Реклама / Ads
1| 5187 |25.09.2024 СВЯТ

Черна гора забранява употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба

.
От 20 октомври в Черна гора влиза в сила новият Закон за управление на отпадъците, който забранява употребата на леки найлонови торбички с дебелина между 15 и 50 микрона, както и на пластмасови изделия за еднократна употреба.
 

Според информация от черногорското правителство, за нарушителите на закона ще се налагат глоби в размер от 1000 до 40 000 евро. Тази мярка е част от по-широка стратегия за насърчаване на устойчивото управление на отпадъците и намаляване на пластмасовото замърсяване. В допълнение към забраната за найлонови торбички, новият закон предвижда въвеждането на такса за изхвърляне на смесени битови отпадъци на депата, което ще стимулира рециклирането и намаляването на отпадъците.

 

Законодателството определя управлението на отпадъците като дейност от обществен интерес и предвижда създаването на държавна комунална инспекция, която да контролира изпълнението на местните планове за управление на отпадъците. Ще бъде изградена и национална база данни, която да подобри събирането и наблюдението на информацията за отпадъците.

 

Ръководителят на отдела за управление на отпадъците, Ясмина Янкович, изтъкна, че законодателната рамка е значително подобрена, но за успешното прилагане е необходимо последователно действие. Тя подчерта, че с изграждането на регионални центрове за управление на отпадъците и новата система, Черна гора ще се доближи до стандартите на Европейския съюз.

 

В допълнение, представители на френското посолство в Черна гора отбелязаха успеха на Франция в намаляването на пластмасовите отпадъци чрез забраната на пластмаси за еднократна употреба, която може да послужи за пример за Черна гора. С въвеждането на тези мерки страната прави важна стъпка към подобряване на управлението на отпадъците и опазване на околната среда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3208 |24.09.2024 Израел обяви извънредно положение: Близо 500 станаха жертвите на ударите в Ливан /видео/ . 6| 3183 |20.09.2024 ISW: Нова вълна от мобилизация може да разклати властта на Путин . 1| 2805 |19.09.2024 Зеленски ще се срещне идната седмица с Байдън, Харис и Тръмп . 2| 3653 |17.09.2024 Закопчаха руски гражданин в САЩ по обвинения в нелегален износ на електроника за дронове за Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads