Реклама / Ads
4| 5475 |23.07.2011 СВЯТ

Двойният ужас на Осло

.
Шок, тъга, недоумение – така Норвегия посрещна днешния ден след като в младежки лагер на остров Ютьоя край Осло вчера загинаха най-малко 84 души, а бомбена експлозия в столицата взе живота на още 7.
 
"Двете снощни нападения, при които загинаха най-малко 91 души, са национална трагедия за Норвегия и най-тежкият акт на насилие в страната след Втората световна война" - това заяви днес на пресконференция в Осло премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг.

Най-малко 84 са загиналите при стрелбата, която въоръжен мъж откри вчера срещу младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия на остров Ютьоя край Осло. "Не можем да гарантираме, че броят им няма да нарасне", заяви началникът на полицията. Той определи последствията от стрелбата като "катастрофални". Други седем души загинаха, а 14 бяха ранени след бомбена експлозия в центъра на столицата. Мощната бомба нанесе щети на сградата на правителството и изпочупи повечето прозорци.

Кой стои зад нападенията?

32-годишният норвежец, който бе арестуван по-рано, вече е официално обвинен както за убийствата на острова, така и за бомбената експлозия в центъра на Осло. Норвежкият телевизионен канал ЕнАрКей съобщи, че името му е Андерш Брейвик. Според информация на телевизия ТВ2 задържаният е имал връзки с десния екстремизъм. Директорът на националната полиция на Норвегия Свайнунг Спонхайм заявил в интервю за обществената телевизия Ен Ер Ка, че в профила на стрелеца във Фейсбук има публикации, "които дават основание да се предполага, че той клони към крайно десни и антимюсюлмански разбирания, но засега не е ясно дали това са мотивите за извършеното от него престъпление". Местни медии твърдят, че арестуванията е член на крайно дясна организация и че на негово име има регистрирани няколко единици огнестрелно оръжие.

По-рано днес пък в "Ню Йорк таймс" и шведския всекидневник "Експресен" се появиха съобщения, според които групировка, наричаща себе си "Помощници на световния джихад", е обявила, че поема отговорност за нападението. Премиерът Йенс Столтенберг обаче заяви, че е възможно някоя групировка да поеме отговорност, "но това не означава, че те са го извършили".

Всички се питат ЗАЩО

Столтенберг определи нападенията като "акт на малодушие" и подчерта, че тези, които стоят зад атаките, "няма да разрушат нашата демокрация". "Нападението срещу едно от най-мирните места - младежки политически лагер - е крайно нечовешко. Това е малодушна постъпка", каза още премиерът. "Това е най-кървавото събитие в Норвегия след Втората световна война", коментира депутат от опозиционната Християнска народна партия. А в Западна Европа това е най-голямото нападение от бомбената експлозия в мадридското метро през 2004 година, при която загинаха 191 души, отбелязва Ройтерс.



Осло след нападенията

Днес централните части на града са необичайно пусти, срещат се предимно служители на спасителните служби и доброволци. Затворени са всички централни музеи и театри. Транспортът в центъра на Осло, който снощи бе напълно блокиран, постепенно се възстановява. В правителствения квартал и около кралския дворец дежурят подсилени полицейски отряди. Летищата работят нормално, но граничният контрол е засилен. На паспортна проверка подлежат всички пристигащи и заминаващи пътници, независимо от тяхната националност. Железопътната гара в центъра на Осло остава затворена.

www.dw-world.de
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5741 |22.07.2011 Взрив в центъра на Осло . 6| 5742 |03.05.2011 Facebook или ужасяващата машина за шпионаж . 1| 6221 |30.03.2011 Шок и ужас! Облаци дим се разнасят от „Фукушима - 2" . 9| 5235 |01.12.2010 Папата благослови ГМО-културите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads