Реклама / Ads
5| 3386 |26.10.2021 ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2021

Румен Радев: Само със спазване на мерките може да преодолеем това препятствие

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
”Има много предизвикателства за тези избори. Преди дни имахме най-свирепите хакерски атаки срещу България изобщо. Пандемичната обстановка се усложнява. Има проблеми все още изборите зад граница, за обработката на техните протоколи. Затова всички институции трябва да са ангажирани с това, за да може изборите така да протекат, че хората да не се отказват да гласуват, че са взети всички мерки и техният глас ще бъде защитен от външни намеси”
 

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като посети Центъра за спешна медицинска помощ в София.

 

Държавният глава изрази признателност към екипите на Спешна помощ за всеотдайната им работа.

 

„България е водеща по смъртност, т. нар. златен шанс го дават тези хора. Те са достатъчно натоварени и без пандемия. Видях с очите си да даваш дежурства в Спешна помощ, да координираш този процес по време на пандемия. Държавата е длъжник на тези хора. Базата има своя лимит, трябва и по-добро заплащане“, коментира Радев.

 

"Видях кол центъра, който координира тази дейност. На едно огромно табло са показани всички свободни легла. За съжаление, там, където беше брой интензивни легла свети в червено. Проблемът не е в координацията, хората тук я правят, а в изчерпване на леглата в реанимацията. Това е сериозна червена лампа за всички“, каза още той.

 

„Този щам, който идва при нас – „Делта +“, се разпространява изключително бързо. Заразността е хиляди пъти по-голяма. Има рязко нарастване на случаите. Призовавам към всички да сме отговорни и съзнателни като общество. Само със спазване на мерките може да преодолеем това препятствие“, добави президентът.

 

„Каква е алтернативата? Вижте Латвия – пълен локдаун, алтернативата е затваряне на всички търговски обекти, без на тези от първа необходимост и аптеките. Виждате вечерен час в някои държави. Цялата държава замира. Това ли искаме? Това се опитва МЗ и държавните институции да избегнем. Да избегнем такъв момент, който с огромни щети за социални, икономически и културен живот“, коментира още той.
„Лекарите се измориха да обясняват, че изходът от ситуацията да се движим от локдаун към локдаун е ваксинацията. Няма по-надеждна защита в момента от ваксинацията в борбата с вируса“, поясни Радев.

 

„Не сме чакали. Правителството има ясен план, обявен юли, септември се актуализира с всички стъпки“, уточни той.

 

Държавният глава поздрави и екипите, които са работили върху кризата със заседналия кораб "Vera Su" край Камен бряг.

 

„Поздравявам всички хора, които работиха денонощно при едно изключително тежко наследство и крайно неблагоприятни метеорологични условия, за да спасят нашето Черноморие от екологична катастрофа. Тази вечер корабът „Вера Су“ най-сетне беше освободен и вече е на варненското пристанище“, коментира той.

 

„Не случайно, когато започна тази криза, казах, че корабът е картина на порочния управленски модел, при който България заседна в корупция и застой. Това, което направиха тези хора от една абсолютно разкапана и липсваща система за морско спасяване, липсваща нормативна база, законови основания, процедури за действия, разкапана техника, да успеят да съберат всичко това, да създадат организация, да стегнат техниката, да се мобилизират и да се освободят от вредния това – те успяха да го направят. Поздравявам ги и им благодаря“, поясни още държавният глава.

 

Радев изрази готовност отново да покани ЦИК на среща, каквато е била отказана: "Президентската институция винаги се е отнасяла изключително сериозно към изборния процес."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3890 |25.10.2021 Горан Благоев: Концлагерите на комунизма трябва да се превърнат в места на общобългарско поклонение . 2| 4580 |21.10.2021 Излизането от кризата зависи от политиците . 8| 6805 |18.10.2021 Жените-социалистки застанаха категорично в подкрепа на кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат . 18| 7147 |17.10.2021 Радев откри предизборната си кампания с „поход за по-справедлива България“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads