Реклама / Ads
8| 4904 |07.07.2010 СВЯТ

Абдуллах Гюл обвини Израел в ирационалност

.
Абдуллах Гюл
Абдуллах Гюл определи като ирационална очевидната готовност на Израел да стане по-изолиран, като се отчужди от единствения си мюсюлмански съюзник - Турция. Този своя позиция той изрази в интервю, дадено пред агенция Ройтерс на борда на президентския самолет на връщане от Казахстан.
 

Според турският президент разногласията в израелската правителствена коалиция пречат на еврейската държава да поправи отношенията си с Турция, които се обтегнаха след акцията в края на май на израелски командоси срещу международна флотилия с помощи за Газа.

"Те нямат много приятели в района. Сега изглежда искат да се отърват и от отношенията си с Турция"," посочи Гюл.

Президентът на Турция е убеден, че вътрешните съперничества в израелската коалиция пречат на помирението."Доколкото виждам вътрешнополитическата борба в Израел е много силна. Те се пренебрегват взаимно... винаги си пречат един на друг," заяви Гюл и добави: "Личното ми впечатление е, че те не са способни да действат разумно."

Обтегнати са отношенията на Израел и със Съединените американски щати. Една от причините е фактът, че еврейските заселници, които предявяват свещено право върху цял Израел, сега контролират над 42% от окупирания Западен бряг. Това представлява значимо препятствие пред създаването на палестинска държава, пише вестник “Индипендънт”, позовавайки се на нов доклад.

Юрисдикцията на около 200 селища, незаконни според международното право, покрива много повече от територията на окупирания Западен бряг, отколкото се е смятало досега. И голяма част от земите са били отнети от палестинските земевладелци в явно незачитане дори на решение на израелския Върховен съд. Това разкритие е в разрез с твърденията на Израел, че строи само върху държавни земи.

Позовавайки се на официални израелски военни карти и статистически данни, водещата израелска организация за защита на човешките права B Tselem (Израелски информационен център за правата на човека в окупираните територии) оповести своите разкрития, когато премиерът Бенямин Нетаняху пристигна във Вашингтон, за да се опита да смекчи разрива с президента Барак Обама по въпроса за селищата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4838 |01.07.2010 Турция и Израел с тайна среща на високо ниво . 1| 5118 |17.06.2010 Израел отпусна каишката в Газа . 0| 5189 |14.06.2010 Израел в солова акция срещу Флотилията на свободата . 1| 5100 |12.06.2010 Израел изтегли военните си инструктори от Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads