Реклама / Ads
0| 4053 |04.01.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 5 януари

.
Вестниците пишат за газовата война между Русия и Украйна и длъжниците първи оставащи без парно; за съвета да се харчи с мярка; за това, че при бедствие ни пращат sms къде да се крием.
 

 

Бойко Борисов: Повторни избори ще са безотговорност, цитира Дневен Труд.

“Трябва лидерите на отделните партии да умеем да общуваме помежду си. С премиера заедно изградихме една важна отсечка от Околовръстното шосе”, казва в интервю за “Дневен Труд” кметът на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него, ако има повторни парламентарни избори те ще повторят резултата от предишните два – единият от изборите за европарламент, а другият е редовният парламентарен вот. Така третите избори ще вкарат държавата освен в световна финансова криза и във вътрешнополитическа криза. Това ще е безотговорно отношение, е мението на Бойко Борисов, според който така на българите ще стане ясно, че трябва да гласуват на всяка цена.

Кризата „яде“ милиардери, съобщава Дневен Труд.

Тази година милиардерите по света ще са доста по-малко, прогнозира списание „Форбс“, което прави класация на най-богатите хора. В миналогодишния му списък влязоха 1 125 имена. Заради рецесията от него вероятно ще отпаднат стотици индустриални магнати. Украинският бизнесмен Константин Жеваго, който доскоро проявяваше интерес към закъсалия металургичен коминат „Кремиковци“, твърдо е изпаднал в „Б“ група. Състоянието му вече се изчислява на не повече от 350 млн. долара, докато преди година възлизаше на 3,4 млрд. Най-драстично са намалели парите на руските и индийските милиардери. Олег Дерипаска е обеднял с 18 млрд. долара! А преди година имаше 28, 6 млрд. Общото намаление на богатството на първите 10 от миналогодишната класация е с повече от 150 млрд. долара.

Заради газовата война между Русия и Украйна: Длъжниците първи остават без парно, твърди Новинар.

Абонатите на топлофикациите могат да останат без парно, ако от „Газпром” намалят доставките на газ към страната ни с над 30 процента. Това заяви за „Новинар” председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски. Преди ден Москва намали подаваната към България суровина с 15 процента заради газовия конфликт, който избухна между Русия и Украйна. В момента „Булгаргаз” разполага със запаси от суровината в Чирен, които могат да стигнат за около месец. Ако обаче студеното време се задържи по-дълго, има вероятност запасите в хранилището да бъдат изчерпани и за по-малко от месец, заяви шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов.

Министър Орешарски: Харчете с мярка,  цитира Стандарт .

Харчете, но с мярка. Това е посланието на за 2009 година на финансовия министър Пламен Орешарски. Хората трябва да бъдат малко по-пестеливи, но да не променят много домакинските си бюджети, препоръча той в интервю за “Стандарт”. Същото се отнася и за бизнеса. Нужен е по-ефективен контрол върху разходите, по-голяма гъвкавост и ако се наложи – да търсят нови пазари, съветва министър Орешарски. Той е категоричен, че не трябва да се очаква ново покачване на банковите лихви. Българите обаче не трябва да се надяват, че кризата ще свали драстично цените. Въпреки призивите за по-бързо въвеждане на еврото, това едва ли ще стане по-рано от 2-3 години. Причината, според Орешарски е, че инфлацията у нас ще се запази сравнително висока.

2009: Пълзяща икономика и нужда от реформи, прогнозира Дневник.

Много предизвикателства както пред бизнеса, така и пред двете правителства, които ще управляват България през 2009 г. Отрезвяването във финансовия сектор ще продължи. Реформите в публичния сектор и в начина, по който се формира и харчи бюджетът, стават критично важни. Такива са мненията на водещи български икономисти за 2009 г., макар почти никой да не се ангажира с точна прогноза доколко глобалната криза ще засегне България. Тази година ще е много особена и е абсурдно да очакваме, че в България кризата ще е само икономическа, но не и финансова. Именно защото не се знае дълбочината на кризата, всяко бързо харчене на средства без системно планиране ще е пагубно. Сериозни проблеми ще има в курортното и по-малко в жилищното строителство. Слабо ще бъдат засегнати офис имотите и логистичните центрове, прогнозира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

Икономиката през розови очила, установява Пари.

На фона на случващото се в българската и световната икономика бюджетната прогноза за 2009 г. изглежда твърде оптимистична, дори и с отчетените дребни поправки на второ четене. Като че ли не се очаква свиване на темпа на растеж на БВП, нарастване на безработицата, намаляване на инвестициите, задълбочаване на икономическата криза, пише вестникът. Някои го наричат антикризисен, въпреки че превантивните мерки срещу кризата не може да се преброят и на пръстите на едната ръка. За бизнеса почти няма загриженост, защото данък дивидент не се премахва, осигурителната тежест като цяло остава същата, преките и косвените данъци са без промяна...

Засичаме милиарди на мафията от Петербург, пише 24 часа.

1 млрд. евро на руски мафиоти са минали през сметки на български фирми в наши банки за по-малко от година. Парите идвали от Русия и с фалшиви документи за фиктивни търговски сделки били превеждани в Естония, откъдето били теглени кеш. Пари били превеждани и в Кипър, Дубай, Хонгконг и др. Двама души са обвинени у нас за незаконния финансов канал.

При бедствие ни пращат sms къде да се крием, информира 24 часа.

Временна национализация на комуникациите и работата на частните оператори за оповестяване на населението при бедствия и аварии предвижда нова наредба на МИС. Очаква се тя да бъде приета от правителството през януари. Всички телекомуникационни оператори, телевизии и радиостанции, трябва да предоставят възможност за предаване и приемане на сигнали за оповестяване на властта и населението, гласят текстовете на наредбата. БТК и мобилние оператори могат да бъдат помолени за тяхна сметка да оповестят живеещите в засегнатите от бедствия райони, разясниха експерти от министверството на Емел Етем. Това щяло да става чрез телефонно обаждане или sms.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4270 |29.12.2008 Пресата на 30 декември . 0| 3965 |28.12.2008 Понеделнишката преса на 29 декември . 0| 4045 |24.12.2008 Пресата на Бъдни вечер . 0| 4333 |22.12.2008 Пресата на 23 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads