Реклама / Ads
0| 4080 |24.09.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 25 септември

.
Вестниците пишат за цената на газа, която пак тръгва нагоре; за 400 млн. за “Белене”, които се изпариха; за ДПС, което иска от партиите да се изискат сигнали за купен вот.
 

Цената на газа пак тръгва нагоре, установява Дневник.

Промишлените предприятия, потребители на природен газ, може да посрещнат следващата година с драстично увеличение на цената с 20-25%. Ако прогнозите на "Булгаргаз" за новата цена се сбъднат и предложението на газовата компания бъде прието от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, ударът върху индустрията, топлофикациите и битовите потребители може да бъде шокиращ. За някой бизнеси той ще бъде опасен, защото се комбинира със свито производство и намалелите продажби заради икономическата криза. Вчера изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов прогнозира, че цената от януари 2010 г. може да бъде повишена с над 20%, ако се запазят сегашните котировки на петрола от около 70 долара за барел, 400-420 долара за тон мазут и курсът на долара се движи около 1.40 лв. Той обясни, че при тази тенденция може да се очаква поскъпване с 24-25% в сравнение с цената от 1 октомври. Вчера ДКЕВР разгледа искането на газовата компания за увеличение с 2.49% от октомври - от сегашната 365.03 лв. за 1000 куб. метра, и ще вземе окончателно решение на 28 септември.

Новите договори с "Газпром" заседнаха между "Набуко" и "Южен поток", пише Дневник.

Новите договори за доставки на руски газ в България се оказаха обвързани с изграждането на газопровода "Южен поток", а намерението на ръководството на "Булгаргаз" за бързи преговори с "Газпром" се сблъсква с проблеми. Вчера изпълнителният директор на газовата компания Димитър Гогов обяви, че с руската страна се преговаря за удължаване до 2015 г. на съществуващите контракти, които изтичат през 2010 г., за да е ясно какви количества и откъде ще получава България до въвеждането в експлоатация на европейския газопровод "Набуко" и на "Южен поток". "Газпром" обвързва новите споразумения с реализацията на "Южен поток", каза Гогов и добави, че позициите на компаниите са ясни и оттук нататък трябва да тръгнат към сближаване. Поредният кръг от преговори с "Газпромекспорт" - дъщерното дружество на "Газпром", е бил в началото на септември, следващата среща ще е през първата половина на октомври. За "Южен поток" предпроектното проучване не е готово и тепърва българското правителство ще оценява дали проектът е ефективен, но при посещението на руския енергиен министър Сергей Шматко в София през миналата седмица беше договорено работата по него да се ускори.

Симеон Дянков: 400 млн. за “Белене” се изпариха, казва в интервю за Дневен Труд Симеон Дянков.

- Удобен ли ви е столът на финансовия министър, г-н Дянков?

- Да, доста е удобен. Тези дни се опитах да преброя колко финансови министри познавам по света - стигнах някъде до над 60 и спрях. Съветвал съм мнозина от тях.
- А освен Пламен Орешарски, кои други български финансови министри познавате?
- Бегло Милен Велчев. В последните 20 години съм живял извън България и затова не познавам добре хората тук. Това в някаква степен е плюс, защото не знам кой с кого е свързан и ги оценявам само по това - дали си вършат работата, или не. Но вече започвам да получавам коментари, писма и имейли с препоръки и идеи. Впечатлен съм от проф. Христина Вучева, която доста ми помага с идеите си.
- Обитавате този кабинет два месеца. Трудностите, с които се сблъскахте?
- Когато влязох тук, първото нещо, с което се сблъсках, бяха тъмните тежки кожени мебели и тъмен виненочервен килим - всичко бе затворено, тъмно. Обстановката беше потискаща и реших да я променя незабавно, дори с риск някой да каже: този е дизайнер, а не финансист. Минах през всички кабинети в министерството и оттук-оттам събрах светли мебели (от офиса на Димитър Ивановски), светъл килим (от офиса на бившия зам.-министър Кирил Ананиев), сложих на стената една голяма пасторална картина, която висеше в коридора на третия етаж, изхвърлих тежкото бюро (то можеше да послужи за скривалище, ако избухне война) и веднага ми дойде друго настроение. Сега, когато в кабинета идват хора, казват, че е по-светло, по-отворено.
- Сложили сте и бяла дъска на стената. За да не си забравите задачите ли ?
- Това са седмичните задачи на министерството. Всяка неделя след обяд се събираме със зам.-министрите и директорите на дирекции, определяме кое е най-важното и посочваме отговорниците. Ето, шеста точка - балансиран бюджет, си стои винаги. Другите задачи ги пиша и трия, но шеста точка не я пипаме. Всеки ден зам.-министър Владислав Горанов идва и рапортува какви са приходите и разходите.

ДПС иска от партиите да се изискат сигнали за купен вот, научаваме от Новинар.


Да бъдат изискани сигнали от партийните централи за купуване на гласове на последните парламентарни избори. Това предложи вчера зам.-председателят на парламента от ДПС Христо Бисеров на заседание на временната комисия за проверка на сигналите за опорочаване на вота. Според него материали трябва да се изискат и от компетентните органи и ЦИК. Мая Манолова от Коалиция за България подкрепи колегата си и допълни, че трябва да се обърне специално внимание на т.нар. вътрешен туризъм и да се провери гласуването на друго място. Очаква се вътрешни работни групи в комисията да обобщят нормативната уредба за провеждане на вота, както и на самата кампания и на изборния ден. Работната група за изготвяне на изборен кодекс вероятно ще се оглави от Искра Фидосова от ГЕРБ. В нея вероятно ще влязат и Димо Гяуров и Екатерина Михайлова от Синята коалиция и Атанас Семов от РЗС.

1700 евро за кв. м край метрото, казва в интервю за 24 часа Петър Диков.

- Г-н Диков, много напрегнато стана около отчуждаването наимоти в София. Дела, съд до дупка, недоволни. Какво става?

- Отчуждаването се оказа сериозна финансова тежест за общината, особено в светлината на сериозните проекти, които започнахме през последните 2-3 г. Дългогодишната практика за оспорването на оценките и многократното им - понякога десетки пъти - увеличаване по реда на съдебната процедура се оказа тежест, която общината не може и не иска да поеме. Освен това последната година имаме няколко случая, при които собственици със съдия - изпълнител изтеглят от сметките на общината парите, по които имасъдебно произнасяне. Блокират сметките ни и си изтеглят сумите. Последният случай беше за 3 милиона и половина, изтеглени от общината от собственици на реституиран имот при наличие на спор за собственост. Там имаме подготвен насрещен иск за преглед на цялата процедура за истинността на документите, които са представени. Много сериозни са намеренията ни да защитаваме с всички възможни законови средства интересите на данъкоплатеца. Нашите усилия са насочени първо в посока защита интересите на общината в конкретните съдебни дела, заведени от собственици за оценките. Там вече не допускаме да няма неявяване на общината като страна.
- Нали обаче бомбастичните оценки, които ви възмущават, се правят от лицензирани, официални оценители...
- Сезирахме прокуратурата по някои скандални случаи, един от които беше добре познатият в Младост, при който за 129 квадрата имаше съдебно решение за 720 000 лв. оценка. Които си ги взе собственикът, пак със съдия-изпълнител.
- Ами оспорвайте.
- Оспорваме, оказа се, че при всяко наше оспорване на оценка следващата е по-висока. Поставени сме в ситуация, в която като че ли с оспорването си вършим работа на собствениците да получат по-високо обезщетение. Случаят в Младост е много скандален и с това, че една и съща оценителка беше подписала и трите експертизи - персоналната, тристранната и петстранна, като разликата в оценките беше 28 пъти!
Една и съща оценителка се е подписала и в трите! Поне да беше писала “Особено мнение”. Но там нещата се развиват, вече имаме подкрепа и от прокуратурата. В заседание на съда по подобен случай преди една седмица се е явил за първи път прокурор. Аз не мога да оспорвам желанието на собственика да вземе максимума за имота си. Когато обаче общината е ощетена и по този начин - и всички софиянци, защото тези пари се вземат от данъците им, не може да стоим безучастно и да гледаме как някой си реализира личния интерес за сметка на обществения. Дадохме сигнали до прокуратурата за няколко случая, които се разследват, и затова не искам да обяснявам подробно. И това също е знак към всички участници в този процес - и към прокуратурата, и към съда, и към собствениците, и към оценителите, че общината категорично пази публичния интерес.
- За какво са сигналите?
- Че определени оценители, като се върнем във впечатленията си 2, 3, 4 г. назад, видимо са склонни да дават много високи оценки и да ги увеличават многократно при искане от страна на собствениците за изготвянето на нови.

Половината болници - далеч от стандартите, установява Дума.

Най-малко половината от българските болници не отговарят на медицинските стандарти, заяви шефът на дирекция "Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването доц. Стоян Александров. Така например в много общински болници работел по един специалист по детски болести, а трябвало да има поне пет. По повод отбелязването на Световния ден на сърцето, на 27 септември, стана ясно, че около 2/3 от смъртните случаи в България са следствие на сърдечносъдови заболявания. Все още и пациенти, и лекари правят грешки по отношение предотвратяването на болестта. А заради това, че не отговарят на медицинските стандарти за сърдечносъдовите заболявания, най-вероятно 1/3 от нашите високоспециализирани кардиологии трябва или да се преструктурират, или да се закрият, коментираха за ДУМА специалисти.
Закриване на болници в буквалния смисъл не може да има, ще има здравна карта, която новото ръководство на МЗ ще започне от нулата на базата на анализ на ресурс и потребности. Това заяви вчера по Би Ти Ви министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Проверките в болниците са необходими, за да можем да излезем на чисто, коментира той. Според него злоупотребите могат да бъдат контролирани с административни и съдебни мерки.

Еротичен сайт изнудвал любопитни тийнейджъри, разкрива Новинар.

Еротичен сайт, който е изнудвал младежи срещу 59 лв. на месец, е спрян и е започнала проверка на собствениците му. Това съобщиха от Националния център за безопасен интернет safenet.bg. Сайтът е спрян след акция на службата за борба с организираната престъпност (БОП), а сигналът е подаден от организацията. От потребителите на сайта са искани по 59 лева месечен абонамент, като те са били заплашвани с прокурор. Сигналът пък в националния център бил подаден от непълнолетно момиче, което било принуждавано да даде свои снимки за сайта. Затвореният сайт mariqs-homepage.com, който се е самоопределял като сайт за "софт еротика", използвал онлайн регистрация само с имейл. Уловката е била в Общите условия за ползване на сайта, които по правило не се четат от интернет потребителите, особено от младежите. Те са формулирани така, че да приравнят онлайн регистрацията със сключване на договор за ползване. След като вече са регистрирани, потребителите получавали електронно писмо с парола за достъп и обяснение, че трябва да се платят близо 60 лева на месец, защото в противен случай ще бъдат уведомени родителите им.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3876 |23.09.2009 Пресата на 24 септември . 0| 4048 |22.09.2009 Пресата на 23 септември . 0| 4807 |17.09.2009 Петъчната преса на 18 септември . 0| 4042 |16.09.2009 Пресата на 17 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads