Реклама / Ads
3| 5547 |13.02.2012 СВЯТ

Атина в плен на хаос, насилие и пламъци

.
Гръцкият парламент одобри в нощта срещу понеделник с голямо мнозинство закона за новото кредитно споразумение с Европейския съюз и МВФ, който предвижда страната да предприеме нови мерки за строги икономии в замяна на втори спасителен пакет, съобщиха световните агенции.
 

  

Приемането на закона беше съпроводено с многохилядни демонстрации в Атина и Солун, преминали в насилие и палежи на банки и магазини.


Финансовата помощ на обща стойност 130 милиарда евро е жизнено необходима на Гърция, за да избегне изпадането си в неплатежоспособност.

 

Законът мина с гласовете на двете водещи гръцки партии на социалистите от ПАСОК и консерваторите от "Нова демокрация". Двете партии имат комфортно мнозинство в парламента, което им позволи да прокарат закона, въпреки че десетки техни депутати гласуваха против. В резултат партиите изгониха от своите редици депутатите, които не подкрепиха закона. ПАСОК изключи 20 от 153-мата членове на своята парламентарна група, а Нова демокрация - 21 от 83. С това управляващото мнозинство бе намалено от 236 на 193 депутати. Крайнодясната партия "Народен православен сбор" също изключи двама народни избраници, но по обратната причина - че подкрепиха закона.

 

Прилагането на закона ще бъде съпътствано от нови мерки за строги икономии. Брутната минимална работна заплата ще бъде понижена с 22 процента от 751 евро на 586 евро на месец, а на младежите до 25-годишна възраст - с 32 процента до 527 евро. Пенсиите ще бъдат орязани със 7 до 15 процента, една пета от държавните служители ще бъдат съкратени, пазарът на труда ще бъде либерализиран, а държавните разходи - чувствително намалени.

 

Докато гръцките депутати обсъждаха закона, Атина бе обхваната от насилие и погълната от огън. Над 80 души, сред които 30 полицаи, бяха ранени. 25 човека бяха арестувани при най-сериозните размирици в Атина от години.

 

Запалени бяха над 40 сгради на магазини, банки, кафенета и други обекти. Подпалени бяха клонове на ”Евробанк”, Търговска банка, Пощенска спестовна банка, ”Алфа банк”, разбит е банкомат на банка ”Пиреус”, от който неизвестни лица са откраднали всички пари. Изгоря напълно историческото кино ”Атикон” в неокласическа сграда, построена през 1870 година.

 

Десетки протестиращи направиха опит да окупират кметството,  но той бе предотвратен след своевременната намеса на полицията.  Полицейски източници посочват, че в кметството са задържани 23-ма души.

 

”Насилието няма да се толерира, заяви гръцкият премиер Лукас Пападимос пред парламента на страната, докато магазини и банки бяха обхванати от пламъци.  

 

”Вандализмът, насилието и разрушението нямат място в една демократична държава и няма да бъдат толерирани”, посочи той.

 

Одобреният от парламента закон има три раздела. Първият се отнася за програмата за обмен на стари гръцки държавни облигации за нови, вторият - за рекапитализацията на банките, които ще бъдат компенсирани от европейските фондове за парите, които ще загубят от отписването на част от дълга на Гърция, а третият - за правомощията на премиера Лукас Пападимос и министъра на финансите Евангелос Венизелос да подпишат новото кредитно споразумение.

 

Венизелос подчерта, че законът е необходим, за да даде Еврогрупата в сряда зелена светлина за отпускане на спасителния пакет в размер на 130 милиарда евро. Той е жизненонеобходим, за да не изпадне Гърция в неплатежоспособност идния месец. През март страната трябва да погаси своите задължения по облигации за общо 14.5 милиарда евро.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 6570 |28.01.2012 EС иска български заплати от Атина . 0| 5458 |21.01.2012 Бомба избухна на пъпа на Атина . 0| 5941 |28.11.2011 Терористите виновни за насилието в Сирия . 0| 5536 |17.11.2011 Атина: протести и сълзотворен газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads