Реклама / Ads
1| 4248 |29.01.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 30 януари

.
Вестниците пишат за войната за Кремиковци; за столичния боклук и запушения нос; за трите министерски глави, искани от костовистите; за похода на "Лед Цепелин" по света.
 

Война за Кремиковци, описва Стандарт.

Битката за "Кремиковци" разтресе държавата. Заради комбината Бойко Борисов и Сергей Станишев стигнаха до челен удар. Столичният кмет извади депеша от Брюксел, че заради пушеците на завода страната ни може да отнесе солени глоби. Премиерът пък го обвини, че заради икономическите си интереси играе срещу държавата. Станишев спря в последната минута и продажбата на "Кремиковци" на украинския милиардер Константин Жеваго. Сутринта икономическият министър Петър Димитров и настоящият собственик Прамод Митал си стиснаха ръцете за договорената сделка. Часове по-късно Станишев заяви, че американската компания "US стийл" също иска комбината. Шефът на завода Александър Томов пък заплаши да поведе работниците на бунт, ако кабинетът провали сделката с Жеваго.

Наплив от мераклии в последния момент, добавя детайли по темата Стандарт.

Наплив от купувачи се явиха за комбината, научи "Стандарт". Освен 34-годишния милиардер Константин Жеваго най-богатият украинец Ринат Ахметов също е готов с оферта. Той вече е собственик на един металургичен завод в България - бургаския "Промет". Зам. търговският директор на структурата на Ахметов "Метинвест" - Валерий Стасюк, е в Бургас вече цяла седмица. Самият Стасюк отказа коментар за намеренията си, защото не бил упълномощен да говори с медиите от собственика. Според негови близки обаче, освен че има изявен интерес за покупката на "Кремиковци", и в момента "Метинвест" преговаря с Прамод Митал. Те дали оферта с конкретни финансови параметри още преди 10 дни. "Метинвест" е в готовност да даде много по-добри финансови условия от тези, предложени от Жеваго, твърдят украинците. Другият кандидат, който е с много малки шансове, е руснакът Алишер Усманов. Той е близък до "Газпром" и е собственик на руския холдинг "Металоинвест". Той пожела да купи английския футболен клуб "Арсенал", за да изчисти криминалните окраски от името си. Според хора от бранша апетити към "Кремиковци" имал и големият брат на Прамод - милиардерът Лакшми Митал. Той е най-големият производител на стомана в света. Преди година купи за 25,4 млрд. евро най-големия европейски металургичен концерн "Арселор". Щатският гигант "US стийл", спряган за потенциален кандидат за "Кремиковци", отдавна работи в региона. Има заводи в Кошице, Словакия и в Сърбия.

Арестът на подкупните бил успех, а не скандал, цитира 24 часа.

Парадокс е, когато властта постигне успех в борбата с престъпността и корупцията, това да се определя като “скандал”, заяви вчера премиерът Сергей Станишев. Той даде пример с арестуването на Куйович и на служителите от пътния фонд. “Арестуван е наркобос и един уволнен служител започва да обвинява и веднага - скандал”, възмути се премиерът. Същото било със задържаните от пътния фонд, вместо да се оцени, че в борбата с корупцията няма недосегаеми. Вътрешният министър пък заяви, че Брюксел знае, че не е посегнато на пари от ЕС.

ОЛАФ ни разследва за 15 далавери, пише Дума.

Службата за борба с измамите на Европейския съюз (ОЛАФ) проучва 22 случая, свързани с България и разследва 15. Това заяви вчера зам.-говорителят на ОЛАФ Йорг Воян. За момента службата проучва информацията за двамата арестувани служители от фонд "Републиканска пътна инфраструктура" заради корупционен скандал и след това ще реши дали да предприеме разследване, обясни Воян. За да се възобнови превеждането на европейски средства, ОЛАФ първо трябва да проучи дали няма опасност за тези пари, допълни той. Назначена е външна проверка на фонд "Републиканска пътна мрежа", каза вчера и премиерът Сергей Станишев. Той обясни, че целта й е да се анализира дали има конфликт на интереси и дали при корупционния скандал са замесени пари на ЕС. Правителството ще изчака одита и доклада от проверката и ще реши какви действия да предприеме. Премиерът коментира, че действията на ЕК са разбираеми и припомни, че при скандала с фонд "Земеделие" реакцията на комисията е била аналогична.

Архитектът герой с три ножа, пише Дневен Труд.

Архитект Георги Янев, който показа пред репортер на “Труд”, че носи два ножа за самоотбрана, от вчера има и трети. Вътрешният министър Румен Петков го награди с кортик - за смелостта, с която разобличи двама подкупни чиновници от пътния фонд. “Определено се страхувам за живота си... - каза архитектът, очевидно развълнуван от признанието. - Но вече имам и кортик. Първите двама, които ме нападнат, няма да са живи...” “Доблестните хора няма да се свършат - обяви Румен Петков и пак призова: Свидетелствайте в МВР срещу рушветчиите!” На въпрос на журналисти защо е съгласувал проекта си във Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”, а не в земеделското министерство, архитект Георги Янев отговори: “Защото корупцията в земеделското ведомство е кошмарна.”

Костовисти искат три министерски глави, твърди Новинар.

Премиерът Сергей Станишев да отстрани министрите на финансите, на транспорта и на регионалното развитие, управляващи Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", заради спрените средства от ЕС за инфраструктура, поискаха вчера от ДСБ. Ако Орешарски, Мутафчиев и Гагаузов не бъдат уволнение, от днес хората на Командира започват консултации с другите парламентарно представени опозиционни партии за внасяне на вот на недоверие срещу тройната коалиция. Тъмносиният лидер Иван Костов уточни, че ЕК е спряла субсидиите за изграждане на пътища заради корупцията и наличието на конфликт на интереси във фонд “Републиканска пътна инфраструктура”. Управляващите са лишили страната от една от най-необходимите програми за финансиране, която е на стойност около 2 млрд. лв., заявиха тъмносините.

Голямо пране чрез парното в държавата, разкрива 24 часа.

Прокуратурата е разпоредила експресна проверка на сделки за над 10 млн. лв., сключвани от тецовете в столицата и страната. Тя е била възложена на Националната агенция по приходите, това научи "24 часа". Информацията бе потвърдена и от висш държавен служител. Неофициално се говори, че прокурорското искане е до финансовото разузнаване, което да разследва дали има пране на пари чрез договорите на дружествата.22 от фирмите са били регистрирани в столицата, а голяма част от тях са се оказали фантоми. Най-често са се занимавали със строителство. Сделките са били извършвани през 2003-2005 г.

Петцифрена премия за данъчен шеф?, пита Новинар.

Зам.-изпълнителен директор в Националната агенция за приходите е получил петцифрена сума през 2006 г. като допълнителен материален стимул. Това заяви бившият зам.-финансов министър и настоящ общински съветник от БСП Георги Кадиев. Шефката на НАП Мария Мургина обаче опроверга това твърдение. Откакто аз съм изпълнителен директор, аз подписвам допълнителното материално стимулиране и такава сума никой директор не е получавал. Сумите не мога да коментирам, тъй като това е информация, касаеща всеки един от тях, уточни Мургина.

Европа пак ни захапва рушветите и мутрите, предрича Дневен Труд.

Недостатъчни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност ще отчете междинният доклад на Еврокомисията (ЕК) за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи. Тази оценка, за която “Труд” съобщи пръв преди повече от седмица, потвърдиха вчера в Брюксел два независими един от друг и отлично информирани източника. Твърде вероятно е ЕК да ни критикува и за недостатъчно пълна статистическа информация за наблюдаваната област.

Сметките за столичния боклук - запушете нос!, призовава Дневник.

Новите изчисления на кметството в София показали, че доброто почистване на града ще струва 107 млн. лв. годишно. Това е двойно двойно повече от сумата, която сега се заделя за тази дейност, обяви във вторник пред общинската екокомисия Мария Бояджийска. Тя уточни, че задачата, която ще подготвят за трите почистващи фирми - "Волф", ДИТЦ и "Чистота София", преминали в ръцете на дружество на фонда "Екуест", ще се ограничи в предварително планираните 64.5 млн. лв. Разликата с първия вариант, който беше върнат за преработване от кмета Борисов, ще е в това, че ще е заложено повече машинно метене и повече миене на улиците в града, каза Бояджийска. Също във вторник управляващият съдружник в инвестиционния фонд "Екуест" Георги Крумов обяви по Би Ти Ви в интересен синхрон, че са му нужни 110 млн. лв. за качествено почистване - сметосъбиране и метене в столицата. Крумов обяви общинските съветници в София за некомпетентни за разлика от кмета Борисов, който по думите му единствен искал да направи нещо по въпроса и бил много чувствителен на тази тема. Хронологията на сметките за боклука обаче може да се приеме като изключение от правилото, че парите не миришат На ден София произвежда не повече от 750 тона боклук, а "през годините" се е плащало за над 1000 тона, обяви неотдавна Борисов. Това станало ясно, след като беше отворено затвореното сметище в Суходол повторно и най-сетне беше поставена електронна везна.

Божието - Богу, другото - в Google, коментира Монитор.

Изучаването на религия в училище се превърна в поредната образователна драма. Този път - с дъх на тамян. От цялата шумотевица става ясно най-вече това, че конфликт между инициативния комитет за новата учебна дисциплина и духовниците на практика няма. И двете страни държат религията да прекрачи училищния праг. Спорът е за начина, по който това да стане - като едновремешното вероучение или като познавателен предмет. И, както обикновено, истината е някъде по средата. Часовете по религия със сигурност ще помогнат за по-доброто нравствено възпитание. Може да намалее детското насилие. Такава програма ще се противопостави на уличното въздействие, където чалгата е най-малкото зло, до което се докосват учениците. Там са наркотиците, детската проституция, детската порнография и всички видове насилие. Би било наивно да вярваме, че обучението по религия ще се справи от раз с всичко това. Но поне може да се направи опит.

Зареждаш магазин през деня - 1000 лв. глоба, съобщава Дума.

Зареждането със стоки в софийските магазини вече ще става само през нощта. Това предвижда новата наредба на Столичната община за паркирането. Целта на промените е да не се затруднява движението в столицата, обясни за ДУМА главният архитект Петър Диков. Той разказа, че бусовете на магазините ще могат да зареждат в часовете от 18 вечерта до 8 сутринта. Ще се премахнат и специалните стикери на бусовете за влизане в центъра. Ако някой от собствениците на магазини наруши наредбата, ще трябва да плати глоба от 500 до 1000 лева. Целият център да стане "синя зона" предвижда още наредбата, съобщи Диков. Утешителното за софиянци е, че минимум половината от паркоместата ще са безплатни. Платеното паркиране ще обхваща вътрешния ринг на София, който Диков образно обрисува между ул. "Опълченска" и булевардите "Скобелев", "В. Левски" и "Сливница".

Буш е най-несексапилният американски президент, разкрива Новинар.

Американското еротично издание „Плейбой” предложи необичайна гледна точка към надпреварата за президентския пост в Съединените щати, съобщи френския в. „Еко”. В най-новия си брой списанието помества допитване за сексуалните предпочитания на американските избиратели. Проучването показва фрапиращи разлики между почитателите на кандидатите за номинациите на Демократическата партия Барак Обама, Хилари Клинтън и Рудолф Джулиани. Докато цели 12 процента от привържениците на Обама са заявили, че се занимават със секс най-малко веднъж дневно, сред симпатизантите на сенаторката и на бившия кмет на Ню Йорк този дял е едва 5 процента! „Плейбой” обаче не се спира дотук в задълбочения си „сексуално-политически обзор” на Америка, а нанесе финалният удар върху самочувствието на сегашния държавен глава Джордж Буш, обявявайки го за най-несексапилния американски президент за последните 40 години. Едва 1 процент от анкетираните са на мнение, че Буш излъчва сексапил. Предшественикът му Бил Клинтън от своя страна е начело в класацията с 58 процента подкрепа, следван от бившата кинозвезда Роналд Рейгън с 44 процента.

Лед Цепелин хукват по света, радва феновете Стандарт.

Сензация: легендарните "Лед Цепелин" гласят турне. Шоуто им в "Арена 02" в Лондон през декември предизвика небивал фурор. Това беше първият им и единствен концерт за последните 30 години. Емблемите на рока решиха, че няма да се разминат с единствен уникален гиг. След грандиозния успех в Англия бандата открито заяви намерението да работи за световна обиколка. Това стана ясно от изявление на китариста Джими Пейдж пред медиите. Прочутият властелин на струните е в Япония за промоцията на новия запис на "Лед Цепелин" Mothership. "Извъртяхме два часа и половина зашеметяващ купон! Бяхме наистина великолепни. Доказахме на всички, че "Лед Цепелин" продължава да е на най-високо ниво. От 68-а до днес ентусиазмът ни расте все повече и повече", сподели пред журналисти Пейдж. Поясни обаче, че вокалистът Робърт Плант засега е ангажиран с друг тур. Къдрокосият мачо с дрезгав глас забива заедно с кънтри певицата Алисън Краус. Двамата започват серия гигове в САЩ и Европа тази пролет. Обиколката им ще продължи до септември, след което Робърт е на разположение на цепелините.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4030 |28.01.2008 Пресата на 29 януари . 2| 3954 |23.01.2008 Пресата на 24 януари . 2| 4619 |22.01.2008 Пресата на 23 януари . 0| 4170 |21.01.2008 Пресата на 22 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads