни програми. Това заяви на пресконференция вицепремиерът Симеон Дянков. Това стана възможно, след като ЕК е одобрила оценките за съответствие за ОП „Техническа помощ” към Министерството на финансите и за ОП „Регионално развитие” към Министерството на регионалното развитие и регионалната реформа. „В България са пристигнали 3 писма от ЕК през 2008, 2009 и 2010 година. Те са идентични, писани са сигурно на една и съща машина, изреченията и буквите са еднакви. Единствената разлика е, че при първите две кабинетът „Станишев” е получил отговор, че оценката е неприемлива, а ние получихме оценката – приемлива”. Така коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов успеха на екипа си. „Тези писма ще ги оставя и на Станишев. Когато фактите и Брюксел говорят, другите трябва да мълчат”.

Проф. Михаил Константинов: Бойко взима депутат от Доган, цитира Дневен Труд.

Депутатите на Борисов в парламента ще се увеличат с един за сметка на хората на Доган. Това изчисли членът на ЦИК проф. Михаил Константинов във връзка с очакваното решение на Конституционния съд по делото за касиране на изборите в Турция. Разместване предстои и в още две групи. В “Синята коалиция” се завръща касираният Венцислав Върбанов, а човекът на Яне Янев Атанас Семов напуска парламента за сметка на депутат от Габрово. Конституционните съдии отложиха решението си за идния вторник. Борисов взима депутат от групата на Доган. Парламентарната група на ГЕРБ още вчера можеше да се увеличи с един депутат и така хората на Бойко Борисов в Народното събрание да станат 117. Мандатът в повече за управляващите ще дойде от ДПС, които пък ще намалеят с един парламентарист и ще останат 37 души в групата. Това обясни за "Труд" математикът проф. Михаил Константинов, член на ЦИК, във връзка с решението на Конституционния съд (КС), което се очакваше вчера. Висшите съдии обаче не успяха да разрешат казуса по делото, образувано след жалба на РЗС до главния прокурор. Хората на Яне Янев протестираха срещу нарушения по време на изборите за 41-ви парламент в 23 секции на територията на Турция. След евентуалното произнасяне на съда ДПС ще загуби над 18 000 гласа от южната ни съседка и Доган ще се раздели с втория си депутат от Добрич - Рушен Риза, който той получи допълнително. В Народното събрание биха последвали и още няколко промени в групите на "Синята коалиция" (СК) и на РЗС. Вече касираният земеделец Венцислав Върбанов ще се завърне отново в пленарната зала, а колежката му от Габрово Мариана Даракчиева ще трябва да напусне парламента. Освен това РЗС ще загуби едно от лицата си - Атанас Семов, който доскоро бе зам.-шеф на Народното събрание. Вместо него хората на Яне Янев ще трябва да приемат Георги Терзийски, който бе първи в листата от Габрово.

Как се натискаме да загубим 230 млн. лв., разсъждава в Дневен Труд Васил Василев, основател на Съюза на работодателите в България.

Управляващите са на път да сътворят поредната грандиозна глупост. Тя ще струва поне 230 милиона лева годишно и ще изгони хиляди българи от приличната им работа в Европейския съюз. След като решиха да унищожават българската земя с генномодифицирани отрови, властите сега искат да убият и възможността български граждани да работят в Европейския съюз законно, като плащат у нас данъци и осигуровки. Законопроектът, внесен от Министерския съвет и минал вече на първо четене, заповядва българите да се осигуряват у нас върху минималната заплата в страната, в която работят. Като че ли изпращаме в Европа академици, банкери и президенти на компании с пет-цифрени заплати, а не зидари, овощари и келнери, които работят на минимума. Тъй като във Франция минимумът е 1342 евро на месец, нашите ще трябва да се осигуряват върху тези пари и нито стотинка по-малко. Ако не можеш - хайде обратно. Изкуствената бариера, прикрита като алинея трета, член шести от Кодекса за социално осигуряване, ще направи труда ни да стане толкова безценен, че никой няма да иска да го купи.

КАТ глобява по 30 пешаци, информира 24 часа.

По 30 пешеходци се глобяват на ден в София, съобщи пред "24 часа" шефът на столичния КАТ комисар Ваньо Стоевски. За седмица глобите били над 200, най-често от по 10 лв. В края на миналия месец КАТ започна кампания срещу пешеходците, които нарушават законите. Катаджии дебнат най-вече в центъра на столицата. Там пешеходците пресичат неправилно и нарушителите са най-много, сочат данните на КАТ. Ако нарушителят роптае, се прибягва и до актове, но и те са за най-много 50 лв. Ако минете близо до пешеходната пътека, но не пречите на движението, нарушението ще ви коства 10 лв. В такива случаи и глобата за пешеходеца е най-голяма - 50 лв. Прескачането на парапети и синджири "струва" до 30 лв. "24 часа" попита трима неправилно пресекли столичани защо го правят. Оправданията бяха стандартни, но и тримата заявиха, че не са глобявани преди, и бяха категорични че ако катаджия ги хване, ще си платят фиша. "Сърдят се винаги. А как да поискам 10 лв. на баба с бастун, като пенсията й е 100 лв.", оплакаха се катаджии. "Защо да минавам на зебра, като наскоро блъснаха момиче там? Никой не спира, за да мине пешеходецът", питаше се възрастен мъж. "Бързам за работа. Това са малка част от оправданията, които пешеходците използват, когато пресичат неправилно.

ЧЕЗ си спретна армия, информира Дума.

Радио "Дойче веле" излъчи специално предаване, обръщайки внимание на една твърде странна ситуация, която трудно се вписва в представите на европейската общност, най-малкото като елемент на понятието демократичност в отношенията между частен бизнес и граждани на европейска държава от XXI век. Паравоенното формирование, модерно въоръжено, професионално обучено и съответно благосклонно оправомощено от държавата, което концернът ЧЕЗ, най-голямото държавно-частно предприятие в съвременна Чехия изгражда, вече е факт. Създаден под името NTZ ("Отряд за нетехнически загуби") и с идеята да си разчиства сметките с некоректните клиенти, вместо да остави това на полицията и съдебната система. Специалният отряд от командоси, които според чешки блогъри, откликнали на своеволията, показвани по телевизията, наподобяват до голяма степен силоваците на Хитлер от времето на похода му към властта, запомнени от историята като Кафявата чума, безметежно, арогантно и брутално започнаха да подлагат на терор и масиран психологически натиск значителни групи от чешкото общество. Авторите на информацията подчертават, че базата за обучение на специалния отряд на NTZ по-скоро "прилича на тренировъчен лагер на "Ал Кайда".

ЧРД без Путко, но с “Черни банани”, пише 24 часа.

Рожденият ден на Христо Стоичков мина без култовото у нас пресаташе Путко Мафани, но за сметка на това няколко пъти бе пускан новият хит на оркестър “Елените” от Етрополе “Черни банани”. Българите, които бяха поканени от Камата, пък му изпяха и “Многая лета”, което силно го разчувства. Старши треньорът на “Мамелоди Съндаунс” навърши 44 години в Южна Африка, а днес е мачът на отбора му срещу “Платиниум Старс”. Една победа може да изведе “бразилците” на първо място в класирането, защото снощи шампионът “Суперспорт Юнайтед” имаше доста неприятно гостуване на “Сантос”. “Съндаунс” е само на три точки от лидера, като има мач по-малко, който трябва да се доиграе при резултат 1:0 в негова полза. В същото време Стоичков стана поредният наставник, който атакува националния селекционер на Южна Африка Карлос Алберто Парейра, който през знаменитото за България лято на 1994 година изведе Бразилия до титлата в САЩ след дълго прекъсване. Камата останал разочарован от физическото състояние на своите играчи, които бяха на лагер с националния отбор в Дърбан. Стоичков заплаши да не пуска своите състезатели на сборовете на “Бафана Бафана”, ако не става дума за официални дати на ФИФА. “Знам, че върху Парейра има огромно напрежение и той трябва да направи Южна Африка един най-добрите отбори на световното първенство. Моите играчи обаче няма да ходят на лагер на националния отбор, ако датата не е една от официалните в календара на ФИФА. Има твърде много мачове и малко разбиране към треньорите, клубовете и самите футболисти”, заяви Стоичков след победата над “Аякс” (Кейп Таун). По този начин носителят на “Златната топка”за 1994 г. се присъедини към колегите си, които са клубни треньори в първенството. Срещу методите на Парейра и лагерите на националния отбор вече се изказаха наставникът на “Аякс” (Кейптаун) Фопе де Хаан, Руд Крол, който е начело на “Орландо Пайрътс”, Райнер Цобел - на “Морока Суолоус”, и Гевин Хънт на шампиона “Суперспорт Юнайтед”.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4052 |08.02.2010 Пресата на 9 февруари . 0| 4327 |07.02.2010 Понеделнишката преса на 8 февруари . 0| 3875 |04.02.2010 Петъчната преса на 5 февруари . 0| 4055 |03.02.2010 Пресата на 4 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads