Реклама / Ads
36| 4472 |07.10.2021 НОВИНИ

Проф. Герджиков отсече: Аз не съм кандидатът на ГЕРБ. Не ми поставиха нито едно условие

.
Проф. Анастас Герджиков Източник: стопкадър, Нова телевизия
Изтеклата информация за моята кандидатура даде повод на политическа партия ГЕРБ да обяви подкрепата си за мен. Аз не съм кандидатът на ГЕРБ. Защо? Не само, защото формално ме е издигнал Инициативен комитет, а не партия ГЕРБ, а и защото когато за първи път се срещнах с техни представители, те не ми поставиха нито едно условие. Те не пожелаха нищо срещу подкрепата си. Не мисля, че съм обвързан по някакъв начин с тях.
 

Това заяви в ефира на Нова телевизия кандидатът за президент и настоящ ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

 

„Красимир Вълчев е този, който е предложил на ръководството на партия ГЕРБ да подкрепят мен, вместо да излъчат свой кандидат. Срещнах се с Бойко Борисов в централата на партията. Там беше и г-н Вълчев,  а аз им обясних, че ще приема кандидатурата на Инициативния комитет. Там дойде и изненадата – г-н Борисов каза, че съм подходящ кандидат и няма нито едно условие към мен”, обясни той.

 

„ГЕРБ са били три пъти последователно в управлението и са правили много грешки през годините. За толкова време няма как да не сгрешиш. Някои от тези грешки са наистина несъвместими с това, което аз разбирам под честна и полезна за народа политика. След като обаче са избирани 3 пъти аз смятам, че те са направили и полезни неща”, каза още професорът.



„Аз смятах, че много повече партии ще застанат зад мен и ще припознаят кандидата, който ще може да осъществи нужното. Разчитал съм най-много на подкрепата на дясно-центристките партии”, казва проф. Герджиков.

 

Той не пожела да отговори на въпроса, за кого ще гласува на предстоящите парламентарни избори.

 

„Аз приемам политиките на ГЕРБ по едни въпроси, а по други изобщо не я приемам. През годините тази партия омекна, въпреки всичко, което се говори. Първото им управление беше най-проблемно. Тогава имаше поредица от грешки, които доведоха до силно влошаване на нещата в образованието. Ескалацията на нещата през третия мандат на ГЕРБ не се дължи само на техни грешки, а и на други причини”, смята проф. Герджиков.

 

„Мотивацията ми да се кандидатирам за президент очевидно е свързана с това, че сме в много тежка политическа криза, а и не само политическа. Тази криза е причинена от това, което най-много ме безпокои през последните години – винаги сме все повече разединени. Когато говоря за обединение, аз нямам предвид всички да се прегърнем и да отпаднат различията, а това да се обединим поне около темите, по които има консенсус. Ако това беше направено нямаше да се стигне до толкова много избори за една година”, обясни Герджиков.

 

Той отговори и на нападките от страна на Лозан Панов, също кандидат за президент, че е свързан с Движението за права и свободи: „Аз нямам нищо общо с ДПС. Никога не съм бих техен член или симпатизант. Не познавам г-н Карадайъ и г-н Доган. Никога в живота си не съм срещал Пеевски. Това което Лозан Панов казва е много странно за мен. Смятам, че той е подведен и му предлагам да провери тази информация. Или да покаже доказателство или да се извини. Неговата основна позиция е да бъдем почтени”.



„Аз няма да получа подкрепата на ДПС на първи тур, защото те имат действащ кандидат. Нека не забравяме, че действащият президент получи официалната им подкрепа още на първи тур. Ще приема подкрепата на всички партии, защото тя е подкрепата на техните избиратели”, коментира още професорът.

 

Проф. Герджиков отказа за коментира „добри или лоши изказвания на Румен Радев“. „Има едно нещо, което не искам да правя като него – неговата остра реакция срещу определени партии и противопоставянето му срещу определен тип политика. Президентът не може да каже, че е срещу дадена личност и срещу цялата партия. Това не е работа на президента. Той може да обича един или друг, но трябва да работи с всички. Готов съм на пряк телевизионен сблъсък с всеки”, каза още той.

 

За Делян Пеевски и Иван Гешев професорът бе лаконичен и призова „да не се вторачваме в отделни личности“.

 

От думите му стана ясно, че подкрепя съдебната реформа в страната: „Очевидно реформирането на съдебната система може да бъде постигнато. Ако това се осъществи ще има голямо полза. Върховенството на закона е абсолютна ценност и е много важно за обществото”.

 

„Всички бяхме възмутени и отвратени от кадрите на насилие, които видяхме преди два месеца. Когато това се развиваше нещата стояха по друг начин. На площада не беше цялото българско общество. Имаше голямо разединение. Нямаше как Университетът като институция да взима страна. Той е деполитизиран. Насилието срещу български граждани не може да се толерира по никакъв начин. Аз осъждам всяко насилие, включително случилото се зад колоните”, коментира проф. Герджиков протестите от миналото лято.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8167 |06.10.2021 Проф. Кербелчева: Забраниха да влезе в учебниците терминът ”съветска окупация” . 16| 3917 |05.10.2021 Проф. Александрова: COVID ни поставя в една своеобразна игра на руска рулетка . 16| 3594 |05.10.2021 Даниел Вълчев: Проф. Герджиков е една добра кандидатура. Ще се получи истинска надпревара . 14| 3453 |05.10.2021 ГЕРБ щели да застанат зад Панов, ако Герджиков загуби на първи тур

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads