Реклама / Ads
0| 5203 |17.01.2011 СВЯТ

Асандж ще осветли милионите на политиците

.
Един от „докладчиците" на Уикилийкс е готов да предаде на основателя на скандалния сайт Джулиан Асандж поредната порция компромати.
 

Става дума за сведенията от 2000 офшорни банкови сметки, в които редица милионери държат спестяванията си с цел да избегнат плащането на данъци в родните си държави. Сред тях са имената и на 40 известни политици, съобщава vesti.ru.

Въпросният информатор е Рудолф Елмер, който е бивш служител в швейцарска банка. По време на съвместна пресконференция в Лондон той ще предаде на Асандж компактдиск с данни за три швейцарски банки, които помагат на свои богати клиенти да си намалят налозите.

Данните, с които разполага Елмер, обхващат периода от 1990 до 2009 година и засягат 2 000 богаташи. По-голямата част от тях са клиенти от САЩ, Великобритания, Германия, както и някои азиатски страни.

Информаторът на Асандж също така намекна, че притежава данни за сметките на 40 популярни политици, което в настоящия момент може да се превърне в истинска бомба. Рудолф Елмер, който е финансист с 30-годишен стаж, заяви, че действията му са продиктувани от изцяло добри намерения. По думите му банковата тайна може да се разпространява само от тези, които не нарушават закона.

През 2002 година Елмер е уволнен от поста управител на клона на Julius Baer на Каймановите острови - известна офшорна зона. При напускането си той „съхранил" данни за редица клиенти и организации, които държат парите си по офшорни сметки в банката.

Елмер не за първи път сътрудничи на скандалния сайт. През 2008 година сайтът публикува няколко файла от неговия архив. Банката, в която работеше Елмер заведе иск, но съдът застана на страната на Уикилийкс, което беше добре дошла реклама за малко известния тогава сайт. В крайна сметка, по - късно се оказа, че някои от документите, представени от швейцарецът, са били фалшифицирани, в това число и документите за офшорни сметки на германския канцлер Ангела Меркел. Тази информация незабавно беше премахната от сайта.

Веднага след мероприятията в Лондон Елмер се връща в Цюрих, където на 19 януари ще застане пред съда по обвинение в кражба на секретна информация и разгласяване на банкова тайна. По тези обвинения го заплашва затвор от 3 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6062 |17.01.2011 Дунав заплашва с наводнения . 6| 5448 |17.01.2011 Путин в черния списък на ЕС? . 2| 6102 |16.01.2011 Акули плуват по главна улица в Австралия . 0| 5200 |16.01.2011 Седемдневен траур в Бразилия за загиналите от водната стихия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads