Реклама / Ads
2| 3954 |23.01.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 24 януари

.
Вестниците пишат за всеки пети българин, живеещ в крайна мизерия; за икономиката, зависима от "емигрантските" преводи; за властта, криеща пари под полата на жената; за кого се съблича Камелия.
 

Икономиката вече е зависима от "емигрантските" преводи, информира Дневник.

Според Световната банка т.нар. емигрантски преводи към България през 2007 г. ще стигнат 1.854 млрд. долара. Прогнозираната сума е от годишния доклад на институцията за паричните преводи и миграцията, който се очкава да бъде разпространен официално през февруари. В световен мащаб паричните преводи на мигранти към родните им страни са достигнали 318 млрд. долара през миналата година, като бележат ръст от 7% спрямо 2006 г. От тях 240 млрд. долара са били насочени към развиващите се страни, в които нарастването е с 8%. Това обаче са само официално регистрираните преводи, като реалната сума е двойно по-голяма, уточняват експертите от Световната банка. Но дори и само тези легални трансфери показват мащабите на икономическия ефект от миграцията, смятат анализаторите. Данните и на БНБ потвърждават прогнозата за парите на българите отвън. Според тях преводите от сезонните работници и от постоянни наетите в чужбина до края на ноември м.г. възлизат на 3.836 млрд. лв., или 7% от прогнозия брутен вътрешен продукт. С това паричните трансфери за единайсетте месеца надхвърлиха притока за цялата 2006 г., когато изпратените в България пари бяха общо 3.616 млрд. лв., или 7.4% от БВП. Очаква се крайната сума да нарасне с преводите през пиковия заради празниците декември. Реално притокът е много по-голям, защото приложената методология не отчита парите, внесени в брой през границите на страната, напомнят специалистите. 

Всеки пети българин живее в крайна мизерия, оповестява Новинар.

За издръжката на живот през 2008 г. ще бъдат необходими 480 лв. Това са средствата, необходими на един човек месечно, за да си купи храна и да си плаща сметките. Прогнозата е на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. В същото време обаче данните показват, че 22 на сто от семействата у нас живеят с по-малко от 170 лв. на човек. Според КНСБ за издръжката на бебе до една година са необходими около 232 лв. За тийнейджърите сумата е почти двойна, съобщи директорът на института Любен Томев. Едва 14 на сто от домакинствата обаче разполагат с достатъчно средства, за да покриват всекидневните си нужди, допълни Томев. През последните три месеца на миналата година рязко са скочили цените на основните хранителни продукти, показват данните на синдиката. Прогнозите са, че и през тази година цените на храните ще продължат да се повишават. Населението още повече ще обеднее, защото ще плаща повече и за комунални услуги като ток и парно. В същото време бюджетите на домакинствата ще бъдат натоварени и от местните данъци и такси, чиито стойности общините вече сами ще определят, прогнозират синдикалистите. През 2007 г. здравните разходи на българите са нараснали с близо 10 на сто. В края на годината хората са плащали с 15 % повече за зъболечение. С 10 на сто са поскъпнали и облеклата и обувките. С толкова приблизително по-скъпа е и поддръжката на жилището. Според очакванията на профсъюзите тази година доходите на българите незначително ще се повишат. В същото време обаче издръжката на живот ще поскъпне с близо 70 лв. спрямо предходната година.

Пристанище за два мезонета, размерва Стандарт.

Скандална далавера с военно пристанище лъсна във Варна. Яхтеният порт на завод "Флотски арсенал" е спазарен на цената на два мезонета. Аферата бе огласена от шефа на национален синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" Тодор Воденов. Решението за сделката е взето от съвета на директорите на ТЕРЕМ ЕАД в края на миналата година. Конкурса печели единственият кандидат - пазарджишката фирма "МЛ-България" АД. Тя ще брои 561 523 лв. без ДДС за армейския яхт порт, който се простира върху 2705 кв. м. Районът е сред най-атрактивните и реалната цена на имотите там е поне три пъти по-висока, твърдят брокери. Пристанището може да носи луди пари от нароилите се собственици на яхти. Сделката ще бъде дадена на прокуратурата, сезиран е и министър Веселин Близнаков, заявиха синдикалистите.

Властта крие пари под полата на жената, установява Стандарт.

Къде крие имането си властта? Под полата на жената. Това показа проверка на Сметната палата. 195 души на високи позиции в държавата са спестили в имотните си декларации за 2006 година доходи, коли, жилища, акции и ниви. Депутати, зам.-министри, магистрати с охота показват скромни авоари на свое име и уж случайно забравят да споменат за дяловете във фирми на половинките си. Други пък си докарват допълнителни доходи на частно, но не ги показват пред данъчните, за да кръшнат от налози. В повечето от нарушенията фигурират участие в управление на фирми и дружества, както и притежаването на дялове и акции от компании. Шефът на НСО, 19 депутати, 19 прокурори, 33 съдии, 50 кметове включва черният списък на Сметната палата. Тя е проверила 5857 лица. Сред тях има зам.-министри и зам.-кметове. Бодигард №1 ген. Димитър Димитров се опита да прикрие дяловете, които съпругата му е придобила в "Табком" ООД в Бургас. Шефът на НСО си е замълчал и за обезпечение на ипотека. Пропуснал съм, бе лаконичният коментар на ген. Димитров. Той уточни, че необявената сума е около 7000 лв. Бюджетарят на държавата зам. финансовият министър Кирил Ананиев не е посочил пред данъчните, че е получил 74 163 лв. през 2006 г.

ДПС скастри Пирински заради дискомфорта на медиите, пише Дневник.

Седмица след като новите правила за достъп на медиите в Народното събрание поставиха стаята на ДПС под журналистическа обсада, в сряда депутатите на Ахмед Доган официално настояха парламентарният шеф Георги Пирински да отвори отново левия кулоар за репортерите. От движението дадоха срок до началото на следващата седмица и заплашиха, че след това ще внесат промени в правилника на Народното събрание. Въпросът за оставка на Пирински обаче не бил актуален. С новите правила беше забранено влизането в левия кулоар, където се намират кабинетът на председателя и стаите на левицата, НДСВ, БНД и БНС, както и в кафенето. Студиата на радио "Дарик" и БНТ бяха преместени в десния кулоар и това предизвика раздразнение в редиците на ДПС, пред чиято стая се струпаха всички акредитирани журналисти. Пирински не отстъпи пред исканията за корекции на режима, обяснявайки, че ограничителните зони са препоръчителни и разчита на етиката на журналистите да ги спазват, като няма предвидени санкции.

Първанов и евродесните заедно за "Козлодуй", научаваме от Дума.

Необходими са големи експертни дебати, преди да се стигне до политическо решение, заяви Жозеф Дол Президентът Георги Първанов и групата на Европейската народна партия ще работят заедно за предизвикване на нова партньорска проверка на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Съгласие за това постигнаха вчера на среща в президентството държавният глава, неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и шефът на депутатите от ЕНП Жозеф Дол, който е на посещение у нас. Информацията съобщи столичният кмет и допълни, че евродепутатите от ГЕРБ ще лобират за новата проверка на реакторите. От своя страна Дол подчерта, че за отварянето на блоковете са необходими големи дебати с участие на експерти, за да се стигне до политическо решение. По време на разговора с президента са дискутирани още темите за посещението на руския президент Владимир Путин и отношенията ни с Москва и ЕС. Дол коментира, че общността се нуждае от обща енергийна политика, за да намали зависимостта си от Русия, но приоритет на ЕНП било и запазването и развитието на добрите отношения между ЕС и руската държава, както и стабилността на Балканите. Първанов, Борисов и Дол обсъждали още атомната централа в Белене, статутът на Косово и проекта "Бургас-Александруполис".

Не всеки знае какво е да преговаряш с "Газпром", казва в интервю за Дневен Труд Сергей Станишев, министър-председател на Република България.

Проектът на споразумението, което беше подписано, е официален документ и ще бъде публикуван в "Държавен вестник". Второ, предстои ратификация от Народното събрание. Освен това ще настояваме още тази седмица цялата информация за постигнатите с Русия споразумения да бъде представена пред парламента. Колкото до непредвидените печалби, който не е преговарял с "Газпром", той не знае какво значи преговори. Защото в никои преговори не може да се играе така, че всички топки да бъдат вкарани в едната врата. За да бъдат успешни, трябва баланс. България има интерес да се реализират колкото е възможно повече транзитни проекти през територията й. Имаме интерес и от "Набуко", и от "Бургас-Александруполис", и от "Южен поток". Минаването на тези тръби през България дава повече национална сигурност - и производителите на съответна енергия, и потребителите й са заинтересовани тук всичко да е наред. Това е огромен капиталов ресурс за енергийната инфраструктура у нас. И, трето - България става фактор - не просто субект, в европейската енергийна политика. Четвъртото са конкретните икономически изгоди от инвестиции, създаване на работни места, плащане на транзитни такси и т. н. Консултации и преговори се водиха повече от половин година, особено интензивно през последния месец. Заявихме от самото начало интерес към този проект, но казахме, че не бихме го приели на всяка цена, че трябва да бъде защитен националният интерес. Преговорите вървяха трудно. И двете страни са заинтересовани - освен заради всичко изброено дотук за нас е добре да имаме допълнително възможности за използване на газ, тъй като енергопотреблението ни нараства с около 6% годишно. Русия пък е заинтересована да си гарантира алтернативни транзитни пътища през държави с предсказуема политика, твърди премиерът.

Вземаме си обратно “Кремиковци”, категоричен е Монитор.

Ако собственикът на "Кремиковци", индийският милиардер Прамод Митал, не изпълни инвестиционните и екологични задължения към дружеството, държавата ще влезе в правата си на собственик на комбината. Това предупреди министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров вчера. Той припомни, че Прамод Митал е поел ангажимент до април 2008 г. да осигури 140 млн. евро за екологичната програма на дружеството. Водят се преговори с ръководството на “Глобал стил”. Ако не се осигурят необходимите средства, за да се инвестира в екопрограмата, държавата ще използва всичките си права, които законът є предоставя, за да може комбинатът да върви напред, посочи министърът. Той обясни, че до дни ще има важни новини около “Кремиковци”, които, поради тяхната конфиденциалност, все още не може да ги оповести. Очакват се обаче важни промени по отношение на “Кремиковци”. Министърът отказа да уточни дали става дума за промяна в собствеността на “Кремиковци”. Когато е възможно, ще предоставя информация по този въпрос. Няма обаче да позволя структуроопределящо за икономиката ни предприятие като “Кремиковци” да бъде безотговорно затворено, добави Димитров. По-рано вчера около 2000 металурзи протестираха пред централното управление на “Кремиковци” с искане “Глобал стил” да бъде отстранена от комбината.

ЦСКА на бунт с празен джоб, съобщава Дневен Труд.

Футболистите на ЦСКА обявиха бунт срещу ръководството. Всички излязоха демонстративно с обърнати джобове, за да напомнят, че чакат неизплатени премии от миналата година. ЦСКА е собственост на индийския бизнесмен Прамод Митал и се управлява от Александър Томов. Също както и металургичният комбинат “Кремиковци”. По-рано вчера около 2000 металурзи протестираха срещу собственика и ръководството заради неизпълнението на плана за жизнеспособност на предприятието. “Не искаме повече да бъдем лъгани от ръководството”, отсече капитанът на ЦСКА Александър Тунчев. “Ще накажа виновните за протеста, ако ще да са всички футболисти”, отвърна Томов.

Не поискали субсидии за 10% от земята, връщаме 170 млн. лв., пресмята 24 часа.

Около 170 млн. лв. евросубсидии за фермерите по схемата за преки плащания на хектар може да бъдат загубени. От предвидените общо 262 млн. евро (около 520 млн. лв.) за България се очаква да бъдат изплатени 350 млн. лв., съобщи шефът на фонд "Земеделие" и на разплащателната агенция Димитър Тадаръков. Вчера той натисна копчето за превод към БНБ на първия транш от 155 млн. лв., които ще влязат в банковите сметки на 37 008 стопани. До 10-12 дни и останалите 36 хил. ще си получат парите. Колко точно ще връщаме на ЕС не може да се каже отсега, трябва да приключи и последното плащане, уточни Тадаръков. Над 10% от земеделската земя обаче не е заявена за подпомагане. Затова и фермерите ще вземат пари за само около 32 млн. дка при защитени пред ЕС - 38 млн.

Закуските в училище - разхищение на пари, изчислява Дума.

Родителите искат да се избира между не повече от 3 учебника по предмет Програмата за раздаване на безплатни закуски в училище в този вид е разхищение на публични финанси. Това показва мониторинг на ефективността на целевите програми в образованието, за които бяха отпуснати 130 млн. лв. Изследването е направено от Института по социология при БАН по поръчка на "Отворено общество" през ноември 2006 г. сред родители на деца от I до IV клас, начални учители и кметска администрация. Националните програми действат с различна ефективност в различните райони на страната - където е висока безработицата и има повече роми, безплатните закуски помагат да се задържат децата в училище, но в градовете закуските нямат почти никакво значение, сочи проучването. Такава програма трябва да се ориентира към определени целеви групи, смятат авторите. Не съществува адекватна база данни за броя и профила на отпадащите ученици, не се прави разлика между преместени и реално непосещаващи училище деца. Има група на "шарещи деца", които ходят на училище от време на време, имат много отсъствия, но успяват да завършат годината. От училище отпадат ромчета, деца от селските райони и от бедните социални групи. Според изследването основните причини за отпадане на децата от училище са липсата на добро отношение в семействата към образованието, затрудненият достъп до училище и отсъствието на родителите от страната. Анкетираните родители от селата обаче са посочили като основна причина бедността (61%). Родителите на децата, които не ходят на училище, са с основно и по-ниско образование (59%), от нискодоходните групи, живеят в села (43 на сто) или в малък град (34 на сто). Мирослава Янова (МБМД) препоръча на МОН и на социалното министерство да инициират програми за работа с български и ромски семейства, чиито деца отпадат от училище.

ЕНП иска предизборна коалиция, десните се дърпат, научаваме от Монитор.

За обща работна програма и коалиция между десните партии у нас преди парламентарните избори посъветва председателят на парламентарната група на Европейската народна партия Жозеф Доу. В момента, в който имате такава програма, аз съм готов веднага да дойда и да започнем работа по нея, допълни още Доу по време на откриването на информационния център на евродепутатите на ГЕРБ в София вчера. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче заяви, че всяка партия трябва да носи своята отговорност на изборите и да мисли за коалиционни споразумения едва след тях. Освен това съм против реанимирането на стари политици само за да имаме десен проект, категоричен бе още Борисов. Той подчерта, че много пъти е протягал ръка към другите партии вдясно, но това не е имало кой знае какъв отзвук. Доскоро те дори не ни признаваха за десни, допълни още лидерът на ГЕРБ. От ДСБ по-рано през деня потвърдиха думите на кмета и също останаха резервирани към предложението на ЕНП. Според Доу ГЕРБ няма да има никакви проблеми с членството в ЕНП, молбата за което ще бъде разгледана на 6 февруари. На среща по-рано между президента Георги Първанов, Жозеф Доу и Бойко Борисов е било обсъдено отварянето на трети и четвърти реактор на АЕЦ “Козлодуй”.Обединихме се около идеята за инициирането на партньорска проверка, която да разгледа този въпрос, обясни Доу. Сключените договори с Русия в края на миналата седмица Борисов коментира с думите, че не са били обществено достояние.

Решават лична тайна ли е здравето на Слави, информира Дневен Труд.

До месец Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще реши дали да глоби вестник “Шоу” за това, че е разпространил съдебнопсихиатрична експертиза на Слави Трифонов. Това стана вчера на заседание на пазителите на ЕГН-та. На 24 октомври м. г. медията пусна експертиза на Слави, която показва, че той е напълно здрав. Издателят на “Шоу” Георги Илиев получил документа в рамките на съдебно дело, образувано от Слави. Тогава водещият съдеше вестника за публикациите, че взема наркотици, но процесът бе прекратен и шоуменът трябваше да плати 1000 лв. разноски на подсъдимите. Адвокатите на тв водещия вчера твърдяха, че обстойната информация за здравословното му състояние е лични данни и са публикувани в нарушение на закона. “Слави даде кръв и урина в катедра “Съдебна медицина”. Целият етаж се събра да го гледа. Но той се е съгласил да даде данните за здравословното си състояние само на съда. “Шоу” не е търсил разрешение да публикува тази информация”, твърдеше адвокатката на шоумена Даскалова. Тя допълни, че клиентът й “има право да запази част от здравето си и от сексуалния си живот като тайна”. “Която мома не иска да я щипят, да не се хваща на хорото. Слави е публична личност и трябва да се примири, че към него има по-голям интерес. Винаги “Шоу” е упрекван в клевета, затова решихме да изнесем медицинската експертиза”, рече адвокат Минков, нает от издателите на вестника - “Интермедиа”. Той даде пример с данните за здравето на американския президент, които се публикуват веднъж годишно. А също и със смъртта на актьора Хийт Леджър от филма “Планината Броубек” (виж стр. 16). За него медиите веднага съобщиха, че вероятно е загинал от свръхдоза наркотици. “Медицинската експертиза е изнесена по време на открито съдебно заседание. Ако тя беше секретна информация, съдът трябваше да закрие заседанието или да осуети по друг начин публикуването й”, допълни Минков.

Камелия се съблича за Батето, радва се Стандарт.

Стриптийз на Камелия, лафовете на Батето и чарът на Надежда Михайлова. Нова телевизия ще събере трите елемента в едно шоу в неделя в "Годината на MAX". "Досега не сте ги виждали в подобна светлина, не сте чували подобни номинации, не сте знаели, че списанията не са само на хартия", казват организаторите на 90-минутния спектакъл. Шоуто е продуцирано от мъжкото списание MAX, което навършва една година на родния пазар. В "Годината на MAX" ще гостуват Камелия, Надежда Михайлова и Иван Славков-Батето. Камелия ще честити рождения ден на изданието със стриптийз, пресъздавайки култовата сцена с Ким Бейсингър от "9 седмици и 1/2". Надежда Михайлова ще сподели, че след развода си се чувства по-щастлива, защото всеки ден се бори за своето щастие. От любимото си канапе в собствения си дом, но и в ефира на Нова телевизия Иван Славков-Батето ще обясни, че му е болно за "Пекин и изобщо, за целия китайски народ", защото не участва в подготовката на XXIX летни олимпийски игри. За водещ на "Годината на MAX" бе избран Мон Дьо - редактор в списание MAX и автор на рубриката "Шоуто на Мон Дьо", която всеки месец прави дисекция на българския светски живот и разобличава неговите лоши образци. Освен Камелия, Надежда Михайлова и Батето, в неделя Мон Дьо ще посрещне и балета на Руши Видинлиев, който ще открие и закрие шоуто.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4619 |22.01.2008 Пресата на 23 януари . 0| 4170 |21.01.2008 Пресата на 22 януари . 1| 4176 |16.01.2008 Пресата на 17 януари . 1| 4129 |15.01.2008 Пресата на 16 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads