Реклама / Ads
1| 4008 |06.06.2019 СВЯТ

Датският премиер си тръгва заради изборната победа на левите партии

.
Ларс Льоке Расмусен
Датският десноцентристки министър-председател Ларс Льоке Расмусен подаде оставка след парламентарни избори, завършили с победа на партиите от левия спектър и с голяма загуба за популистите, които подкрепяха правителството.
 

Премиерът връчи оставката си на кралица Маргрете Втора в двореца Амалиенборг.

 

След оставката на Расмусен левоцентристките социалдемократи - най-голямата датска партия, трябва да започнат опити за сформиране на еднопартийно правителство на малцинството. Лидерката на Датската социалдемократическа партия Мете Фредериксен отхвърли влизане в коалиция с либералите на Расмусен. Той не успя да запази мнозинството си в парламента, след като съюзниците му от популистката Датска народна партия вчера получиха едва 8,7 процента от гласовете, докато през 2015 г. имаха 21,1 на сто.

 

Руне Стубагер, професор по политически науки в датския университет в Орхус, каза, че изборните резултати са показали "значителен завой наляво" по темите за благосъстоянието и климата, цитира БТА.


Социалдемократите обещават отново да поставят благосъстоянието на първо място и да отменят някои от съкращенията, наложени от десноцентристкото правителство. Но и те казват, че ще търсят подкрепа от десницата по въпроси, свързани с имиграцията, и, че ще продължат настоящата твърда политика по отношение на мигрантите.

 

Подложено на натиск от популистите, които го подкрепяха, през последните години, правителството на Расмусен затегна имиграционните закони. Забранено беше закриващото лицето ислямско було, а от новопристигнали чужденци, търсещи убежище, се изисква да предадат ценностите си в злато и бижута, за да покрият част от разноските по престоя им.


Миналата година Дания предизвика международно внимание, когато властите решиха, че получилите отказ за убежище чужденци и онези с криминални досиета, които предстои да бъдат експулсирани, трябва да бъдат изпращани на остров, където преди е имало лаборатория по заразни животински болести.

 

Стубагер нарече резултата от изборите "катастрофа" за популистите, защото гласоподавателите са недоволни, че партията на протеста сега е "част от политическото статукво".


Подобно на колегите си в съседна Швеция, датските социалдемократи се обявиха за по-твърда линия към имиграцията след началото на бежанската криза през 2015 г.
Очаква се преговорите за формиране на ново правителство, които ще започнат по-късно днес, да отнемат седмици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4074 |04.06.2019 Джеймс Клевърли се оттегли от надпреварата за приемник на премиера Тереза Мей . 2| 3951 |03.06.2019 Премиерът на Италия се готви за оставка . 1| 4554 |27.05.2019 Британският вътрешен министър се кандидатира за премиер . 0| 4413 |09.05.2019 Изпращат черногорски политици в затвора заради опит за убийство на премиера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads