Реклама / Ads
11| 6390 |26.08.2013 СВЯТ

Асад отрече да има нещо общо с химическото оръжие

.
Сирийският президент Башар ал Асад
Сирийският президент Башар ал Асад отрече неговият режим да е извършил нападение с химическо оръжие в покрайнините на столицата Дамаск в сряда, както твърдят бунтовниците и редица западни страни.
 

"Такъв род обвинения са изключително политически, а причина за тях станаха поредицата победи на правителствените сили над терористите", каза Асад в интервю за днешния брой на руския ежедневник "Известия". ,

Сирийският президент определи твърденията на Съединените щати и други западни страни, че неговият режим е използвал химическо оръжие, като посегателство над здравия разум и пренебрежение към мнението на собствените им народи. "Това е безсмислица: първо да се предявяват обвинения, а едва след това да се събират доказателства. И с това се занимава най-силната страна в света - САЩ", подчерта Асад пред руския вестник.

Сирийският президент обърна внимание, че в района на предполагаемото химическо нападение няма ясно очертана фронтова линия между правителствените сили и бунтовниците. "И нима държавата може да използва химическо или друго оръжие за масово унищожение на място, където е концентрирана нейната армия? Това противоречи на елементарната логика", изтъкна той.

Сирийският президент настоя предполагаемите военни престъпления в страната да бъдат разследвани от инспекторите на ООН.

"Очакваме, че Русия няма да позволи (резултатите от работата на международната комисия) да бъдат изтълкувани в интерес на политиката (на САЩ) и изобщо на Запада", отбеляза той. Сирийският президент предупреди, че терористите в страната, както режимът нарича бунтовниците, поставят под заплаха стабилността в целия Близък изток.

"Главната причина за продължаването на военните действия - това е огромното количество терористи, които постоянно идват в Сирия от чужбина", отбеляза той. Сирийският президент предупреди Запада, че ако се реши на военна интервенция в страната, то тя ще завърши с провал.

"Ако някой мечтае да превърне в Сирия в марионетка на Запада, това няма да стане", увери той. Асад посочи, че всички договори между Сирия и Русия, включително за доставка на оръжия, се изпълняват въпреки натиска от страна на Съединените щати, Европа и сунитските монархии от района на Персийския залив.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7511 |18.06.2013 Сноудън отрече да е извършвал шпионаж в полза на Китай . 0| 5584 |03.06.2013 Спасиха Башар ал-Асад от атентат в последния момент . 0| 5139 |16.04.2013 Иран отрече да има жертви след земетресението от 7,8 по Рихтер . 2| 5630 |10.12.2012 Шефът на германското разузнаване: Режимът на Асад е в последния етап на разпад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads