Реклама / Ads
0| 3636 |11.06.2021 СВЯТ

Арести преди началото на срещата на Г-7. Над шест хиляди полицаи пазят световните лидери

.
Източник: БГНЕС
Полицията в Корнуол задържа седем души преди началото на срещата на върха на Г-7, която се открива в курортния град Карбис Бей на брега на Атлантическия океан на Великобритания. Според британските медии от тях са иззети контейнери с боя, димни бомби и мегафони, предава TACC, като се позовава на BBC, цитирани от информационна агенция ”Фокус”
 

Задържаните са заподозрени в намерение да нарушат обществения ред и да повредят имуществото. Техните превозни средства са били спрени от служителите на реда в четвъртък вечерта на около 6 км от залива Карбис. Тече разследване.

 

В четвъртък във Фалмут, на 40 км от залива Карбис, беше задържан и млад мъж, за когото се подозира, че е поставил бомба близо до местен хотел, в който са отседнали журналисти, отразяващи срещата, и членове на делегации, пристигнали на срещата на върха.

 

В курортния град Сейнт Айвс, където бяха настанени лидерите на Г-7 на територията на имение от 18-ти век, екоактивистите на Extinction Rebellion проведоха сутрешни демонстрации. В тях участваха около 500 души, които обвиняват ръководителите на неформалната асоциация на икономически най-развитите страни в света, че пренебрегват проблема с изменението на климата. Полицията казва, че преговаря с организаторите на протестите и следи отблизо ситуацията в града. Според агенция PI общо около 40 групи са подали заявления за организиране на протести, свързани със срещата на върха.

 

Срещата на лидерите на Г-7 традиционно се провежда с повишени мерки за сигурност. В осигуряването ѝ участват 6,5 хиляди полицаи от различни части на Обединеното кралство и военните. Освен че патрулират в залива Кабис, те също дежурят в кордоните на отдалечените подходи към мястото на срещата.

 

Обединеното кралство, председателстващо тази година в Г-7, провежда среща на върха на лидерите в страните в присъствен формат за първи път път началото на пандемията. В допълнение към лидерите на страните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония), председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а специално са поканени тази година лидерите на Австралия, Южна Корея и Южна Африка, както и новият изпълнителен директор на Световната търговска организация, Нгози Оконджо-Ивеале. Индийският премиер Нарендра Моди, поради напрегнатата ситуация с COVID-19 в републиката, ще участва в срещите дистанционно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3165 |26.05.2021 Близо 168 млн. случая на COVID-19 по света от началото на пандемията . 0| 3716 |01.05.2021 Напрежение и арести в Истанбул заради чествания на Деня на труда, въпреки забраната . 2| 3590 |07.04.2021 Чехия сменя трети министър на здравеопазването от началото на пандемията . 0| 3766 |04.03.2021 САЩ: Китай е ”най-голямото геополитическо предизвикателство на 21-ви век”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads