Реклама / Ads
0| 4317 |12.02.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 13 февруари

.
Вестниците пишат за това, че десни и царисти ще са аут от парламента; за Кремиковци срещу „Кремиковци”; за измамата на Стоичков с джип; за невидимата брава вместо питбул.
 

Десни и царисти аут от парламента, съобщава Новинар. 

Само четири партии ще влязат в Народното събрание, ако сега се проведе парламентарен вот, сочи проучване за януари на Националния център за изучаване на общественото мнение. Близо 30 процента ще получи партията на Бойко Борисов. Далеч след ГЕРБ с 18 на сто е БСП, а ДПС и "Атака" биха спечелили между 4 и 5 процента от гласовете. Извън парламента остават всички десни партии, които не събират необходимите проценти за парламентарно представителство, а подкрепата за царското движение достига едва 1 процент.  

Режат шефска глава за волни думи в Брюксел и назидателен тон, пише 24 часа.

Висш български чиновник си отиде вчера, след като бе обвинен, че казал нещо лошо в Брюксел за комисията на потребителите. Икономическият министър Петър Димитров отстрани шефа на дирекция "Защита на потребителите" Емил Алексиев. Не може да ходи из Европа и да твърди, че институциите ни нямали капацитет, смята соцлидерът Ивелин Николов

Кремиковци срещу „Кремиковци”, четем в Дума.

БДЖ спря да обслужва металургичния комбинат “Кремиковци” след 18 часа вчера. Решението било обявено от изпълнителния директор на БДЖ Олег Петков след срещата му с ръководството на комбината. “Кремиковци” дължи на БДЖ 24 млн. лв., от които 17 млн. лв. са безспорни задължения, обяснил Петков пред агенция “Фокус”. Той уверил, че ще бъде направено всичко възможно заплатите и авансите на служителите в БДЖ да бъдат изплатени навреме, но въпреки това е предупредил синдикатите в дружеството, че е възможно плащанията да бъдат забавени. Междувременно стана ясно, че част от населението на кв. “Кремиковци” вече не иска металургичния комбинат.

Стоичков мами с джип, разкрива Стандарт.

Ужилване за 100 000 евро е последният подвиг на Христо Стоичков в испанския град Виго, гръмна вестник "Ла Вос де Галисия". Камата поръчал джип "Хамър" при местния дилър на марките "Кадилак" и "Шевролет". Българинът и продавачите се пазарили устно за сделката. От САЩ пратили специално изпълнение на хамъра в черен цвят. Скъпата пратка обаче пристигнала във Виго точно когато Стоичков бил изгонен от Селта. Ицо обаче потвърдил покупката пред търговците и дори поръчал да му докарат звяра в Барселона. Изведнъж обаче Камата престанал да вдига телефона. Негов представител информирал вежливо дилърите от "Фервако", че Стоичков отказва джипа. Търговците останали потресени, но няма как да заведат дело, защото поръчката била направена на честна дума. Черният "Хамър" още чака купувач.

Всеки трети литър гориво е контрабанда, твърди Монитор.

Всеки трети литър гориво у нас е контрабанда. Около 30% от горивата, които се реализират на нашия пазар, са в сектора на сивата икономика. Според членове на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) за миналата година фирмите от сивия сектор са си спестили 200 милиона лева от ДДС. Отделно са загубите от продажбата на некачествени горива, спестяване на технологични и екологични тежести, казаха още от БПГА. Никои не може да каже с колко точно ще поскъпнат горивата до края на годината, но цената им ще расте заради завишените акцизи. Допълнително поскъпване ще последва и от завишените тежести на екологичните изисквания и задължителните запаси, казаха от БПГА.

Почти 20% скок на цените от потребителската кошница, изчислява Монитор.

100-те социално най-чувствителни стоки и услуги, наблюдавани в малката потребителска кошница, са скочили с 18,9% за една година. Това става ясно от годишния доклад на Центъра за икономическо развитие. Основна причина за сравнително рязкото покачване на общото равнище на цените от средата на 2007 г. според този доклад, бе необичайното поскъпване на хранителните стоки в летните месеци. От началото на 2007 г. инфлацията в страната е 12,5% спрямо декември 2006 г. Приносът на хранителните стоки в общото изменение на цените на потребителските стоки и услуги продължава да е най-висок. За една година храните са поскъпнали с 20,8 на сто (декември спрямо декември). Цените на храните в групата на 100-те специално наблюдавани социално полезни и жизненонеобходими стоки и услуги са се повишили за една година с 26,7%.

Скъпо олио, иде дефицит, прогнозира Дневен Труд.

Пазарът на слънчоглед за преработка излиза от контрол, олиото ще продължи да поскъпва, но това не е краят на сътресенията. Много вероятно е до месец-два в търговската верига да се появи и дефицит на слънчогледово масло. Прогнозата е на собственици на рафинерии, които вчера не скриха притесненията си от бездействието на държавата да приложи позволените пазарни и икономически лостове и да внесе успокоение в сектора. Браншовата организация на масларите е писала писма до министрите на икономиката и на земеделието, но няма отговор, потвърди шефът й Видьо Видев. На стоковите борси у нас в момента бутилираното олио се предлага на цени от 2,10-2,20 лв. до 2,75-2,80 лв. литъра. По-скъпото е от внос. На дребно се продава по 3,50 лв. и нагоре - или колкото е склонен да плати купувачът. Комисията за защита на конкуренцията глоби маслобойните с над 1,8 млн. лв. с обвинение за картелно раздути цени. Те обжалват наказанието и чакат съда.

Заразено мляко предизвиква аборти и диария, нищи Новинар.

Над 200 литра заразено кисело и прясно мляко “Милица”, произведено от цех на фирма "Евро мийт енд милк” в с. Кочериново, е било разпространено в търговската мрежа и детските градини в Благоевградска и Кюстендилска област, стана ясно вчера. Млякото е било заразено с бактерия (Listeria monocytogenes), която предизвиква аборт при бременни жени, а при малките деца диария и висока температура. Бактерията се пренася основно от плъхове. Към момента са изследвани над 1400 деца, бременни и възрастни хора със слаба имунна система, съобщиха от здравното министерство. Това са рисковите групи, но за съжаление заболяването при всеки протича различно, обясниха от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Дупница. В момента всички лични лекари насочват бременните си пациентки за изследвания. В детските градини пък екипи на инспекцията взимат проби от децата. Срещаме известно затруднение обаче, защото за изследване на всяко дете ни трябва подпис от родителите, обясниха здравните работници. Заразата не застрашава живота на децата, които са се заразили, след като са яли от млякото, категоричен беше Пейчо Копаников, шеф на отдел в Държавен ветринарно-санитарен контрол. По думите му инкубационният период или времето, в което могат да се появят симптомите на заразата, е до 4 седмици. Затова от РИОКОЗ предвиждат да продължат наблюдението на бременните през следващите два месеца.

Закон затваря до 100 дни безмитните, твърди 24 часа.

Безмитните магазини и бензиностанции ще имат три месеца да разпродадат стоката си, преди да им бъде отнето правото да търгуват, без да начисляват ДДС. Това пише в промените на Закона за безмитната търговия, изготвен от финансовото министерство само ден след решението на тройната коалиция да закрие фришоповете по границите с Турция и Сърбия.

Кабинетът одобрява днес операции с янките у нас, предрича Дневен Труд.

Правителството ще одобри днес седем споразумения към договора ни със САЩ за базите у нас. В едно от тях ще бъдат описани съвместните ни операции и учения с янките, които ще пристигнат в Ново село, Айтос, Безмер и Граф Игнатиево. Военни спецове обясниха, че не става въпрос за операции срещу трети страни, а само за съвместни учения, които ще се провеждат на наша територия. Документите предвиждат още създаване на Съвместна комисия по прилагането на военния договор с Щатите. Командването на базите остава българско, а американците ще отговарят само за своите сили и оборудване. Ще одобряваме и плановете за ученията им. Базите у нас ще бъдат охранявани от цивилни, пише още в споразуменията. Гардовете трябва да имат наш лиценз за гарантиране сигурността на военни самолети, кораби и имущество.

Социалистите готвят нова политика за възрастните, информира Дума.

Левите винят софийския кмет за проблема с градините Александър Симов Изпълнителното бюро на БСП взе решение и през април за проведе специално заседание на Висшия съвет на партията, посветено на разработването на цялостна политика за възрастните хора. Това е решено на вчерашното заседание на ИБ на партията, съобщи секретарят на бюрото Ивелин Николов. По думите му освен пенсионната политика друг основен проблем е десоциализацията на възрастните хора. Проектът на политика ще включва няколко направления, сред които социализацията на възрастните чрез участието им в клубна дейност, изграждането на информационни центрове за тях, усъвършенстването на пенсионната система и на механизмите за пенсиониране, на лекарствената политика и на социалните услуги за възрастните хора.

Христо Мутафчиев стана женски татко от трети опит, съобщава повод за черпня Новинар.

Шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев вчера стана татко на хубаво момиченце. Съпругата му Елица го дари с дъщеричка Ая – име, което обобщава уменията на Мутафчиев в изкуството – от А до Я. Той играе в култови спектакли на няколко сцени (в събота е премиерата на “Шведска защита” в МГТ “Зад канала” с негово участие), пее като Луис Армстронг, а мениджърският му талант е всепризнат в гилдията. Малката госпожица, която засега тежи 3100 г, може да продължи по дамска линия актьорската традиция в семейството. Христо има двама синове – Асен (13 г.) от актрисата Лиза Шопова, и Благовест (9 г.) от Елица, които вече са се снимали в киното.

Невидима брава сменя питбула, информира Стандарт.

Легендарните шпионски джаджи на агент 007 Джеймс Бонд станаха музейни експонати. Магичните пособия от холивудските фантазии не могат да стъпят на малкия пръст на системите за охрана. Хитът за защита на дома тази година е тайна брава с електронно заключване и специална шпионка декодер. Бравата струва 360 лв. и е скрита в самата врата. Тя може да се постави дори в дъното на касата или пък най-горе. Никой освен него не знае къде се намира заключващият механизъм. Специалната шпионка пък отключва вратата, когато поставите ключа с чип върху нея. Умната брава помни с кой ключ е влизано и в колко часа, а при източване на данните може да се проверят 4000 отваряния назад. Може да записвате и изтривате 1000 ключа от паметта на вратата със специален мастър-ключ. По желание се монтира и дръжка на бравата, колкото да обърка апашите. За да проникне някой в дома ви, трябва да разбие цялата врата, докато не намери къде сте скрили механизма. Шпионката не може да го ориентира, тъй като няма директна връзка между нея и бравата. Ако случайно сте вкъщи и не ви се рови за ключа, специален бутон отваря вратата само с едно натискане. Клиентът може да зададе и време за отваряне на вратата, ако иска чужд човек да влезе в дома му. След определения час обаче ключът не действа и трябва да отворите сами.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4277 |11.02.2008 Пресата на 12 февруари . 0| 4260 |06.02.2008 Пресата на 7 февруари . 1| 4487 |30.01.2008 Пресата на 31 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads